Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

norveçte üniversite

ucubik

Öne çıkan mesajlar

Quel-Thul said:

yüksek lisans egitim dili genelde ingilizce, ücret konusunda tam emin degilim ben her donem okula 200 tl civarı veriyorum cok ucuz fakat değişti sanırım o. Artık daha pahalı internasyonal ogrenciler icin diye duydum.

danışman firmaya gerek yok okulların sitelerinden direk başvurabiliyosun genelde, veya mail atarsın, ertesi gün cevap alırsın kesin.

masraf konusu direk sana baglı, sigara alkol fazla tüketmessen (2side aşırı pahalı), dışarda yemek falan yemezsen en fazla 400 tlye geçinirsin aylık. tabi buna dorm kirası ekleniyor o da 500 tl burda, ben cok dikkat ediyorum 250-300 harcıyorum aylık,

gece hayatı cok kazık, 1 paket sigara artı 2 bira alsan 50 tl gidiyo direk. kendi sigaramızı kendimiz sarıyoruz, alkolü de duty freeden alıp idareli kullanıyoruz falan idare ediliyo bi şekilde
Sosyal ağlarda paylaş

Baya bi harraslamistik, bi ulke secip yerlesme konusunda,hatirlayamadim adini. Bulduklarimdan CP yapam, yalniz nedicem ev tutma olayini unutun gitsin, cok pahali evler, dunyanin en pahali ulkesi, evet, öyle. Ayriyeten yurt imkani hemen herzaman vardir, ve en guzel partilerde yurtlarda patlar zaten. Her haftasonu hatta derslerin yogun olmadigi hemen her zaman parti olur. Insanlari falan iyidir, irkcilik, cifte standart falan olmaz norvecte. Cok arkadas edinirsiniz. Ama cok sikici evet, bana sorarsaniz. Isvecte de standartlar ayni, hemde yari fiyati daha ucuz, illa iskandinavya olsun diyosaniz bence isvecide dusunebilirsiniz. Uppsala olur, stockholm olur göteborg olur. Alta biseyler kopyaliyorum, sorunuz olursa akliniza takilan falan yazin yine cevaplarim.

Korax said:

pahali + burda suanda dil bilmeden is falan bulamazsin.Kizlar teklif ediyomus,esmer yokmus falan bunlar sehir efsaneleri onlarida gec. Hem buralarda ingilizce yetmiyo is bulmak icin. avustralya, kanada vs. iskandinav ruyasida biteli oldu baya, norvec bi hala ayakta ama orasida kolay kolay almiyo, bide norvecce lazim. Danimarka var onlarda cok irkci.

Penthesilea said:

Her seyi gectim, irkcilik var, cok uzulursunuz. Alisiyormussun bir yerden sonra ama ona alisiyor olmak bile koyar insana yani.

Ben oradayken Isvecli Turk arkadaslarimin cok "ulkene sktir ol git" lafi yedigini gordum yani, ogrenciyi turisti falan irgalamaz bu olay cunku Ingilizce konusuyorsun Isvecce degil. Bi de Isvec abi, direk farkli hissediyorsun zaten kendini, herkes bembeyaz sapsari falan.

(kismen isvecle ilgili ama isvec ve norvec %95 falan ayni hemen herseyi)

Korax said:

Isvecte egitim 2011 itibariyle parali olcak sanirsam. Ama egitime cok önem veren bi ulke, cok pahali olurmu bilemiyorum(nede olsa super uber tercih edilecek biyer degil, cok soguk yerlerde var).

Norvec demis bi arkadas, norvece bedava bile gitseniz zaten norvecte yasamak icin ödeyeceginiz para egitime ödeyeceginiz parayi gecer, hayat COK pahali.En dandik yerdeki en boktan sallama cay 25 kron civari ki 6 liraya denk geliyo. Alkol ve sigara cok pahali, turkiyede 5 lira olan bi sigara norvecte 15 lira(muhtemelen dahada fazla).Ve evet COK SOGUK.

Isvec yine tercih edilebilir ama imkaniniz varsa, yine para ödicekseniz, us veya canada falan dusunun derim.
Sosyal ağlarda paylaş

Sabancı'nın erasmus başvuruları yeni bitti mülakatlar bu aralar.

Norveç'te sadece Norvik üniversitesiyle anlaşmamız var. Onlar da sitelerine dersler ingilizce yazmışlar aslında dersler undergradda norveççeymiş o yüzden orayı 4 tercihinden biri yazan bir çok sabancılı patladı bu dönem :D

Norveç çok pahalıymış ben de okul araştırması yaparken öğrendim (Korax & C.d. +rep)

Ayrıca aşırı soğuk. Norveç yerine İsveç ya da Finlandiya derim ben. Kısmetse gelecek sene bu saatlerde Jönköping (İsveç) 'te olcam
Sosyal ağlarda paylaş

İsveç hakkında yazayım birkaç şey (Ben zamanımın çoğunu Vaxjo ' de geçirdim , ufak bir şehir , öğrenci şehri diyebiliriz ) Zaten Stokholm gibi büyük şehirler hakkında Korax daha fazlasını anlatmıştır.

Vaxjo her ne kadar bizim burdaki semt büyüklüğünde olsa da olumune pahalı bir yerdi =) Artı , eksi şeklinde yazayım aklıma gelenleri hatta , kendiniz sonuç çıkarın , aklıma gelmeyip ögrenmek istediginiz birşey olursa msj atın.

Vaxjo / İsveç'te yaşayıp okumanın artıları :

+ Memleket huzurlu , güvenli ve rahat , karışan görüşen olmaz
+ Eğitim kaliteli , öğrencinin rahatı ve gelişimi için herşey düşünülmüş , ders program ve içerikleri şahane ( Ben bilgisayar üzerine ders aldım belirteyim . )
+ Herkes süper İngilizce konuştuğu için yaşamakta sıkıntı çekmezsiniz , çalışma hayatını bilemicem , Korax sıkıntı olur dedi. (Tabi sektörünüze , firmanıza vs bağlı , atıyorum ki Huawe nin İsveç ofisine atandıysanız başka bi ülkeden , tabi ki de adamlar İsveççe konuşmanızı beklemicektir )
+ Sosyal hayata yönelik her türlü şey var , ufacık şehirlerinde bile , spor tesisleri - her çeşit , bizdeki gibi yamulmuş basket potasıyla , 2 de kale değil :) - , konser alanları , bar ve discolar , tiyatro , bale , sinema vs gibi herşey mevcut.

+ Kızları dünyanın en güzel kızları , garip davranışları olsa da birçoğunun , zamanla onlara göre oynamaya alışırsınız =)

Görebildiğim Eksileri :

- Çok soğuk , benim kaldığım yer -20 falan oluyordu ve inanılmaz rüzgarlıydı. Beynim uyuşuyordu , kampüste yürürken :)

- Çok pahalı , başta sigara ve alkol olmaz üzere herşey çok pahalı. Sigara TR de 5 ken , orda 9 falandı , şimdi durumları bilmiyorum. Alkol olarak da TR den pahalı nadir ülkelerden. Ayrıca Systembolaget diye bir zamazingo var , TEKEL yani bizim. Sadece onlar satıyor , bir bira 3.5-4 TL , Absolut Votka 60 TL civarı falandı. Zaten mekanlarda , en sıradan bar , discoda bile bir bardak bira 13-15 lira civarı falandır. İşin kötü tarafı sırf , sigara / alkolle kalmıyor pahalılık , domatesin kilosuna 6-7 lira , yeşil bibere 16 lira ödediğimi bilirim.

- İnsanları hakikaten bir garip , Avrupa'da çok yer gördüm ben , 8-9 ülke gezmişimdir , kimisinde birkaç gün , kimisinde haftalarca kaldım . Hakikaten bunların insanı bir garip. Çekiniyorlar , korkuyorlar , içmeden sosyalleşemiyorlar. Yabancı ortamına giren varsa bilir , Almanya , Hollanda , Fransa vs gibi yerlerden gelen hem kız hem erkeklerle kaynaşmak oldukça kolay sayılırken , bu İsveçlilerin sağı solu belli olmuyor.Ufak bir örnek : Bilmediğim bir şehirde (Uppsala) akşam vakti varmıştım , yolu bulamadım hotele giden , arabadan inip 2-3 adama sorayım dedim. 'Hey' diye seslenmemle 3 Erikson birden taban yaptılar koşar adım :)

Baya yazdık heralde , detaylıca anlatırım yine isterseniz .

Irkçılık konusuna gelince , şiddetli boyutlarda birşeyle karşılaşmadım yani ben .. Arkadaşlık yapmaya korkuyorlar sadece . ( kendi aralarında da öyle çok arkadaş canlısı değiller ya neyse :) )

Bu arada Danimarka seçeneğini de gözden geçirin , Dani ' de güzel biryer , daha hareketli daha eğlenceli ve insanları kesinlikle daha sıcak . Yaşam giderleri de hemen hemen aynı zaten
Sosyal ağlarda paylaş

Bella said:

ben yüksek için isveç'i de düşünüyodum da bu hava olayı beni çok kaygılandırıyor. -20 falan diyosunuz ben ölürüm -20de, asosyal olurum oralarda sdfg

moralim bozuldu valla ehau.

Artık zaten avrupa birliği dışında ki ülkelerden gelenler için yüksek lisans ücretli olacağı için, İsveç'in bir espirisi kalmadı. 10.000 euro okula ver, zaten pahalı memleket birde soğuk sevmiyorsan bir anlamı yok. O kadar masrafa dünyada milyon tane okula gidebilirsin.
Sosyal ağlarda paylaş

Elma_v2 said:

Ayrıca aşırı soğuk. Norveç yerine İsveç ya da Finlandiya derim ben. Kısmetse gelecek sene bu saatlerde Jönköping (İsveç) 'te olcam

Şu an jönköpingde olan biri olarak söyleyebilirim ki, Stockholm'den daha güneyde olmasına rağmen daha soğuk buranın kışı. Şehrin içinde 2-3 göl var ve bir tanesi isveç'in en büyük ikinci gölü galiba o yüzden. Ve 1905'ten beri en sert kışını geçirmişiz İsveç'lilerin dediğine göre. Haberlere falan olay olmuş yani. Ocak başı geldim buraya, mart ortasında kar anca eridi. Ekim sonundan beri yağıyormuş işte. Bir kere kar hiç kalkmıyor insan deliriyo bi müddet sonra. Benim bulunduğum yurdun konumu da ayrı bir etken tabi.
Bir müddet sonra ama havaya alışıyosun, yani ben zibidi gibi çıkıyodum dışarı artık.
2 gün önce Oslo'dan 120 km uzaktaki bir havaalanına gidiyorduk trenle, oslo'dan çıktık işte 10 dakika geçti, epey uzun bir tünele girdik, bir çıktık etraf bembeyaz, yani Norveç'te hala kar var :)

benim kaldığım yerden bir iki kar manzarası

resim

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs163.snc3/19041_250647228460_580403460_3405138_547018_n.jpg http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs183.snc3/19041_250647243460_580403460_3405140_7902915_n.jpg

burada soğuktan öleceğimi sandığım bir an oldu. göteborg'dan otobüsle jönköping'e geldik. uyumuşuz, otobüs de sıcak tabi. terminale girmeden yol üstünde bıraktı, bir indik gece 1 de. dışarda -16 derece hava var ama yeni uyanmışız yani. kemiklerim nasıl titriyor, boğazımda kan tadı, diş etlerim yanıyor dudaklarım acıyor anlatamam o anı. kötüydü.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...