Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

HOW-TO : Networking Guide / Ağ klavuzu

Peka

Öne çıkan mesajlar

hem türkçe hem inglişçe yazdım ki aramayla bulunabilsin
network le ilgili bi sürü topic falan açılıyo hepside birbirine yakın sorunlar olduğu için böyle bişey koydum ki
sorunu olana link şeklinde verilebilsin

Win 98 ile evde sadece 2 makina + 2 ethernet ile ağ kurma :

ilk olarak 2 tane bilgisayar olucak elinizde :)
sonra 2 tane ethernet kartı olmalı ve cross network cable (rj-45) olmalı
Crosscable : kablonun bi ucundaki zimbirtida beyaz yeşil beyaz mavi beyaz oranj beyaz kahverengi
olacak renkler sırasıyla dierinde ise
beyaz oranj beyaz mavi beyaz yeşil beyaz kahverengi

control edersiniz renkleri kablonuzdan emin olursunuz
Bilgisayarcınızdan crosscable edinebilirsiniz

Ethernet kartlarınızı makinanıza takmış driverlerini yüklemiş
crosscable bağlantınızıda yapmış iseniz gelelim ayar kısmına :
ağ bağlantılarına sağ çıtlayıp özellikler diyoruz

şekil 2-a daki gibi bir görüntü elde etmeniz gerekiyor
gereksiz protokolleri seçerek kaldır diyor dier protokolleri ise
"ekle" sekmesine tıklayıp "iletişim kuralları" --> Microsoft kısmından ekleyebilirsiniz
(önemli not :Dier protokolleri/aygıtları kaldırırken makinanızda dial-up modem var ise "Çevirmeli bağdaştırıcı" yı kaldırmıyorsunuz
ipx/spx oyun oynamak ve bağzı network destekli programları kulanmak için gerekli sadece dosya paylaşımı olsun ,
başka işim yok networkle diyorsanız ipx/spx e gerek yok
gördüğünüz gibi koyduğum resimde "Dosya ve yazıcı paylaşımı"
zımbırtısı yok ben kullanmıyorum makinalar arası dosya transferini icq ile yapıyorum
hacklenmek korkusunu azaltmak için siz yukardaki şekilden "Dosya ve yazıcı paylaşımı" na tıklıyıp ekleyebilirsiniz
sonra ilk resimde yukarda gördüğünüz tanımlama kısmına girip makinalara ağ adları veriyorsunuz ve
çalışma grubu (2 makinanın çalışma grubu aynı olmalı ki birbirlerini görebilsinler ) veriyorsunuz
gelelim tcp/ip ayarlarına

resimde gördüğünüz gibi makinalara isterseniz kendiniz
ip verebilirsiniz 192.168.0.1 - 192.168.0.255 arasında ki bu 2 makina için gereksizdir
otomatik ip al demeniz yeterli olacaktır
Önemli not : makinalardan birisi net e bağlı ise ve diğerinede bundan internet paylaştırmak
istiyorsak nete bağlı olmayan makinada resimde gördüğünz "Ağ geçidi" menusunden
nete bağlı makinamızın ip sini yazıyoruz (nete bağlı makinaya bu durumda manual olarak 192.168.0.1 ip sini verip kendinize kolaylık sağlıyabilirsiniz )

Win 98 se makinamızdan diğer makinamıza internet paylaştırma :

ilk olarak denetim masası --> program ekle kaldır bölümünden
windows kur sekmesine geçip internet kısmına girip --> "internet bağlantı paylaşımı" programını yüklüyoruz (win98se cd mizi takıp)
programı kurduğumuzda karşımıza direk olarak Sihirbazı çıkıyor internete bağlandığımız aygıtı , (modemi yada eğer cable sak kablo modeme bağlı olan ethernet kartını şeçeceğiz burada ) ,
daha sora diğer makinaya bağlanmak için kullandığımız ethernet kartını seçeceğiz
önemli not :kablo net kullanıcıları iki tane aynı ethernet kartından kullanmayınız ki burda zorluk çekmeyiniz

Win xp olan makina(lar)da ağ kurma :
aslında basit bi şekilde home network wizard (ev ağı sihirbazı ?) ile halledilebilir
ben yinede manual ayarlarla uzun ama garantili yoldan anlatayım
yukardan crosscable ile ilgili bilgileri edindikten , ethernetleri takıp kabloları çektikten sonra
Ağ komşularına sağ çıtlayıp , ordan yeni ağ bağlantısı ekle diyoruz ve

resimlerinde gördüğünüz protolleri ekliyorsunuz xp de çalışma grubu gibi bir ayarada ayrıca gerek yok
sonra tcp/ip ayarları na giriyoruz ve
resminde gördüğünüz üzre
kafamıza göre 192.168.0.1 - 192.168.0.255 arasında bir ip belirliyoruz
internet paylaştıracak isek internete bağlı olan makinayı 192.168.0.1 olarak belirleyip işimizi kolaylaştırabiliriz
diğer makinadanda default gateway ( Ağ geçidi ) olarak 192.168.0.1 ipsini veririz

Win xp den internet paylaştırma :
XP işletim sisteminde ağ özellikleri sekmesinin sağ üst tarafında paylaşıma basıp
aşagıdan interneti paylaştır kutucuguna tik koyarak direk olarak bağlantımızı paylaştırabiliyoruz

faq :
ehe faq koyucaktım sonuna ama
yazıcak bişi kalmadıki ?

Sosyal ağlarda paylaş

• 5 ay sonra ...
hay logine koim
üşeniyorum login olmaya mesaj atmıyorum

neyse 98 olan makinada yukardan 98 için yazanı
xp olanada xp için yazanları yapsan olur
ama resimlr kolayweb kapanınca yalan olmuş
silindi gitti hepsi
bi dahada kim bulcak hem xp hem 98 hem ağ
falan da resim çekicek[hline] İsmet web programcılığına çok yeni bir kişidir. Çeşitli web sayfaları yapmakta, ancak sayfalarının başlığı hiçbir zaman değişmeyip New Page 1,New Page 2, New Page 3 vs şeklinde kalmaktadır. O halde İsmet hangi html kodundan habersizdir?
Sosyal ağlarda paylaş

heh bak bana aylardır uğraşıyorum xp-me ikilisini yapmaya. nasfile.[hline]The lady in red is dancing with me cheek to cheek
There's nobody here, it's just you and me, It's where I wanna be
But I hardly know this beauty by my side
I'll never for get, the way you look tonight
The number you have dialed is walking with his girlfriend please, try again later.
Sosyal ağlarda paylaş

resimlerin bi kacini mynette buldum :)
heralde atmisim sonra gostermeye izin vermedigini fark edip kolayweb e gecmisim yonetici arkas resimlerin editleyip yerlerine link halinde atarsa olur heralde ben buraya link veriyim ama resim olarak gozukmuyor yeni browserda acmalisiniz sadece 98 icin olan scrshotlar var malesef xp yi de bulayim bugun yarin madem ise yariyor
su en ustte olan win 98 bilesenleri

http://baaluo.sitemynet.com/network/bilesen.jpg

buda kendimiz ip belirtecegimizde yapmamiz gerekenler
http://baaluo.sitemynet.com/network/ip.jpg

buda
http://baaluo.sitemynet.com/network/ipgecit.jpg
aa buda aynisi oneckinin bu yanlis :) orda interneti paylaştırdığımız makinada yapicağimiz ayar yazıyordu sözlü olarak anlatıyım
"ağ geçidi" sekmesinden ağ geçidine internete direk bağlı olan makinanın ip sini giriyoruz elle atiyorum "192.168.0.1" gibi[signature][hline]Anatolian University Computer dept.
Sosyal ağlarda paylaş

• 3 hafta sonra ...
hazırlarım aslındada üşengeçlik
ve makinamda net olmaması
cafeye geldiğimde aklıma geliyor böyle şeyler
e bakmadan da hazırlanmıyor

şimdilik internet paylaştırmaca tutoriyılı
http://esaribardak.home.anadolu.edu.tr[signature][hline]fizban, 25 January 2004 22:15 tarihinde demiş ki:
saygısızlık yaptıysam böyle (:() üzülüyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

eheh bugün çok mutluyum ya. bi xp repair bi de 98 format. iki makineyi bağlayabilmemi sağladı yaşasın ya. aylar sonunda becerdim.
*!gözleri yaşlanır*
fırk.[signature][hline]Denize açıldım sevmeye sevilmeye
Anladım sevmek gibisi yok
Yağmura soyundum yavaş yavaş yağar diye
Damlalarda yüzmek gibisi yok

The person you have seen is going to suicide.Please remember him...
LevieAgainstTheConsole
Sosyal ağlarda paylaş

Windows XP'de Control Panel/Administrative Tools/Computer Management ta solda System Tools/Local Users and Groups var

oraya yeni bir grup eklemen lazm sanırım. Orda bu grupta kimler olsun felan derken sanırım ip yada bir domain felan seçebiliosun :D Ama local user ile dışardan bağlanacak user'ı nasıl ilişkilendiriosun bilemem. Belkide group oluşturup, bağlanacak kişinin username'i ile aynı isimde bir user açıp o gruba dahil edince oluodur. Denemek lazm.[signature][hline]This Cat Scratches Free.
Sosyal ağlarda paylaş

• 2 ay sonra ...
  • 2 hafta sonra ...
ya abı nolur bı cevap verın bız arkadasla ethernet kurduk ya cs den baska oyun oynanmıyo ıkımızınde xp makınalar ne ayarı varsa ben warcraft kuruyom adamda kurdugum gorunmuo kısacası gormuo nedendı bu yardım edın ....help me!![signature][hline]ÇAKIR ÖLMEDİ KALBİMİZDE YASIYO...BU ARADA SAMPIYON FENERBAHCE
Sosyal ağlarda paylaş

Değişik bir sorunda benden
Dün akşam hiç bir problem olmamasına rağmen bu sabah hiç bir makina internete girmiyor. Ana makinada internet bağlantısı var ama diğer makinalar internete bağlanamıyor. Ağı görüyor ağda bir problem yok. Ip leri otomatik olarak kullanıyorum. Problem nerdedir. Teşekkürler.[signature][hline]paticik.grambr.
Sosyal ağlarda paylaş

hmm bi soruda ben sorayım gerçi olay biraz farklı ama networking olduğu için buraya yazayım dedim.

şimdi abim biyerden wireless adsl router bulmuş getirmiş ben bunu kablo modem routerı olarak kullanmak istiyorum ama bunun inputu adsl kablosu ethernet girişleri var ama wireless için girişi yok. şimdi ben bu modemin için açıp ethnernet girişiyle adsl girişinin kablolarını fln değiştirsem istediğim olabilir mi? sonra kablo modemle bunu kablo modemle bağlarım wireless router görevi yapar mı? veya bunun başka bir yolu var mıdır

umarım anlatabilmişimdir sorunumu
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...