Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Zerg Başlığı

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
xunn said:

Yok canım istedigini oynasın ama bir dengesizlige YOK DENGESİZLİK BIK BIK yapılması kışkırtıyor insanları.

Birden süper yetenekli mi oldu yani zergler? Yok böyle bir olay ya.

Zealot rush nerfü yüzünden şu an early pressure'ı yok protoss'un. Reaper da gitti resmen. Void gitti.

Su an roach'a tier 1'de işleyen hiçbirşey yok. O kadar komik ki şu.

abi stalker marauder 1v1de tecavüz ediyo roacha?
Mesaj tarihi:
xunn said:

Yok canım istedigini oynasın ama bir dengesizlige YOK DENGESİZLİK BIK BIK yapılması kışkırtıyor insanları.

Birden süper yetenekli mi oldu yani zergler? Yok böyle bir olay ya.

Zealot rush nerfü yüzünden şu an early pressure'ı yok protoss'un. Reaper da gitti resmen. Void gitti.

Su an roach'a tier 1'de işleyen hiçbirşey yok. O kadar komik ki şu.

dengesizlik vardır yoktur ayrı konu da benim burda sürdürdüğüm tartışmanın nedeni insanların düşünmeden ve neden göstermeden şu op bu op diye ağlaması. şekil 1a. zealot build timeı 5 sn arttığı için(ki zaten chrono boost kullanılıyor yani efektif olarak 2.5sn) protossun early pressure'ı YOK diyosun. yani şu ettiğin lafın ne kadar abartılı ve göz yaşı dolu olduğuna dikkat çekmeme bile gerek olmaması lazım ama böyle yorumlarla dolu forum. dengesizlik varsa bile sizin o dengesizlikten etkilenmeniz için kötü olmamanız lazım.
Mesaj tarihi:
ha kötü olan adam da dengesizliğe dikkat çekebilir ama adabıyla dikkat çeker, mantıklı argümanlar sunar, salyalı sümüklü ağlaya ağlaya 50 iq seviyeli adamın söyleyeceği boş laflar ederek değil.
Mesaj tarihi:
roachı, kek oyun alıcam diye paso marine basan terranlar tabi tutamaz. bas bakalım 1 maraduer nasıl dövüyor roachı it gibi rangesiyle. veya stalker, o da döver roachı. roach spawningden sonra roach warren atılarak basılan birşey, tier1 sayılmaz.

eskiden zerg free windi, op diyip kestireceğinize oyununuzu geliştirin.

2 reaper çıkıp hatch yıkamayın bi zahmet, yemeden içmeden 1 void basıp 3 sn içinde hatchı yıkamayın, oyun başı 12312 zealot spamlamayın, valla gülüyorum zerg op diyenlere. madem o kadar op herkes zerg oynasın. muta tüm protossu counterlıyor demişler. bas bakalım 5 phoenix, 30 muta olsa yine kovar microsunu yaparsan.

ezbere oynadıgınız için zorlanıyorsunuz.
Mesaj tarihi:
ahahah 5 phoenixle 30 mtuayı sen counterla, yada 5 phoenix i chronolarken masslingin expini overrun edebilmeni önle, direk battle.net acc mi sana vericem.

Pre-BW öncesi pvz replayleri izle, birde sc2 de pvz replayleri izle benzerlik seninde dikkatini çekicek mi söyle bakayım.
Mesaj tarihi:
Soimyr said:

ahahah 5 phoenixle 30 mtuayı sen counterla, yada 5 phoenix i chronolarken masslingin expini overrun edebilmeni önle, direk battle.net acc mi sana vericem.

Pre-BW öncesi pvz replayleri izle, birde sc2 de pvz replayleri izle benzerlik seninde dikkatini çekicek mi söyle bakayım.

adam mass ling gelecekse sende zealot sayını arttır.

linglerin surround etmesini engellemeyi öğrenin o zaman sorunu aşarsınız.

ha ayrıca mantığa bak, sen tutup mutaları öldürmeye çalışmayacan zaten. harrass yapmasını keseceksin. ucuz birim değil mutalisk. harras yapamazsa aksiyonda olayı yok, stalker sayısı stabil ise. dengeleri iyi tutturun.

