aquatik Mesaj tarihi: Ekim 7, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 7, 2009 2 adet var bende 3 yaşındalar, Biri geçen yıl, biri de bu sene kum döktü. Veteriner, meteriner, çok acı çekti hayvancıklar. Her iki olayda da gecikseymişiz ölebilecekleri söylendi. Kıs. erk. kedilerin böbrek hastalıklarına yatkınlığı oluyor. Şimdi sorun şu: Hastalığın yinelenmemesi için ne tür bir diyet uygulamam gerekiyor bunlara? Kimi veteriner yalnızca bu tür hastalıklar için kullanılan vet. mamalarını öneriyor. Asla bu mamanın dışında et, balık, sütlü gıda v,s, yemesin diyor. (Çünkü, protein, kalsiyum fazlalığı, taş ve kum oluşmuna neden oluyormuş) Kimisi ise, bu vet. mamalarının dışında et-balık v.s, yemeli diyor. Sadece kuru mama yemenin hayvanda kum oluşumuna neden olacağını söylüyor. Kimi veterinerlerin, öneride bulunurken, ticari kaygıları nedeniyle yanlış yönlendirdiği de söyleniyor. Kime güvenmeliyim? Nasıl bir besleme şekli uygulamalıyım? Bilgisi, deneyimi olan varsa yardımcı olabilir mi? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Vargath Mesaj tarihi: Ekim 8, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 8, 2009 Oluşan böbrek taşının türüne göre, uygun diyet yapılmalı. Veteriner hekimin önerdiği diyet programına uymalısın. Bulunduğun ilde veteriner fakültesi varsa oraya git, için rahat etsin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aquatik Mesaj tarihi: Ekim 8, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 8, 2009 Akdeniz üniversitesinde vet.fak. yok bildiğim kadarıyla. Bir araştırayım gene de. Kediyi götürdüğüm vet. taş tahlili yapmadı. Gördüğüm kadarıyla da taştan çok iri taneli kuma benziyordu idrarın içindekiler. Kediyi götürdüğüm vet. dışında tel. ile 5 vet. görüşü aldım, ikisi, vet. maması da olsa yalnızca kuru mama vermenin, kum-taş nedeni olacağını söyledi, hatta biri ciğer v.s dahil her türlü sulu mama vermem gerektiğini söyledi. Benim gittiğim dahil dördü ise vet. kuru maması dışında hehangi bir sulu mamadan kaçınılması gerektiğini söyledi. Hatta bir tanesi, bir kez ve az miktarda bile tavuk, balık verilmesinin tetikleyici olabileceğini söyledi. Kafam çok karıştı, ne yapacağımı bilemiyorum. Hayvanları nasıl beslersem besleyeyim yanlış yapıyormuşum gibi geliyor, suçluluk hissediyorum. Tekrar aynı acıyı, ya da daha fazlasını çekecekler diye çok korkuyorum. Offffff.... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Lil' Jesus Mesaj tarihi: Ekim 8, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 8, 2009 kısır kal ineşe Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aquatik Mesaj tarihi: Ekim 8, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 8, 2009 Ne bu? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
elesso Mesaj tarihi: Ekim 9, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 9, 2009 beslemek konusunda en doğru yöntem ne bulursan vermek bence küçüklüğünden itibaren. bizim burda 10 yaşında taş gibi sağlıklı sokak kedisi var, yemediği şey yok. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Llama Mesaj tarihi: Ekim 9, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 9, 2009 kedi kum mu dökermiş yaa vay anasını ver gitsin yaa anenem gibi beslenmesin kedicikler Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aquatik Mesaj tarihi: Ekim 9, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 9, 2009 elesso said: beslemek konusunda en doğru yöntem ne bulursan vermek bence küçüklüğünden itibaren. bizim burda 10 yaşında taş gibi sağlıklı sokak kedisi var, yemediği şey yok. Buradaki sorun, kedilerin kısırlaştırılmış erkek kedi olmaları. Bu kediler böbrek hastalıklarına yatkın oluyormuş. Nitekim benimkilerin ikisi de kum döktü, bu nedenle beslenmelerine dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor çoğu veteriner. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
