Frantic Mesaj tarihi: Ekim 13, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 13, 2009 fotonun kütlesi olmadığı halde neden momentumu vardır.üni 1.sınıf öğrencisini anlayabilceği bir dilden anlatırsanız sevap katsayısı artıyor. yardımı dokunanlar için şimdiden teşekkür edeyim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Buyse Mesaj tarihi: Ekim 13, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 13, 2009 googledan bu çıktı said: Arkadaşlar önce hemen şunu belirteyim bu fotonun kütlesi var mıdır sorusuna gelen cevapların tümünü okumadım, ama cevap şudur: FOTONUN KÜTLESİ YOKTUR MOMENTUMU VARDIR. Şimdi enerjinin gerçek formülü: E^2=m^2*c^4+p^2*c^2 bu kütlesi olan bir parçecık için geçerli eğer m=0 ise( tıpkı fotonda olduğu gibi) E=p*c olur, şimdi asıl büyük çelişki momentumun klasik mekanikten gelen tanımıdır ne dir bu tanım: Hatırlayalım p=m*v burada m cismin kütlesi v cismin hızı hadi bakalım hani ben fotonun kütlesi yok demiştim o halde bu tanıma göre momentumu da olamaz. Fakat momentumu vardır, işte bu momentum kuvantum fiziğinde ışığın kuantize olmasından dolayı sahip olduğu momentumla açıklanır Öyleyse frekansı v olan ışıgın momentumu: p=(hv)/c dir ve kuantize olmuştur.... Şimdi ne demek ışığın kuantize olması? Işık için dalga paketlerinden( yani fotonlardan ) oluşur deriz doğru mu?İşte o dalga paketlerinden herbiri p kadar momentum taşır ve eğer ışık n tane dalga paketi taşıyorsa toplam enerjisi E=n*h*v dir. buradaki h planck sabitidir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Ekim 13, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 13, 2009 güzel soru. çünkü klasik mekanikte gördüğün her konsept doğru değil. relativistik fizikte (galileo değil einstein relativitesi sdf) kütle sadece bir enerji "tipi". foton ise kütle formunda olmayan bir enerji paketçiği. böyle düşünebilirsin. ama tabi daha detaylı bir cevap için herhalde genel relativite çalışmış birine sorman lazım benim ilgi alanım değil sdf ayrıca gene ileri seviye fizikte kullanılan bir moment tanımı p = h/(lambda) idir burda h planck sabiti, lambda isi dalga boyudur. kütlesi olan bir cisim için lambda debroglie dalga boyu yani http://upload.wikimedia.org/math/6/8/a/68a5e7c7a5e5c506ed918dd95c43c511.png foton için ise yanılmıyorsam onun kendi dalga boyu. yani bir dalga boyunun olması da yetiyor momente sahip olman için. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Ekim 13, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 13, 2009 Bir de tabi moment trasferi dediğin şey aslında bir çeşit etkileşim. kütleli bir cisim üzerinde net olarak sıfır yük taşısa bile atomik boyutlarda baktığın zaman lokal olarak yüklü bir madde. dolayısıyla kütleli bir cisim başka bir cisime çarpıtığında bu coulomb etkileşimi yüzünden bir enerji trasferi oluyor. kütlenin önemi burda bu, yani yük taşıyarak (henüz daha kütlesiz yük gözlemlenmedi) karşındakine moment ya da enerji aktarabilmen için onla etkileşebilmen yeterli. mesela dengede duran iki tane pozitif yüklü parçacık düşün. birini ittiğinde diğeri de elektrik alanı sebebiyle itilir temas gerçekleştirmeden. şimdi bu eylemde kütlenin önemi nedir? aslında yük taşıması. foton da bir madde tarafından emildiği zaman o maddeye enerji veriyor, onla etkileşiyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Eoteyn Mesaj tarihi: Ekim 13, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 13, 2009 en baştan düşünürsek ışığın parçacık formda yayıldığını ilk olarak planck bazı deneylerde gözlemledi ki kendisi kuantum mekaniğinin babasıdır. einstein ve planck bu enerji paketlerini ışığın kuantumize formu yani foton olarak tanımladılar. fiziksel olarak fotun un varlığı kuantum dünyasındadır. foton un durgun kütlesi 0 dır. etkileşimlere parçacık olarak girebilir ama dalga olarak yayılır. bu nedenle bi dalga boyuna sahiptir. o da de broglie forrmülüyle bulunur. p=h/l (momentum = planck sbt i/ dalga boyu) , relativistik enerjininde E= p.c olarak tanımlarsak, kısaca nedeni hem parçacık hem dalga olarak davrandığı için olduğu anlaşılır. momentuma sahip olasının nedeni dalga gibi yayıldğı için. umaruım yardımcı olmuşumdur. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Frantic Mesaj tarihi: Ekim 13, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 13, 2009 said: foton için ise yanılmıyorsam onun kendi dalga boyu. yani bir dalga boyunun olması da yetiyor momente sahip olman için. said: momentuma sahip olasının nedeni dalga gibi yayıldğı için diyerek açıklamış oldunuz, teşekkür ediyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Ekim 13, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 13, 2009 kaç puan aldım en güzel ben bildim bence Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Eoteyn Mesaj tarihi: Ekim 13, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 13, 2009 :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Deacon Mesaj tarihi: Ekim 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 15, 2009 lisedeyken öss ezberi olarak değil de adam gibi anlatsalardı böle sorunlar yaşamazdık işte :P Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar