Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

PHP veya ASP

MrLevie

Öne çıkan mesajlar

arkadaşlar aşağı yukarı iyi bir SQL ve ASP bilgim var sayılır. yalnızca hatırlamam gerekiyor. bunu yapmak için de kendi çapımda forum yazayım diyorum. fakat bu işi tamamen kendimi geliştirmeye dayalı yapmak istediğimden php'ye mi başlasam acaba dedim. sizce asp mi kullanıp hatırlamalıyım yoksa php mi?
Sosyal ağlarda paylaş

Micros~1 ASP'yi destekliyor mu hala ? Emin degilim ama desteklemiyor sanirim. En son 3 surumunde takildi kaldi ASP ve gelistirilmiyor artik.

O yuzden olay artik PHP vs .NET sekline donmus durumda cunku PHP vs ASP olayinda ozellikle performans acisindan PHP acik ara onde.

.NET kismina gelince, .NET dillerinden herhangi biriyle web sitesi yapabiliyorsunuz diye biliyorum. O yuzden .NET vs PHP diyebilirsiniz.

Ben PHP tavsiye ediyorum bu arada.
Sosyal ağlarda paylaş

valla diğerlerini bilmediğimden=)

gelelim önemli kısma. makineye mysql yükledim falan da, asp de ado kullanarak access databaseine ulaşabiliyordum. oluşturması falan baya kolay oluyordu. mysqlde gördüğüm sadece bir command line sözkonusu.

sonuç olarak türkçe bir kaynak var mı=)
Sosyal ağlarda paylaş

Abi PHP development icin genelde LAMP ( Linux + Apache + MySQL + PHP ) kullanilir. Hani optimized olani kolay olani budur.

LAMP gibi WAMP cikarmis bi de abiler. Alip kuruyorsun makinana, otomatik olarak Windows ustune Apache, MySQL, PHP geliyor stable surumler olarak. Sonrasinda hemen hello world yazmaya baslayabilirsin.

MySQL normalde command prompt'dan calisan bir sistem ama phpMyAdmin gibi, PHP ile yazilmis ve veritabanlarini yonetebilecegin, yenisini yaratip eskileri ustunde islem yapabilecegin yazilimlar mevcut.
Sosyal ağlarda paylaş

asp bilgini bu noktadan sonra geliştirmeye çalışmak biraz zaman kaybı.

php daha çok free projelerde kullanılıyor, ve işte küçük şirketlere yapılan web sitelerinde. büyük şirketler asp.net tercih ediyor, genel olarak tabi php kullanan da çok.

yani amacın güzel websiteler yapmak bazı şirketlere tanıtım web siteleri yapmak ise tercih php

yok tamamen kurumsal çalışacam ben hedefim büyük diyorsan asp.net daha uygun bir seçim.

ama her halukarda her ikisi ile de herşeyi yapabilirsin. hangi kesimin hangisini daha çok tercih ettiği ile ilgili konuşuyorum.

ha bir de asp.net hostingleri daha pahalı. php hostingleri neredeyse bedava. mesela çoğu asp.net hostingi veren şirket mssql hostingi vermiyor veya ayrıca mssql veritabanı erişimi satın almak zorunda kalıyorsun. phpde hosting sıkıntısı çekmezsin.
Sosyal ağlarda paylaş

Queen said:

mesela facebook gibi eğlencesine geliştirilen küçük boyutlu projelerde php kullanılıyor.

facebook eğlencesine geliştirildi ilk. ondan sonra "site büyüdü hadi artık .net'e" diyecek halleri yoktu.

ayrıca mesajımda belirttim her ikisini de kullanan her türlü şirket var, genel olarak popülaritelerinin hangi kesimlerde olduğunu karşılaştırdım.

hem dediğimi anlamamışın hem söylediğin konuda yeterli bilgiye sahip değilsin.
Sosyal ağlarda paylaş

aquila said:

aspyle asp.netin, .net disinda farki ne?

nesne tabanlı oluşu, C# ile yazılabilmesi (ki her dil ile yazılabiliyor diye biliyorum hiç denemedim ama, sonuçta kod MSIL'e çevriliyor), ondan sonra içinde gelen controller toollar validatorler, çok daha geliştirilmiş ayarlar vs. vs. vs.

ayrıca asp.netteki her sayfa aslında bir .net classı. tamamen .net ile çalışıyor.

asp.net'i normal asp gibi de kullanabilirsin ama, visual basic ile yazarsın. illa yeni özelliklerini kullanmak zorunda değilsin. fakat onlar o özellikler o kadar tatlı ki... aşık eder insanı sevgilisinden ayırırı asp.net dfgg
Sosyal ağlarda paylaş

Brigand said:

asp bilgini bu noktadan sonra geliştirmeye çalışmak biraz zaman kaybı.

php daha çok free projelerde kullanılıyor, ve işte küçük şirketlere yapılan web sitelerinde. büyük şirketler asp.net tercih ediyor, genel olarak tabi php kullanan da çok.

yani amacın güzel websiteler yapmak bazı şirketlere tanıtım web siteleri yapmak ise tercih php

yok tamamen kurumsal çalışacam ben hedefim büyük diyorsan asp.net daha uygun bir seçim.

ama her halukarda her ikisi ile de herşeyi yapabilirsin. hangi kesimin hangisini daha çok tercih ettiği ile ilgili konuşuyorum.

ha bir de asp.net hostingleri daha pahalı. php hostingleri neredeyse bedava. mesela çoğu asp.net hostingi veren şirket mssql hostingi vermiyor veya ayrıca mssql veritabanı erişimi satın almak zorunda kalıyorsun. phpde hosting sıkıntısı çekmezsin.

Su kismi yazmasan verip veristirecektim yine. Hani anlatim yontemin aciklarla dolu, haliyle cok farkli yerlere cekilebiliyor genel olarak. Soylemek istediginde degil, nasil soyledigin kisminda olay cikiyor.

Lakin piyasanin icinde bulunan biri olarak "kurumsal olanlar micros~1 urunleri, olmayanlar php kullanir" genellemesi yanlis oluyor.

Genellemeyi daha cok isini bilen linux/php gibi open source ve saglam sistemlere yoneliyor, fanboi yoneticiler ve micros~1 tarzi kuruluslarla is ortagi olanlar o firmalari tercih ediyorlar diye duzeltebiliriz.

Bu arada .NET yazilimcilarinin ucuz olmasi, cok bulunmasi, .NET'in biraz daha strict bir yapi sergileyerek seni yonlendirmesini -haliyle hata yapma olasiligini azaltmasi-sebepler arasinda sayabiliriz.
Sosyal ağlarda paylaş

ben büyük bir şirket sahibi ve bilgisayarla alakası olmayan birisi olsam microsoft ürününü tercih ederdim çünkü bir sorun olunca muhattap olabileceğim firma isterim karşımda.

sen çok iyi php biliyorsun mükemmel ama yarın işi bırakabilirsin. sonra şirketin sisteminde sorun çıkarsa şirket piyasada adam akıllı bilgili phpci aramak zorundak alır. microsoftun ürünlerinde tuzlu da olsa microsofttan yardım alabilirsin.

asp.net ile bir de phpye göre daha hızlı web siteleri yapılabiliyor. sayfaların hızlı açılması değil development schedule olarak konuşuyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Tim bazen çok kendi doğrularınla konuşuyorsun be

benim kendi yazdığım frameworküm var, 3 yıldır sürekli geliştiriyorum. dökümantasyon yazmaya üşendiğimden public olarak bir yere koymuyorum

ama php'de asp.net'in yerini tutacak bir framework yok, yaklaşan bile yok hatta.
Sosyal ağlarda paylaş

hemen şahsıma saldırıyosun, argümanına güvenmiyo musun tartışma için bilader?

direk senle dalga geçiyim diye yazmadım mesajı piyasadaki genel havaya yazdım. facebook da yapabilirsin yani phpyle illa büyük olmak için .net e ihtiyacın yok. evet sen de demişsin ikisiyle her şeyi yapabilirim tamam.

ayrıca adamlar .net'e geçebilirlerdi biraz büyüyünce, adamların memcachesi bile değiştirilerek kullanılmış, kullandıkları linux kernel bile bağlantı sayısını artırabilmek için modlu.

hemen bilgisiz yaptın beni ya neyse. ama doğru ben bilg müh okumuyorum
Sosyal ağlarda paylaş

Brigand said:

Tim bazen çok kendi doğrularınla konuşuyorsun be

benim kendi yazdığım frameworküm var, 3 yıldır sürekli geliştiriyorum. dökümantasyon yazmaya üşendiğimden public olarak bir yere koymuyorum

ama php'de asp.net'in yerini tutacak bir framework yok, yaklaşan bile yok hatta.

Deneyimledigim seyler genellikle zaten baskasi tarafindan kesfedilmis seylerin tekrari oluyor. Bu durumda kendi dogrularim olmaktan cikiyor.

O sure kisiden kisiye degisiyor fakat hem kendimde gordugum hem de gozlemledigim birsey var ki o da bir konudaki teorik bilgin ne olursa olsun, deneyimin belli bir seviyede degilse bilgini hakkiyla kullanamadigin. Hizini inanilmaz etkiliyor.

Bu sebeple yeterince deneyimli, calisma yontemini gelistirmis bir .NET ile bir LAMP developer benzer projeleri yakin vakitlerde cikarabiliyorlar.

Hani sen henuz deneyim edemediysen bunu, bu senin eksigin oluyor, benim dogrularim degil.
Sosyal ağlarda paylaş

Misafir
Bu konu yeni mesajlara artık kapalıdır.
  • Yeni Oluştur...