Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Google Instant

kfg

Öne çıkan mesajlar

Penthesilea said:

hahaha yok ben de baya cool diye yazdim Facebook'a :)

onemli olan teknoloji degil burada, fikir. zira ajax ile instant search olayini Bing sadece kendisi yapmamis, API'inda saglamisti.

1 seneden uzun zaman once cikmis haber bunla ilgili: http://techcrunch.com/2009/08/20/new-web-app-makes-sweet-love-to-bing-apis-lets-you-search-as-you-type/

buradaki super olay su, bence instant search kendi basina cok ama cok gereksiz bi feature, goz yormaktan baska biseye yaramiyor. fakat google'in yaptigi o ana kadar yazdigini SERP'unu (search engine results page) degil, o ana kadar yazdigina ilk suggest edilen seyin SERP'unu vermek. cok basit, muhendislik bakimindan hicbir ozelligi yok hele ki yukaridaki haber dedigim gibi 13 ay once cikmisken, ama kullanim acisindan cok guzel.

ben hicbir zaman fanboy olmadim ayrica (ki olmak icin her turlu hakkim var, benim kodum sonucta oradaki :) ), mottom sezarin hakki sezaradir, google da gayet guzel bir is cikarmis burada. Ama dedigim gibi olay user experience tamamen, muhendislik bakimindan bi dalgasi yok.

cok gereksiz degil ama cok da gerekli degil, avantaji su,, yazarken aradigin icin hic aratmayacigin bi sekilde aramis oluyo o an bi sonuca gozun ilisebilir ve aradigin o olabilir.

Ama google bazinda bakarsak avatanjindan cok dezavantaji vardir. Bir anda kullanci sayisi 2-3-4 e katlaniyor cunku teknik anlamda. Yani gunde 1 milyar request yapiliyosa, simdi 5 e cikar her yerde aktif oldugu andan itibaren. Bu inanilmaz bir teknik yuk her baba yigidin harci degil. Bing i kontrol etmedim onlar yapti dedin tabii Bing kucuk provider olma avantajini kullanarak bu tarz feature lar koyabilir, onlara cok bir yuku yok. Zaten Google o zaman sirf rekabet edebilmek icin yapmistir, yoksa yapilcak is degil yani, operasyonal giderleri ciddi anlamda katlayacak bir ozellik.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
valla ben o şekilde aramanın şuana kadar bir faydasını görmedim ama cidden google'ın sırf bu şekilde yaptığı aramaların bile sistemlerine ne kadar yük olabileceğini tahmin bile edemiyorum. bu arada google instant bildiğin opera ile uyumlu fakat google resmen desteklemek istemiyor. site tercihlerinden ie yada firefox ön tanımlı gösterince google instant gayet güzel çalışıyor..
Sosyal ağlarda paylaş

• 2 hafta sonra ...
arayacağınız şeyi hızla yazıyorsanız, instant çok iyi geliyor.. özellikle sorgular üzerinde, sonuçlara göre değişiklikler yapıyorsanız falan.

ilk zamanlarında rahatsızdım.. son iki gündür yoğun olarak google'ı kullanıyorum.. ve farkettim ki instant sayesinde daha da hızla geçiyorum sorgular arasında..
Sosyal ağlarda paylaş

zaten google elemanları da söyledi bunu arama süresini ortalam 3-5 sn arası kısaltıyormuş bu olay..

ayrıca penth'in sölediği ayrım mühendislik açısından çılgın bir gelişme olmasa da kullanım mantığı olarak çok doğru ve bing'de bunu yapan elemanın bunu düşünmemesi onun eksiği:)

yeni bir olay daha..yine standford'da okuyan biri oturmuş bunun youtube instant'ını bikaç saatte yapmış arkadaşıyla girdiği iddia üzerine..facebookta paylaşmış..youtube ceo'su adamı işe almış:)
elemanın blogu
ytinstant
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...