Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Ekran kartı sorunu... yandı mı acaba?

_catastrope_

Öne çıkan mesajlar

Oturmuş güzel güzel dizimi izlerken, birden çat diye ekran kapandı. Sonra klavyeden bir kaç tuşa basınca (bi 30 sn sonunda) ekran açıldı. Fakat görüntü sanki 16 renkmiş gibi, çözünürlük böle tarih öncesi gibi simgeler kafam kadar falan açıldı. Ekranda hata mesajları vardı, geneli "Ekran kartı sürücüsünde hata, driver hatası" tarzı şeyler.

Sonra dedim bi restart atıyım (düz mantık). Daha bilgisayarın boot ekranında / anakartın ekranında falan böyle görüntüde garip çizgiler/noktalar renkler falan var. Daha sonra xp boot ediliyor fakat xp account login ekranına tam gelirken monitor standby a geçiyor. Sanki bilgisayar kapanmış gibi.

Safe mode da baktım, driverı hala görüyor, sistem geri yükleme yaptım hani bi software sorunudur diye, yaptıktan sonra denedim yine aynı sorun. Bir daha açtım safe mode u, geri yüklemeyide yapmış. Yani software sorunu değil gibi sanki...

Eveet şimdi başlığa dönersek, ne diyosunuz? Yanmış mı?

Küçük eklenti: Şimdi safe mode da çözünürlüğü arttırmayı denedim, 1280 e 1024 e getirdim ve bi hata falan vermedi. Su anda o çözünürlükte, safe mode da paticik okuyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

sürücüyü kaldırmama izin vermedi alet. Bende yepyeni driver yükledim az önce nvidia sitesinden. Ama sonuç değişmedi. Ne yapıyım şimdi kartı takıp çıkarıyım mı?

(benim için biraz çetrefilli bir iş o yüzden soruyorum. Kasanın konumu az garip, sökmek için uraşmam lazım biraz)

dipnot: Şimdi denedim, bilgisayarımda yüklü dizileride açabiliyorum, netten youtube videolarıda. Renk kayması falanda yok hiç birinde.
Sosyal ağlarda paylaş

Burada görünene göre driver uçmuş. Ekran kartının uçtuğunu göstermez o.

Aklıma şu ihtimal geldi, voltaj dalgalanamsı vs derken ekrankartını bios'u uçmuş olabilir mi? Bence nvidia'dan bios güncelleme yazılımını ve kartın için güncel biosu indirip, güncellemeyi yapmaya çalış. Kaybediceğin bişey yok.
Sosyal ağlarda paylaş

Ama ben zaten driver update etmiştim? ki zaten driverım çalışıyor şuan. Yani en azından Device Manager -> Display driversdan görebiliyorum. Hatta bi 5 dk sonra bu mesajı updateleyip ss de koyarım daha bi anlaşılır olur.

Senin fark ettiğin normal driver update inden farklı birşeyse, onu nasıl yapıcağımı tam bilmiyorum sanırsam.

İşte ss:

Sosyal ağlarda paylaş

ekran kartını alıdığında içinden çıkan dokümanlarda bios update nasıl yapılır yazar, yoksa nvidianın sitesinde bilgi bulursun. Aslında çok farklı bişey yok.

nvidia'ın bios update programını indireceksin, ve ekran kartın için en son biosu (bunları ekran kartının üretici sitesinden de arayabilirsin, hatta öyle yap) (ayrıca bu bios her kart için farklı olur, sürücü gibi tek birtane değil.

Bunları indirdikten sonra, o program o biosu ekran kartına yazacak, zor bişey değil, sadece bu süre içerisinde blgisayarı kapanmaması gerekiyor, yoksa ekran katının servise gitmesi gerekir.
Sosyal ağlarda paylaş

Son bulgularımı yazıyım:

En sonunda ekran kartı driverını silebildim, ve sildigimde windowsa normal geçti, standbyda falan kalmadı. Fakat anakartın boot ekranında (şu markanın + logonun bulundugu kısım) ve xpnin loading ekranında hala arkada renkli çizgiler falan filan duruyordu. Son indirdigim (nvidia sitesinden yeni indirdiğim) driverı yeniden kurdum, ve yine standby da takılı kaldı.

Yani tahminimce software problemi, daha eski bi driver falan mı yüklesem ya da ne yapsam bilemedim.
Sosyal ağlarda paylaş

Öncelikle Driver Cleaner Pro programını indir ve kur.
http://downloads.guru3d.com/download.php?det=745

Sonra bu programı indir;
http://majorgeeks.com/Video_Memory_Stress_Test__d5896.html

Sonra ekran kartının en son driver'ını resmi sitesinden indir ama kurma.

Bilgisayarı güvenli modda aç. (f8)

Driver Cleaner Pro programının readme'sini adım adım takip ederek driver'ı kaldır. Readme'yi takip et yalnız, o önemli.

Restart at, bilgisayarı normal modda aç. Ekran kartının en son driver'ını yükle.

Sonra Video Memory Stress Test programını çalıştır. Test 2 saat civarı sürüyor genelde, ekran kartında herhangi bir sorun varsa belirtecektir.
Sosyal ağlarda paylaş

Asteroth said:

Öncelikle Driver Cleaner Pro programını indir ve kur.
http://downloads.guru3d.com/download.php?det=745

Bu program verdiğin linkten okuduğum kadarıyla paralı olmuş. Elinde eski versiyonlarından biri varsa yollama imkanın varmı acaba?

update: 2 dk googlelayıp buldum. Yapıyorum şimdi dediklerini, sonucu yazarım buraya.
Sosyal ağlarda paylaş

Ok, sonuçlar şöyle:

Dediğin gibi cleanerı kurdum, readmedeki stepleri uyguladım. Driver silindi. Restart attım, bi sorun olmadan windows açıldı, standby falan yok yani.

Yeni indirdiğim driverı kurdum, restart atmadan deniyim dedim test programını, driver yok dedi. Bende haliyle restart attım, ve ilk duruma geri döndüm. Standby...

Neyse, yine safe mode da açtım, driver kurulmuş baktım. Test programını çalıştırdım ve bir sn içinde bana bu sonucu verdi

[10/11/2009 2:11:37 PM] Test started for "Primary Display Driver ()"...
Trying 16bpp RGB:565 mode...NOT SUPPORTED (Code: 88760233)
Trying 16bpp RGB:555 mode...NOT SUPPORTED (Code: 88760233)
Trying 16bpp BGR:565 mode...NOT SUPPORTED (Code: 88760233)
Trying 32bpp RGB:888 mode...NOT SUPPORTED (Code: 88760233)
Trying 32bpp BGR:888 mode...NOT SUPPORTED (Code: 88760233)
NO PASS COMPLETED

ne anlama geliyor şimdi bu?

Dipnot: Bir şey daha fark ettim. Bu safe mode da, görüntüyü 32 bitden 16 bite getirince, aynı o bahsettiğim, bilgisayar ilk açılırken anakartın bootu sırasında arkada gözüken yeşil/mavi çizgiler windowsdada çıkıyor. Bir yardımı olurmu bilmem ama söyliyim dedim.

update: Vga mode da açtım bilgisayarı, drivera bakmak için. Çalışıyor gözüküyor, şöyle bi ss koyıyım.

SS

Sosyal ağlarda paylaş

Driver'ın çalışıyor görünmesinin pek önemi yok açıkçası. Geçen hafta mavi ekran almaya başladım ben, bilgisayarın her parçasını kontrol ettim ve sorun ekran kartından çıktı. Driver'larda hiç sorun yok, gayet düzgün çalışıyor gösteriyor fakat bugün artık sorunun ekran kartından kaynaklandığına emin oldum.

Test programını Safe Mode'da çalıştırmanın da bir anlamı yok, Windows'u normal açarak çalıştırman gerekiyor, o da mümkün değil giib şu anki durumunda.

Büyük ihtimalle ekran kartın patlamış. Bana sorarsan yine aktiftablet'in dediği gibi BIOS update'ini yap önce, test et. Ama en kesin/garanti yolu, başka bir ekran kartı takıp denemen olur. Evde başka PC varsa veya arkadaşlarından ödünç alabilirsen, kendi driverlarını silip o ekran kartıyla dene derim.
Sosyal ağlarda paylaş

Bu arada ekran kartı asus marka, yazmayı unutmuşum sanırım

Şöyle bir link buldum, bios update dediginiz şey bu mudur? indirip yükliyim mi?

http://www.techpowerup.com/vgabios/4246/Asus.7950GT.512.061108.html

Bu arada orda download now diyince .bin uzantılı bir dosya iniyor. Boyutuda 60kb :S

UPDATE3: Ana kartımın markası/modelinide yazıyım

ASUS P5Q SE Intel P45 LGA775 DDR2 1200MHZ PCI.EXP.
Sosyal ağlarda paylaş

Ekran kartıda asus, hatta şu anda kutusunu elimde tutuyorum.

Bu arada demin ekran kartıyla birlikte gelen cddeki driverıda yüklenmeyi denedim. Hani yüklerken bi iki resolution denemesi falan yapar ya, ekran bi kapanır açılır işte görüntü kayar geri gelir falan. O kısımda yine stand by a geçti. Bende sildim, şu an driversız normal açtım pcyi, nette turluyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...