Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bir çift fonksiyonun türevi veya integrali tek fonksiyon mudur?

SpiderS_DangeR

Öne çıkan mesajlar

Batuhan_BJK said:

valla türevi tektir diyebilirim çoğu fonksiyon için ama nasıl genelleriz bilmiyorum.
örnek:
f(-x) = f(x) ise çift
f(-x) = -f(x) ise tek

f(x) = x^4 + sinx
f'(x)= 4x^3 + cosx
f'(-x)= -4x^3 + cos(-x)
aha buradan tek çıktı

bu böyle olmalı

ama cos(-x) = - cosx di sanırım. eğer öyleyse.. doğru olabilir. öyle miydi?

doğru ama her zaman doğru değil tabi. mesela (-90, 0) aralığında yanlış iken, (-180, -90) aralığında doğru oluyor.

bunları birim çemberi düşünerek söylüyorum tabi.
Sosyal ağlarda paylaş

codename_curse doğru söylemiş işte :)
SpiderS_DangeR said:

Bir de bi fonksiyonun türevi nasıl fonksiyon olamıyor onu anlamadım fsd

bu da şöle oluyo. mesela R üzerinde tanımlı mutlak değer fonksiyonunnun türevi R üzerinde tanımlı bir fonksiyon değil çünkü 0'da limiti yok(unicity yok limitinde). Yani türevi R*'da tanımlı. Ha, bu hile gibi gelebilir, sonuçta bu da fonksiyon diyebilirsin; o zaman şöyle güzel bir örneğimiz var:
http://en.wikipedia.org/wiki/Weierstrass_function

Her noktada sürekli, ama hiçbir noktada türevi alınamayan bir fonksiyon grubu keşfetmiş Weierstrass. Dahası kapalı bir entervalde bulabileceğin her sürekli fonksiyona istediğin kadar yakınlıkta böyle bir fonksiyon bulabileceğini ispatlamış, yani sürekli fonksiyonlar içinde dense olduğunu kanıtlamış işte. Çok var bu fonksiyonlardan.
Sosyal ağlarda paylaş

İntegral türev krizi yaşanmış. Her sürekli fonksiyon türevlenemez ama her sürekli fonksiyon integrallenebilir. aslında sonlu tane süreksizliği olan fonksiyonlar genel olarak integrallenebilir. Soru cevaplanmış zaten ben o yüzden bu konuda bir şeyler yazacağım.

Türevlenememek demek türevin var olmaması anlamına gelmekte tam olarak. Bunun sebebi de türevin formal tanımının bir lineer operatör L üzerinden yapılması. D fonksiyon olsun türev

lim((r-r0)->0) (D(r)-D(ro) - L*(r-r0)) < epsilon(r-r_0) ->0

gibi bir ilişki üzerinden kurulur (verilen her epsilon için bu eşitsizliği sağlayan bir r-ro bulabilmeniz lazım). Bu limitin olmadığı durumlarda türev de yoktur.Dolayısıyla mesela tek değikenli mutlak değerin türevini almaya kalktığınızda x=0 noktası dışındaki her yerde bunu yapabilirsiniz ama x=0 noktasında türev olmadığı için türev x=0da tanımlı olmayan süreksiz bir fonksiyon olarak karşımıza çıkar.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...