Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Yurtdisi, askerlik ve acikögretim

Korax

Öne çıkan mesajlar

Simdi efenim nereye acsam bilemedim.

Simdi öncelikle 2 senedir isvecteyim. Bunaldim, daraldim, kendi meslegim(muzik) adina burada neredeyse hicbisey yapamiyorum, daha dogrusu yapiliyoda yani turkiyede kazandigim gibi burada muzikle öyle para kazanamiyorum. Isin asli turkiyeye dönme planlarim var, tabi buna bagli olarakta bi dunya sorum var. Nereye acsam konuyu bilemedim, icinde hem egitim, hem askerlik hemde yurtdisiyla ilgili sorular falan var, neyse.

Simdi 4 senelik bi universite bitirdim 2007 yilinda, biter bitmez isvece gectim. Tabi 2 senelik tecil hakkimi kullandim askerlikten 1 er 1 er olmak uzere 2 yil yurtdisinda oldugum sure icinde. 3. tecilide burada sigortali calisiyorum diye yaptirdim. Fakat efenim söyle bisey varki, daha 3 sene dolmadigi icin burda bedelli askerlik yapma hakkim yok ve ben tecil suresi boyunca ben 6 aydan fazla sure turkiyede kalirsam eger, tecilim iptal oluyo aninda.

Simdi bide okul buldum istanbulda. Dönunce tekrar ses muhendisligi falan okuyum direk diyorum.
Adresi: http://www.galatasarayitm.com/index.php

Yalniz burasi sertifika veren kurs gibimi, yoksa önlisans veren biyer gibimi anlam veremedim. Muhtemelen sertifika veren biyer gibi. Yani dönsem buraya baslasam muhtemelen tecilim iptal oldugunda burayi gösterip tekrar tecil edemicem. Okadar para bayilmiskende, kursun ortasinda "hop hadi askere" de olmaz.

Simdi soru 1:
Benim bitirdigim universite konservatuvar oldugu icin, biz yetenek sinavi ile universiteye gectik. Öss falan bilmem, ortaokuldan sonra matematik biyoloji fizik hicbisey görmedim.

Acikögretime girip tecil ettirme olayi nasil oluyor? Ben simdi 2-3 sene acikögretimde kalsam kaydimi tutsam ama 2-3 sene sinifta kalsam hep, ugrasmasam orayla falan. Tecil etse okul kendi kendine, oluyomu böyle?

Soru 2:
Olmuyosa eger ben baska hangi yolla tecil edebilirim askerligi? Gayet saglikliyim, curuk murukde alamam. (Kactigimdanda degil hani, sirasi degil simdi, baska biyerden geri ulkeme dönuyorum, yeni duzen falan demeden hicbisey oturmadan bide askere girersem zart diye elimde olan isvec oturumunuda kaybetme ihtimali var. Onuda gectim zaten o isin psikolojisi bile yeter depresyona girmeye.)

Soru 3:
Öss'ye nasil nereden basvurulur? Basvuru tarihleri nezaman bitiyo,basliyo? Acikögretimde okuyabilmek icin benim nekadar puan almam lazim? Gereken baraji gecmek yukarida dedigim gibi matematik biyoloji fizik falan cok bisey bilmeden zormudur? Ortalama kac soru bilmem gerek bunun icin?

Soru 4:
12 ay uzun dönem subay olarak askerlik yaparken yurtdisina gidip gelme gibi bi sansimiz oluyomu?

Yani isin özu, geri döncem ve 6 ay sonra tecilim biticek. Ama ben 2 senelik bi programa girip onu tamamlamak istiyorum önce ve 2 senelik program suresince tecilimi surdurmek istiyorum bisekilde. Yurtdisinda olmayacagim icin(6 ayda bir giris cikis haricinde, oturum iptal olmasin diye) oradan tecil ettirme sansim yok. "Askere git sonra oku" da tavsiye olabilir ama bukezde sinirsiz oturum gidicek elden 6 aydan fazla isvece gelmedigim icin. Oda hic isime gelmiyo isin acigi. Encok kafami kurcalayan bu acikogretim olayi. Bu sekilde nekadar tecil ettirebilirim vs. Tavsiyeleri dinliyorum, tenks simdiden.
Sosyal ağlarda paylaş

Ben evlenmistim evet, kagit uzerinde halen evliyim. 1 sene daha durulacak gibi degil hic. Birde ben buradan henuz ilk tecilimi yaptim. Yani 2. tecili yaparken bana "bu senin 2. tecilin bi sene daha" falan derlerse cildiririm ozaman. Oyuzden hic riske atip bekleyesim yok yani. Bian önce dönup isime gucume bakmak istiyorum oyuzden.
Sosyal ağlarda paylaş

Valla açıköğretimle tecil ettirebilirsin, öss kayıtları emin deilim de genellikle son bahar-kış dönemi olur die biliorum ama emin deilim.

Fakat şöle her türlü 6 askerlik yapıcaksın öle bi durumda nasıl tutacaksın isveçte oturma iznini. 12 ay yapsan da izin alma durumunda yurt dışına çıkamiosun die biliorum ya pek emin deilim ama asker olarak takılıosun çünkü hala izinde olsan da .

Sen direk açıköğretim işine gir.
Sosyal ağlarda paylaş

Yes, 3 sene burada calismis olman yada evlenip gelmis, enazindan bi sure calismis olman lazim. Ayrica 3 senen dolup bedelliyi yaptiktan sonrada 6 ay daha yurtdisinda kalman lazim yoksa buseferde askerlik iptal oluyo. Pat diye tekrar alirlar.

Askerlik subesi diyoki ya yuksek lisans yapcan ya master yoksa tecil yok. En mantiklisi yapip aradan cikarmak askerligi ama simdi gelsem suanda suresiz oturumumun cikmasini bekliyorum. Isvec konsoloslugu beni 2 ay sonra ben turkiyedeyken "inanmadik, hadi gel görusme" dese askerde olcam. Buseferde sinirsiz oturum yanacak.Onuda kaybetmek istemiyorum isin acikcasi. Bilmiyorum nolcek busekilde :(
Sosyal ağlarda paylaş

Quadrophenia said:

'Bir an once donup isime gucume bakmak istiyorum' diyorsan, Turkiye'de askerligini yapican, baska yolu yok bu isin maalesef. 1 sene daha bekleyemeyecek kadar bikkinsan neden ordaki oturma iznine kafayi takiyorsun ki? Madem baydin ordan, don yap askerligini bak isine bence. Baska cikis yolun gorunmuyor cunku.

Bunada katiliyorum ama söylede bisey varki, ilerde bisey olur, bi isim duser elime hazir gececek oturumuda yakmak istemiyorum pat diye.

Nessarien said:

Orada yaşayabilmek için anlaşmalı evlilik mi yaptın niye kağıt üzerinde dedin ki şimdi ?

yok önce severek gittim, beraber yasadik 1 sene, yurumedi, ayrildik ama oturum ve vatandasligi almam icin yardim edecegini söyledi öyle kaldi olay.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...