nameless Mesaj tarihi: Mart 15, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 15, 2010 okul içinde b sınıfı bir ağ içinde küçük bir ağ oluşturmaya çalışıyorum. aslında oluşturdum sistemi ama alt ağ olmadığı için ana ağdaki ip adreslerinden bir adres alarak static atamaya çalışıyorum; bugüne kadar sorunsuz olsa da ip çakışma riski muhtemel. sistem şöyle 4 workstation var: 3'ü hub'dan gelen kablolarla bağlı, 1'i hub'a bağlı access point'ten kablosuz bağlı (bu eleman sorun çıkarıyor, diğer workgrouplardaki bilgisayarları görüyor ama bizim workgroup'u görmüyor), bir tane debian kurulu ve server olarak kullanmayı umduğum sistem var. şimdi sorum şöyle: alt bir ağ oluşturmak için router/switch ile bağlatıyı mı dağıtmam gerekiyor? (mantıklı gelen bu aklıma) router kullanmam gerekiyorsa, diğer bilgisayarların iletişimi izlemek için server olarak kullanacağım sistemi nasıl bir topolojiyle yerleştirmem gerekiyor? (dhcp ve proxy server olarak) saygılar, sevgiler (di taş kafa mısın demez inşallah sdaf) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
kozalak Mesaj tarihi: Mart 15, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 15, 2010 alt ağı nasıl oluşturmak istiyorsun? vlan yaparak alt bir ağ yapabilirsin. bunun için de router ve yönetilebilir switch e ihtiyacın olur. ve tabi gerekli konfigürasyon bilgisi. 2. olarak routerda birden fazla interface varsa ip adresi verebileceğin, 2. interface farklı bi bloktan ip adresi verip yaparsın. tam olarak ne yapmak istediğini anlamadım o yüzden çok fazla bişe yazamıyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nameless Mesaj tarihi: Mart 15, 2010 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mart 15, 2010 sanırım router ile bağlatıyı alıp server'ın bir ağ kartından interneti sağlayarak diğer kartından da hub ya da switch'e bağlayarak diğer bilgisayarlara böyle dağıtmam lazım. yine diğer çözümleri de bekliyorum Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
di Mesaj tarihi: Mart 15, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 15, 2010 tas kafa misin ? =P valla network konusunda benden cok cok daha deneyimli kisiler oldugundan onlara birakiyorum. ben teorigini soylerim ancak, onlar uygulamasiyla birlikte anlatir. haddimi bilip susuyorum =) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Kharon Mesaj tarihi: Mart 15, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 15, 2010 kozalak da yazmis ztn, topoloji problem degilde eldeki cihazlari bilmeden ve istenileni anlamadan biraz zor cevap vermesi. mesela monitoring i ne kadar kapsamli yapmayi dusunuyorsun? server olarak kullanicagin makine de dhcp kismini mesela anlamadim. bu cihazi bilgisayar donusumlu router olarak mi kullanmak istiyorsun. vs Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nameless Mesaj tarihi: Mart 15, 2010 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mart 15, 2010 evet hem router hem proxy hem de ağdaki 4 bilgisayar için dhcp (4 tane çok az ama maksat öğrenmek) elimde bir hub ve server olarak kullanabileceğim sistem var. fazladan router yerine şunu düşündüm: asıl ağdan bağlantıyı server'a almak bundan ikinci ağ kartı yardımıyla hub'a bağlanmak ve diğer bilgisayarlara bağlantıyı dağıtmak. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
kozalak Mesaj tarihi: Mart 15, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 15, 2010 o zaman ana makineye ISA server kur. DHCP de kur. hub dan ip dağıtımını yaparsın dediğin gibi. ISA da gelen tüm trafiği ISA nın ip adresine nat yaparsın, 3 bilgisayar için istediğin ip bloğunu kullanabilirsin çünkü ISA dan geçerken ISA nın ip sine natlanacaklar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nameless Mesaj tarihi: Mart 15, 2010 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mart 15, 2010 peki dhcp server kurmazsam alt ag icinde ipleri kendim atarsam server router olarak da kullanilacagi icin workstationlarin gatewayleri serverin adresi mi olacak? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Kharon Mesaj tarihi: Mart 15, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 15, 2010 evet, o makineye router a nasil davraniyorsan oyle davranicaksin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nameless Mesaj tarihi: Mart 16, 2010 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mart 16, 2010 xp professional yeto gibi kendince workgroup'u domain olarak ayarlar mı? ayarlarmış bugün onu gördüm. sabah di'ye yapacak hiçbir şey bulamıyorum sıkılıyorum dedikten sonra ağ kafama yıkıldı resmen asdf Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sharky Mesaj tarihi: Mart 18, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 18, 2010 Minik bir problemi oyle bir anlatmissin ki, herkesin kafasi karismis :) Debian serverina 2 adet ethernet takacaksin. Birine bahsettigin subnetten bir IP vererek ( Ethernet A ) bu IP yi bind eden bir DHCP Daemon kuracaksin. DHCP Daemon'unu MAC based filtering yaptirtacaksin ve boylelikle istedigin IP lere DHCP uzerinden istedigin IP yi tanimlayabileceksin ( bunu istedigini varsaydim ). Ikinci ethernet'ine ( Ethernet B ) direk bir kablo ile internet erisimi vereceksin. Bu fiziksel olarak diger agdaki makinalardan farkli olmali. Soyle bir test edeceksin cikabiliyor musun internete bu makina ile diye. Hani sonradan problem cikmasin v.s. Bu islemlerden sonra iptables ile Ethernet B den gelen tum istekleri Ethernet A 'ya MASQUERADE yap diyeceksin ( -s ile subnet i belirterek ). Boylelikle Ethernet A nin oldugu subnetteki tum network elemanlarini debian makinan uzerinden internete cikarabilmis olacaksin. Tabii subnet teki tum network elemanlarinin default gateway 'ini debian'in Ethernet B deki IP si vermen gerektigini soylememe gerek yok herhalde ? Ama soylemis oldum artik. :) Debian 'a SQUID kuracaksin, configure edeceksin her nasil istiyorsan. Gayet detayli bir olay bu. Bu asamadan sonra tekrar debian da iptables uzerinde, subnetden gelen ve 80, 8080, 3148, 443, 8443 portlarina giden her seyi SQUID e gonder diyeceksin. Boylelikle senin haricinde herhangi bir HTTP ye erisemeyecekler. Istersen baska portlarda ekleyebilirsin, artik paranoyanla alakali bir durum bu. Hatta istersen 53. portu direk Turk Telekom'un DNS lerine yonlendirerek, OpenDNS v.s. kullanilmasini da engelleyebilirsin. Artik sana kalmis buralar. Istersen SQUID uzerinden user-based authentication da yapabilirsin. Sana kalmis artik bu olaylar. Sonra da CACTI kurarsin guzelinden bir tane, RRD ile tonla grafik falan cizdirirsin, bakar bakar of ne super yaptim dersin, daha iyisini ogrenene kadar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nameless Mesaj tarihi: Mart 18, 2010 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mart 18, 2010 yeni yeni giriyorum bu işlere ondan karmaşık anlatmışım ama kendi kendime çözdüm bir çok şeyi. teşekkür ederim cevabın için Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nameless Mesaj tarihi: Mart 23, 2010 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mart 23, 2010 nt domain ile ilgili sorum olacak. bir domain içinde workstationlar olduğunu düşünelim. workstation'larda hem domain account ile hem de bilgisayarda var olan kullanıcılarla giriş yapılıyor. bilgisayarda var olan kullanıcıyla giriş yapılınca da domaindeki diğer bilgisayarlar ağ'da görünür mü? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Xaero Mesaj tarihi: Mart 23, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 23, 2010 En basitinden XP'de TCP/IP sınırlandırmasını GERÇEKTEN kaldıran bir patch yada çözüm yolu arıyorum. Standart google üzerinden bulunan güya kaldırdığını iddia eden patchlerden bahsetmiyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
