Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Fotolarım

DynamicK

Öne çıkan mesajlar

eeed ama
isik kaynagi olarak taklik etmesi ugrastiran bi lamba o..bole sert isik kaynagi gibi ama renk tonlamasi muthis dusuyo obje/yuzey ustune

yane hdr de baya bi ekmegi cikar, uzun pozlama ile eheh.

(cok buyuk objeler degil tabi..max kola kutusu ebadinda oluyor dedigim etki)

ps edit: hah tonal derinlik, yada renk derinligi guzel iste hatirladim ehe
Sosyal ağlarda paylaş

• Admin
Aha bendekinin bir benzeri (daha ust modeli) an itibari ile black fridays indiriminde http://www.amazon.co.uk/gp/product/B005VQ5IJG?smid=A3P5ROKL5A1OLE

60£ a satiliyor. (sagdaki view lightning deal butonuna tiklayinca alabiliyorsun bu fiyata) %50 stok satildi suan. 1.5 saat icinde biticek indirim
Sosyal ağlarda paylaş

hrmm

bunun yuzeyi genis olmus du bakim boyut neymis..
eger ana yemek tabagi buyuklugunde ise, portre de de kullanilabilir (velkam to hay iso vorld)

ehe saka maka soyle 7-8 sene sonra negzel olcak..16milyon renkli dim edilebilen hafizada rengi ve isi derecesini tutan cok daha guclu modeller cikacak..tabiki 1000-2000 watt patlatmayacak ama..ossun iso derdi kalmiyor ote yandan..heycanlandim ve param yok..tesekkurler Dyna. :)
Sosyal ağlarda paylaş

• Admin

Geçtiğimiz hafta çektiğim ve daha 10 dk önce düzenleme fırsatı bulduğum sonbahar temalı fotoğraf çekimlerinden bir kare paylaşayım o vakit.

Geçtiğimiz hafta oldukça sisli idi. Mükemmel bir ortam yarattığı için de sis altındaki Londra'da adım başı bir fotoğrafçı görmek mümkün oldu. Lakin tembellik çöktüğünden erken vakit kalkıp dışarı çıkamadım. Yine de öğle vakti sisi işimi gördü.

Fotoğraf Finsbury Park'da çekildi. Eşim ile park'ta sonbahar havası solurken onu da fotoğraf çekmeye teşvik edip kendime ayırdığım vakti uzatarak bol bol çekim yaptım :p

Edit: Fotoğrafta nasıl edit yaptım epeydir değinmiyordum da bu sefer fotoğrafta taze olduğundan belirteyim. HDR gibi görünse de değil. Tek RAW formatta fotoğrafı sadece Adobe Lightroom 3 de hızlıca düzenledim. 3 dk kadar sürdü. Yaptığım değişiklikler içinde auto wb çekmek ve üzerine azcık manual artış. Sonrasında Exposure azcık artırıp fill in light ı nerede ise tavana çekip blacks değerini azcık artırdım. Clarity de +30 civarı bir ekleme sonrasında curves ile azcık oynadım. Sharpness ise +70 civarında fakat radius ve detail en düşük seviyede.

Sosyal ağlarda paylaş

• Admin
Asıl amaç zaten gerçeğe en yakın hale getirmek. Bazen aşırıya da kaçabiliyor tabi.

fazla detay

Orijinal hali soluk görünüyor ki genelde öyle olur. En ideal sonucu hem gökyüzü hem de zemin için 2 spot metering yaparak almak mümkün. Onun yerine de matrix metering kullanıp ikisinin ortalaması için uğraşıyorsun fotoğrafta.

Örneğin fotoğrafı çekerken öncelikle autofocus ile focal length e göre genelde en uzak nokta ile en yakın nokta arasında 1/3 mesafede bir yere odaklarsın. Sonra manual focus'a alıp metering için kompozisyondaki en ideal yeri seçip pozlarsın.

RAW çekiyorsan da düzeltmek bilgisayarda çok rahat. Makine ne yapabilirse bilgisayar onun min 10 kat fazlasını yapabiliyor. Her şeyi otomatik olarak belirlesen bile program fotoğrafı daha canlı hale getiriyor.
Sosyal ağlarda paylaş

• Admin
Daima RAW formatta çek. Düzenleme konusunda ilk bir kaç hafta resmen berbat edeceksin. Sonra JPG iyiydi ya diyip bıkmazsan ilerisi için büyük değişiklik yaratıcak.

JPG çekim sadece sana para vermeyip de yine de kameranı getir firmanın fotoğraflarını çek diyip sonra da neden işini bitirmedin foto çekmek 5 dk zaman alan bir şey bahane değil diyen patronun var ise kullanacağın bir format. Herşeyi otomatik de bırak çek aktar bilgisayara düzenlemek için auto color ve contrast ver gitsin yeter. :p

RAW fotoğrafları da güzelce yedekle. 1 sene sonra iyice işi ilerletince geri dönüp beğendiğin fotoğrafları güzelce editlersin. En önemli şey kompozisyon. Çok sağlam kompozisyonlu bir fotoğrafı editlemeyi öğrenince prof fotoğrafçıların çektiği gibi bir hale sokabilirsin rahatlıkla.
Sosyal ağlarda paylaş

• Admin

İşin teknik kısmı bir kenara. Eğer cumartesi günü sabah 6 da kalkmak gibi bir gazınız var ise

benzeri manzaralar şahane oluyor. ;)

Foto hakkında bilgi için:

Detaylı bilgi

Efendim fotoğrafı çekmeden önce akşamdan bütün kamera teçizatı (Nikon D90 + 70-300VR Nikkor + Tokina 11-16 + 3 stop ND filtre, 10 Stop ND Filtre, CPL filtre + Cable release + tripod + 1 tane yedek pil) çantaya konuldu.

Üstüne google maps yardımı ile gideceğim yüksek manzaralı olan park tespiti. Parkın tam olarak neresinden nokta atışı yapacağım tespit edildi.

Güneşin bu bölge için tam olarak saat kaçta doğduğuna bakıldı. Dün 7:36 da doğuyordu. Bu nedenle bölgede en geç saat 7 de olmak gerektiği için sabah 6 da kalkmayı sağlayacak sağlam bir alarm kuruldu.

Akşamdan eşime bol bol kalkmazsam tekme at düşür yataktan talimatı verilip büyük bir zevkle! yanıtı alındı. Hmm O_O

Sabah tek alarmda delikanlı gibi tekme yemeden kalkıp 20 dk içinde evden çıkıldı. Buz gibi havada 2 metro değiştirip parka varıldı.

Cep telefonu ile google maps yükleyip gps yardımı ile tam olarak hangi noktada bulunmam gerektiğini onaylayıp bölgeye ulaşıldı.

Hava karanlık olduğundan ve sabah sersemliği olarak gözüme kestirdiğim ve yaklaşık yarım saat oturduktan sonra ıslak olduğunu anladığım banka oturup fotoğraflar çekilmeye başlandı.

70-300 lensin kompozisyon için mükemmel olması tokina'yı ilerleyen saatlerde kullanılmak üzere çantada donmaya terketti.

Manzaranın mükemmelliği sağolsun soğuk vücuda işlemedi.

Çekimlerde ise daima 5 farklı parlaklıkta pozlama yapıldı. Bir ihtimal HDR istersem cepte dursun mantığı!

3 stop ND filtre daima takılı idi. 10 stop da tokina ile çantada istirahat ediyordu.

Kameranın AP ayarına güvenmeyip daima Manual da çekim yapıldı.

Ve evde editleri bitirip foruma konuldu.

Fotoğraflar bir kenara hakikaten böyle bir manzarayı izlemek pazartesi-cuma çalışan sistemin kölesi olmuş zihniyete ilaç gibi geliyor. Tekrar yapıcam. Hatta öyle ki aynı parkta ordan da burdan da çekeyim diye sağa sola koşturmaktansa bir dahaki seferde öbür taraftan çekerim diye gaza geldim. ;)

Özellikle kış aylarında güneşin doğuşu çok iyi! Daha geç kalkabiliyorsunuz ve sisli soğuk hava güneşi iyi difüze ediyor. Azcık rüzgar ve bulut var ise de tadından yenmez.
Sosyal ağlarda paylaş

• Admin

ND filtreler sensöre giden ışığı azaltıyorlar. Uzun pozlama yapacaksan yararlı oluyor. Aynı zamanda aşırı parlaklıktan dolayı belirgin olmayan bulutları ortaya çıkarır fotoğraflarda. Elektronik olarak da yapabilirsin de bazı durumlarda filtre daha işlevsel oluyor.

CPL ise mavi ve yeşil renk tonlarını daha vurgun hale getiren aynı zamanda gökyüzünün derinliğini artıran bir filtre. Ek bir kullanım amacıda su yüzeyini çekiyorken suyun ayna gibi parlamasını istemediğinde işe yarıyor. Suyun içini görebiliyorsun CPL takılı iken.

önceden gönderdiğim şu 2 fotoğrafta CPL takılı.

1

DynamicK said:

Çok karanlıklaşmaya başladıydı azcık içimiz açılsın:

NIKON D90 + tokina 11-18 f2.8
Shutter Speed:1/4 second
Aperture:F/14.0
Focal Length:16 mm

2

DynamicK said:

Bir tane CPL takılı iken dağın tepesinden çektiğim bir fotoyu koyayım. Burası Snowdon Dağı. Kuzey Galler'de Snowdonia parkındaki en yüksek dağ.

Fotoğrafın sağ ve sol üst köşelere bakar iseniz Vigneting yani köşelerde oluşan kararma görülebilir. Sebebi ise kullandığım lensin çok geniş bir açıya sahip olması itibari ile üstüne CPL takılı olduğundan dolayı.

Önüne geçmek için 11mm den 13mm'e zoomlamak ve f16 gibi çok küçük diyafram açıklığı gerekiyor.

Tripod kullanmadan çektiğim için hızlı shutter speed tercih ettiğimden:
Shutter Speed:1/100 second
Aperture:F/11.0
Focal Length:11 mm
ISO Speed:200

değerlerini kullandım. bu nedenle de hafif bir vignetting problemi oluştu. photoshop da düzeltilebiliyor tabi hatta en kısa yoldan crop lanabilir ama amaç pc basında geçirilen süreyi minimuma indirmek olduğundan pek hoş bir durum değil

Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...