Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Gitar klavuzu


Dariel

Öne çıkan mesajlar

Kendim uğraşırken gitar temizliği hakkında bir yazı yazasım geldi, pek çok arkadaşımdan bu temizliğe pek önem verilmediğini gördüğüm için bu bilgiyi paylaşalım dedim. Bence sizde gitarlarla alakalı bilgileriniz bu başlık altında paylaşın belki yeni yöntemler ve bilmediğimiz şeyleri öğrenip şurdan gitar teknisyeni olarak çıkarız.

Şimdi temizlik için gerekli malzemelerimizin listesini çıkaralım;

Iki adet temiz ve yumusak, gitarımıza zarar vermeyecek cinsten bez.
Bir adet diş fırçası
Bir adet sentetik fırça
Bir şişe bebek yağı, tercihen johnson's baby oil. Ben E vitaminlisini kullanıyorum :p
Bir takım tel.
Gerekli anahtarlar vs vs.
Gitarlar gövde temizliğinde kullanılan gitar sularından.
Telleri kesmemize yardim edecek kerpeten cinsinden bişey.
Arkada hafif bir müzik.


Bu temizliği gitarımızın tellerini değiştirirken yapmanız şiddetle tavsiye edilir, tellerin sağlığı için. Ilk önce biricik gitarımızı kucağımıza alıyoruz. Tremoloya sahip bir gitarsa tremolonun arkasına bir bez sıkıştırıyoruz ki tellerimizi boşalttığımızda tremolo gövdeye yapışmasın. Sıkıştırdığınız bezin tremoloyu normalde durduğu pozisyonda tutuyor olmasına dikkat edin bu daha sonradan yapılacak tel takma işlemleri için önemli. Bezimizi yuvaya sıkıştırdıktan sonra, eğer mevcutsa klavyenin ucundaki üç adet kilidi elimizdeki anahtarla açıyoruz ve kilit parçalarını kaybolmayacak bir yere sırasıyla koyuyoruz. Böylece tellerin kontrolünü elimize almış olduk. Şimdi headstock'taki burgulardan ilk baştakini gevşetmeye başlıyoruz. Taki tel daha fazla boşalamayacak kıvama gelinceye kadar. Her altı burguyada bunu uyguladıktan sonra elimizdeki uygun anahtarla tremoloda telleri tutan kilitleri gevşetiyoruz. Tellerin yuvadan çıkacak hale gelmesi yeterli, fazla gevşetmeye gerek yok. Bütün teller boşaldıktan sonra tellerimizi burgulara yakin yerlerden kesip burgularda gereksiz hasara yol açmadan kolayca çıkarabiliriz.

Tremololu gitarlarda genelde teller ilk önce burgulardan takıldığı için tellerimizin üzerindeki küçük yuvarlak toplar burgularda kalır. Eğer gitarımız tremolo sistemine sahip değilse gene tellerimizi iyice gevşettikten sonra köprüye (bridge) yakin biyerden kesip kolayca çıkarabiliriz. Bu işlem sonrası tremololu gitarımızı asla ters çevirmiyoruz. Tremolodaki kilit parçaları yere dökülebilir, onları kaybetmek istemeyiz sonra nalburlarla uğraşmayalım. Gitarımız bu şekilde kucağımızda duradursun biz sabit köprülü (fixed bridge) gitarımıza dönelim, telleri çıkardıktan sonra iki parçadan oluşan köprüyü söküyoruz. Parçaları göz önünde biyere daha sonra temizlenmek üzere bırakıyoruz.

Şimdi temizliye başlayabiliriz. Elimizde aldığımız yumuşak bir bezle gitarımızın tozunu şöyle bir alıyoruz. Magnetler arası özellikle tellerin altında kalan kısım çok toz çeken bir bölde olduğundan ilk önce burayı temizliyoruz. Gitarımızın üzerinde dip noktalar hariç toz kalmayınca elimizde hani şu annemizin televizyonun yada rafların üstündeki tozları almakta kullandığı sentetik her tür tozu çeken fırçadan varsa onu alıyoruz ve işe yumuluyoruz. Manyetik çerçeveleri etrafını ve klavyenin gövdeyle birleştiği kısmı temizleyip varsa switch'imizi ve diyer ses/ton düğmelerimizi ve altlarını temizliyoruz. Magnet çerçevelerinin içide genelde çok toz tuttuğundan oralarıda ihmal etmiyoruz. Tabiki tremoloyu ve fixed bridge yuvalarınıda temizliyoruz. satin boyaya sahip gitarımız varsa gövdede elimizi çok gezdirmemeye bakalım çünkü satin boya çok kolay çıkan ve bulaşan bir boya. Bu tip gitarların üstünde cila bulunmamakta ve malesef giden satin boya ancak sağdan soldan alınan araba boyalarında kullanılan maddelerle giderildiğinden bizde gitarımızda böyle maddeler bulundurmak istemediğimizden boyayı olabildiğince koruyoruz.

Gövdeyle olan işimizi şimdilik bir kenara bırakıp gitarımızın kafa kısmını (headstock) ımızında tozunu güzelce alıyoruz. Toz bu, her yere giriyor. Klavyemiz üzerindeki yoğun tozuda şöööyle bi aldıktan sonra fırçamızı bi kenara bırakıp bu iş için aldığımız yumuşak uçlu diş fırçamızı kapıyoruz. Evet diş fırçası dedim, biz çalarken klavyemize elimizden deri parçaları, kir gibi binbirtürlü şey dökülmekte. Bunlar orada ter ve tozla beraber bi sentez oluşturmakta. Fırçamızla birinci perdeden başlıyoruz aynı doğrultuda yukarı aşağı fırçalamaya. Hızlı ve sert yapmamalıyız yoksa klavyeye zarar verebiliriz. Klavyenin üzerinde genelde tellerin göglesi bulunur. Bu gölge klavyemizin üzerindeki kirin izidir. Bu gölgeleri fırçayla olabildiğince temizliyoruz ve fret diblerinide itinayla fırçaladıktan sonar sıradaki perdeye geçiyoruz.

Bütün perdelerimizi temizlediken sonra önceden aldığımız bebek poposu yağımızı ve yumuşak bezimizi alıyoruz. Ben E vitaminli Johnsons's Baby Oil kullanıyorum. Nede olsa o bizim bitanemiz ona bebek gibi muamele etmek lazım. Ilk olarak elimizdeki bezle klavyenin üstünü hafifçe ovuşturuyoruz, sonra bezi elimizde alip parmağımızın üstüne sarıyoruz. Parmağımızın üstündeki kısıma birkaç damla bebek yağı döküyoruz ve üstüne bo
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

çok çok ellerine sağlık[signature][hline]Bathory, 07 December 2003 21:43 tarihinde demiş ki:
butun kız arklarım cok sevmisti cok rahat alıolar ellerine
Emaleth, 24 December 2003 12:33 tarihinde demiş ki:
"bok sıçtım"
Halfmumi, 15 February 2004 21:21 tarihinde demiş ki:
ehem,yumurtada yemiyoruz herhalde?oda civcivden çıkıyor?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

harika olmuş eline sağlık. yanlız bir sorum var: şimdi benim tremololu bir gitarım var, ama tremolonun altına bez sıkıştırma kısmını anlamadım. şu bizim tremolo kolunu soktuğumuz metal kısım değil mi tremolo denilen yer? nereye sokuyoruz bezi?

bir de resimli olsa aslında olağanüstü olacak, tam da ilk defa tellerimi değiştirmeyi düşünürken. ;) eline sağlık tekrar tekrar.[signature][hline]Homer to aliens: "Don't eat me, I have a wife and children! Eat them!"
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Tremolonun altı derken; Tremolonun kol soktuğun parçayı düşün, Senin parçayı ileri geri oynatabilmen için tremolonun arkasında ufak bir boşluk var.

Oraya bez sıkıştırıyorsun. Eyer telleri sökersen tremolo mekanizmasında güçlü yaylar barındırdığı için kendisini direk arkaya atıp o çukura girecektir. Bezi bunu engellemek için araya sokuyoruz.

Bu arada şöyle bir durumda var, O boşluk her kasada mevcut değil. Stratocaster ların çoğuna bakarsan fixed bridge gibi tremoloya sahip olduklarını görürsün o durumda bez olayı söz konusu değil.[signature][hline][b]Any man is capable of driving a blade into another man's chest. Anyone who thinks otherwise is a fool and won't live long. Killing is not a bad thing in and of itself; it is the intent behind the action that counts.[b]

[b]Umrae[b]

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

hmm, bende strat kasalı bi yamaha pacifica var. ve o kısım kasaya epey yapışık. ileri geri de oynamıyor, bez sokcak kadar da yer yok, anca bi kağıt falan girer yani.

sanırım benim için geçerli olmuyor o bez olayı?[signature][hline]Homer to aliens: "Don't eat me, I have a wife and children! Eat them!"
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Öyle gözüküyor. Telleri çıkartınca köprü oynamıycaktır.[signature][hline][b]Any man is capable of driving a blade into another man's chest. Anyone who thinks otherwise is a fool and won't live long. Killing is not a bad thing in and of itself; it is the intent behind the action that counts.[b]

[b]Umrae[b]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

N.J. serisi japon bi warlock.[signature][hline][b]Any man is capable of driving a blade into another man's chest. Anyone who thinks otherwise is a fool and won't live long. Killing is not a bad thing in and of itself; it is the intent behind the action that counts.[b]

[b]Umrae[b]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bir sorum daha var:

1 aylığına gitarı evde bırakmam lazım. gelince de telleri değiştirip bu bakımını yapmayı planlıyorum. gitarı ne şekilde ve nerde bırakayım? telleri gevşetmeli miyim? kılıfında bırakmam lazım da kılıfı nereye koyayım, dolaba mı? güneş görmeyen herhangi açık bir yere mi vs.. teşekkür.[signature][hline]Homer to aliens: "Don't eat me, I have a wife and children! Eat them!"
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Gitarı kılıfında ve yatağının yada koltuğunun üzerine çapraz şekilde yatır ki headstock boşlukta kalsın. Telleri çıkarmana lüzum yok.[signature][hline][b]Any man is capable of driving a blade into another man's chest. Anyone who thinks otherwise is a fool and won't live long. Killing is not a bad thing in and of itself; it is the intent behind the action that counts.[b]

[b]Umrae[b]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

peki farz edelimki söktük biz gitarın bridge kısmını ve bez mez bişi sokuşturmadık oraya sonra telleride söktük falan bridge de kaydı hatta telleri takınca bile eskisi gibi kalkmadı brdige nolcak o zaman:)
(başıma gelmişti zamanında ondan soruyorum genç patiler aynı hatayı yapmasınlar)[signature][hline]
"kadınlara mı gidiyorsun? kırbacını unutma!"
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bridge i sök derken, ben sana git koca tremoloyu sök demedim. Fixed bridge le çalışırken söküceksin. Tremoloyu sökmiyceksin. Bezi tremolonun altına sokucaksın, fixed bridge le uğraşırken bezle falan işin yok. Dikkatli okuyunuz sonra olanlardan ben sorumlu olmayayım da, ikisini birbirine karıştırmışsınız anladığım kadarıyla.

Fixed bridge le uğraşırken tellerin kayması normal sen istemesende gitarı oynatırken ordaki vidalar sağa sola oynarlar. Ama ayarlamak okadar kolaydırki akord yapmasını bilmeyen biri bile tel yüksekliğini kendince ayarlayabilir fixed bridge de.[signature][hline][b]Any man is capable of driving a blade into another man's chest. Anyone who thinks otherwise is a fool and won't live long. Killing is not a bad thing in and of itself; it is the intent behind the action that counts.[b]

[b]Umrae[b]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Numb ın başına gelen mukaatin birkaç çözümü var arkadaşlar birincisi tremolomuza kolunu takıp onu yatay pozisyona getirip arkaya gene bezimizi sıkştırmak ve akord u düzeltmeye çalışmak (büyük ihtimalle düzelmiycektir), düzelmezse gitarımızın arkasındaki kapağımızı açıp içindeki yayların gerilimiyle uğraşmak. Aynı işlem tellerin kalınlığı değiştiğinde de uygulanır.

Eyer tremoloyu söktüysek ve altından kalkamıyorsak daha fazla sıvamadan gitarı birine göstermeye götürmek. Bu arada arkadaşlar deneyiminiz yoksa tremoloyu sökmemeniz şiddetle tavsiye edilir.

Numb floydrose nasıl söktün hoca deamon gitarının resmini yolladı da içim cız etti =) Kendinmi toparladın sonra?[signature][hline][b]Any man is capable of driving a blade into another man's chest. Anyone who thinks otherwise is a fool and won't live long. Killing is not a bad thing in and of itself; it is the intent behind the action that counts.[b]

[b]Umrae[b]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 3 hafta sonra ...
Sanmıyorum, üzerlerinde kalan deri parçalarını anca çözücü sıvılar temizlerki onlarda telleri bozar. Zaten tel kararması kimyasal bi değişme sanırım. Geri dönüşü olmaması lazım.[signature][hline][b]Any man is capable of driving a blade into another man's chest. Anyone who thinks otherwise is a fool and won't live long. Killing is not a bad thing in and of itself; it is the intent behind the action that counts.[b]

[b]Umrae[b]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Nemden uzak tutmak, gitarı kutusunda yada kılıfında tozdan uzakta tutmak vesayre. Islanmalarnı engellemek gerekiyor.[signature][hline][b]Any man is capable of driving a blade into another man's chest. Anyone who thinks otherwise is a fool and won't live long. Killing is not a bad thing in and of itself; it is the intent behind the action that counts.[b]

[b]Umrae[b]
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Klasik çalanımızda var merak etme. Ama çoğu kişi elektro meraklısı olduğu için yazan arkadaşta yıllardır elektro çaldığı için böyle bir konu açmış. Yani sende derdin neyse aç bi konu yardımcı olur klasikçiler[signature][hline]Uzun bir süreden sonra sakallarını kesen sharky, 13 Temmuz 2004 01:53 tarihinde demiş ki:
Eerrm bu daha cok boyle nasi diyim. Limp Bizkit in solisti gibi oldum yau..
No one knows what it`s like diye baslayasim geliyor her aynaya bakisimda.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
  • Yeni Oluştur...