kozalak Mesaj tarihi: Mart 23, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 23, 2010 nameless said: nt domain ile ilgili sorum olacak. bir domain içinde workstationlar olduğunu düşünelim. workstation'larda hem domain account ile hem de bilgisayarda var olan kullanıcılarla giriş yapılıyor. bilgisayarda var olan kullanıcıyla giriş yapılınca da domaindeki diğer bilgisayarlar ağ'da görünür mü? workgroup olarak görüneceğinden sanmıyorum görebileceğini. ip ile ulaşabilirsin sanırım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Kharon Mesaj tarihi: Mart 23, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 23, 2010 Xaero said: En basitinden XP'de TCP/IP sınırlandırmasını GERÇEKTEN kaldıran bir patch yada çözüm yolu arıyorum. Standart google üzerinden bulunan güya kaldırdığını iddia eden patchlerden bahsetmiyorum. herseyden once registry editting ile bi yere varamadiysan arada kullandigin router/modem in o kadar yuk altindan kalkamiyor olmasi gayet olasi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nameless Mesaj tarihi: Mart 26, 2010 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mart 26, 2010 NIS ve LDAP'nin başlıca farkları nelerdir? NIS, NT Domain gibi geliyor bana; LDAP de active directory gibi. doğru mudur? yoksa LDAP'yi tamamen yanlış mı anlamışım? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Xaero Mesaj tarihi: Mart 27, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 27, 2010 Xaero said: En basitinden XP'de TCP/IP sınırlandırmasını GERÇEKTEN kaldıran bir patch yada çözüm yolu arıyorum. Standart google üzerinden bulunan güya kaldırdığını iddia eden patchlerden bahsetmiyorum. Ee yokmu bilen? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
di Mesaj tarihi: Mart 27, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 27, 2010 KHaRoN said: Xaero said: En basitinden XP'de TCP/IP sınırlandırmasını GERÇEKTEN kaldıran bir patch yada çözüm yolu arıyorum. Standart google üzerinden bulunan güya kaldırdığını iddia eden patchlerden bahsetmiyorum. herseyden once registry editting ile bi yere varamadiysan arada kullandigin router/modem in o kadar yuk altindan kalkamiyor olmasi gayet olasi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Xaero Mesaj tarihi: Mart 27, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 27, 2010 1 Airties RT-205 modem 3 Adet Switch 30 tane terminal var. Altından kalkamayacağı bişey olduğunu sanmıyorum. Öneriler nedir? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nameless Mesaj tarihi: Mart 27, 2010 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mart 27, 2010 ben de yeni bir soru sorayım: said: Server'ın dosya paylaşımı ve authentication olaylarını üstlenmesini istiyorum. Authentication ve home klasörlerini paylaşması için NIS ve NFS mi kurmalıyım yoksa LDAP mi tercih etmeliyim? Server debian ve workstationlar windows xp proffesional. Samba ile bir workgroup üzerinden ağ paylaşımı yapıyorum. Samba'yı backend olarak kullanıp bir domain yaratarak tüm workstation'ların bağlanmasını istiyorum; xp pc'lerde z: klasörü home klasörü olacak. Ne yapmamı tavsiye edersiniz? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
di Mesaj tarihi: Mart 27, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 27, 2010 Xaero said: 1 Airties RT-205 modem 3 Adet Switch 30 tane terminal var. Altından kalkamayacağı bişey olduğunu sanmıyorum. Öneriler nedir? Kusura bakma da halt ediyosun o zaman. Saka mi bu nedir ? Dandik bir ADSL modem ustunden 30 tane makina cikaracaksin, isletim sisteminin TCP stack'ini asacak kadar islem yapacaksin ama modem ya da switch bana misin demeyecek ? Neyse, kabaca stabil olup olmadigina ve elindeki aletlerin PPS ( packet per second ) degerlerine bakabilirsin yeterli mi diye -ki bunun icin bir alt satir bile cikmayacaktir muhtemelen arastirdiginda. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Xaero Mesaj tarihi: Mart 27, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 27, 2010 Valla benim yaptığım bişey değil networkten ileri düzeyde anlamam. Şu an için bu network'e yapılabilecek şey nedir? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
roket adam Mesaj tarihi: Mart 27, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 27, 2010 RT 205'in bu konuda yeterli olabileceğini sanmıyorum. Benim 7 aletin bağlı olduğu dandik ağımda bile saçmalıyor airties modem (hem de rt 206 var bende) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Xaero Mesaj tarihi: Mart 27, 2010 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 27, 2010 router olarak ne önerirsiniz peki. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar