parvus Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Konuyu açan Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 vivavale, özel mesaj attım. özelden devam edelim istersen, daha doğrusu devam etmek istiyorsan, çünkü burada tartışmayacağım.
parvus Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Konuyu açan Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Evet, zira semavi olarak nitelendirilen ve en çok taraftar toplayan dinlerin çoğunda açık olarak bilimsel bulgulara ters şeyler var, tüm zamanlara gönderildiği iddia edilen, ve apaçık olduğu düşünülen kitaplardaki garip noktaları canla başla savunmanın sebebi belli ki bir itici güç sebebi ile, aynı tartışmalar amerika'da da israil'de de islam ülkelerinde tabi şeriat ile yönetilmeyenlerde (recm ederdiniz beni her halde) dönüyor. ortaya bu yanlıştır diye matematiksel, bilimsel, tarihsel bulgular konuluyor ve sonuç olarak karşı taraf ne kadar kanıtlarsa kanıtlasın sen yanlışsın noktasını aşamıyor. neden ? çünkü inancım böyle. peki ama bu itici güç nedir ? aileden görülen bir şeye tutunma, koruma refleksi, kültürü yaşatma ? veya artık her neyse. benim öğremek istediğim tarafsız bir şekilde değerlendirmekten alıkoyan nedir insanları ?
Flassh Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Estel_Anorien said: mevzuyu sadece islam ekseninde de döndürmeye gerek yok. parvus daha ziyade insanları herhangi bir inanca iten nedeni sorgulamak istemiş gibi geldi bana. gelenek anne baba ve çevreden onun doğru olduğu görme ve cehennem
Osuran_boga Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 şimdi estel in dediği gibiyse bunun tek bi nedeni yok.misal neden din fakirler arasında daha yaygın.adamlar çalışıyor çabalıyor dinin gerektirdiği herşeyi yapıyor ama yeri geliyor gece aç yatıyor.e bide bu forumdaki veletler gibileri var adamların herşeyi var.zengin doğup zengin ölüyorlar.ama dinle ne alakaları var nede saygıları.senin gibi mantıkla düşünürsek hayatta hiçbir isteği olmayan insanların daha çok dinden dönmesi gerekmez mi.10 yıl hergün dua etsen yine de isteğin gerçekleşmese ne hissedersin.yani anlican inancın tek bi nedeni yok her insan farklı nedenlerden inanır yarısı nedenini bile bilmez. Edik = elim yoruldu ya daha fazla yazamicam zaten estel 5 dk ayrılsa topic 30 sayfa olur yani en iisi kitap filan oku burdan sana ekmek çıkmaz :)
aquila Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 cunku dinin esasi dunya degil, dunya sonrasi. dunyada biseyi olmayan adam dunya sonrasina yukleniyo, nihayetinde dine sariliyo.
vivavale Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 parvus said: vivavale, özel mesaj attım. özelden devam edelim istersen, daha doğrusu devam etmek istiyorsan, çünkü burada tartışmayacağım. ilgin icin tesekkür ederim dostum.saygı duyuyorum özelden de uyanık kaldıgım sürece cevap vermeye calısacagım =) ama bir ricam olucak ilk postta yazdıgın kur an celiskili ve hatalı ibaresini degistirebilirsen memnun olurum.
Farinal Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 İnanmıyorum. İnanan insanlarda korkudan yada düşünme kabiliyeti yoksunluğundan inanırlar. Ama inanmaya devam etsinler tabii iyilik yapmak için ödüle ihtiyaç duyan insanların birden bire dinsiz tanrısız bi şekilde yaşamaları gerçekten korkunç olur çünkü ne vicdan nede laik ahlak anlayışları yok çoğunun.
Osuran_boga Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 farinal ayıp ediyosun misal bişi yerken boğulsan hemen koşar bi heimlich çekerim sana .sevap filan da istemem yani kalbimi kırdın :(
parvus Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Konuyu açan Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 vivavale said: parvus said: vivavale, özel mesaj attım. özelden devam edelim istersen, daha doğrusu devam etmek istiyorsan, çünkü burada tartışmayacağım. ilgin icin tesekkür ederim dostum.saygı duyuyorum özelden de uyanık kaldıgım sürece cevap vermeye calısacagım =) ama bir ricam olucak ilk postta yazdıgın kur an celiskili ve hatalı ibaresini degistirebilirsen memnun olurum. Üzgünüm değiştiremem, özel mesaj ile tekrar gönderdim ve uzunca açıklamalar ekledim, hala en başta ve ö.m.'de belirttiğim noktadayız matematik diyorum, siz ise çelişki noktasını savunuyorsunuz, bunu bu derece savunmanızın sebebinin tarafsız ve tamamen bilgiye, akla, mantığa dayalı olduğunu düşünmekte zorlanıyorum, sizce nedir bu konuda bu kadar hassas olmanızdaki itici güç ? hiç bir mantıklı sebebi var mı ? varsa buyrun ?
parvus Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Konuyu açan Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Farinal said: İnanmıyorum. İnanan insanlarda korkudan yada düşünme kabiliyeti yoksunluğundan inanırlar. Ama inanmaya devam etsinler tabii iyilik yapmak için ödüle ihtiyaç duyan insanların birden bire dinsiz tanrısız bi şekilde yaşamaları gerçekten korkunç olur çünkü ne vicdan nede laik ahlak anlayışları yok çoğunun. Ben bu konuya kısmen katılıyorum, kısmen katılmıyorum, vicdan da evrimsel sürecin bir gerekliliğidir herkes birbirini kesse insan nesli tükenirdi, veya önüne geleni öldüren birinin çocuk yetiştirme şansı daha az olurdu. Öte yandan günümüz toplumundaki yozlaşmada vicdanın yeri ve nesli devam ettirmedeki rolü toplumların tepesindeki adamlara bakarak anlaşılabilir, ne yazık ki çoğunluğu "dinidar"... Kolaysa bu çelişkiyi açıkla gel de... Dinibütün rüşvetçi, hırsız, vicdansızlarla ateistlerin rüşvetçi, hırsız, vicdansız oranı arasında çok anlamlı bir korelasyon olduğundan şüpheliyim. Ama bu da başka bir topicin konusu.
Farinal Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Osuran_boğa said: farinal ayıp ediyosun misal bişi yerken boğulsan hemen koşar bi heimlich çekerim sana .sevap filan da istemem yani kalbimi kırdın :( Sadece iyilik değil. Ahlak anlayışı önemli. Globalleşen-eşmiş dünyada evrensel ahlak olması kaçınılmaz birşey. Bu ahlakın temellerini şuanda atabiliriz ama ahlak dinin tekelinde olduğu için ahlaksızlık kadar olmasa da gene de bir ödül-ceza ilişkisine dayalı olacağından ne yaparsak yapalım boş gibi duruyor. Ahlakı dinin tekelinden almak lazım. Laik ahlakı yerleştirmek lazım. Eğitim lazım bunun için. Eğitimle laik ahlaka sahip, vicdan sahibi insanlar yetiştirmek lazım. Buda imkansız gibi bişi olduğu için hiç yoktan iyidir deyip dinin varolmasına göz yumacağız ama dine ihtiyaç duymayan bir azınlık grup olarak gene de yaşamasına izin verdiğimiz din bize karşı dönecek ama yamyamlara dönmesin insanlık diye buna da boyun eğip "eyvallah" diyecez.
parvus Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Konuyu açan Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Osuran_boğa said: şimdi estel in dediği gibiyse bunun tek bi nedeni yok.misal neden din fakirler arasında daha yaygın.adamlar çalışıyor çabalıyor dinin gerektirdiği herşeyi yapıyor ama yeri geliyor gece aç yatıyor.e bide bu forumdaki veletler gibileri var adamların herşeyi var.zengin doğup zengin ölüyorlar.ama dinle ne alakaları var nede saygıları.senin gibi mantıkla düşünürsek hayatta hiçbir isteği olmayan insanların daha çok dinden dönmesi gerekmez mi.10 yıl hergün dua etsen yine de isteğin gerçekleşmese ne hissedersin.yani anlican inancın tek bi nedeni yok her insan farklı nedenlerden inanır yarısı nedenini bile bilmez. Edik = elim yoruldu ya daha fazla yazamicam zaten estel 5 dk ayrılsa topic 30 sayfa olur yani en iisi kitap filan oku burdan sana ekmek çıkmaz :) Tabiri caizse, "Züğürt tesellesi olsun diye" inanıyorum cevabımız var bir tane de.
Azmodai Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 eskiden inanirdim, yavas yavas gitti buyudukce, sonra gecen kadir gecesi hoca anlatiyordu boyle dini hikayeleri falan... boyle dinleyen herkes agliyor, hikayede de paso melekler falan agliyor zaten, cennet, cehennemde cirit atiliyor vs, daglar cevirilip nehirler bolunuyor falan... bir an YA BIRAGH dedim ve bitti benim icin :P Evreni yaratan bir superguc var, o kadar arkadaslar. Tum yaptiklarimizi hesaplayip bizi kozmik bir firina atacak biri yok maalesef. Ama din dedigimiz sey 2000 yil once bazi ahlak degerlerini falan kurmak icin faydali olmus, iyi olmus, sorun ciktigi tarihten itibaren hic patch veya update gelmemesi, hala v1.0'a yakin versyon kullanmamiz :( ama evet, inanmiyorum.
Farinal Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Oda afyon olarak din işte. Üst basamak afyon olarak veriyor bazısı farketmeden alıyor kendinden geçiyor bazısı farketse bile cehalet lütuf olduğu için bayıla bayıla alıyor. edit: bi üste demiştim
parvus Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Konuyu açan Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 fede said: neden inanıyosun? çünkü inanıyorum. en mantıklı cevap bu bence. ya da çünkü inanmıyorum. neden? inanmıyorum çünkü . Bunu atlamışım, bu iş biraz horoz - tavuk fıkrasındaki ben işime bakarım noktasına dönmüş. Eğer fikirleri temellendirir ve neden sorusuna yönelirsek tartışma konseptini horoz olmaktan öteye taşıma şansımız olabilir.
Osuran_boga Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 şimdi ne yalan söleyim benim inancıma göre tanrının insanlarla pek işi yok.şimdi dine göre tanrı tüm evreni yaratmadı mı? e siz ayağınızın altından geçen karıncaları umursuyor musunuz?ha tabi dinde öbür dünya falan da var her günah kaydediliyo filan.aslında kim kaydediyor.. biz kaydedioz işte yediğimiz bokları bilmiyor muyuz neden akılsızlar günahsız sayılıyor kendileri kaydedemiyor yaptıklarını.kim bilir belki tanrı da insanlardan sıkılıp başka bi gezegende yeni bi yaşam yaratmıştır.alın size bilim kurgu hep beraber çarpılalım
parvus Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Konuyu açan Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Tüm zamanlar için rehber olarak gösterilen dinlerin daha bir kaç bin yıl bile atlatmadan içerdikleri çelişkileri düşününce, insanların neden inanıyorsunuz sorusuna 70.000 sene sonra bir cevapları olacak mı merak etmemek elde değil. O zamana göre devrimdi dinler, noktasından öte bir cevap bulunur belki veya bu soruya gerek kalmaz bile...
dufrasne Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 annemin iş yerinde çalışan bir şöför var, muhabbet ediyoruz arada. geçen dedi ki; benim karım beni aldatsa öldürürüm allah göstermesin de öyle bir şey. ben de dedim ki; abi seni aldattı diyelim sen de öldürdün. hiç düşünmez misin bu kadın beni niye aldattı diye içine dert düşmez mi. şöyle bir kaldı, düşündü; olsun namus dedi. şimdi bu şirin hikayeyi niye anlattım. inanmak da böyle bir şey. ben inanmayan biri şu yolu izlerim: yaşa, sorunu bul, çözmeye uğraş. tabi bu süreçte bir sürü amaç ediniyorum ve hayal kuruyorum. hayatta sorunlarıyla boğuşamayan ya da onları kabullenemeyen insanlar da bir allaha, geleneklere, yasalara sığınmak zorundalar. kadının başı mı gözüktü, sizi aldattı mı? cezası ölümdür. komünistler allaha küfür mü ediyor, cezası ölümdür. flört yasak, küçüklerin büyüklere saygısızlık yapmaları yasak, domuz eti yasak o yasak bu yasak. en manyakçası da bu normları herkesin kabul etmesini istemek ki buna şeriatçılık ya da en temel anlamıyla faşizm denir. örnekleri çoğaltabiliriz. diyelim tipsizsiniz. çözümü var, cennete herkese birer huri (gılman bile var isteyen oğlancı araplara). günde 15 saat çalışıyorsunuz, cennette 15 saat şarap içeceksiniz. istemediğiniz biriyle evlisiniz, dayak yiyorsunuz, her şeyin bir çözümü var. ama bu umut sizi doyurmadığından öldürürsünüz karınız sizi aldattığında. öldürmeyeceksin! emrine itaatsizlik edersiniz çünkü kompleksinizi ancak böyle dindirebilirsiniz. bu bencil ahlak anlayışı inanmanın sebeplerinden biri. muhammed'de bencil bir ahlak anlayışı olduğundan kendine bazı imtiyazlar tanımış işte. isa -ya da isa olduğu sanılan kişi- farklı bu konuda mesela, neyse.
dufrasne Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 sen sıçıyorsun birinin de sıvaması lazım işte.
Osuran_boga Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 canın saolsun. yalnız Kuran dan 1 sayfa açıp okumadan cennette erkek veriyolar oğlancılara yazarsan ciddiye alınmazsın haberin olsun.
dufrasne Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 . "hizmetlerine verilmiş, (kabuğunda) saklı inci gibi gençler etraflarında dönüp dolaşırlar" (tur/24) . "o insanların etrafında öyle ölümsüz genç nedîmler [gılman] dolaşır ki, onları gördüğünde, etrafa saçılıp dağılmış inciler sanırsın / üzerlerinde yeşil ipekten ince ve kalın elbiseler vardır; gümüş bilezikler takınmışlardır. rableri onlara tertemiz bir içki içirir. (insan/19-21) buyur.
parvus Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Konuyu açan Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 dufrasne said: bu bencil ahlak anlayışı inanmanın sebeplerinden biri. muhammed'de bencil bir ahlak anlayışı olduğundan kendine bazı imtiyazlar tanımış işte. isa -ya da isa olduğu sanılan kişi- farklı bu konuda mesela, neyse. Haklısın, isa'da tokat atana diğer yanağını dön felsefesi varken islamda göze göz dişe diş felsefesi var. Öte yandan bencillikten kastın, peygamber olmadan önce uzun yıllar tek eşli kalıp peygamber olduktan sonra on taneden fazla evlilik ve bir o kadar da cariye alması veya siz ölürseniz eşlerinizle ben evlenebilirim ama ben öldükten sonra eşlerimle evlenmek haramdır, onlar sizin analarınızdır gibi şeyler, isa'nın felsefesini daha doğrusu incil hz. isa öldükten sanıyorum yüz veya iki yüz yıl sonra toparlanmış gibi bir durum söz konusu sonradan yazanlar hz. isa'ya bu tür bir felsefe biçmiş de olabilirler. Bunun niyesine gelirsek, yani baştaki soruya dönmek gerek, anladığım kadarıyla etik ve ahlak kavramlarına insanların kendi başlarına akıl edemeyeceklerinden hareketle veya böylesi toplumların bir arada yaşamasını sağladığı için belki de bu kurallar yaygınlaştı diyebiliriz. Öte yandan verdiğin örnekle, hz. muhammed'in siz ölürseniz eşleriniz bana helaldır, ben öldükten sonra eşlerimle evlenmeyin felsefesine de benzerlik mi gösteriyor belki de oradan geldi aklıma, aldatırsa öldürürüm, ölürsem evlenme gibi.
Mumu Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 Mesaj tarihi: Kasım 3, 2009 dufrasne said: şimdi bu şirin hikayeyi niye anlattım. inanmak da böyle bir şey. ben inanmayan biri şu yolu izlerim: yaşa, sorunu bul, çözmeye uğraş. tabi bu süreçte bir sürü amaç ediniyorum ve hayal kuruyorum. hayatta sorunlarıyla boğuşamayan ya da onları kabullenemeyen insanlar da bir allaha, geleneklere, yasalara sığınmak zorundalar. kadının başı mı gözüktü, sizi aldattı mı? cezası ölümdür. komünistler allaha küfür mü ediyor, cezası ölümdür. flört yasak, küçüklerin büyüklere saygısızlık yapmaları yasak, domuz eti yasak o yasak bu yasak. en manyakçası da bu normları herkesin kabul etmesini istemek ki buna şeriatçılık ya da en temel anlamıyla faşizm denir. örnekleri çoğaltabiliriz. diyelim tipsizsiniz. çözümü var, cennete herkese birer huri (gılman bile var isteyen oğlancı araplara). günde 15 saat çalışıyorsunuz, cennette 15 saat şarap içeceksiniz. istemediğiniz biriyle evlisiniz, dayak yiyorsunuz, her şeyin bir çözümü var. ama bu umut sizi doyurmadığından öldürürsünüz karınız sizi aldattığında. öldürmeyeceksin! emrine itaatsizlik edersiniz çünkü kompleksinizi ancak böyle dindirebilirsiniz. töre cinayetlerini dine bağlamayı başarmışsın helal olsun. namusun dinle ne alakası var be kamil adam? kutsal kitaplarda karın seni aldatınca öldür mü yazıyor? namusunu koruyacaksın onu bunu kesip biçeceksin mi diyor? konu dışı değil de garbage olsaydı iki kelimelik bir cevabım vardı sana da işte burası yeri değil. sen madem hayatta yaşa sorunu bul çözmeye uğraş sistemini uyguluyorsun ( sanki dünyadaki milyarlarca insan başka bir şey uyguluyor da kendi bulmuş gibi nasıl da anlatmış ) önce kendi içindeki sorunları bir belirle onları çözmeye uğraş.
Öne çıkan mesajlar