elesso Mesaj tarihi: Ekim 9, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 9, 2009 bizim sokak kedilerimizde kısırlaştırılmış Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aquatik Mesaj tarihi: Ekim 9, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 9, 2009 Llama said: kedi kum mu dökermiş yaa vay anasını ver gitsin yaa anenem gibi beslenmesin kedicikler Ya ben de çok üzülüyorum yaşam boyu tek tip kuru mama yemeleri gerektiği söylendiği için. (akut durumlarda hills s/d, sonrasında hills c/d) Çok üzülüyorum gerçekten, sonuçta et obur hayvan bunlar. Zaten 4 duvar arasındalar, üreme, sokaklarda kafalarına göre takılma özgürlükleri yok. (gerçi sokakta yaşayanlar çok daha sefil durumdalar) Hayvancıklara bir de tek tip kuru mama vermek zorunda olmam kahrediyor beni. Ama çiş yapamadıklarında yaşadıkları acı, veterinerin penis ucundaki kum-taş ayıklama sürecinde çektikleri acıya (ki kediler için çok eziyet verici bir işlem olan sonda fln. takmaya gerek kalmadı şimdilik -ama bundan sonraki tıkanmalarda o da olabilir-) tanık olmak o kadar üzücü ki, bir daha aynı acıları yaşamalarındansa, eğer doğru bir uygulama ise yalnızca kuru mama ile beslemeye içim burkularak ta olsa razıyım. Ama önceki postlarımda yazdığım gibi, neyin doğru neyin yanlış olduğunu bilmiyorum ve ne yapacağımı bilemiyorum. :( Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aquatik Mesaj tarihi: Ekim 9, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 9, 2009 elesso said: bizim sokak kedilerimizde kısırlaştırılmış Erkek olanlarının ne tür sorunlar yaşadığını bilemiyor olabilirsin. Belki senin sağlıklı, uzun süredir yaşıyor dediklerin dişidir. Bir de her kısırlaştırılmış erkek kedide olmuyor bu sorunlar. Bizimkiler kardeş ve genetik yatkınlıkları olabilirmiş. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Vargath Mesaj tarihi: Ekim 9, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 9, 2009 O zaman genel yaklaşımda bulunacağm, kuru mamanın yanında farklı tipte besinler ver. Anladığım kadarıyla uzun süredir tek tip gıdayla beslendiği için bu problem oluşmuş. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aquatik Mesaj tarihi: Ekim 9, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 9, 2009 Vargath, koruyucu mama olan hills c/d ile, gene koruyucu olduğu söylenen pro plan-after care'i 3 günde bir dönüşümlü olarak veriyordum geçen yıldan, yani kedilerden biri kum döktüğünden beri. (Tabi akut halde iken önce 1,8 lik bir paket hills s/d ve sonra da pro plan urinary tract health kullanmıştım) Ama bunların dışında gene 3 günde 1, ve yalnızca 1 öğün yağsız ton balığı ya da haşlanmış tavuk v.s veriyordum. Yani benim besleme şeklim yalnızca kuru ya da sulu mamaya yönelik değildi. Dolayısıyla hata neredeydi öncesinde onu da bilmiyorum. Yani sulu mama az mı geliyordu, ya da kuru mama çok mu gekiyordu gibi. Fikir vermeye, görüş bildirmeye devam edersrn sevinirim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aquatik Mesaj tarihi: Ekim 9, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 9, 2009 Vargath said: kuru mamanın yanında farklı tipte besinler ver. Protein ya da kalsiyum içermeyen mama yok ki... Et, balık, tavuk, ciğer, süt, yumurta v.s. dışında ne verilebilir ki hayvana? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aquila Mesaj tarihi: Ekim 9, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 9, 2009 tofu oergh Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fede Mesaj tarihi: Ekim 9, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 9, 2009 ketçap veriyorum ben çok seviyo ketçabı Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Vargath Mesaj tarihi: Ekim 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 10, 2009 Farklı tipten kastım; et, balık, tavuk, ciğer, süt, yumurta vs. idi. Bu tarz hayvanların bol su içmesi gerekiyor. Bunun için de bu yiyeceklerin içine biraz tuz atabilirsin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Shimone Mesaj tarihi: Ekim 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 10, 2009 komsumun erkek kedisindede aynı sorun vardı ve sadece urinary tract olan mama kullanmasını sölemişti veterineri. aynı sekilde arkadasımın erkek kedisindede aynı sorun vardı ve onun veterineride sadece urinary mama kullanmasını söylemişti. bence karıstırma pek vericeksende cok kucuk bi parça haşlanmış tavuk eti veya balık eti ver, ayda bi kere yada 2 ayda bi kere her zmn degil tabiki. bide bişeye takıldım bu problem olmadan once hangi marka mama kullanıyodun? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Vargath Mesaj tarihi: Ekim 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 10, 2009 Değişik tipte vermesini söylememin sebebi idrar pH'sını değiştirip ileride mevcut durumun daha kötüye gitmesini engellemektir. Günümüzde kedilerde magnezyum kaynaklı taşların oluşturulmasını engellemek için mamalara kalsiyum katıldı. bunun sonucunda da kalsiyum okzalat taşlarının insidensi arttı. Bu oluşan taşlar da medikal olarak çözdürülemiyor. Cerrahi müdehale gerektiriyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aquatik Mesaj tarihi: Ekim 10, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 10, 2009 Vargath said: Farklı tipten kastım; et, balık, tavuk, ciğer, süt, yumurta vs. idi. Bu tarz hayvanların bol su içmesi gerekiyor. Bunun için de bu yiyeceklerin içine biraz tuz atabilirsin. İşte bu saydıkların protein ya da kalsiyum içrdiği için hemen hemen hiç verilmemesi gerktiğini, yalnızca bu tür rahatsızlığı olan kedilerde kullanılan hills s/d (akut durumda) ve hills c/d (sonrasında) kullanılmasını söylüyor, fikir aldığım 7 veterinerden 5i. Of kafayı yiyeceğim.?&!!!??&%+^) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Vargath Mesaj tarihi: Ekim 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 10, 2009 İyi de, senin kedinin problemi kalsiyum okzalat taşı mı ki, çılgın gibi kalsiyumdan kaçınıyorlar. Kedinin ultrasonografisi ya da radyografisi yapıldı mı? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aquatik Mesaj tarihi: Ekim 10, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 10, 2009 Shimone said: bide bişeye takıldım bu problem olmadan once hangi marka mama kullanıyodun? aquatik said: koruyucu mama olan hills c/d ile, gene koruyucu olduğu söylenen pro plan-after care'i 3 günde bir dönüşümlü olarak veriyordum geçen yıldan, yani kedilerden biri kum döktüğünden beri. (Tabi akut halde iken önce 1,8 lik bir paket hills s/d ve sonra da pro plan urinary tract health kullanmıştım) Ama bunların dışında gene 3 günde 1, ve yalnızca 1 öğün yağsız ton balığı ya da haşlanmış tavuk v.s veriyordum. Yani benim besleme şeklim yalnızca kuru ya da sulu mamaya yönelik değildi. Dolayısıyla hata neredeydi öncesinde onu da bilmiyorum. Yani sulu mama az mı geliyordu, ya da kuru mama çok mu gekiyordu gibi. İlk kedim kum döktükten sonra her 2 kedimi de bu şekilde besliyordum 1 senedir, Şimdi 2. si de kum döktü. İlk kedim kum dökmeden önce ise whiskas (sulu-kuru) ve tavuk-balık ağırlıklı ev yemeği ile besliyordum. Ama ev yemeğnden daha çok whiskas veriyordum. İlk kedimin kum dökme olayından sonra quote içindeki besleme şekline geçtim. Ama ya sulu mama az geldiği ya da kuru mama çok geldiği için gene aynı sorunu bu kez 2. kediyle yaşıyorum. Görüştüğüm vet.lerin çoğu kuru vet. maması dışınde hiçbir şey vermemem gerektiğini söylüyor. Müthiş bir ikiilem yaşıyorum. Eğer VargaTH'ta veteriner hekim ise 8 vet.den 3ü (Vargath dahil) et, süt v.s vermemi söylüyor 5i ise ''ASLA VERME'' diyor. ::o Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Vargath Mesaj tarihi: Ekim 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 10, 2009 Diplomamı almama az kaldı, daha Vet. Hek. ünvanı alamadım :). Öncelikle radyografi ve ultrasonografi yapılarak taşın tipi belirlenmelidir. Bunlar yapıldı mı? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aquatik Mesaj tarihi: Ekim 10, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 10, 2009 Vargath said: İyi de, senin kedinin problemi kalsiyum okzalat taşı mı ki, çılgın gibi kalsiyumdan kaçınıyorlar. Kedinin ultrasonografisi ya da radyografisi yapıldı mı? Yeni gördüm postunu Vargath. Hayır yapılmadı. Masaj yapıldı, hayvan gene çişini yapamayınca çeşitli, iğne gibi aletlerle ve kedicik uyuşturulmadan penis ucunu tıkamış olan taş ya da iri kumlar temizlendi çok acı çekti zavallı. Neyse ki sonda ya da ameliyata gerek kalmadı (ama ileride aynı şeyler olursa bu kadar erken farkeder miyim, kedilerim daha büyük sorunlar yaşar mı diye çok kaygılanıyorum) İlk kedi sadece masajla kurtulmuştu. Her ikisine de 4 gün boyuca antibiyotik, kas gevşetici ve vitamin iğneleri yapıldı. 2. kedide idrara üzerinde ölçümler? olan kağıt gibi bir dava batırdı doktor ve idrarda kan ve enfeksiyon olduğunu söyledi. Yapılan iğnelerin içinde belki bunları da tedavi etmeye yönelik olanları da vardı, tam bilemiyorum. Bu dediğim radyografi değildir herhalde?? edit: eheh tabi ki değildir. kediler beynimi yedi... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar