Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Networkçüler ACİL: Ağ Depolama, SAS-DAS-NAS

roket adam

Öne çıkan mesajlar

Merhaba arkadaşlar,
Türkiye pazarındaki veri depolama ürünleri açığını yeni markalarla anlaşarak gidermeyi planlıyoruz da, bu konuda bir tavsiyeniz var mıdır?
Özellikle SAS (Serial Attached SCSI), NAS (Network AS), DAS (Direct AS) ve üzerinde herhangi bir işletim sistemi bulunmayan, tek olayı takılı diskleri RAID yapıp normal harici disk gibi eSATA veya USB çıkışından diğer cihazlara depolama amaçlı olarak bağlanacak Raid Box'lar konusunda tavsiyeler verebilirseniz sevinirim.

Her türlü mesajlara açığım, görüşleriniz benim için önemli.
Sosyal ağlarda paylaş

Mesaj kutun dolmus, bosaltirsan seviniriz

Bu konuda acik mi var ki? HP, Dell, IBM sagliyor zaten bu hizmetleri. Onlar pas gecerse, server'i satin aldigin firma ayarliyor. Sadece SAS,NAS,DAS icin tek bir firmayla calisacagini sanmam firmalarin. Zaten bu cok limitli bir is alani olurdu.

DAS dedigin dogrudan server'a bagli oluyor. Ya da server'lara ama kullanilabilir olarak bagli oldugu yer sayisi 1. Yani tek bir yer kullaniyor disk'leri.

NAS'ta ise disk'ler network'te herhangi bir klasormus gibi duruyor. Eger SAN software'i kuruluysa is biraz daha guzel boyuta ulasiyor; disklere dogrudan erisim saglanabiliyor; partition'lamak vs. gibi. Ama ve lakin onemli olan NAS'ta disk'lerin ortak olarak kullanilabilmesi. Ayni anda herkes yazamiyor, ama hepsi okuyabiliyor. Bir seferde sadece birisi yazabiliyor ki bu zaten yeterli. SAN oldugu zaman disk space'i manage etmek de daha kolay oluyor. Obur turlu verileri ondan ona gecir, sil, toparla buyuk dert. Bu yuzden SAN'i seviyoruz, dolayisiyla NAS'i tercih ediyoruz. Butun buyuk firmalar boyle yapiyor denebilir...

Sosyal ağlarda paylaş

DAS ile, bahsettiğim Raid Box sistemi aynı şey gibi oluyor o zaman, yanlış mıyım? Direkt olarak sanki tek diskmiş gibi bağlanan bir depolama alanı. NAS'ta işletim sistemi benzeri bir yapılanma var o yüzden ağa bağlıyorsun, IP'si falan var, DAS'ta yok? Kafam çok karıştı şimdi. Şimdiye kadar yalnızca ufak NAS'lar ile çalıştığım için iş büyüyünce daha çok bilgi sahibi olmam gerekiyor.

Bu pazarda açık var derken, büyük kurumsal projeler için dediğin gibi zaten büyük firmalar pazarı kapatmış durumda. Diğer yandan KOBİ'ler için veri depolama konusunda uygun fiyatlı çözümler bulmak pek mümkün değil gibi. Bu tarz bir işe girmeyi düşünüyorlar özet olarak, çok fazla sorgulamadım neden diye.
Sosyal ağlarda paylaş

Büyük projeler için sektöre giriş neredeyse imkansız.
Örnek eski bir projemden cluster yapıda bir nas sistem oluşturmuştukki çıkan rakam akıllara zaradı. Artı iş kompleks hale geldiğinden mecburen sunucu üreticilerini kucağına düşüyorsunuz.

Ben ufak projelerimde uzun süre fiyat avantajından dolayı das kullandım. Tabi arabirim olarak SCSI,SAS olanlarını çünki sata ve E-sata çok stabil arabirimler değildi.
DAS ta tr pazarında promise ile çalıştık.

Enteresan şekilde son 2 senede tr ye bir çok firma nas getirmeye başladı(Qnap vs ). Hatta bizde bunu üzerine 12 kanal bir raid card ve freenas ile kendi nasımızı oluşturma çabalarınada girmiştik.

Son zamanlarda tr de Qnap özellikle dikkat çekmekte. Bunun en büyük artıları ise firma nas larına bir çok ek özellik sağlamış. Özellikle ISCSI ve dahili web sunucusu,survalience recording vs özellikleri ile kobilerin ilgisini çekmeye başladı.

Bence tr de nas işi yapacaksanız giriş-orta seviye ürünlerle pazara girmekte fayda var.
Sosyal ağlarda paylaş

SAS diskin veri yolu tanimlamasi. ATA, E-ATA, IDE, SCSI, SAS, v.s. gibi. SAS diskler, Serial ATA SCSI olarak geciyorlar ve su anda ki yuksek performansli cozumlerde en cok kullanilan diskler. Netekim yeni Solid State Disklerden sonra, gelecekte bu tanimlama degisebilir tabii.

NAS, Network Attached Storage. Tam olarak senin RAID-BOX tanimlamana uymuyor. Cunku kendi icerisinde bir management OS u bulunan ve genellikle NFS gibi dosya sistemleri ve yontemlerle uzaktan mount edebileceginiz sistemler bunlar. Packet by packet disk arrayinizde yarattiginiz volumelarda herhangi bir dataya istedigini bir network elemani uzerinden erisebileceginiz gunumuzde de bol bol kullanilan sistemler.

DAS, Direct Attached Storage. NAS 'in benzeri bir sisteme sahip, fakat host-bus adapterlerle genellikle fiber olarak baglanti yapacaginiz, ve NAS'tan farkli olarak block base data transferi yapabileceginiz sistemler. Yani OS tarafinda, NAS ta disk array uzerindeki volumeunuzu bir mount point olarak gorurken, SAN de bir disk device olarak gorursunuz. Tabii NAS kadar esnek degil, iki makinanin ayni volume a ulasabilmesi icin bir kac takla atmaniz gerekebilir. ( bkz. Clustering, GFS )

Su ana kadar bir cok projede NAS olarak EMC *, Netapp FAS*, SAN olarak HP MSA * serilerinden kullandim. Netapp 'in bariz bir ustunlugu var tabii, netekim fiyat da o kadar pahali. EMC nin buyuk boyutlulari oldukca basarili. Ayni zamanda Netapp ve EMC lerde sadece NAS olarak kullanirsiniz gibi bir kisitlama yok, biz oyle kullanmistik vaktinde. Yoksa SAN olarak da kullanabilme imkaniniz mevcut. HP MSA * serileri biraz daha primitif gozukuyor, yuksek IO larda bolca bottleneck yasayabiliyorsunuz, ama fiyat cok uygun. Dolayisi ile Storage secimi, tamamen projeye ve projenin ihtiyaclari ile alakali olan bir durum.
Sosyal ağlarda paylaş

HP MSA lar giris seviyedir, EMC ye tekabul eden XPler EVAlar falan mevcut ama fiyatları yukseliyor,

Sharky nin yukarda cok guzel/duzgunce acıkladıgı gibi ilk postta sayılan kavramlar birbirlerinin yerine gecen seyler degil, SAS/SCSI veri yolu teknolojisi, NAS Network attached storage yani çok kabaca network de paylasıma actıgın harddisk gibi tabi uzerinde raid i ıvır ı zıvır ı var,

Raid box tam olarak nedir bilmiyorum ama Tr piyasısı icin ne dusundugunuz ve lime hitap edeceginiz onemli, Buyuk dist. ler zaten Hp ve EMC getirip satıyorlar, alıs fiyatlarıyla yarısabilmeniz mumkun degil, keza raid box eger kabaca bir raid controller la raid yapabilen 2 diskli bir kutu ise (network uzerinden calısan) bunuda yapabilen 1-2 urun vardı sanırım piyasada ama fiyatları hafif pahalı di sanırım pek revaçta urunler degiller,

Bu zaten network degil Server/Storage konusu

Kısaca Profosyonel urunlerde bu tarz seyleri satmak cok mumkun degil buyuk firmalar sadece urunu satmayıp storagelarda ciddi de destek veriyor bu 2-3 buyuk firma haricinde X markasını satmak cok cok zor olur, son kullanıcı tabanlı olarak raid box gibi birseyinde fiyatının cok uygun olması lazım, yani satar gibi ama vole vurdurmaz bence ...
Sosyal ağlarda paylaş

Cevaplarınız için çok teşekkür ederim arkadaşlar, konuyu biraz daha inceleyip aklıma takılan soruları tekrardan soracağım. Ben de çekimser durumdayım bu konuda, araştırmaya devam ediyorum bakalım. Ek bilgisi olan varsa, ya da sektördeki marka dağılımı konusunda ek bilgisi olan varsa, paylaşırsa çok sevinirim. Teşekkürler tekrardan.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...