Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Dananın kuyruğu Ağustos'ta kopuyor.

doubtful

Öne çıkan mesajlar

Yarım yamalak ingilizceyle anladığıma göre:

Dün (26 Mayıs) açıklanan bildiriyle Blizzard'ın tüm elektronik oyunlarının (Starcraft II: Wings of Liberty, Brood War, Warcraft 3, WoW ve expansion pack'ler) yayın hakları Blizzard ile Gretech şirketi arasında yapılan anlaşma ile Gretech'in GomTV sistemi üzerinden yapılacağı duyuruldu.

Bu anlaşma ile OnGameNet ve MBCGame'in MSL,OSL ve PL liglerini yayınlama hakkı ortadan kalkmış oluyor. Blizzard bu anlaşmanın Ağustos ayında liglerin bitimi ile devreye gireceğini açıkladığından devam eden lig yayınları tehlike altında değil. Diğer yandan Blizzard yayın konusunda tüm kapıları kapatmayıp OGN, MBCGame gibi şirketlerin GomTV ile ayrıca anlaşma yapması ile liglerinin yayınlarını (belli bir ödeme karşılığı elbette) yapmaya devam edebileceğini açıkladı. (Benzer çağrı GomTV'den de yapıldı)

Not: Yapılan açıklamada

"Also, Gom-TV will host Global Starcraft II league, Starcraft II World Championship, as well as Clan Battles and Streak Battles in the future. All other future league and event palns will be released later."

diye bir bölüm var, Streak savaşlarının ne olduğunu konusunda fikri olan var mı acaba?

Kaynak:
http://www.teamliquid.net/forum/viewmessage.php?topic_id=127674
http://www.gosugamers.net/starcraft2/news/12051-blizzard-and-gomtv-strike-a-deal
Sosyal ağlarda paylaş

KeSPA'dan cevap geldi:

KeSPA Press Conference Q&A

Regarding Negotiations and Sincerity of Negotiations

Q: Blizzard's Mike Morhaime, in his last letter, said that KeSPA has violated Blizzard's intellectual property rights by selling broadcasting rights without consulting Blizzard, and that they have attempted to converse with KeSPA and claimed that KeSPA refused to recognize Blizzard's intellectual property rights and negotiate only half hartedly. What is KeSPA's stance on this issue?
- KeSPA, as the instrument representing Korean eSports, has tried its best to create a contract that fosters the growth of eSports.
- Since Blizzard asked for negotiations in 2007, Blizzard has only conducted 3~4 basic meetings and was not very enthusiastic about the negotiations. On June 7th 2009, with Starcraft 2 coming out soon, Blizzard and KeSPA delved into negotiations fully. However, the release date was pushed back, and the negotiations quickly became very vague, and soon after on April of this year, Blizzard announced that they would no longer be negotiating with KeSPA.
- Although Blizzard came and shook the eSports market by brandishing "intellectual property rights", we question if Blizzard even wanted to have sincere negotiations regarding these rights.

Q: There are a few fans who believe that KeSPA did not try very hard negotiating and thought of the issue too simply.
- We regret at the misunderstanding, as KeSPA has put in significant amounts of effort into negotiations. We furthermore regret that we did not enthusiastically try and connect with the fans.
- We will humbly accept all criticisms of KeSPA, and will apply any good suggestions into our organization and have it reflected in ourp olicies. We will also be more enthusiastic about connecting with the fans about KeSPA's actions so we can be an organization that works for the fans.
- I hope that the fans will look at the situation warmly, and hope that a contract that will satisfy players, tems, and the fans will be constructed.

Regarding Intellectual Property Rights

Q: Blizzard claims that the usage of games in leagues is not a communal right but within the realm of intellectual property. What do you think about this?
- While the game is owned by the company, the game is not eSports. eSports only has game as the subject matter, smf it does not evolve around just the players but as a spectator sport, a culture that needs many workers's effort and skills. Starcraft was already recognized in China as an official sport, and last year in the Asians games it was recognized as an official event, and so it is something that is evolving as a sport globally
- Sports is not just for/owned by the "Manias" (T/N: Fans really involved in it. Think "Otaku") or special organizations. It has a communal property where normal spectators can watch and be involved in.
- If eSports is not a communal property and belongs to an international company called Blizzard, then the entire eSports industry in Korea and the existence of KeSPA becomes fundamentally wrong from the beginning. All recognition and gains as a culture and sponsorship from Airforce and such disappears.
- Sports need to guarantee Public Viewing, and so it has a communal property. eSports cannot just be approached simply through Blizzard's promotion logic.
- There are many examples such as the CGS event that shows that no matter how much you invest, if it's done for personal gain then you cannot succeed

%%CGS Event: Refers to Championship Gaming Series created by Direct TV where they hired many players , but upon discovering that it was not profitable, dropped support and many players were left unpaid.

Q: Does KeSPA does not recognize Blizzard's IP rights at all?
- Fundamentally Sports are not something to be tackled using Intellectual Property. Does Adidas, who makes Soccer balls, demand usage fees from the World Cup? Similarly, car companies do not ask for usage fees from racing car contests.
- Without considering IP rights, Blizzard has been one of the greatest benefactors from growth of Korean eSports. Through Korean eSports, Starcraft 1 sales went up considerably and the product life cycle lengthened, and Blizzard gained many other many benefits. The game leagues operated by KeSPA uses official products.
- Even with all this, KeSPA has announced from the early days of negotiations that we wish to recognize the rights of Blizzard due to Starcraft and has made it clear that they would pay a modest game usage fee to Blizzard.

Q: To KeSPA, where are the boundaries of IP rights?
- IP rights are there as the basic rights of Game Creation companies.
- But Blizzard demands that organizations get permission for contract time needed for a safe operation of eSports, Sponsor and Marketing plans, Broadcasting plans, and royalties from broadcasting and sponsorships which is beyond game usage fees, and sub license fees.
- KeSPA believes that this is an unjust interference with operations, and also an unbeneficial negotiation setting as this goes beyond the scope of IP rights, and can see it as a poisonous article that shrinks the investment by corporations.
- While the situation already seems like it's about IP rights, but rather than a problem with IP rights, Blizzard shows extreme greed that is beyond common sense and in order to accomplish this Blizzard is shaking the future of Korean eSports.

Q: Didn't KeSPA also seek profit seeking activities such as selling broadcasting rights?
- KeSPA did not earn any profits from broadcasting rights. KeSPA is a cultural nonprofit corporation so it does not make profits. Any broadcasting fees are reinvested in whole to the operations of matches.
- Every year KeSPA submits accounting reports to board of directors, and can make public any accounts regarding complete reinvestment of broadcasting fees.
- Fundamentally there needs to be a little bit of industrialization so that the players can show good matches, by solving their needs similarly to that of a profession.
- The 12 gaming teams invested a lot of money every year, and KeSPA puts effort into reinvests every cent made by broadcasting fees to create new broadcasts and game organizations.
- Events like the world cup and Olympics and other big sports events are impossible without efforts like these.

Relationship with GomTV
Q: Blizzard has currently given all rights within Korea to Gretech, and Gretech has shown interest in creating a sublicensing contract with KeSPA. Is KeSPA interested in negotiating with GomTV?
- The first thing to settle is to have a proper relationship with Blizzard. The important problem is to establish an important rule through negotiations with KeSPA, who represents the 12 teams, and Blizzard that transcends monetary issues and affects the development direction of Korean eSports.
- Once this condition is met, then we are willing to discuss with not just Gretech but any other company for the development of Korean eSPorts

Q: KeSPA is known to be in a rather awkward relationship with Gretech due to the "GomTV Classic" event. If negotations happen, then what can KeSPA offer, and what does KeSPA seek to gain?
- When there was discussion regarding broadcasting rights in the past, there was a lot of argument with the broadcasting stations, but now we have a good partnership.
- We can work together with Gretech anytime for the development of Korean eSports
- But as we said before, a proper relationship with Blizzard takes priority.

Operations of Starleagues and Responses

Q: Starcraft 2 is set to be released on the end of July. Are there plans to continue to operate a Starcraft 1 league? What are the plans for Starcraft 2?
- Starcraft 2 is a game that has not been released yet so it is a bit too early to talk about it. In the end it will depend on what the fans choose. KeSPA and the progame teams will choose in the direction of the fans.

Q: If Blizzard continues to ignore KeSPA, how will you deal with this?
- KeSPA and the gaming teams wishes for a logical and sensical resolution with Blizzard as a given
- KeSPA and the gaming teams are continually thinking about what is the best decision for the development of Korean eSports, and to create this environment, we will seek the opinions of fans, the players, the government, and gaming companies, and will decide on a series of actions based on this.

Q: If Blizzard requests negotiations, will you immediately accept?
- As said before many times, KeSPA is always ready to converse with Blizzard
- As a given KeSPA and the 12 gaming teams does not wish to ostracize Blizzard. We hope that Blizzard enthusiastically join the development of Korean eSports as an important game company. However, we will partner in a logical, sensical form that allows contribution to growth of Korean eSports, rather than just show extreme avarice.

Role of KeSPA in the growth of eSports

Q: eSports grew completely around Starcraft 1. Wasn't there a lack of effort regarding developing other eSports games?
- The fan's choice and love is very important for the discovery and growth of eSports events
- While KeSPA has attempted many times to promote various events, but there weren't any cases where it grew as a title event through the love of the fans
- KeSPA will continue to try for diversification of gaming events.

Q: What does KeSPA think of the criticism that KeSPA only concentrated on proleagues and did not work on developing the amateur scene?
- It has only been a few years since Korean eSports has finally looked like a sport.
- KeSPA has visions and plans regarding Amateur contests and as a school sport, but nothing can happen all at once.
- It takes a little bit more time for eSports to have a foundation where Pros and Amateurs can develop at the same rate.

Kaynak:
http://www.teamliquid.net/forum/viewmessage.php?topic_id=128517
Sosyal ağlarda paylaş

siödi blizzard diyorki, öyle veya böyle starcraft üzerinden korede bir sektör yarattınız, televizyon yayını yapıyorsunuz, billboardlarda televizyonlarda dergilerde, starcraft adını kullnarak hype yaratıyorsunuz, turnuvular yapıyorsunuz. starcraft benim intellecual propertim dir. siz benden dc aldığınızda oynama ve paylasma hakkını alıyorsunuz, starcraftı baska ürünleri pazarlamak icin kullanma hakkını değil (starcraft yayını yapan tv kabalı üyeliği gibi falan mesela). bundan sonra paraları kırısıcaz.

Kespada diyoki, bunlar hep non-profit mevzular (ki blizzardın derdi kespaya değil sadece, starcraftı yukarda ki gibi kullanan herkezle hepsimi non-profit bilmiyorum). bizim derdimiz para kazanmak değil zaten, derdimiz bi kültür yaratmak. starcraft bu kadar büyüdüyse zaten bizim sayemizde büyüdü zaten.

böyle yanı, acıkcası blizzarda hak veriyorum ben biraz. intellecual property gercektende tam olarak bu demek, lakin cok ileri gidip eline yüzüne bulasltırıp yaptıkları bal gibi bi cuval inciri rezil etmelerinden korkuyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

en kısa özet şu:

blizzard, benim yaptığım oyundan para kazanıyorsunuz diyor. kespa ise "lan olm o işlere bildiğin gibi değil, kazanılan ufak meblağ zaten kore'de e-spor kültürünün geliştirilmesine harcanıyor" diyor.

şimdi 2 tane kanal var kore'de e-spor üzerine. blizzard gomtv'ye bu kanallarla görüşme yetkisi veriyor. yani kespa'yı ortadan çıkartmanın peşinde. peki kespa kim? kespa 12 tane pro-game takımının sponsorlarının oluşturduğu bir kurul. blizzard paradan başka tüm turnuvaların kontrolünü, sponsorlarla pazarlıkları yapmayı kısaca sc üzerine herşeyi ama herşeyi kontrol etmek istiyor. yani diyor ki, siz parayı bize vereceksiniz biz de istediğimiz gibi turnuva düzenleyeceğiz sizin paranızla.

kespa'yı oluşturan firmaların hepsi blizzard'ı gömlek cebinden çıkaracak çapta firmalar olduğu için, bu görüşmelerden düzgün bir sonuç çıkması pek kolay değil.
Sosyal ağlarda paylaş

Cuce said:
.....starcraft benim intellecual propertim dir. siz benden ....

Bu mevzuları anlamaya çalışırken kısaca IP hakları gibi yazdıklarını sürekli (Internet Protocol) olarak düşündüğümden aklım karışıyordu sürekli xD. Şimdi sen yazarken farkettim ki bahsedilen şey Intellectual Property imüş. Fikri mülkiyet hakları veya kısaca fikri haklar denen mevzuu, right?

Edit: KeSPA'nın cevabında bizim forumdan alıntılar da gözüme çarpmadı değil :) Adidas top üretiyo da dünya kupasından hak iddia ediyor mu filan demişler.
Sosyal ağlarda paylaş

o örneği ben verdim, gayet süper bir örnek. kespa'nın bana fikirlerimi sorması üzerine belirtmiştim kendilerine ^^

hatta madem grafikersin şöyle diyeyim. adobe, photoshop ile yaptığın ürünleri kimlere satabileceğine, kimlere satamayacağına, kaç para satabileceğine, sattın paradan kendisine ne kadar verebileceğine falan karar veriyor. öyle düşün.
Sosyal ağlarda paylaş

bu zamana kadar elleşmeyen blizzard neden taktı şimdi bw'nin bu durumuna ? acitivision-blizzard birleşti ve blizzard bildiğimiz blizzard olmayı bırakıp açgözlü, kaliteden önce paraya önem veren ea olma yolunda ilerleyen bir firma oldu. umarım akıllarını başlarına toplarlar.
Sosyal ağlarda paylaş

huun said:

o örneği ben verdim, gayet süper bir örnek. kespa'nın bana fikirlerimi sorması üzerine belirtmiştim kendilerine ^^

hatta madem grafikersin şöyle diyeyim. adobe, photoshop ile yaptığın ürünleri kimlere satabileceğine, kimlere satamayacağına, kaç para satabileceğine, sattın paradan kendisine ne kadar verebileceğine falan karar veriyor. öyle düşün.

abi bunlar cok kotu ornekler. sen top uretirsin, futbol oynansin diye. oyunu da blizzard multiplayer oynansin diye uretiyor, uzerinden streaming yayin yapilsin diye degil.

bunu apple yapsa cuce "eviil eviil" diye soylenirdi ama dogrusu bu. sonucta urettigi marka uzerinden edinilecek tum gelirlerin blizzard'dan gecmesinden dogal birsey olamaz.
Sosyal ağlarda paylaş

konu o zaten mum. şu anda bir profesyonel oyuncunun yüzbinlerce dolarlık masrafı var bir takıma. bu paralar sponsorlardan çıkıyor. avrupalı oyuncularla pro koreliler arasındaki farkları görüyoruz. avrupada 300-500 dolar turnuva parası kazanmayı büyük birşey zanneden oyuncuların, yıllık yüzbinlerce dolar alan insanlar kadar oyunu ileri taşıyacağını mı sanıyor blizzard? büyük para ödüllü bir sürü turnuva var, kespa bu paraları ödüyor.

bu tv kanalları geçmişte para sıkıntısı çekerken, kespa ortaya çıkıp "biz parası olan firmalar, kendi aramızda anlaştık. büyük turnuvalarda vs reklam giderlerini vs kendi aramızda karara bağladık" diyip bu kanalların turnuvalar boyunca para kazanmasını sağladılar. daha fazla ödeyip daha fazla turnuva düzenlediler.

bir sürü etkinliklere koreli ünlüleri çıkarmak için para harcadılar, milyonlarca korelinin ilgisini oyunun üzerinde topladılar.

sonra? blizzard oyun yaptı. e iyi blizzard'a yaptığı oyun için parası ödendi zaten. e-spor olayını ülkelerinde bir kültüre dönüştürmek için bu paraları harcayan kespa?

kim ne derse desin aç gözlü davranan ve birçok gerçeği görmezden gelen bir firma durumuna düştü blizzard. ha çok daha büyük sponsorlar bulur, oyunu çok daha ileri götürürler bilinmez; ama hepimiz biliyoruz ki gomplayer'dan aldıkları 3-5 milyon onlara yetecek.
Sosyal ağlarda paylaş

oncelikle konumuz e-spor degil, starcraft-spor. o konuda da "ben yaydim bu oyunu burada" gecerli bir arguman degil. ben istanbulda "porsche alin, super araba" diye reklam yaptim diye satis hakki bende olucak degil. ayni sekilde kespa starcraft'i yaydi diye hak turnuva duzenleme hakkini kazanmiyor. o blizzard'in gelistirdigi bir marka ve tum haklari blizzard'a ait. yasal olarak bakiyorsak kespa'nin pek bir sansi yok.

ayrica, ben blizzard'in oradan gelecek paralari onemsedigini sanmiyorum. olaylar biraz dramatize ediliyor gibi. bence bu daha ziyada bir dikey entegrasyon meselesi. blizzard bir urun uretiyor ama bunun cok ciddiye alindigi bir pazardaki imajini kendisi kontrol edemiyor. hatta o kadar kontrol edemiyor ki, son versiyon atiyorum 3.06 ise, duzenleyen firma cikip starcraft 2.05 turnuvasi diyebilir. ya da "xyz yapmak yasak, cunku onlar overpowered" diye kendi kurallarini empoze edebilir. bunlar tamamen blizzard'in isine gelmeyecek, oyunun imajini kotuleyecek konular.

blizzard'in asil derdinin bu kontrol oldugunu dusunuyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

huun said:

sonra? blizzard oyun yaptı. e iyi blizzard'a yaptığı oyun için parası ödendi zaten.

bunu bir kafede lig tv yayini yapmak olarak dusunursen daha iyi bir ornek olur. "e bir televziyonda izliyoruz, o paketin de parasi ondendi zaten" diyemezsin. ayni sekilde film de gosteremezsin. burada bireysel/kurumsal kullanim farki ortaya cikiyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Bu konuda KeSPA hukuken haksız olsa bile bence konuyu adaletli düşünüp tartan hemen herkes KeSPA'ya haksızlık yapıldığını görecektir. 1982-83'te Amiga ile oyun oynamaya başladığımdan bu yana en az StarCraft kadar beğendiğim ve sevdiğim pek çok oyun olmuştu ama şimdi o oyunlar tarihin tozlu raflarında kaldı. (StarCraft'tan sonra çıkanlar da aynı durumda). İlk oyunun bu kadar süre gündemde kalması ve satılması da, şimdi çıkartılmaya çalışılan ikinci oyunun bu kadar hevesle ve büyük potansiyelle beklenmesi de yine KeSPA sayesinde.
KeSPA'nın StarCraft üzerindeki büyük desteği ve emeği ortadayken bunu görmezden gelip KeSPA'yı tamamen gözardı etmek adaletsizliktir ve de kapitalizmin doruklarından hüküm vermektir.

(Edit: Yazar burada blizzard'tan bahsediyor, forumdaki arkadaşların KeSPA'yı tamamen gözardı etmek gerektiğine dair bir mesajı olduğuna rastlamamıştır.)
Sosyal ağlarda paylaş

huun said:

hayır ama cıkıp "bakın bizim ajansımı ürünlerini adobe photoshopla yapıyor ne kadarda mükemmel öle dğeilmi" diye adobe logosu basamam kartvizitime

ya bide, afedersiniz ama kespa, yıllarca scden baska oyunlarıda korede populerlestirmeye calıstı olmadı, taki wacraft 3'e kadar. varmıs yanı bi is blizzardda dimi. kespa taso dagıttı diye populer olmadı bu oyun.
Sosyal ağlarda paylaş

Mum_Chamber said:

doubtful cok guzel anlatmissin ama, kapitalist bir duzende yasiyoruz =) sonucta kespa da bunu millet oyundan daha cok zevk alsin diye yapmadi, kendi sponsorluk basarilari on plana ciksin vs diye yapti. oyunun kurali malesef ki bu.

Kapitalist düzende yaşıyoruz ve kimse babasının hayrına birşey yapmıyor haklısın ama kapitalizmin zirvelerine çıkmak Blizzard'a fayda değil zarar verecek bence. Kapitalizmin dişlileri Türkiye'de olduğu gibi kusursuz dönüyor olsaydı Blizzard ve KeSPA güzel güzel anlaşıp tüketicileri (bu biz oluyoruz elbette xD) ürkütmeden ve maximum yolunabilir tüketici sayısına da ulaşarak söğüşlerdi. Blizzard şimdi böyle yaparak maximum veya en azından optimum yolunabilir tüketici sayısından ciddi biçimde sapmış olur.

Şu andaki tabloda KeSPA'nın haksızlığa uğradığını düşünüyorsam da Blizzard'ın bu yaptıklarını 2007'de yapılanları düşünerek yaptığını da gözönünde bulunduruyorum elbette. KeSPA'da sütten ak kaşık değil.

Tüm bu yaşananların içerisinde olaylara kendi tarafımdan (yolunmaya müsait tüketici topluluğunun üyesi olarak) baktığımda Kore'de StarCraft II liglerinin devam etmesini istiyorum (kimin haklı olduğunu önemsemeden söylüyorum bunu). White-Ra'nın Idra'yla yapacağı karşılaşmalardan en fazla 2 sini seyrederim sonra da bi'daha vod'la mod'la uğraşmam valla. Ben Jaedong'u Flash'a SC2'de dalarken görmek istiyorum :) boxer gibi adamlar Avrupa'dan çıkar mı sence?
Sosyal ağlarda paylaş

MBCGame daha önceden planlanmış olan "Survivor Tournament" karşılaşmalarının yayını için Gretech/GomTV ile görüşmelere başladığını açıkladı. Bu açıklama ilk mesajda bahsettiğimiz Blizzard/GomTV anlaşmasının ardından yaşanan en önemli gelişme.

GomTV tarafından yapılan açlıklamada; önemli olanın anlaşmak için masaya oturmak olduğu söylendi, çalışmaları ve düzenlemeleri çok daha önceden yapılmış olan Survivor Tournament'ın anlaşma çalışmaları devam ediyorken başlaması halinde anlaşmanın sonuçlanması beklenmeden yayınlanmaya başlayacağı söylendi.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...