Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Savarona 2911 (ilk türk animasyon filmi)

yav

Öne çıkan mesajlar

Komedi değil, bilimkurgu olsun diye yapılmış ilk "bilimkurgu" filmimiz olarak arkasında durulması gereken bir çalışma olduğuna inanıyorum, emeği geçmiş herkese şimdiden teşekkürler.

edit:

filmin ekibinden cevap mesajı:

"Niye Mass Effect şu bu gibi" diyenlere:

said:
Herkese Selamlar,

Nasrettin Hoca avukat olmaya karar vermis. Demisler ki, hoca sen delirdin mi, bir avuc koyde ne avukati? Burada ne kavga cikaran olur ne olay cikaran olur.
Hoca yanitlamis, Benim bu millete guvenim var,bu millet kavga da cikartir, olay da yaratir..

Biz de bu fragmani yaparken, bu milletin NEGATIF olan herseyi inanilmaz bir hizda havada kapip, virus gibi internette yayarak bizim halkla iliskiler uzmanlarimiz haline geleceklerini biliyorduk.

Evet, film full 3d
Evet, filmi biz yapiyoruz
Evet, film bitmk uzere.

Aslinda, bizim vizyon tarihimiz Subat 2010 du, ama ne yzik ki bu subat 80'i askin film vizyona girecegi icin, sinemalarda vizyon siralamasi sorunu olustugundan, biz de risk almak istemedigimiz icin filmin vizyon tarihini bir sonraki en iyi donem olan Eylul- Ekim gibi kararlastirdik.

Gokhan cok hakli, karakterlerimiz A-Force karakterleri. A-Force da bizim oldugundan tum telifleri de bize ait. Amerikali uyaniklar bizi o zaman kaziklamaya kalktiklarinda, filmin tum haklarini geri cekmis, siz kendinize eli bagli baska birilerini bulun demistik. Simdi gosteri sirasi bizde.

Kadromuzun bir kismi A-Force un kadrosu. Bir zamanlar Foundation Imaging'de calisan kadro. Bir kismi da yerli.

Etkilenme konusunda herkes her turlu fikre sahip olabilir. Neticede Biz Amerikanin 15 yi gerisinden geliyoruz bu iste. Onlar 15 yilda pek cok sey gerek yaptilar gerek caldilar.
Biz bu saatten sonra saga donsek, Star Trek'den esinlenmis oluruz, sola donsek Galactica'dan esinlenmis oluruz, yukari baksak Starship Troopers olur assagi baksak bir oyun olur vs vs bu boyle uzar gider.

Ama biz bir yerden baslamak zorundaydik ve basladik. Bize gore en onemli sey, bu ulkede 3D animasyon bir filmin ortaya cikarilmasidir. Gerisi mutlaka gelecektir.
Belki bugun cearet bulamayan, bizden yetenekli arkadaslarimiz cikip, bizden daha iyisini bir sonraki filmi yaparka basaracaklardir. Belki bugun Recep Ivedik gibi dandik pop-corn filmler ceken yapimcilar cesaretlenip, bazi animatorlere sans ve kaynak taniyacaklardir. Kimbilir ? Denemeden asla ogrenemeyiz.

Yedi senedir Turkiye'deyim, ve bu film SIFIR kaynakla uretildi.
Bu filmin yapilan kismini seyredenler o kadar etkilendiler ki, Turkiye'nin en iyi tiyatro ve dublaj sanatcilari para almadan butun filmin seslendirmesini yaptilar. Studyolar parasiz kayit yaptirdilar.
Biz bir yandan sektor icin calisip gunluk gecim sagladik, bir yandan bu filmi cikarttik.

Bence once izleyin, sona daha iyisini yaparim diyenin arkasindayim. Hodri Meydan herseyimle katilir yardim ederim.

Bir Pixar filminin minimum maliyeti 90 milyon dolar. Turkiyede sinema sektorunun yillik toplam kazanci 20 milyon TL. Bu ulkede yapilan isleri gozler kapali assaglamadan once, bu insanlarin ne tur kaynaklarla calismak zorunda, ne sartlarda bir seyler urettiklerini bilmek lazim.

Disney, Koreli kucuk bir firmadan Nadia adli cizgi filmi calip, sonra adamlari mahkemeye verip ayni filmi Atlantis olarak piyasaya surdugunde, Ya da Wachovsky kardesler 80'lerin sonunda yapilmis bir cin yapimi olan Black Mask filminin %70ini araklayip MATRIX'i yaptiklarinda, forumlarda elestirldigini gormedim... Cok mu Amerikanciyiz ne ?

Bu filmde Anadol Arabadan, Kokorec'e Turk olan hersey var. Iciniz rahat olsun

"Niye Final Fantasy kadar kanırtılmış detaylı değil" diyenlere:

said:
Birkac konuya aciklik getirelim..
Yukardaki video, Final Fantasy benim de nazarimda teknik acidan yapilmis en iyi 3d filmdir. Bu film bir 3d sinema tarihi olarak nitelendirilebilir. Yapimi 3 yil surmus, maliyeti 2000 yili rakkamlariyla 220 milyon dolar tutmus ve bunun ustune ustluk film BATMIS, SQUARE firmasinin Amerika bolumunun kapatilmasina neden olmustur.
SAVARONA'ya baslarken yaptigimiz ilk sey Final Fantasy filmini herkese izletip, biz bu filmde yapilan hatalari yapmamaliyiz dedik. Kisaca Final Fantasy'ye benzememek icin elimizden gelen herseyi yapiyoruz.

Tabii ki siz animator gozuyle bakiyorsunuz, ancak her filmin bir hedef kitlesi vardir ve animatorler bu filmin hedef kitlesi degil. Bu filmin hedef kitlesi 8-15 yas arasi cocuklardir.
Danistigimiz pedagoglara gore (Avustralya'da yapilan bir arastirma bu) Final fantasy gibi filmlerin batmasinin sebebi, cocuklarin gercekci renklerin ve isiklandirmalarin pek cogunu algilayamamasi. Bu yuzden cizgi filmlerde direk renkler kullanilir (cart sarilar, kirmizilar, yesiller vs.)

Netter Digital'da Action Man yapilirken de ayni sorunlari yasadik. Karanlik magaraya bile girse, karakterlerin yuzunde guclu spotlar kullanmak zorunda birakildik. BEastwars yapilirken Mainframe golgeleri bile render yapmadi.. BU yuzden biz buyukler Wall-E seyrederken uyuduk belki ama, Final Fantasy batarken Wall-E para kazandi.

Bizler sektorde calisan insanlar olarak herseye cok daha farkli bakariz. Ama tek kamerayla cekilen Recep Ivedik ilk gosterimde 4 milyon kisiye ulasirken, ikincisinde bundan da yuksek bir izleyici kitlesi buldu. Simdi 3. Recep Ivedik yolda.. BU ne demektir ?
Bu, Animatorler SOSYOLOG degil, sadece animatordurler demektir.
ISte bu yuzden her animatorun tepesinde bir YONETMEN bulunur. Cunku is bize kalirsa, bir pixeli duzeltmek icin bir film butcesini bitirebiliriz.
Birileri, bir yerlerde DUR, bu yeterli diyebilmelidir. Bizim icin bu isim Deliyurek, Ekmek Teknesi gibi bu ulkede basari bulmus yapimlarin yonetmeni Metin Gunay'dir. Onun tamam burasi olmustur dedgi yer, bizim paketle dedigimiz yer olacaktir.

Kisaca arkadaslar, herkes yumurta sevse, KITLIK olurdu. Biz bir merdivenin basindayiz, 20 yil sonra merdivenin basamaklari cogalacak, ve tirmanmamiz gereken yol uzayacak.

Bunlara ek olarak, kayit-disi kisisel gorusum; gonul isterdi ki
Pixar ya da Dreamworks turunden bir render farmimiz olsun da,reflection'lari kapatmak yerine acalim radiosity'yi verelim render farma fistik gibi renderlar alalim.
Babamin bir lafi vardi "ne kadar ekmek o kadar kofte".. Bir filmi sinemada izlemek yerine 1 liraya 300 jenerasyon kaybina ugramis Korsan CD den seyredecek bir ulke icin cok fazla birsey beklemek ne kadar mantikli olur ki ?

Herkes dusuncesinde ozgurdur. Insanlar protesto, ya da elestiri hakkina sahiptirler. Saniyorum bu isin taktirini de gise verecektir.
Bu konuda soyleyecegim baska birsey kalmadi.
Hepinize iyi calismalar.
Sosyal ağlarda paylaş

Dandik bir filme benziyor. Ayrıca arak olması ve forumlarda minareye kılıf uydurulmaya çalışılması gülünç.

Mortis said:

çalıntı da olsa bi yerden başlamak lazım

Türkiye şu animasyon işlerine girişsin biraz en azından , konudur hikayedir gelişir orjinalleşir bi şekilde.

Bu piyasada yerli malı diye kusurlarını hatta çalıntı materyali görmezden gelen izleyici varken kimse orjinalleşmeye çalışmaz, kendimizi kandırmayalım.
Sosyal ağlarda paylaş

Şu arkadaşlardan bir tanesi çıkıp söylesin geyik komedi şu bu olmadan sadece bilimkurgu olsun diye yapılmış (ve vizyona girmiş) kaç tane yerli bilimkurgu biliyorsunuz da bu filme böylesine kulp takıp saldırmaya çalışıyorsunuz? Star Wars' da Hidden Fortress'den Flash Gordon'a, yönetmenin de kabul ettiği bir sürü alıntı vardı, sayısız imkansızlığa karşı adeta savaşarak çekilmişti ve sinema tarihinde değiştirdikleri/başardıkları ortada.

Recep İvedik'in milyonlarca insana ulaştığı, gişe şampiyonu olduğu bir ülkedeyiz. Ben MS IGLOO'lardan Appleseed'e tüm CG yapımları yıllarca farklı duygularla, neden böylesi ülkemde yapılamaz diyerek izledim. Mass Effect'i de oynadım, Titan A.E.'i, Final Fantasy'i de sinemaya geldiği gün de izledim ve Star Wars da seviyorum ama bu ülkede bilimkurgu adına yapılan birşeye kayıtsız kalmamı gerektirmiyor. Tekrar söylüyorum, bu yapıma köstek değil destek olunması gerektiğine inanıyorum.

dikkat edelim hakaret etmeyelim kimseye
Sosyal ağlarda paylaş

Biz bu saatten sonra saga donsek, Star Trek'den esinlenmis oluruz, sola donsek Galactica'dan esinlenmis oluruz, yukari baksak Starship Troopers olur assagi baksak bir oyun olur vs vs bu boyle uzar gider.

bunu diyen adamdan cacık olmaz. yaratıcı değilsen bu işlere niye giriyorsun o zaman lol git elma sat.

bioware a mail attım şimdi filmin linkiyle beraber. sizin görüntüleri kullanıp ticari film/animasyon yapmış adamlar diye.
Sosyal ağlarda paylaş

recep ivedik konusunda sonuna kadar destekliyorum. sırf biraz para kazansınlar daha iyisini yapabilsinler diye gidilir. kötü olsa bile para verilmelidir. ancak para kazanırlarsa gelişebilirler yoksa bu şekilde 2000li yılların oyunlarından beter kalır animasyonlar sonsuza kadar. kimse animasyon konusunda parasını risk etmez, kaynak bulamıyorlar işte.
Sosyal ağlarda paylaş

belki haberdar etmislerdir alinti sahneleri :)

destek olacagiz olmaya ancak hani ticari olmasi ve icerigin bazi yerlerinin bire bir kopya gibi gorunmesi sakincali. hani tamam ayni yaratiklar olur benzer evren olur benzer cisimler gemiler olur ama sen render etmissindir amenna ama ustteki arkadaslarin dedigi gibi bire bir kopya biraz uzucu.

hem ticari hem kopyamsi olmuyor. insallah yaniliyoruzdur kendi yaptiklaridir, bir sey diyemem ama kaedenin dedigi gibi direk rip ise oyundan olmaz o zaman.
Sosyal ağlarda paylaş

Hani verilen emeklere, yapılan işe saygım var da.

Bu halkla ilişkiler konusunda baya bir ders çalışılması lazım sanırsam. Şurda alıntılananlar resmi açıklamalarsa yazık. Baskıyı kaldıramayan, suçlu psikolojisinde kendini savunmaya çalışan ve de saldırgan bir üslupla ne yapılabilir bilmiyorum.

Bir de Final Fantasy ile Wall-E'nin hedef grubunu aynı ilan eden bir kişinin bu iki filmi izlememiş olması lazım bırakın 3d filmler hakkında konuşmayı..
Sosyal ağlarda paylaş

Kaede said:

ahuah çok komik ya adamlar hani sahneden falan esinlenmemişler, direk oyundan ripleyip koymuşlar sahneleri dünyayı kurtaran adam hesabı auhuaha

abi evet resmen indirmişler utanmadan ahahahahahahah

esinlenme falan değil ki
mass effect'i 3 kere bitirdim baştan sona, videoda direk oyundan alınma 4 sahne hemen gözüme çarptı ki daha fazla da olabilir, kendileri yapmamışlar ki, esinlenme falan değil direk oyundan ahahahahahahahahahah
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...