syd Mesaj tarihi: Ağustos 16, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 16, 2010 MBA deneyimi olan arkadaslar birkac tavsiye verirse cok makbule gecer bazilari okuldan sonra yap diyor bazilari 2 3 sene deneyim ustune acaba siz ne dusunuyorsunuz? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aquila Mesaj tarihi: Ağustos 16, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 16, 2010 nerde yapıcağına göre değişir, türkiyede şart değil sanırım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
syd Mesaj tarihi: Ağustos 16, 2010 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 16, 2010 part time de olabilir aslinda ikisi birlikte turkiyede olursa aklimda 2 3 yer var ama asil amacim yurt disi zaten calistigim sirketleri de hep yurt disi baglantili/asilli secmeyi dusunuyorum Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
riglous Mesaj tarihi: Ağustos 16, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 16, 2010 MBA'in iş ile doğrudan alakalı olduğunu düşünürsek, "iş"in ne olduğunu bilmeden MBA gidersen fazla bir şey öğrenmeden çıkarsın. Gidilebilir mi? Tabii ki. Anlamlı mı? Hayır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Prawler Mesaj tarihi: Ağustos 16, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 16, 2010 MSN'de karşılaştığımızda konuşalım bu konuyu. Yurtdışında MBA konusunda yardımcı olurum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
syd Mesaj tarihi: Ağustos 16, 2010 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 16, 2010 riglous said: MBA'in iş ile doğrudan alakalı olduğunu düşünürsek, "iş"in ne olduğunu bilmeden MBA gidersen fazla bir şey öğrenmeden çıkarsın. Gidilebilir mi? Tabii ki. Anlamlı mı? Hayır.4 5 yerde çalıştım şu ana kadar staj tadında bir kısmı, bir kısmı ise ciddi tabi bunlar sayılır mı bilmiyorum büyük ihtimalle dünyada en önde gelen elektronik şirketlerinden birinde 1 yıla yakın part time işe gireceğim eylül gibi sevgili riglous sence bu deneyim yeter mi? yoksa staj ya da part time çok ayrı dünyalar benim okul üstüne birkaç senelik iş deneyimim mi lazım? ilan dağıtıcılığından takım elbise giyip satış ve pazarlamaya kadar birçok şey denedim -yakın arkadaşlarım tatillerimi mafetme fetişim olduğunu düşünmeye başladı hatta- ama ilerde getirisi olur diye yaptım hep biraz da yazlarımı şirketlerde geçirsem bile, mezuniyet üstüne birkaç yıllık deneyim şart mıdır? çok memnun olurum Prawler =) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Suark Mesaj tarihi: Ağustos 16, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 16, 2010 Bence tecrübe lazım önce şunu diim Yurtdışı düşünmüyorsan, koç'u dene ( gerçi artık 1 sene iş tecrübesi arıyor adamlar ) Bilgi'nin part time ı güzelmiş sanırım. Onun haricinde bilemiyorum, hatta koç olmıcaksa boşver git yurt dışında yap. sonrada bunu Niye mi? MBA yapıyosan, büyük oynuyorsun demektir. Yani ben kabıma sığmam çoşar gitmek isterim demektir, büyük oynamak için sağlam eğitim + marka + yurtdışı tecrübesi gerekir. Bi şekilde kendini sağlam satman lazım, o yüzden bence iş bulabiliyorsan, bak bakalım beğendiğin bir sektör var ise onda 1-2 sene tecrübe ettikten sonra düşün. Random yaparsan, tabiki sana faydası dokunur, ama öteki türlü çok isabetli gidersin. Ha bu arada deneyimim yok, ama ikisinide denemiş arkadaşlarım var ayrıca, kendim için çizdiğim plan bu yönde :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
riglous Mesaj tarihi: Ağustos 16, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 16, 2010 Staj iş deneyimi konusunda hiçbir şey ifade etmez. Heleki mühendislik söz konusuysa. Hani staj yaparsın, işin neye benzediğini görürsün ama iş yapmazsın. İş yapmak çok daha farklı bir deneyim. Sen ne kadar yırtınırsan yırtın stajda, sana iş verenler ne kadar iyimser olurlarsa olsunlar, kimse sana işi teslim edemez. Bu parttime'da da böyle, stajda da böyle. O kadar kesin konuşmayayım şimdi hani benim görmediklerim vardır belki ama benim gördüğüm, çalıştığım insanlar vs. hepsi adına yazmış olayım şu yukarıdaki paragrafı. Çünkü stajyer yarın orada olmayacaktır ve onun yaptığı her şeyden, birlikte çalıştığı kişi sorumlu olur. Keza parttime'da da bu iş böyledir. Hiçbir zaman tam sorumluluk verilmez, bazen kendini daha rahat hissedersin, ama daima birinin gözü üzerindedir ki hiçbir zaman gerçekten çuvallamak mümkün olmaz böyle bir durumda. Bir firmaya hiçbir stajyer 200k zarar ettirmez tek bir unutkanlığıyla (bu gün oldu bu mesela). Bilmem anlatabildim mi... MBA yapıyorsan büyük oynuyorsun vs.. Ya kimse tepeden inme yönetici olmaz. Olsa bile alt tarafta ne olup bittiğini bilmediği için eksiklik hisseder ve kimse böyle bir duruma düşmek istemez. Alacağı kararlar yanlış olur çünkü; gerçekçi olmaz. Görüyoruz her gün böyle tipleri. "Bu çok acil yarına bitmesi lazım" diyorlar. Cevap olarak da "Ankara'ya gitmem lazım, 5 dakika sonra Tunalı'da toplantım var" diyorum ben genelde. Böyle insanları farketmek hiç zor değil ve bir kaç defa bu duruma düştüğünde üstündeki insan, direk altındakiler tarafından mimleniyorsun, işi bilmiyor diye. Bir daha da kurtulman mümkün değil çünkü yer yerde olduğu gibi her firmada bir günah keçisi aranır. Bu kişi de kendini savunamayacak birisi olur genelde, yönetici gibi birisi mesela. İnsanlar hep arkasından konuşur, suçlar ve hiçbir zaman kendini savunmasına izin verilmez. Neyse bu kadar geyik yeter. Ben, asıl söylemek istediğimi önceki mesajımda söyledim; iş tecrübesi, aslında sana iş hayatının nasıl olduğunu gösterir. Nerelerde eksiğin var bunu görürsün. Belki senin hiç de MBA yapmaya ihtiyacın yoktur; bu konularda doğal bir yeteneğin vardır. Ama bunu çalışmadan bilemezsin. Dahası MBA'de öğreneceğin şeylerin birçoğunun iş hayatındaki kullanım yerini, çalışmadan bilemezsin. Bunu takiben "peki kaç sene çalışmalıyım" gibi bir soru soracaksın, içime doğdu... Bunun süresini sen bilirsin ancak. 5 sene boyunca bankada veznede duracaksan hiç de MBA yapman gerekmez. Yarın müdür olup, 4 sene bu pozisyonda kalırsan da muhtemelen MBA'de öğreneceğin pek bir şey kalmaz. Haliyle eksikliğini hissettiğinde gidersin. Ben 2 senedir çalışıyorum. En az bir 3 sene daha çalışmayı planlıyorum, MBA'den önce. Son olarak da MBA'i sadece okul olarak görme. MBA'de kuracağın iş bağlantıları vs. çok önemli. Eğer odun gibi gidip gelirsen okula, çevre edinememişsen, yeterince faydalanamamışsındır MBA'den. Bunun tersi de geçerli; birileri senden faydalanamamışsa, sen yine suyunu sıkamamışsın demektir. Peki sen şu an birilerine yardımcı olabileceğine inanıyor musun? Ben hiçbir üniversite öğrencisinin, ne kadar staj yaparsa yapsın, kafadan birilerine iş imkanı sağlayacak, bağlantı kurulacak kadar nüfuslu olabileceğini düşünmüyorum. Belki aileden gelen bir şeyler varsa olabilir tabi ama onun dışında bu iş hakkaten zor. Bu "faydalanma" mevzusu fikirsel bazda değil, tamamen duygusal ve gönül hatır ilişkisi içerisinde, haketmeyecek bir insanı, talep ettiği pozisyona getirmek kapsamında. Bilmem anlatabildim mi... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
syd Mesaj tarihi: Ağustos 17, 2010 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ağustos 17, 2010 yazdiklarinda cok haklisin aselsanda turkce ceviri yapiyorsun nortelde linux kuruyorsun ki bunlar turk ar&ge`sinin atan damari olarka gosterilir. arastirdiklarim ve sizin yazilarinizdan okudugum kadariyla sanki bu karari mezuniyet arifesine ertelemek daha mantikli 1 senelik part time is var onumde bana katacagi cok sey olduguna eminim. ayrica olacak olan birikimin de kararimi etkileyecegini dusunuyorum. edit : herkese tesekkurler (:P) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar