-Mandrake- Mesaj tarihi: Şubat 11, 2004 Mesaj tarihi: Şubat 11, 2004 güzel bi yazı ayrıca anladığım kadarıyla yazıda kadınlar şu konuma geliyosa/şu ortamı yaratıyosa tecavüz haklıdır demiyor, feminizm hareketine kapılıp her durumda erkeklerle eşit olabileceklerine inanıp böyle hareket edince kendi kendilerini tehdit altına sokmalarını bunuda feminizm başlığı altında süslemelerini eleştiriyo tebrikler fedaykin güzel bi konu seçmişsin *!bilgisayara kaydeder*
dark-dr Mesaj tarihi: Şubat 11, 2004 Mesaj tarihi: Şubat 11, 2004 said: Rahan, 11 February 2004 20:15 tarihinde demiş ki: said: Emaleth, 11 February 2004 18:58 tarihinde demiş ki: bütün bunlar bir yanda dura, feministlere kıl olduğumdan çok çok çok daha fazla "karı kaşındı ben de soktum" gibi bir davranış doğrulama eforuna kılım. sokmıycaksın kardeşim. hayır dendiği yerde duracaksın! 280 le giderken "Frene baaaas! Frene baaaaas! Sağda inecektim beeeen!" demekten farkı yok. Her arabanın ivmelenmesi farklıdır, fren mesafesi farklıdır, yollar alkolle ıslanmışmıdır ıslanmamış mıdır bilinemez.. *! terliklerin süngerden yapılmış olması için dua eder * iste simdi senin verdigin ornek emanin anlattigi hadise zaten, yaziyi anlamamissin/ornegi yanlis vermissin. yazida bahsedilen olay artik insanlar olarak cok uzun suredir sosyal bir yasama gecmis olmamiza ragmen erkek cemaatinin cukuyle dusunmeyi asamamis olmasi, boyle bir toplumda da kadinlarin cinsellik konusunda kendi paylarina daha fazla sorumluluk almasi. olay 280le giderken frene basabilmek ve basmak zaten, basamayanlara mazeret cikarmiyor bu yazi, sadece basamayan zavallilar var dikkatli olmak lazim diyor. sen internete girip paticik forumuna yazi yazan biri olarak zaten buyuk ihtimal bu kalibrede bir insan olmalisin. verdigin ornegin kendini veya cevreni yansitmadigini dusunuyorum.
Rahan Mesaj tarihi: Şubat 11, 2004 Mesaj tarihi: Şubat 11, 2004 Zaten verdiğim örnek beni veya yakınımdakileri yansıtmıyor, toplumumuz sağolsun bende bir adet abs ve bir adette uçakların arkasına takılan paraşütlerden var. Söylemek istediğim şu bir yerden sonra kimse duramaz, kendini durduramaz. %99 ihtimalle her erkek kendini zart diye durdurur, problem olan kısım ise %1 zaten. 280 le gitmekte bu %1 lik ihtimali anlatmaya çalışıyorum. Eğer bir erkeğin her zaman kendini durdurabilmesi gerektiğini savunuyorsan, direkt tartışmadan çekileyim ben.[signature][hline]Everybody knows.. That's how it goes..
Szasstam Mesaj tarihi: Şubat 11, 2004 Mesaj tarihi: Şubat 11, 2004 Sanırsam forumdaki çoğu kişiye yazıyı okumak zor geliyor , öteki yarısada acaba birşey yazarsam tepki alırmıyım diye korkuyor çünkü gerçekten çok ince bir konu. Kelimeleri yanlış seçmek bile demek istediklerimizi sapıtabilir. Bölece şekil-ada gözüktüğü gibi doğru dürüst yorum yapmadan okuduğumu ve katıldığımı belirten ben oluşur :P
-Mandrake- Mesaj tarihi: Şubat 11, 2004 Mesaj tarihi: Şubat 11, 2004 said: Rahan, 11 February 2004 21:57 tarihinde demiş ki Eğer bir erkeğin [/b]her zaman[/b] kendini durdurabilmesi gerektiğini savunuyorsan, direkt tartışmadan çekileyim ben. Burda kendini durdurabilmesi ile kastettiğin nedir ? tecavüz olayı mı? bu ise tabiki kendini her zaman durdurabilmesi gerekir yani bu tartışılabilirmi yoksa erkeklerin cinsel isteklerini ayıp ayıp bir şeymiş gibi saklamaması gerektiği mi ? (cinsel isteğini saklamamak da kadınlara saldırmak diil tabi) [Bu mesaj -Mandrake- tarafından 11 February 2004 22:18 tarihinde değiştirilmiştir]
Admin DynamicK Mesaj tarihi: Şubat 11, 2004 Admin Mesaj tarihi: Şubat 11, 2004 yazıyı sevdim gayet akıcı ve güzel anlatım var tartışılcak bişi göremiyorum suan ;)[signature][hline]Grandmaster Hamburger Kampanya: lol yerine gyy (gülmekten yerlere yattım) kullanıyorus . irc.ttnet.net.tr #gecevardiyasi
LiquiD Mesaj tarihi: Şubat 11, 2004 Mesaj tarihi: Şubat 11, 2004 hoş bir yazı lakin çok gereksiz uzun. aynı şeyi söylemiş de söylemiş yazan kişi. bu yüzden ema'nın ilk mesajında söylediği gereksiz doktrin savına yürekten katılmaktayım. biraz irdeleyelim: yazı, mantığıyla hareket etmesini bilen insan evlatlarının farkında olmuş olması gereken çok açık bir mevzuya değinmiş: kadın ve erkeklerin eşit olmasının imkansızlığı.(çağımız için konuşalım. evrim gibi bir açık kapı halen mevcut.) evet aynı haklara sahip olunabilir lakin doğalar, genler ve diğer ıvır zıvırlar gereği kesinlikle eşit olamazlar. kadın ve erkeğin cinselliği algılayışı, içgüdüsel olarak farkedişi kesinlikle apayrıdır. erkek, kas gücündeki üstünlüğünden dolayı değil, tamamen cinsel yoğunluğu yüzünden tarihte hep tecavüz eden statüsüne bürünmüştür. eğer biz cinsel organları ve cinsel dürtüleri değiştirirsek, ne kadın aynı kadın, ne de erkek aynı erkek olur. dünyayı yönetenler kadın, tecavüz edenler kadın, hüküm sürenler yine kadın olur. iktidar, sahip olma güdüsü kadınlarda erkeklere oranla çok daha düşüktür. hatta çoğu kadın cinsel bir birleşme esnasında yönetilen olmaktan hoşnut olur. tüm bu bilimsel gerçekler ışığında, yazıda da değinildiği gibi, tecavüzün büyütülmesinin, topluma yönlendirilmesinin ve hatta buradan yola çıkılarak bir izm fırtınası yaratılmasının gerekliliği yoktur. kanun ne derse desin, toplum düzeni nasıl olursa olsun, geçmişimizde kadın nasıl hep bir tecavüz tehlikesiyle karşı karşıya ise, günümüzde de karşı karşıya olacaktır; lakin geleceği bilemeyiz. bir arkadaş yazıda geçen, toplumun kadını koruması savını yanlış algılamış sanırım. evet bir erkeğin cinselliğini perçinleyen bir kadın ise, onu aktif hale getiren de içinde bulunduğu küçük gruptur. lakin yazıda geçen toplum kelimesi, bu tarz bir oluşumdan bahsetmiyor. yazıdaki toplum, devletten, gelenekten, ahlaktan ve kanundan bahsediyor. ve bu anlayışla, toplumun kadını koruduğunu da çok açık bir şekilde görebiliriz. kadını köleleştiren ve onu tecavüze açık bir kapı haline getiren toplum, geçmişteki, ataerkil ve feodal toplumdur. lakin günümüz düzeyine gelinmesi için, o toplumun içerisinden geçilmesi şarttı. feminizmin bahsettiği toplum düzeni de, bu feodal toplum düzenidir. din ve kas gücü yordamıyla bastırılan kadından bahseden feminizm, orta çağ karanlığında sıkışıp kalmıştır. feminizmin bahsettiği kadın-erkek eşitsizliği, aslında hümanizmanın çok küçük bir dalıdır. ortadaki sorun kadın-erkek eşitsizliği değil, insan-insan eşitsizliğidir ki bu da hızla sanayileşen ve globalleşen dünya düzeni ekseninde minimize edilmektedir. feminizm kendini feodal toplumdan, sanayileşen topluma aktaramamıştır. gelişmiş toplum yapısında, halen orta çağdan kalma savlarla kendini savunan, açık bir kapı bulamamış bir şekilde tecavüz olgusuna sığınan gariban bir oluşumdur açıkçası. ben de yarın öbür gün bir izm atarım ortaya, salt gaspı yerden yere vururum. artık bütün gasp edilenler, veya teşebbüse maruz kalanlar kapıma gelir de bir topluluk oluştururuz. demek istediğim şu: bunların topu zaten hümanizm, irade yoksunluğundan veya eksiltilmiş irade varlığından ileri gelen suçlar kapsamında incelenir. tek birini içinden alıp, feodal toplumlarda sıkışıp kalmış bir ideolojinin mottosu kıvamına getirmeye gerek yok. bu arada yazıda çok büyük bir husus atlanmış: kadın nasıl kendinden sorumlu olması, dikkat etmesi gereken cins ise, erkek de aynı şekilde cinsel dürtülerinden sorumlu ve irade sahibi olması gereken cinstir. tabii böyle bir kısasa-kısas beyannamesinden sonra ortaya, "kim daha fazla sorumluluk alıyor? eşitsizlik var kaerdeşim!" gibi bir tartışma çıkabilir, ki bu tartışmayı çıkarma potansiyeli bulunan izm meraklısı kendini bilmezlere buradan seslenmek gerekir: eşit sensin, lik de sana girsin.
DiaBoLiC Mesaj tarihi: Şubat 11, 2004 Mesaj tarihi: Şubat 11, 2004 söyleyeceğim şeylerin çoğu söylendi onun için şunlara katıldığımı belirteyim : said: Halfmumi, 11 February 2004 19:11 tarihinde demiş ki: evet...Bu malesef ki acı bir gerçek."Milliilik" kavramı denilen şey.."Yapmayanın erkekten sayılmaması" gibi bir şeyde mevcut.. +1 said: Emaleth, 11 February 2004 18:58 tarihinde demiş ki: zaten delikanlılık .aşakla olmuyo, o eşşekte de var! +1 said: Estel_Anorien, 11 February 2004 21:03 tarihinde demiş ki: suçlu olan bence insani tecavüze iten toplumsal değerler ve psikolojidir. sonucta kimse natural born killer degildir.. +1[signature][hline]Trust hurts, betrayel kills... İn the Name of God, impure souls of The Living Dead shall be Banished into eternal Damnation. Amen. Aket-Atum, 18 August 2003 16:54 tarihinde demiş ki: ayrıca benim adım thomas disease bana komaz Bonus 18 August 2003 18:36 tarihinde demiş ki: İleriki levıllarda summon maganda, summon yeniçeri gibi büyülerde geliyor
Rahan Mesaj tarihi: Şubat 11, 2004 Mesaj tarihi: Şubat 11, 2004 said: -Mandrake-, 11 February 2004 22:17 tarihinde demiş ki: ...yani bu tartışılabilirmi... Her fikir gibi bu da tartışılabilir, ama ne burda ne ne de "tartışılabilir mi?" diye soran birisiyle. neyse ben sustum, kaçtım, yokoldum, çekildim.[signature][hline]Everybody knows.. That's how it goes..
LiquiD Mesaj tarihi: Şubat 11, 2004 Mesaj tarihi: Şubat 11, 2004 estel'in lafı iyi güzel de diabolic, olaya farklı pencereden bakmıyorsun. çünkü iki çeşit tecavüz vardır: niyetli tecavüz ve niyetsiz tecavüz.(niyet kelimesini yanlış seçmiş olabilirim, affola.) daha da açmak gerekirse, planlı tecavüz ve plansız tecavüz. bu estel'in lafı dediğim gibi feodal yapıdan tam manasıyla çıkamamış toplumlar için geçerli.(yani planlı tecavüz)(bakınız: türkiye) ancak diğeri tamamen iradeyle, içgüdüyle ve hayvani doğadan çıkabilmek ile örtüşüyor. böyle bir hadisede toplumun veya başka bir etmenin etkisi söz konusu olamaz. olay sadece, vuku bulan tecavüz hadisesindeki taraflarla ilgilidir: erkek ve kadın.
haydari Mesaj tarihi: Şubat 11, 2004 Mesaj tarihi: Şubat 11, 2004 Bence hayattaki en saçma suç tecavüzdür. Vallaha çoğu suçu anlıyorum ama bunu anlayamıyorum. Kadınlar napsın kardeşim bu ne yani. Tecavüze uğramadan yaygara koparmaya da gerek yok. Bu durumda en güzeli ,tecavüze uğrayınca da susup oturmak. ne dedim ben! Zaten kadınlar neden bu kadar çok ve boş konuşur anlamam.[signature][hline]Kütüphanede Unutmuşum!
Recall06 Mesaj tarihi: Şubat 11, 2004 Mesaj tarihi: Şubat 11, 2004 Tecavuz her erkegin hayal ettigi ama empati hissi nedeni ile veya hukuksal korku yuzunden yapmadıgı birseydir. Bazısı ise bu durtulerine karsı koyamayıp bu çirkin ama zevkli eylemi gerceklestirmislerdir. Fakat bu nedeni ne olursa olsun insanlık sucu kapsamında degerlendirmeli. Ancak kadınların popolarinda mini etekler giyip, abartı gogus dekolteli kıyafetlerde gundelik hayatta gezinmeleride bir "insanlık sucudur". Espri bir yana her kıyafetin giyilcegi ortam vardır denize nasıl bikini ile gidiliyorsa, bir gece davetine o tarz kıyafetler giyilebilir ama sokakta gezerken bir discoya giderken bu tarz kıyafetler giymek ne kadar dogru o tartısılmalıdır. Siz tum zevk alma noktalarınızı veya zevk veren noktalarınızı acıga cıkartırıp insanların gozune sokarsanız karsı tarafın sizin bu TACİZinize kayıtız kalmasını bekleyemessiniz. Hayır bir gun bir erkek penis dekolteli bir kıyafet giyerse bu nasıl karsılanır? Gercekten merak ediyorum. Tecavuz genis birseydir. Elle tecavuz, mala tacevuz, filli tecavuz ve taciz kısmı. Bayanların giydikleri seksi kıyafetler erkekleri taciz etmekten baska nedir? Veya amacları nedir? Elbette bunlar tecavuzu haklı cıkarmaz ama kusura bakmayın tecavuzde 100 100 suc erkegin degildir ( ruh hastası degilse) kadının duruma gore degisen tavırları kıyafetleri abartılı seksi davranısları erkegi taciz etmekte ve olay gerceklesmektedir. Birde ilginc olan hayat kadınlarına tecavuz? Bu insanlık sucumudur cokmu agır olmalıdır cezası? Hırsızlıktan ne farkı vardır? Birde aynı yataga girip tum sevisme eylemlerini yapıp sonra tam sokmaya gelince ( ema'nın rahat kelimelerinde cesaret aldım) hayır istemiyorum git demek ne kadar gercekci olur? Birde su yonu var bir cok kadın tecavuz edilmek gibi degisik bir fanteziye sahiptir buda olayın ilginc kısmıdır. Demek istediklerimi tam yansıtamamıs olabilirim ama dediklerimi iyi niyetle okursanız daha verimli olur.
mexinth Mesaj tarihi: Şubat 11, 2004 Mesaj tarihi: Şubat 11, 2004 gayet ilginç tabii.... Feministlere olan yaklaşımdada haklılık var bir nebze, kadınlar her boku yaparım diye diye olup olmadık ortamlarda riske giriyor fiske yiyor.. "...tuvaletlere suçlu erkeklerin isimlerini yazmak..." İlginç geldi tabi, ema sen yazar mıydın ? *!terliğin nereden geleceğini saptamaya çalışır*[signature][hline]sonunda yeniledim.
Glatheros Mesaj tarihi: Şubat 12, 2004 Mesaj tarihi: Şubat 12, 2004 bu konu hakkındaki tüm insanlık veya gelişmiş toplum nasihatları bana komik geliyor insan sonuçta içgüdüleri olan bir varlık binlerce yıllık genlerimizin bize taş çağından getirdiği birşeyler var mesela utanma küçük toplumlarda yaşıyan ilk insan hareketlerine dikkat etmeli ve yaşamak için kazanmalıydı bu yüzden en ufak yanlışımız bile bize dünyayı yıkmışız gibi gelir(beynin vücuda salgıladığı hormonlar kayıt merkezini devreye sokar olay sürekli aklımıza gelir vsvs...) sonra tecavüz taş devrinde çiftleşicek bir eşi kendine çekemeyen erkek zorla spermlerini aktararak soyunu devam ettirme dürtüsünü içinde duyar , bunu her hayvanda görebilirsiniz sonuç olarak tüm gelişmişliğimize rağmen genlerimizle gelen bir sürü ilkel yanımız var doğru veya yanlış bunları toplumun baskısı abazanlık sokma sokmama olayı ile açıklamak yanlış olur ayrıca insan hakları açısından gelişmiş ülkelerde teşhirci bir kadını dava etme hakkına sahipsiniz ne olursa olsun taciz doğru değil işin fantezi tarafı filan bir yana sosyal toplumun getirdiği zorunluluklar var ikinci bir olayda bu tür davranışlar (aka cinsel organların bir bölümünün veya tamamının sergilenmesi) erkekte bulunan testesteron hormonunun aşırı salgılanmasına yol açar ki buda erkekteki çiftleşme güdüsünü ön plana çıkarır yanlış birşey diye düşünüyorum hayır bu kapanalım demek değil daha öncede dendiği gibi yer zmaan meselesi insan meselesi tanımadığınız size yapıcaklarından emin olmadığınız insanların yanında mahremiyetinizi sergilemek ne kadar doru ve etiktir bu kişiye değil toplumun getirdiği katı kurallara göre belirlenir malesef avrupa ülkelerinde yarı çıplak bir kadın sokakta dolaşsa insanlar önce bir bakar sonra yoluna devam eder ülkemizde olursa aynı olay olacaklar bellidir yani farklı toplumlaırn farklı sosyo kültürel yapıları var bunların çerçevesinde davranıldıkça sorun fazla yaşanmaz toplumun yanlış yada doğru olması önemli değil çoğunluğun aptal olduğu ve sizin daha rasyonel düşündüğünüz ortamda aptal olan aslında sizsinizdir tabiki bu akli dengesini kaybetmiş insanları kapsamıyor farklı bir rahatsızlık ve bir yaptırımı yok bunun sonuç itibarı ile eğer toplumunuzun koyduğu görünmez yasaları göz önünde bulundurarak hareket ediyorsanız günlük hayatında normal akli denge dışı bir harekette bulunmayan bir erkek size tecavüz etmez ama şuda bir gerçektir ve bilinirki denge diye birşey vardır bir bara gidip tanımadığınız bir erkekle son derece yakın bir şekilde ve müstehcen bir dialog içersine girerseniz o erkeğin aldığı sinyaller doğrultusunda olaylar gelişir[signature][hline]karga theurgist of the theurgists Hatun ooc Cleric Rojon minstrel for all Kargy Necromancer is my bish Trio look the short bastard coming! infiltrator
horacegoesskiing Mesaj tarihi: Şubat 12, 2004 Mesaj tarihi: Şubat 12, 2004 lol! estel tam tersini söylemiş. bilakis insanın dürtüleri onu tecavüze iter. biz buna id diyoruz (kimiz biz abi?(şşt. karıştırma)) toplumsal değerlerden bahsedince hani hep duyarız toplum baskısı diye birşey vardır. bu öyle akşam baskısı gibi bişey diil adı üstünde baskı, ingilizcesiyle suppression, bastırıyo. işi o. toplum değerleri insanın insan gibi yaşaması için var veya olmak maksatlı. insan temelde bencildir. bencillik de bütün kötülüklerin tam anasıdır. kamil insan nefsini (abi nefs de diyomuşuz iddi hani?(bi şeye de karışma ya. nerden geldin sen yine?)) terbiye edebilmiş insandır. çünkü neticede bir mürekkeptir insan. ortak yaşar gibi. vicdan, akıl/us, mantık, güdü, sevgi, gibi birçok birbiriyle zaman zaman çakışan sistemlerden müteşekkildir. bizim yapmamız gereken ve modernleşerek, daha doğrusu tam olarak ifade etmek gerekirse terakki ederek farkında olmasak da ulaşmaya çalıştığımız nihai noktada bu gibi şeylere yer yoktur olamaz da. bugün birisinde elde etmek istediğimiz birşey varken onu elde etmenin en kestirme yollarını arayıp misal onu öldürmüyor onu çalmıyorsak, ve hakeza bugün kadınların kafasına zopayla vurup götürüp kuytuda tokmaklamıyosak (abi yuh!(ne deseydim cinsel ilişkiye girmiyorsak mı?)) ne mutlu bize. gelişebilmişiz. to resist the temptation. olay budur.[signature][hline]nobody said it would be easy...
Emaleth Mesaj tarihi: Şubat 12, 2004 Mesaj tarihi: Şubat 12, 2004 said: horacegoesskiing, 12 February 2004 05:44 tarihinde demiş ki: to resist the temptation. olay budur. +1 bunu yapamayan insan değildir. ona göre muamle görmelidir.
fedaykin Mesaj tarihi: Şubat 12, 2004 Konuyu açan Mesaj tarihi: Şubat 12, 2004 Peki sürekli "try to tempt" yapan kişi nedir, insanmıdır?[signature][hline]Özgürlüğün değerini ancak onu kaybedince anlarsınız. En zavallı insan ise esaret altındayken kendisini özgür zannedendir. bi fransız gastesi de şey demiş: "ırak üç parçaya ayrılıcak. 1-normal 2-süper 3-kurşunsuz"
fedaykin Mesaj tarihi: Şubat 12, 2004 Konuyu açan Mesaj tarihi: Şubat 12, 2004 Ha birde nasıl bir muamele görmelidir.[signature][hline]Özgürlüğün değerini ancak onu kaybedince anlarsınız. En zavallı insan ise esaret altındayken kendisini özgür zannedendir. bi fransız gastesi de şey demiş: "ırak üç parçaya ayrılıcak. 1-normal 2-süper 3-kurşunsuz"
elle_iphe Mesaj tarihi: Şubat 12, 2004 Mesaj tarihi: Şubat 12, 2004 muahuah ilginch![signature][hline]şu anda istediini yap! nasolsa bigün yaptıın herşeyden pişmanlık duyacaksın!
_Tora_ Mesaj tarihi: Şubat 12, 2004 Mesaj tarihi: Şubat 12, 2004 tecavuz kacınılmazsa zewk almaya calısacaksın...[signature][hline]Beşiktaş diyerek sana yüz vurduk siyahın yanına beyazı koyduk yıllardan beridir hep seninle olduk Beşiktaş sen bizim herşeyimizsin!!!
Sly-One Mesaj tarihi: Şubat 12, 2004 Mesaj tarihi: Şubat 12, 2004 yok öle birşey de. ema da biraz feminizm kokusu alıyorum ne kadar sewmiyorum gıcık oluyorum dese de. yani şey demiş direk erkek kendini durdurmalıdır, durduramıosa ölsün. tecavüzün her türlüsüne karşıyım. ama öyle durumlar oluo ki kız tarafı "istemediğini" tam belli edemiyor.belki de tamamen istememe durumu olmamasından kaynaklanıyor bu. fedaykının söylediği durum ortaya çıkıyor. yani emanın mantığına göre "try to tempt" yapan kadınlar da idam edilmeli ws o zaman.[signature][hline]Güçlü ve şanslı olanlar genellikle yalnız olanlardır... -Xar
wanderer Mesaj tarihi: Şubat 12, 2004 Mesaj tarihi: Şubat 12, 2004 eheh fedaykin'in sorulari onemli sorular gumburtuye gitmesin :P[signature][hline]raki asmis biseydir
Deli333 Mesaj tarihi: Şubat 12, 2004 Mesaj tarihi: Şubat 12, 2004 Kız şaapmıyan erkek değildir olayı çok saçma bence. Ben şaapmadım yani erkek değilmiyim? lol cok sacma .[signature][hline]$aban matrix Revolutions
Deli333 Mesaj tarihi: Şubat 12, 2004 Mesaj tarihi: Şubat 12, 2004 said: _Tora_, 12 February 2004 15:55 tarihinde demiş ki: tecavuz kacınılmazsa zewk almaya calısacaksın... sen çok hikaye okuyorsun galiba.[signature][hline]$aban matrix Revolutions
Emaleth Mesaj tarihi: Şubat 12, 2004 Mesaj tarihi: Şubat 12, 2004 said: fedaykin, 12 February 2004 10:54 tarihinde demiş ki: Peki sürekli "try to tempt" yapan kişi nedir, insanmıdır? eşektir. ciddiye alınmamalıdır. peh...
Öne çıkan mesajlar