2 obs fazladan bas, kritik noktalara koy map çevresine. hiç bi zerg map ortasındaki obsu farkedipte indirmeye apm harcamaz. mutayı gelirken görüpte püskürtemiyosan sende sorun vardır.

zaten zerge mass muta basmasına izin veriyosan bi zahmet kaybet. 3 exp olmadan muta sayısını fazla yükseltmek mümkün değil.
Mesaj tarihi:
5 phoenixin olucak, hem asıl base hemde (varsa) exp inde cannon olucak, tüm bunları yaparken mutadan arta kalan parayla abanılan lingler ve mutaya transition etmeden öcne zergün yaptıgı roachlar seni overrun etmicek.

Tabi bu durumda, zerg 30 muta cıkarken sen ne bok yiyordun demek lazım protoss a oda var.
Mesaj tarihi:
hem 2 obs basıcan, hemde 5 phoenix basıcan, bu sırada sentry/stalker oranını sabit tutucan.

Abi pardon maplere base basına 4 gaz koydular son patchte ben mi kaçırdım?
Mesaj tarihi:
Soimyr said:

hem 2 obs basıcan, hemde 5 phoenix basıcan, bu sırada sentry/stalker oranını sabit tutucan.

Abi pardon maplere base basına 4 gaz koydular son patchte ben mi kaçırdım?

kafana göre yapmayacaksın bunları. scout yapıp oyun düzenine göre yapacaksın. spire gördüğün an tek binadan phoenix bas durmadan onlar tutar mutayı. spire bittikten 10dk sonra görüosan onu zaten kaybedersin. phoenixi gören zerg corruptor çıkar büyük ihtimal o zaman stalkere abanacaksın.

1 muta 100 gas demek. o kadar imba dediğin zerg muta basmaya ayırcak gası nasıl buluyosa sende onlara bulursun. muta sayısı 15i geçmeden zaten hiç bi halta yaramıyorlar.

exp koruması en kolay ırk protoss, buna rağmen hala expi nasıl koruycaz filan diyorsunuz.

ht kullanmayan toss yazmasın şöyle şeyler ya.

muta ling ne alaka diyorum, hani roach ucuz oldugundan çabuk massleniyor tutmak zor deseniz bi nebze anlıycam.
Mesaj tarihi:
ne tartışma dönmüş bee. ağlayan ağlayana hee. tmm tmm op zerg. ağlamayın üzüldüm bak.

oyunda patch üzerine patch geliyor, blizzard oyuncuların istatistiksel durumlarına göre patchlerdeki düzeni değiştiriyor. eğer roach op ise, bir dahaki patch'te nerflenecektir. eğer muta op ise, nerflenecektir. BW o dengeye gelene kadar az update görmedi sonuçta.
Mesaj tarihi:
Mutaya direk ht cıkmayı dene bak ne oluyor?

Bu arada zerge karsı scout yapmak riskli. Oyun bası yolladıgınız probela baktınız, one base zergling all-in yoksa karsınızda protoss olarak karsınızda 2 sahne var,

a) 14 hatch + early extracter = extractor fake degilse %80 speedling ardından muta,

b) extractor daha gec gelirse roach.

b sıkkını karsılamak kolay, 15 nexus go go makro. Roachlara karsı gerek immortal/colossus icin robo cıkacagınızdan obs cıkmak sorun degil. Obs cıktıktan sonra adam mutayada dönse sorun degil obs oldugu icin görüp iyi kötü hazırlanıyorsunuz.

a) speedling faktöründen dolayı 15 nexus yapmanız zor eger oyunun basından ben 14 nexus kasıcam diye rampanın üstüne degil altına insa etmeyi baslayip simcity oynamıyorsanız. adam direk mutalisk giderse basta stalker heavy army + cannonla ilk pushu tutup expand oluyorsunuz cok güzel.

Simdi robo cıkıp obs gitseniz kaybettiginiz zaman + gaz dan adam muta masslemeye devam ederse sorunlusunuz.

hadi deathwarior u dinledim phoenix gittim, adam expini korumak icin roach waren cıkmıs olucagından air superiorityyi kaybettigini düsündügü anda roach1-2 muta feda edip hydralisk den cıktıysa hyrdra/roach a dönebiliyor.

Protoss oyuncusu olarak aynı hızla robo tech/ t tech dönünde göreyim.

bu arada mid-game-late game gecisi sırasında hala htsi yoksa protoss un haklısınızda, mutaya karsı direk ht cıkmaya calısırsınız yalan olursunuz, zaten ht yi gören adamda anında rach a dönüs yapar htlerin damageide yalan olur bunuda söyleyeyim.

Hani mutaya karsı phoenixi kaldırıp corsairi aynen getirseler. Bu seferde zergler aglayacak. Muta gittiginden süphelenen zerge millet abanıcak corsayı mutalarıda overlordlarıda dominate edicek, zergler pushu durdurmak icin geri gelince protosslar corsairi geri cekicek ama bu sefer sunu yapıcaklar, ordularının önüne corsairlerin weibiyle buffe rolusturup zergleri o bufferla orduları arasına girmeye zorlayacaklar olurda girerlerse sentry ile arkalarını kapayıp zealot bicip bu sırada corsairlada zergin baseine 1a2a3a cekicekler.

cözüm icin ya mutaliske zealotlardaki gibi ayar cekicekler 5 sn olur 10 sn olur, yada spire a cekicekler bilemiycem, ya phoenix e bi tweak cekicekler mutaliske karsı viable olucak. yada protoss un advanced tech treeyi tamamen sıfırdan yapılandıracak adamlar, cünkü pvz de su anda hemen hemen kör oynamak zorundasın, adam roach baslangıcıyla fake verip sonra muta dönerse ve sen o sırada robo gittiysen def icin stalkerlara mahkum kalıp baseine tıkılıyorsun ki oda zergün 3 üncü base i alıp seni outmacrolaması icin yeterde artıyor. (tuncanın ya bu topicte ya öbüründe bu eksik/kör oynama konusunda bi yazısıda varda, eksik bilgiyle oynamak baska, tamamen kör oynamak baska su oyunu)
Mesaj tarihi:
abi destan yazmışsın ya. umarım blizzard senin için mutaları ve roachları nerfler.

sana tek şey söyleyim ekonomiyi aynı seviyede tuttukça zerge yenilmen mümkün değil. ve scout yaparak bina inşalarını görüp ona göre stratejini kurucan. hiç olmadı halisinasyon phoenix at görürsün herşeyi.

14 hatch atan zergi cezalandırmazsan ezer zaten. erken baskı yapacaksın. gerekirse 4gate allin tarzı haraketler yapacaksın. veyahut sende erken nexus atıp photon koyacaksın.
Mesaj tarihi:
Abi roachu niye nerflesinler, roachla ilgili tek kelime mi ettim?

Ben en yazmışım zaten 2 sayfa önce (öbür topicte olabilir emin degilim) artık 14 hatch gidenlere devamlı 4wg all in gidiyorum, öbürlü 15 nexus diyede önceki postta yazdım.

Protoss un sorunu su, mutaya terran/zerg kadar kesin bir cevabın yok, statikle def yapsan zerg/terran kadar ucuz degil, ünitelerinden pahalı olunca ground ünitlerden cıkarıyorsun, mutaları counterladıgındada unit compozisyonun azıcık dahi bozulsa adam mutadan cok hızlı tech switch ettigi icin 1 combatta cok rahat oyunu veriyorsun.

Neyse yatmadan önce ün tuncanın ettigi epik sözle bitiriyorum sözlerimi

"rakibimde map control mü? bende spire var"

birde, blizz istatistiksel duruam göre ayar yapıyor dedinizde, en son patch pvt %50.xx %49.yy gibi bir durumda iken diamond leaguede adamlar ama gold ve altı liglerde aynı oranı yakalayamadık pvt de protoss u nerflücez diye kendi official bloglarına yazdılar, bu kadar amele bir harekette bulunana bi firmanın istatistigini yiyim, hani trollsün uzun yazıylar yazmıosun laf atıp kaçıosun falan diye beni trolleyin, bunu demeyin.
Mesaj tarihi:
Brood War'un dengesiz olduğunu iddia edip kendini rezil etmek istemiyor kimse. SC2 yeni bir oyun olduğu için her yenilen "Bana ne bana ne, oyun dengesiz ki" diyerek suçu kendinde değil oyunda ve Blizzard'da aramaya çalıştığı için sayfalarca denge tartışması yapılıyor işte. Zamanla azalacaktır.
Mesaj tarihi:
Brood War zaten cıktıgı gibi böyle mükemmel dengeliydi zaten, bu arada sc2 dengesi ile bw dengesini bir tutmak nerden esti?

Neyse çok merak ediyorsanız pew-bw bi pvz macı bulun izleyin, bide simdi pvz macı izleyin benzerliği göremezseniz cidden sasıcam.
Mesaj tarihi:
BW dengesiyle SC2'yi karşılaştırdığım yok. SC2 BW kadar dengeli falan da demiyorum; ancak SC2'deki dengesizlik burada konuşulanla alakasız derecede küçük. Burayı okuyan biri sanacak ki artık SC2'de herkes Zerg oynuyor, bütün turnuvalarda son 4'e Zerg kalıyor, PvZ'de otomatikman Zerg kazanıyor. Böyle bir şey yok. Oyun dengesiz midir? Belki. Ama GSL, MLG gibi en üst seviye turnuvalarda bile Protoss'lar Zerg'lerden maç alabiliyor, TT1 gidip MLG'de bütün ünlü Zerg'leri eleyebiliyor, Nazgul gibi oyunu oynamayan biri IdrA'yı eleyebiliyor. Eğer SC2'de burada dile getirilenlerin 10'da 1'i oranında bir dengesizlik olsaydı oyunu günde en az 8 saat oynayan pro Zerg'ler tek bir PvZ verir miydi sanıyorsunuz? Dengesizliğin bu kadar abartılmasının tek sebebi kendisinden başka günah keçisi arama çabası.
Mesaj tarihi:
bw yi karşılaştırmam normal zira bu oyuna da yeni expantion geldiğinde multiplayer unit zenginliği bw ye yakın olacaktır. bu kadar az unit ile bu kadar denge bile iyidir.

ayrıca ben oyunu kesinlikle savunmuyorum. ama zergin muta - zerglingine laf etmeden önce terranın o kadar laf edilecek şeyi var ki...

protoss'un çok dengesiz oyunda dengeyi bozan tek uniti void ray idi, onu da nerflediler böyle dengesiz birşeyi kalmadı. tossların ağlaması bundandır. herkeste op en az bir taktik var ama, bizim bi 4gate imiz var diyorsunuz sanırım.
Mesaj tarihi:
yalnız dikkat edersen gerek nazgulun idra ile attıgı maclar, gerke nony nin idrayı 4-1 yendigi showmatch, (hani senin örneklerini veriyorum) cogunda protoss 4 wg/blink stalker (yada nonynin kaybettigi mac sanırım pylon blocktan cannon rush deniyordu) gibi stratejiler? genel olarak pvz lerde plerin kazandıgı macların cogunu oranla bi late game kalanlar vs 4wg /2-3wg blinkstalker/ cannon rush la bitenlere.

Bu arada son 2 gsl yi zerg kazanmasını, bu son gsl de final 4 da protoss olmamasını nasıl acıklıyorsun?

Bu arada terranın op nesi var bi acıklasana bordomavi.
Mesaj tarihi:
Tyler maçlarını örnek göstermedim. Idra ve TT1 maçlarını örnek gösterdim. Nazgul'un hangi stratejiyi kullanarak kazandığının bir önemi yok; zira Nazgul'un normal koşullarda İdra'yı yenme gibi bir şansı yok. O yüzden böyle bir şeyin olma ihtimali bile ya PvZ'de abartılacak bir dengesizlik olmadığını ya da -sizin mantığınızla gidersek- early game'de P'nin imba olduğunu gösterir. TT1 ise gayet fast expo alıp Gateway push'la takır takır TLO, Machine gibi üst düzey Zerg'leri eledi. Ha şöyle dersen belki mantıklı olur: "Protoss early game'de avantajlı ama late game'e geçince Zerg durdurulamıyor." Ama burada öyle denmiyor. "Zerg x yapınca yenilmez oluyor, o yüzden Zerg imba" deniyor, sanki diğer ırkların Zerg'ün bunu yapmasını engelleme kapasitesi yokmuş gibi.

Son iki GSL'i Zerg'ün kazanmasının nedeni Zerg oyuncularının daha iyi oynaması, bu kadar basit. Ki bir turnuvayı iki kere üst üste aynı ırkın kazanması üç ırkın olduğu bir oyunda çok da düşük ihtimal değil. Aynı şekilde son 4'e kalan Protoss olmamasının nedeni de son 4'e kalacak yetenekte Protoss olmaması. Dengesizlikten olsaydı son 8'e de Protoss kalmazdı. Böyle olmadığını düşünüyorsan GSL'de bir Protoss'un rakibinden daha iyi oynadığı ama yine de kaybettiği bir maçı bana göstermen gerekiyor.
  • Yeni Oluştur...