Desu Mesaj tarihi: Ağustos 22, 2010 Mesaj tarihi: Ağustos 22, 2010 KesPA- Korean e-sports players association Selam,, biliyorum bu forumda da çok tartışıldı neler olduğu, bu tpici yaratmaktaki amacım tekrar aynı konusları konuşmak değil ama sadaece kronolojik olarak olayların, bi korelinin teamliquiddeki aktarımından kısaca okumak. Aramızda daha önce starcraft brood war oynanamışlar da var, o yüzden neler olduğu bilmek isterler, mesela LAN neden yok bilmek isterler merak ederler diye yararlı olabileceğini düşündüm. Çok uzun bi şey değil zaten, tartışmalık değil okumalık, dediğim gibi bunu yazan korede yaşayan halis muhlis koreli 1. KeSPA (Korean e-Sports Player Association) was founded. 2. Blizzard didn't pay much attention to KeSPA. 3. KeSPA tried to sell tickets to offline audience for the final match of Ongamenet Starcraft taurnament. 4. Blizzard said, 'No, you can't do that.' 5. KeSPA then started to take money from two major game channels, Ongamenet and MBC Game, for broadcasting Starcraft matches in Korea 6. Blizzard got mad a bit about this. 7. Only GomTV contacted Blizzard directly to request for broadcasting matches online. 8. Blizzard asked only 1$ for the contract fee. 9. GomTV created GomTV Classic and began to broadcast games. 10. Around Season 4, KeSPA told GomTV to pay money for the broadcasting. 11. GomTV argued that KeSPA didn't have any rights to do so by mentioning its contract with Blizzard. 12. KeSPA pulled their progamers out of GomTV Classic matches. 13. Eventually, GomTV went out of business. 14. Blizzard got really mad. 15. Blizzard set in motion to protect its property as well as intellectual property of Starcraft. 16. Blizzard tried to negotiate a contract with KeSPA. 17. KeSPA refused, argueing that e-sports are like other sports such as basketball and soccer, and we don't pay money to the creator of the soccer ball for soccer games. Starcraft is for the public use like the soccer ball. 18. Michael Morhaime, the president of Blizzard, visited Korea to meet progamers while promoting new Starcraft2 beta in Korea. 19. KeSPA threatened each progamer team not to meet Michael Morhaime. 20. So Michael Morhaime couldn't meet any progamers and had to return to U.S. in vain. 21. Blizzard constantly tried to negotiate with KeSPA, but KeSPA kept refusing for the same reason. 22. Blizzard finally announced that there'll be no negotiation with KeSPA. 23. Blizzard provided GomTV with the rights for broadcasting all the matches using Blizzard games. Also Blizzard informed that all the matches from KeSPA after the end of August, 2010 will expire, so KeSPA will not be able to have any matches using Blizzard games, otherwise be sued by Blizzard. 24. KeSPA furiously reacted to the 'sudden' terms. (Actually, it seemed like threatenening Blizzard) 25. Ongamenet and MBC Game hurriedly tried to negotiate with GomTV 26. In fact, there's no difference for them because they are going to pay GomTV the same money which they've been paying to KeSPA. 27. The only weapon that KeSPA has now is progamer teams that belong to KeSPA. 28. KeSPA prohibited progamers (including SlayersBoxer and NaDa) from playing, or even trying, Starcraft 2. 29. Consequently, the current high ranking players are usually retired progamers and amateurs. 30. GomTV prepared for the broadcast of GSL(Global Starcraft 2 League). 31. The scale of the league surpassed by far that from KeSPA. 32. KeSPA is now trying some media manipulation saying bad things about Starcraft 2 33. Recently, KeSPA forced NaDa to quit playing during the Starcraft2 event match that was held in Germany. 34. KeSPA gave an excuse that it was because of a network problem. 35. KeSPA changed the excuse that NaDa had another event to attend to at that time.
