Penthesilea Mesaj tarihi: Kasım 16, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 16, 2009 Borsayla ciddi anlamda ugrasan, hisselerini surekli takip edip gir cik yapan arkadaslara bir sorum olacak. 1- Alim ve satimlarinizi neye gore yapiyorsunuz? 2- Daha genel sormak gerekirse, Dunya'daki tum borsalar genel olarak ayni sekilde mi isler? ABD borsasiyla Turkiye borsasinin farki var midir, varsa nedir? Ben hic anlamazdim bu islerden de, burada birkac kisi istatistiksel borsa spekulatorlugu yapacak bir yazilim gelistirme isine girdik bir suredir, ister istemez son 10-15 senenin datasiyla sevismekten az cok ogrendim bu isleri, ama ABD borsasini baz aliyoruz, ben de Turkiye soz konusu olursa birseyler degisir mi, degisirse ne degisir merak ettim. Ha bir de, http://finance.yahoo.com tadinda direk son 10 senenin falan gunluk durumlarini bulabilecegim internet siteleri var mi Turkiye'de? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aquila Mesaj tarihi: Kasım 16, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 16, 2009 mevcut sistemlerden farkli napicaksiniz? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Goarth Mesaj tarihi: Kasım 16, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 16, 2009 Penthesilea said: Borsayla ciddi anlamda ugrasan, hisselerini surekli takip edip gir cik yapan arkadaslara bir sorum olacak. 1- Alim ve satimlarinizi neye gore yapiyorsunuz? 2- Daha genel sormak gerekirse, Dunya'daki tum borsalar genel olarak ayni sekilde mi isler? ABD borsasiyla Turkiye borsasinin farki var midir, varsa nedir? Ben hic anlamazdim bu islerden de, burada birkac kisi istatistiksel borsa spekulatorlugu yapacak bir yazilim gelistirme isine girdik bir suredir, ister istemez son 10-15 senenin datasiyla sevismekten az cok ogrendim bu isleri, ama ABD borsasini baz aliyoruz, ben de Turkiye soz konusu olursa birseyler degisir mi, degisirse ne degisir merak ettim. Ha bir de, http://finance.yahoo.com tadinda direk son 10 senenin falan gunluk durumlarini bulabilecegim internet siteleri var mi Turkiye'de? 1.si alım-satımı borsanın genel gidişatı gelen veriler gibi göstergelere göre yapıyorsun teorik olarak ama eğer kullandığın erkan gelişmiş bir ekransa orada alış-satış emirlerini görebiliyor işte şu fiyattan şu adet alım emri ve satış emri var diye işte oraya bakıyorsun eğer satın alma emirleri yüksek fiyatlarda ise bekliyorsun yükselmeye başlayınca satıyorsun aynı şekilde alışıda öyle yapabilirsin. 2-Tr borsası ile ABD borsası arasında dağlar kadar fark vardır,orada şirketlerin bilançoları açıklanır iyise kağıt yükselir,zarar varda düşer ama Tr de genelde yurtdışındaki göstergelere bağlıdır,sabah mesala kalk abd borsasının kapanışına bak eğer düşmüşse Tr borsası da düşüş ile başlar gün içinde olumlu bir durum olursa tabii o zaman bu düzelir ama genelde bu iş böyledir ABD verileri ülkemizdeki verilerden daha önemlidir. 3-Data olarak ise biraz eski yapıda bir sitesi olsa da sanırım imkb sitesinde her kağıdın datası olması lazımdı Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Penthesilea Mesaj tarihi: Kasım 16, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 16, 2009 aquila said: mevcut sistemlerden farkli napicaksiniz?satmayacagiz abi zaten, kendi kullanimimiz icin sadece. mevcut sistemlerden farki, 1- hele guzel birsey cikarsa ortaya gotumuz kalkicak 2- deneyimlerimize gore sekillendirmeye devam edicez. 3- ne idugu belli olmayan seye gore girmicez saga sola. goarth: cok sagol abi, 2. olayi merak ediyordum ben tam olarak, yattara o zaman turkiye. imkb'nin sitesine bakayim bi de pek umutlu degilim, zaten ustteki sebebiyle bi ise yarayacagini zannetmiyorum artik. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Quadrophenia Mesaj tarihi: Kasım 17, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 17, 2009 Istatistiksel yontemler kullanacaksaniz en iyisi NYSE veya Nasdaq olur, 'efficient market' olmaya en yakin borsa bunlar kabul edilir cunku. Yani kabaca hisse fiyatlarinin sirketlerin genel durumunu ve sirketlerle ilgili bilgileri dogru sekilde yansittigi diye dusunebilirsin ki sizin istediginiz de bu olur. Ayrica yine bu borsalarda profesyonel traderlarin fazlaliginin fiyatlari dogru konuma - traderlarin olmasi gerektigini dusundugu - ittigi soylenebilir. Gelismekte olan ulke borsalari spekulatorluge ve dis soklara cok aciktir, genellikle gelismis borsalari daha hassas sekilde takip ederler (oynaklik daha fazladir). Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aquila Mesaj tarihi: Kasım 17, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 17, 2009 noral netvork mu yapcanis. cok kral ai biliyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Spiegel Mesaj tarihi: Kasım 17, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 17, 2009 Nyse ve nasdaq takip etmek yeterli bence de. Ztn imkb de bunlardan etkileniyor genelde. Ben olsam imkbye gore bir sistem gelistirmezdim cok oynak ve spekulatif bir borsa cunku. Amerikan borsasi daha sabit, saglam her sekilde. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ascraeus Mesaj tarihi: Kasım 17, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 17, 2009 4 sene olcak nerdeyse aktif içindeyim. bilgimce cevap veriyim 1. ana olarak teknik ve temel analiz kullanıyorum hisse bazında. teknik analiz biliyosun grafikler, indikatörler vs yorumlayarak yapılıyo. temel analiz de firmanın bilanço ve gelecek yatırım, getirilerine gröe yapılıyor. endeks bazında bilanço muhabbeti olmadığı için dünyada ekonomi, piyasa, haberler, verilere göre yapılıyor. tabi bu kadarla kalmıyor, daha bir çok değişken var hareketleri belirleyen. bazen ülkendeki önemli davalar vs vs bile önemli olabiliyor, bazen de bu yazdığım "hiçbirşey" önemsiz olabiliyor. irrational hareket edebiliyor. 2. dünyadaki tüm borsalar yatırımcıların girdiği alım ve satım emirlerine göre hareket eder haliyle temelde aynıdır. ama derinlik bakımından bi abd ile türkiyeyi karşılaştıramayız. daha derin borsa=daha çok yatırımcı=daha çok işlem hacmi=daha az spekülatif hareket. hisse bazlı bi arkadaşın yazdığı gibi abd'de bilanço sonraları ana hareketler olur. bizde bilançolar takılmaz, genel borsa hareketi hisselere yön verir. genel borsa hareketimize de dışarısı yön verir. tabi bu herzaman olcak diye bişey yok, mesela bugün tüm avrupa, abd coştu biz yataydık. piyasayı yapan büyük oyuncular istemezse bi yere gidemezsin yani. sığ borsaların sorunu bu. siz otomatik işlem yapacak ya da size "al sat" sinyali verecek bi sistem yapıyorsanız haliyle sadece teknik verileri indikatörleri kullanacaksınız. bu baya yaygın bişey aslında abd'de işlemlerin yarısından fazlası otomatik yapılıyor yazılımlar tarafından. 20günlük ortalama 50 günlük ortalmayı yukarı keserse alım yapıyo mesela salladım. haliyle tekniğe en yüksek oranda cevap verecek=derin borsalar da işlem yapmanız mantıklı. bu da abd oluyor ^^ edit: son 10 seneyi de bulman zor olur. o kadar eski bilgileri veri dağıtım şirketleri sağlar. onların sitelerine bakabilirsin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Prawler Mesaj tarihi: Kasım 17, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 17, 2009 Yav bir sürü şey yazacaktım da Borsa ile ilgili vazgeçtim sonra. Yazılması gerekenlerin çoğu yazılmış zaten. Amerika, Kanada, Avusturalya daha stabil, Türkiye daha volatiledir. Ama Türkiye'nin dinamikleriyle Bangladeshinki bir olmayabilir. Mesela Bangladesh'de borsanın seyrini dış etkilerin yanında kişisel yatırımcıların hareketleri etkiler, Türkiye'de ise durum tersinedir. Dış etkenlerin yanında büyük yatırımcıların izlediği seyir olayı belirler. Eğer yapacağın olay past datayı alıp bir yazılımla forecast etmekse insanların rasyonalliklerini de katman lazım. Özellikle yazılımın için büyük marketleri seçmen al-sat emirleri arasındaki spread'in geniş olmaması açısından sana yarar sağlar, daha rahat tahminler yapılır yukarıda arkadaşların belirttiği gibi. Şimdi fiyatların ana belirleyicisi al-sat emirleri olmayabilir fakat borsanın derinliğine ve kurumsal ya da kişisel yatırımcı dağılımına göre bu değişir. Atıyorum mesela Amerikan borsasında hisselerini aracı kurumlar ve dolayısıyla büyük müşteriler sürekli takip ederler. NYSE bu emirleri 5 dakika arayla tutar ve eğer trading genelde "informed trader" dediğimiz bu takipçiler tarafından gerçekleşiyorsa fiyat çok daha çabuk ve hızlı bir şekilde gerçek değerine kavuşur. Ama eğer belli bir hisse üzerinde çalışan belirli bir kesim kişisel yatırımcı bu al sat olayını takip etmiyorsa ve sadece news, arkadaş tavsiyesi tarzında o kağıda giriş yapıyorsa gayet net bir şekilde bu yatırımcıların sırtından para kazanılabilir. Mesela en basit örnek ve en çok düşülen hatalardan birisi yükseliyor diye bir hisseye girmek ve siz alıcı taraftayken zaten düşük fiyattan hisseye giren birisinin karını realize etmesidir. Borsa aslında çok daha komplikedir ve her zaman elinde maliyetli fakat geniş araçlara sahip olanlar data tutarlar, analiz ederler ve daha sağlıklı biçimde tahmin yaparlar. Örneğin başka bir yanlışsa lotların bölünmesinin insanlarda yarattığı sevindirici ve umut yaratan tepkisidir. Lotlar bölününce (örneğin 10 TL lik bir hisse yerine 2 tane 5 TL lik hisseye dönüşünce) sanki elinizde daha fazla lotla beraber daha fazla para varmış gibi hissedersiniz. Sevgili Ilke, hatırlarsan geçenlerde senden bazı databaselere erişimin var mı demiştim? İşte bu databaselerden Thomson Reuters bütün dünyadaki hisse senetlerinin fiyatlarını hemen hemen en az 10 yıldır tutuyor. Akademik olarak kullanılmasına rağmen bazı değerler ve rakamlar pek güvenilir bulunmuyor. Adjusted price'tan tut, volume'e kadar her türlü datayı bulabilirsin. Brown'ın büyük ihtimal üyeliği yok ama çoğu okulun bu database'e en azından kısıtlı da olsa üyeliği var diye biliyorum. En azından üyeliği olan okullarda kesinlikle price datasını indirebilirsin. Benzer şekilde Factset,Morningstart, Bloomberg de hisse fiyatlarını bulabileceğin sitelerden. Büyük bir ihtimalle Amerikan datası üzerinde çalışacağın için sana kesinlikle Wharton CRSP databaseini tavsiye ederim. Amerika'da her okulun bu database e üyeliği olması lazım. Eğer Brown'ın yoksa bile diğer herhangi bir okuldan en reliable datayı bu databaseden alabilirsin. Aynı şekilde hemen hemen her okulun CRSP üyeliği var, hatta CRSP üyelikleri Thomson'dan çok daha fazla. Şimdi order datasına ihtiyacın olursa TAQ database i var. 2000 lerin başlarından beri NYSE'deki her hisse senedi için 5 dakikada bir güncellenen al-sat emirlerini tutuyorlar. Tabii eğer adamlardan bir şekilde bu databasein tek bir yılını bile istersen sana en az 100 tane DVD falan atacaklardır. =) Kafana takılan birşey olursa bana sorabilirsin. TR'de şu anda saat 5. Çok dağınık yazdım kusura bakma. Umarım ihtiyacın olabilecek bilgileri içinden seçebilirsin. Kolay gelsin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mendoza Mesaj tarihi: Kasım 17, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 17, 2009 Böyle bir programı yazan groupta bir de finansçı olması gerek. En azından işi bilen bir ekonomist vs. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Golden Virginia Mesaj tarihi: Kasım 17, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 17, 2009 vardır muhtemelen zaten. penth sanırım kendi merakı için sormuş soruları. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ceday Mesaj tarihi: Kasım 17, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 17, 2009 bence arbitraj programı yazın daha iyi, onda kaybetmek söz konusu diil en azından :) tr'de pek kullanıslı birsey diil gerci, borsanın al-sat basamaklarındaki oranlar %0.5 oldugundan. ama yabancı borsalarda cok fazla kullanılıyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
paspatur Mesaj tarihi: Kasım 17, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 17, 2009 Arbitraj: Modigliany Miller Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fizban Mesaj tarihi: Kasım 17, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 17, 2009 dilbert'ın 1. sezon 4. bölümünde dogbert borsa spekülatörlüğü kitabı yazıyor. onu okuyabilirsin bence. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Esh Mesaj tarihi: Kasım 17, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 17, 2009 spekulasyon yapmayin olm. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
matama Mesaj tarihi: Kasım 17, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 17, 2009 penthe amerikayla turkiye arasinda daglar kadar fark var en basitinden amerikada sirket ici bilgi olabilecek en kotu seydir turkiyede herkes birbirine soyler turkiye borsasi yurtdisi kadar siyasetten cok etkilenir amerikada siyasetin borsaya dogrudan etkisi cok degildir, orada ekonomik veriler borsayi cok etkiler faiz, issizlik oranlari, en onemlisi sirket bilancosu ve forecastleri turkiyede bunlarin hemen hemen hic onemi yoktur Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Goarth Mesaj tarihi: Kasım 17, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 17, 2009 madem bu kadar ekonomiye meraklı insanlar var burada acaba paticik ekonomi veya finans diye bölüm mü açılmasını teklif etsek? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ramocan Mesaj tarihi: Kasım 17, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 17, 2009 Matama bu konuda haklı, DowJones veya Nasdaq ' da geçerli olan kurallar burada geçerli olmuyor. Türkiye'de genellikle birileri düğmeye basıyor ve fiyatlar düşüyor, aynı kişiler tekrar alım yapıp tavan yaptırıyor kağıtlara, fiyatın daha da düşeceğini uman akıllılar da bu fiyattan alım yapınca GÜM ellerinde patlıyor. İMKB de borsa derinliği olmadığı için bunu takibini yapmak son derece güç, zira el değiştirmenin yüzde 85 i banka tarafından yapılıyor ve kimin neyi aldığını banka devlete açıklamak zorunda değil. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Choericoe Mesaj tarihi: Kasım 17, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 17, 2009 Borsayla hiç ilgilenmedimde çevremde borsada para kaybeden adamlarla dolu,bunların bir kısmı safda olsa akıllı diyebiliceğim adamlarda var,bu adamlar nasıl para kaybediyor? alım satımın nasıl yapıldığını biliyorum,genelde büyük balıkların nasıl kazandığı,ve küçük balıklarada nasıl kaybettirdiklerini biliyorum ama yinede çevremde bu kadar para kaybeden olması garip. belkide dakika başı kriz çıkıyor bizde ondandır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Noise Mesaj tarihi: Kasım 17, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 17, 2009 Yurtdışı borsalarına açılmak şart türkiye borsasından bi cacık olmaz insanı kanser eder . Türkiyede borsaya yatırcağın parayı iddaa ya yatırcan Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Milamber Mesaj tarihi: Kasım 17, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 17, 2009 temel olarak aynıdırlar. bilenler kazanır bilmeyenler kaybeder bilmeyenlerin parasını bilenler cebe indirir. türkiyede ki seyirin dışarıya bağlı olmasının sebepleri farklı. kimisi genel ekonomik olaylar yüzünden küresel bir şekilde etkilenir kimisi de yabancı yatırımcıların spekülatif olarak girip çıkması yüzünden olur. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ozgurtrk Mesaj tarihi: Kasım 17, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 17, 2009 Cok kolay la, (:P) cikarken alican inerken satican Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar