Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Sinemanın 114. Yaşı Kutlu Olsun


Natanyal

Öne çıkan mesajlar

1895 yılında bir kafenin bodrum katında, Lumiere Kardeşlerin gösterimi ile doğan sinema, 114. yaşını kutluyor.

114 yıllık gibi bir sürede 7. sanat olarak kendini kabul ettiren sinemanın hızlı gelişimiyle insanların hayatında değişilmez bir konuma sahip olması eğlence sektörünü temelden etkilediği gibi, birçok eleştiriyi de yanında getirmişti.

1895'te "Trenin Gara Girişi" adlı birkaç saniyelik görüntüsü, o dönem insanları korkutmuştu. Çünkü ekranda üzerilerine doğru gelen trenden korkan insanlar bodrum katında ufak çaplı bir izdiham yaratarak "trenden" kaçmaya çalışmıştı. İnsanlar için olağanüstü bir yenilik olan sinema bugün farklı teknolojiler ile sürekli gelişmeye devam ediyor.

Lumiere Kardeşlerden Porter'a,Griffith'e, Eisenstein'dan Orson Welles'e, Coppola'dan Scorcese'ye, Lucas'tan Spielberg'e ve daha isimleri saymakla bitmeyecek olan yüzlerce sinemacıya süreçte sinemaya koşulsuz hizmet ettikleri için kendi adıma teşekkür ediyorum.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Troller ve gereksiz mesajlar silindi, konu tekrar açıldı :)

yetkimi kötüye kullanarak yaptığım bu hareket için özür dilerim, gece gece yaşanan bu "Fail" durumu da uykusuzluğuma verin. Yazım hataları ve tarihler düzeltildi.

kaldığı yerden devam etsin konu


editler:
1895 tarihinin önce 1985 sonra 1885 yapılması ve 3 editte bir türlü 1895'i tutturamam
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Merak edenler için;

Lumiere Kardeşlerin çektiği ilk filmler
http://www.youtube.com/watch?v=4nj0vEO4Q6s

Görsel efektlerin ve bilimkurgunun babası olarak kabul edilen George Melies'in, 1902 yapımlı "Le Voyage dans la lune", yani "Ay'a Seyahat Filmi"

http://www.youtube.com/watch?v=7JDaOOw0MEE&feature=related

Edwin Porter'ın filmleri
http://www.youtube.com/watch?v=V1zBkZuzvYg ilk western filmi kabul edilen ve sinemanın tiyatrodan ayrıldığı,paralel kurgunun yapıldığı ilk film The Great Train Robbery. Bu yapıma kadar filmlerde oyuncular sanki tiyatroda oynuyorlarmış gibi oyunculuk yapıyorlardı ve kadraj buna göre kullanılıyordu.

http://www.youtube.com/watch?v=oM-DhskWrDA İlk kurgu denemesi olan The Life of an American Fireman


Ayrıca çekme imkanları olanlar D.W Griffith'in The Birth of a Nation ve Intolerance'ını izleyebilirler. Modern sinemanın ilk örnekleri olarak kabul edilirler. D.W Griffith'te sinemanın babası olarak kabul edilir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...