Cassiline Mesaj tarihi: Ağustos 22, 2010 Mesaj tarihi: Ağustos 22, 2010 Ben bunlar anlaşır diye düşünüyordum da, Kespa gg olur bu gidişle.
Sparkcaster Mesaj tarihi: Ağustos 22, 2010 Mesaj tarihi: Ağustos 22, 2010 kespa ilk yasal çirkinliği yapmış, blizzortta kesememiş önünü
Mortis Mesaj tarihi: Ağustos 22, 2010 Mesaj tarihi: Ağustos 22, 2010 ya çok pis önünü kesio yalnız oyuncuların kespa okuduklarımdan yani bu oyuncular bi şekilde kespanın yönetiminden çıksa başka bi organizasyon şirketi alsa bu koredeki esportu legal bi şekilde blizzardla anlaşarak ama kespa herhalde böle bi mafya modunda mı takılıo da her şey onlardan soruluo nedir anlamadım
Cuce Mesaj tarihi: Ağustos 22, 2010 Mesaj tarihi: Ağustos 22, 2010 abi diyorum basından beri kespanın bütün gücü elinde tutmak gibi bi derdi vr hem oyunculara hem e sport'a zarar veriyo diye. sanki blizzard biletlerden %20 istemiş gibi davranılıyo nedense. bir ağız tadıyla adam gibi sc2 nın cıkışını kutlıyamadık koreli kardeşlerimizle kespa yüzünden.
Cassiline Mesaj tarihi: Ağustos 22, 2010 Mesaj tarihi: Ağustos 22, 2010 Koreli kardeşleriniz gelince sizin pek ağız tadınız kalacağını sanmıyorum Gökçen.
huun Mesaj tarihi: Ağustos 22, 2010 Mesaj tarihi: Ağustos 22, 2010 mortis said: yani bu oyuncular bi şekilde kespanın yönetiminden çıksa başka bi organizasyon şirketi alsa bu koredeki esportu legal bi şekilde blizzardla anlaşarak ama kespa herhalde böle bi mafya modunda mı takılıo kespa, kore'nin en büyük bir kaç firmasının bir araya gelerek kurduğu bir organizasyon. oyuncular istedikleri zaman kespa'dan ayrılabilirler; ama o zaman senelik yüzbinlerce dolar yerine ekran kartları ya da turnuva başına 2-3000€ için oynarlar. durum böyle olunca mevcut yetişmiş oyunculardan hiç birisi scII'ye ve blizzard'a yakın durmuyor. bize de idra ile TLO ile kendimizi kandırmak kalıyor. blizzard da az çakal değil. oyunla ilgili her bişeyi ben kontrol ederim diye kespa'ya köstek oluyor; ama -çok zekiler ya- elini cebine atıp senelik 3-5 milyon dolar koymuyor ortaya.
deadwoll Mesaj tarihi: Ağustos 22, 2010 Mesaj tarihi: Ağustos 22, 2010 Bu okuduklarımdan sonra kespanın haksız olduğunu düşünüyorum. Futbol ya da basketboldan farklı olarak PC oyunlarının tüm haklarına yapımcı firmalar sahipler. Fakat futbol vs. gibi oyunlar daha çok anonim şeyler. Hani futbol rahat 3-5 farklı kültürden ortak noktalar barındırıyordur bugün, ama starcraft hikayesiyle, karakterleriyle, mapleriyle, kodlarıyla, oynanışı ve sistemiyle blizzarda ait tamamen. Madem o kadar biliyorlar gitsinler strateji oyunu yapsınlar yeni bir tane, onu open code yazıp beleş dağıtsınlar ligler vs. herşey onun üzerinden dönsün, tüm bug fixleriyle mapleriyle vs. kendileri uğraşsınlar, blizz. de ağzı açık baksın.
Cuce Mesaj tarihi: Ağustos 22, 2010 Mesaj tarihi: Ağustos 22, 2010 huun, öle yüzbinlerce dolar almıyolar yine oyuncular bildiğim kadarıyla. yanılıs ibliyoda olabilirimde. öle inanılmaz paralr değil aldıkları. elbetteki avrupadaki oyuncuların aldıkları paralarla karşılaştırılmaz, tabi sonucta iş sponsorda bitiyo. daha önemlisi ise asıl düşünülmesi gereken e-sportsun geleceği ki su noktada kespanın asıl buna zarar verdiğini süşünüyorum ben. kendi tel elinde para akışı olan kendi elinde yayın ve sponsorların döndüğü bişey olup cıksın istiyo kespa e-sportsun. Kespa kontorlünde 1 avuc progamerın super kapışmalarını, dünya genelinde yüzlerce super altı oyuncunun akpışmasına dğeişmem acıkcası
BaaL Mesaj tarihi: Ağustos 22, 2010 Mesaj tarihi: Ağustos 22, 2010 KeSPA ne haltlar yemiş öyle tam bilemiyorum açıkcası, ama şunu biliyorum ki blizzard kadar yavşak, herşey benim kontrolümde olsun diyen, bütün parayı ben kırayım,kimse başka para koklamasın diyen, 1milyar dolar kazanıp 100bin dolar harcamaya erinen bir şirket daha yok. en basit örneği wow'dan biliyoruz, aylık 14milyon indandan 15$ alıp kişi başı, oyundaki bir bug fix için 3 hafta bekletebiliyorlar insanı, sktriboktan 2 kod yazıp bir gece de server reset ile bitirmek zormuş gibi. bu olayda da farklı bir tutum izlediklerini sanmıyorum. blizzard/apple/turk telekom=benim dedigim olur, istedigim parayı alırım, sen hiç bir şey diyemezsin.
BaaL Mesaj tarihi: Ağustos 22, 2010 Mesaj tarihi: Ağustos 22, 2010 ayrıca daha 5 sene öncesine kadar, oyunu yapardın, satardın alakan biterdi, alır internet kafecisi istedigi gider ülke çapı turnuva yapardı sallayan da olmazdı. gider milyonlarca insan crackleyip oynardı. 5 senedir insanlar orjinal oyun alıp her ay para ödeyerek oynamaya başladı, bunlar da yüz buldu, lan bile koymadılar oyuna kimse crackleyip hamachilerle takılmasın diye, ne bileyim turnuva için lan clienti yapılacakmış ondan da para alınacakmış vs. bu kadar paragöz olmamak lazım.
The_Delucian Mesaj tarihi: Ağustos 22, 2010 Mesaj tarihi: Ağustos 22, 2010 tayyip vs someone ve Blizzard vs someone oldugunda direkt someone haklıdır diyesim geliyor (siyasi mi oldu hafif ?)
Cuce Mesaj tarihi: Ağustos 23, 2010 Mesaj tarihi: Ağustos 23, 2010 sc1 in yayın haklarını 1 dolara verdi adamlar ne para gözlermiş. hanı bütün yazılım biliminide bug fixide "bi gecede yazıp koyarlara" getirmen ayrıca mükemmelmiş baal. neresinden baksam bilemedim, insanlığın doğal hakkı blizzardın yaptığı oyunları bedavaya oynamak ve üstünden organizasyon yapıp para kazanmak diyorsan. eyvallah. propety is theft. tabi bu noktada başka sorunlar cıkıyo ortaya. yok öle demiyorsan. piracyi engellemek icin önlem almalarına karşı cıkmanı anlamadım. lan desteğinin satılcağına dair hiç bir bilgi yok. atıp tutmak oluyor söylediğin ne yazıkki. bizde eleştiriyoruz blizzard, ama biraz etrafına bakıp neyi eleştirdiğini bilerek hareket etmek lazım bence
hunty Mesaj tarihi: Ağustos 23, 2010 Mesaj tarihi: Ağustos 23, 2010 Kore'yi bilmem ama Avrupa'nin bu saatten sonra oturup sc1 turnuvasi izleyecegini sanmam. Kespa'nin (Mobilet markasi gibi) sc1 pro oyunculari, sc2 oynamazlarsa unutulurlar bence.
Mendoza Mesaj tarihi: Ağustos 23, 2010 Mesaj tarihi: Ağustos 23, 2010 Ben bir üreticiyim. Millet benim ürettiğim maldan milyonlar kazanacak, ben oturup izleyeceğim. Var mı öyle bir dünya. Blizzard'ın sonuna kadar arkasındayım, ben olsam donlarına kadar soyar alırım.
huun Mesaj tarihi: Ağustos 23, 2010 Mesaj tarihi: Ağustos 23, 2010 zaten anlaşmazlığın önemli sebeplerinden birisi de o milyonlar!. kespa, biz bu işten para kazanmıyoruz, bu işe para harcıyoruz diyor. blizzard milyonlar kazanılıyormuş gibi paralar talep ediyor.
Mendoza Mesaj tarihi: Ağustos 23, 2010 Mesaj tarihi: Ağustos 23, 2010 Kespa salak mı para kazanamadığı işi yapıyor. Yapmasın, bıraksın blizzard yapar onun yaptığı organizasyonu. Kanal da açar, turnuva da düzenler.
ozii_x Mesaj tarihi: Ağustos 23, 2010 Mesaj tarihi: Ağustos 23, 2010 Oyunu yapan blizzard ve bu şrketin üzerinden yıllarca gelir elde ettin. Anlamıyorum cidden.
Mum_Chamber Mesaj tarihi: Ağustos 23, 2010 Mesaj tarihi: Ağustos 23, 2010 kespa organizasyon olarak kar etmiyor olabilir, ama birileri kar ediyor, milyonlari goturuyor.
Cuce Mesaj tarihi: Ağustos 23, 2010 Mesaj tarihi: Ağustos 23, 2010 huun said: zaten anlaşmazlığın önemli sebeplerinden birisi de o milyonlar!. kespa, biz bu işten para kazanmıyoruz, bu işe para harcıyoruz diyor. blizzard milyonlar kazanılıyormuş gibi paralar talep ediyor. öle dğeil hiçte durum. gom tvye 1 dolara sattı bütün sc1 yayın ve kullnım haklarını. kespa tonlarca turnuva yapıyo, 1 tane blizzard yazısı gecmiyo turnuvaların hiç bi yerinde. araya girip bi reklam yapalaım bile diyemiyo blizzard. ayrıca öle "bizde para koyuyoruzki para kazanmıyoruz" demek gibi br komiklikteolamaz. reklam amaclı kullnılan bir sektör sonucta e-sports, tabiki para kazanmıycaksın aksine apra yatırım reklam yapmış olucaksın. ne yanı samsung , kore airlines bide starcraft üstünden paramı kazanıcak? yıllardır starcraft stünden yaptıkalrı pr yeterli dğeilmi?
Laurelin Mesaj tarihi: Ağustos 23, 2010 Mesaj tarihi: Ağustos 23, 2010 kespa federasyon iste, turkiye futbol federasyonunun statusu turk futbolu icin ne ise kespa nin statusu korede esports icin o hazir bostayken haluk ulusoyu kapsin bence kespa, adam ziyan oluyor
BaaL Mesaj tarihi: Ağustos 23, 2010 Mesaj tarihi: Ağustos 23, 2010 Cuce said: sc1 in yayın haklarını 1 dolara verdi adamlar ne para gözlermiş. hanı bütün yazılım biliminide bug fixide "bi gecede yazıp koyarlara" getirmen ayrıca mükemmelmiş baal. neresinden baksam bilemedim, insanlığın doğal hakkı blizzardın yaptığı oyunları bedavaya oynamak ve üstünden organizasyon yapıp para kazanmak diyorsan. eyvallah. propety is theft. tabi bu noktada başka sorunlar cıkıyo ortaya. yok öle demiyorsan. piracyi engellemek icin önlem almalarına karşı cıkmanı anlamadım. lan desteğinin satılcağına dair hiç bir bilgi yok. atıp tutmak oluyor söylediğin ne yazıkki. bizde eleştiriyoruz blizzard, ama biraz etrafına bakıp neyi eleştirdiğini bilerek hareket etmek lazım bence yayın haklarını kime 1 dolara vermişler tekrar oku bence yukarı çıkıp, ve ne amaçla verdiklerini de oku, kespa'nın önüne hendek olsun diye gidip gomtv ye 1 dolara vermişler, çok alakasız yerden girmişsin. ayrıca bahsettiğim bug fix warriorların 3 hafta boyunca 52 (lvl60 ken) oynadıgı dönemki bug fix. şunun kodu mu 1 gece de yazılamıyacak ? bir oyunu 500 kişinin yaptığı firmada ? ahaha. lan desteğinin satılacağını yazmışlarda bir iki topic aşşağıda blizzard'ın ağzından beta döneminde. etrafıma gayet bakarak yazmışım demek ki.
Cuce Mesaj tarihi: Ağustos 23, 2010 Mesaj tarihi: Ağustos 23, 2010 kespanın onune köstek olmaması icin bir sebep yokki. kespa büyük sponsorladan olusan bir topluluk liglerin endisi dğeil. zaten ligler gom tv ile anlaşıp hayatlarına aynı şekilde devam edicek. ha yanı lvl 52 bugını bakıp hemen cözülebilceğini anladın yanı? mmorpg gibi sayısız paremetrenın donduğu bir konuda bug fixin ne kadar zor bişi olduğunu tahmin bile edemiyorum. demekki yanlış bakmışsın cünkü satılcak denmed.
BaaL Mesaj tarihi: Ağustos 23, 2010 Mesaj tarihi: Ağustos 23, 2010 ayrıca nasıl savunuluyor blizzard ben hala çözemiyorum. sc2 yi yaptın kişi başı 50 60 eurodan sattın aldın milyonlarca doları oturdun yerine. expansion yapıp tekrar 60 euro alacaksın, 3. expansion yapıp tekrar 60 euro alacaksın. bir oyunu 3 e bölüp sattın insanlara ve insanlar da tekel oldugun için almak zorunda. e bir de "benim oyunumda turnuva yapıyosunuz para kazanıyosunuz onları da ben alıcam" çok aç gözlülük değil mi. progamerların o hale gelmesinde oyunu hayat biçimi haline getirmesinde bir emeğin yok, daha önceki turnuvalarda bir emeğin yok, "professional gaming" sektörüne yaptığım yatırım 0$. sonra da gelip "benim oyunumun yayın hakları bana aittir ben satarım " nası diyebilirsin. KeSPA kasmış ortamı kurmuş kore de sc2 insanlar para kazandığı için bütün dünyadan 10 kat ilerlemiş, sonra blizzard gelip tepesine çökecek mi yani ? oh ne ala memleket.
BaaL Mesaj tarihi: Ağustos 23, 2010 Mesaj tarihi: Ağustos 23, 2010 Cuce said: kespanın onune köstek olmaması icin bir sebep yokki. kespa büyük sponsorladan olusan bir topluluk liglerin endisi dğeil. zaten ligler gom tv ile anlaşıp hayatlarına aynı şekilde devam edicek. ha yanı lvl 52 bugını bakıp hemen cözülebilceğini anladın yanı? mmorpg gibi sayısız paremetrenın donduğu bir konuda bug fixin ne kadar zor bişi olduğunu tahmin bile edemiyorum. demekki yanlış bakmışsın cünkü satılcak denmed. satılacak yazıyor git 2 topic geriye bak sen yanlış bakmışsın. yok mmoymuş sayısız parametreymiş bırak allahını seversen ya. ben 23k satır kodun içindeki hatayı bir gecede bulabiliyorsam, 500 programcısı olan milyarlar kazanan firma da istedikten sonra o kadar SALAKÇA bir hatayı bulabilir çok rahat ol.
Öne çıkan mesajlar