SpiderS_DangeR Mesaj tarihi: Nisan 27, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 27, 2010 Ya da tam tersi? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fin Mesaj tarihi: Nisan 27, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 27, 2010 degildir Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SpiderS_DangeR Mesaj tarihi: Nisan 27, 2010 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 27, 2010 neden Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fin Mesaj tarihi: Nisan 27, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 27, 2010 f(-x) = -f (x) Tek f(-x) = f (x) Cift bu kosulu saglamasi gerekir turev yada integral aldiginde polinom derecesi artar/azalir sabit sayi ortadan kalkar o yuzden oyle bi kural yok diye biliyorum ama bazi istisnalar uyabilir gibi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Batuhan_BJK Mesaj tarihi: Nisan 27, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 27, 2010 valla türevi tektir diyebilirim çoğu fonksiyon için ama nasıl genelleriz bilmiyorum. örnek: f(-x) = f(x) ise çift f(-x) = -f(x) ise tek f(x) = x^4 + sinx f'(x)= 4x^3 + cosx f'(-x)= -4x^3 - cosx aha buradan tek çıktı Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bittus Mesaj tarihi: Nisan 27, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 27, 2010 uymayan bir örenk olursa genelleyemyiz tabi. örnek düşünüyorum şimdi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fin Mesaj tarihi: Nisan 27, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 27, 2010 surekli/sureksiz olduklarinida incelemek lazim bide kacinci turev alindigina ben goreli baya oldu pek hatirlamiyorum ama oyle bi genelleme yok diye biliyorum :> Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Myshkin Mesaj tarihi: Nisan 27, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 27, 2010 bir çift fonksiyonun türevi fonksiyon olmak zorunda değil ki. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Batuhan_BJK Mesaj tarihi: Nisan 27, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 27, 2010 Myshkin said: bir çift fonksiyonun türevi fonksiyon olmak zorunda değil ki. fail edit: süreksizlik olayı falan diyorsan birşey diyemem :D Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bittus Mesaj tarihi: Nisan 27, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 27, 2010 Batuhan_BJK said: valla türevi tektir diyebilirim çoğu fonksiyon için ama nasıl genelleriz bilmiyorum. örnek: f(-x) = f(x) ise çift f(-x) = -f(x) ise tek f(x) = x^4 + sinx f'(x)= 4x^3 + cosx f'(-x)= -4x^3 + cos(-x) aha buradan tek çıktı bu böyle olmalı ama cos(-x) = - cosx di sanırım. eğer öyleyse.. doğru olabilir. öyle miydi? doğru ama her zaman doğru değil tabi. mesela (-90, 0) aralığında yanlış iken, (-180, -90) aralığında doğru oluyor. bunları birim çemberi düşünerek söylüyorum tabi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SpiderS_DangeR Mesaj tarihi: Nisan 27, 2010 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 27, 2010 cos-x -cosx e eşit diye biliyorum ben yav. Bir de bi fonksiyonun türevi nasıl fonksiyon olamıyor onu anlamadım fsd Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Batuhan_BJK Mesaj tarihi: Nisan 27, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 27, 2010 öyle birşey yok. sıfır veya başka bir sabit sayı bile çıksa sonuçta bir fonksiyondur. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
codename_curse Mesaj tarihi: Nisan 28, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 28, 2010 çift fonksyon demek g(x) = F(x) + F(-x) demektir tek fonksyon da h(x) = F(x) - F(-x) g'(x) = F'(x) - F'(-x) yani tek h'(x) = F'(x) + F'(-x) yani çift Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
codename_curse Mesaj tarihi: Nisan 28, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 28, 2010 tabi F sürekli heryerde türevlenebilir falan olmalı Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Saykoleo Mesaj tarihi: Nisan 28, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 28, 2010 codename_curse doğru söylemiş işte :) SpiderS_DangeR said: Bir de bi fonksiyonun türevi nasıl fonksiyon olamıyor onu anlamadım fsd bu da şöle oluyo. mesela R üzerinde tanımlı mutlak değer fonksiyonunnun türevi R üzerinde tanımlı bir fonksiyon değil çünkü 0'da limiti yok(unicity yok limitinde). Yani türevi R*'da tanımlı. Ha, bu hile gibi gelebilir, sonuçta bu da fonksiyon diyebilirsin; o zaman şöyle güzel bir örneğimiz var: http://en.wikipedia.org/wiki/Weierstrass_function Her noktada sürekli, ama hiçbir noktada türevi alınamayan bir fonksiyon grubu keşfetmiş Weierstrass. Dahası kapalı bir entervalde bulabileceğin her sürekli fonksiyona istediğin kadar yakınlıkta böyle bir fonksiyon bulabileceğini ispatlamış, yani sürekli fonksiyonlar içinde dense olduğunu kanıtlamış işte. Çok var bu fonksiyonlardan. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Nisan 28, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 28, 2010 İntegral türev krizi yaşanmış. Her sürekli fonksiyon türevlenemez ama her sürekli fonksiyon integrallenebilir. aslında sonlu tane süreksizliği olan fonksiyonlar genel olarak integrallenebilir. Soru cevaplanmış zaten ben o yüzden bu konuda bir şeyler yazacağım. Türevlenememek demek türevin var olmaması anlamına gelmekte tam olarak. Bunun sebebi de türevin formal tanımının bir lineer operatör L üzerinden yapılması. D fonksiyon olsun türev lim((r-r0)->0) (D(r)-D(ro) - L*(r-r0)) < epsilon(r-r_0) ->0 gibi bir ilişki üzerinden kurulur (verilen her epsilon için bu eşitsizliği sağlayan bir r-ro bulabilmeniz lazım). Bu limitin olmadığı durumlarda türev de yoktur.Dolayısıyla mesela tek değikenli mutlak değerin türevini almaya kalktığınızda x=0 noktası dışındaki her yerde bunu yapabilirsiniz ama x=0 noktasında türev olmadığı için türev x=0da tanımlı olmayan süreksiz bir fonksiyon olarak karşımıza çıkar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar