Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kısırlaştırılmış Erkek Kedi Sorunu


aquatik

Öne çıkan mesajlar

2 adet var bende 3 yaşındalar, Biri geçen yıl, biri de bu sene kum döktü. Veteriner, meteriner, çok acı çekti hayvancıklar. Her iki olayda da gecikseymişiz ölebilecekleri söylendi. Kıs. erk. kedilerin böbrek hastalıklarına yatkınlığı oluyor.

Şimdi sorun şu: Hastalığın yinelenmemesi için ne tür bir diyet uygulamam gerekiyor bunlara? Kimi veteriner yalnızca bu tür hastalıklar için kullanılan vet. mamalarını öneriyor. Asla bu mamanın dışında et, balık, sütlü gıda v,s, yemesin diyor. (Çünkü, protein, kalsiyum fazlalığı, taş ve kum oluşmuna neden oluyormuş) Kimisi ise, bu vet. mamalarının dışında et-balık v.s, yemeli diyor. Sadece kuru mama yemenin hayvanda kum oluşumuna neden olacağını söylüyor.

Kimi veterinerlerin, öneride bulunurken, ticari kaygıları nedeniyle yanlış yönlendirdiği de söyleniyor.

Kime güvenmeliyim? Nasıl bir besleme şekli uygulamalıyım? Bilgisi, deneyimi olan varsa yardımcı olabilir mi?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Akdeniz üniversitesinde vet.fak. yok bildiğim kadarıyla. Bir araştırayım gene de. Kediyi götürdüğüm vet. taş tahlili yapmadı. Gördüğüm kadarıyla da taştan çok iri taneli kuma benziyordu idrarın içindekiler. Kediyi götürdüğüm vet. dışında tel. ile 5 vet. görüşü aldım, ikisi, vet. maması da olsa yalnızca kuru mama vermenin, kum-taş nedeni olacağını söyledi, hatta biri ciğer v.s dahil her türlü sulu mama vermem gerektiğini söyledi. Benim gittiğim dahil dördü ise vet. kuru maması dışında hehangi bir sulu mamadan kaçınılması gerektiğini söyledi. Hatta bir tanesi, bir kez ve az miktarda bile tavuk, balık verilmesinin tetikleyici olabileceğini söyledi.

Kafam çok karıştı, ne yapacağımı bilemiyorum. Hayvanları nasıl beslersem besleyeyim yanlış yapıyormuşum gibi geliyor, suçluluk hissediyorum. Tekrar aynı acıyı, ya da daha fazlasını çekecekler diye çok korkuyorum. Offffff....
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

elesso said:

beslemek konusunda en doğru yöntem ne bulursan vermek bence küçüklüğünden itibaren. bizim burda 10 yaşında taş gibi sağlıklı sokak kedisi var, yemediği şey yok.


Buradaki sorun, kedilerin kısırlaştırılmış erkek kedi olmaları. Bu kediler böbrek hastalıklarına yatkın oluyormuş. Nitekim benimkilerin ikisi de kum döktü, bu nedenle beslenmelerine dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor çoğu veteriner.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Llama said:

kedi kum mu dökermiş yaa vay anasını
ver gitsin yaa anenem gibi beslenmesin kedicikler


Ya ben de çok üzülüyorum yaşam boyu tek tip kuru mama yemeleri gerektiği söylendiği için. (akut durumlarda hills s/d, sonrasında hills c/d) Çok üzülüyorum gerçekten, sonuçta et obur hayvan bunlar. Zaten 4 duvar arasındalar, üreme, sokaklarda kafalarına göre takılma özgürlükleri yok. (gerçi sokakta yaşayanlar çok daha sefil durumdalar) Hayvancıklara bir de tek tip kuru mama vermek zorunda olmam kahrediyor beni. Ama çiş yapamadıklarında yaşadıkları acı, veterinerin penis ucundaki kum-taş ayıklama sürecinde çektikleri acıya (ki kediler için çok eziyet verici bir işlem olan sonda fln. takmaya gerek kalmadı şimdilik -ama bundan sonraki tıkanmalarda o da olabilir-) tanık olmak o kadar üzücü ki, bir daha aynı acıları yaşamalarındansa, eğer doğru bir uygulama ise yalnızca kuru mama ile beslemeye içim burkularak ta olsa razıyım.


Ama önceki postlarımda yazdığım gibi, neyin doğru neyin yanlış olduğunu bilmiyorum ve ne yapacağımı bilemiyorum. :(
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

elesso said:

bizim sokak kedilerimizde kısırlaştırılmış


Erkek olanlarının ne tür sorunlar yaşadığını bilemiyor olabilirsin. Belki senin sağlıklı, uzun süredir yaşıyor dediklerin dişidir. Bir de her kısırlaştırılmış erkek kedide olmuyor bu sorunlar. Bizimkiler kardeş ve genetik yatkınlıkları olabilirmiş.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Vargath, koruyucu mama olan hills c/d ile, gene koruyucu olduğu söylenen pro plan-after care'i 3 günde bir dönüşümlü olarak veriyordum geçen yıldan, yani kedilerden biri kum döktüğünden beri. (Tabi akut halde iken önce 1,8 lik bir paket hills s/d ve sonra da pro plan urinary tract health kullanmıştım)

Ama bunların dışında gene 3 günde 1, ve yalnızca 1 öğün yağsız ton balığı ya da haşlanmış tavuk v.s veriyordum.

Yani benim besleme şeklim yalnızca kuru ya da sulu mamaya yönelik değildi. Dolayısıyla hata neredeydi öncesinde onu da bilmiyorum. Yani sulu mama az mı geliyordu, ya da kuru mama çok mu gekiyordu gibi.

Fikir vermeye, görüş bildirmeye devam edersrn sevinirim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

komsumun erkek kedisindede aynı sorun vardı ve sadece urinary tract olan mama kullanmasını sölemişti veterineri.
aynı sekilde arkadasımın erkek kedisindede aynı sorun vardı ve onun veterineride sadece urinary mama kullanmasını söylemişti.
bence karıstırma pek vericeksende cok kucuk bi parça haşlanmış tavuk eti veya balık eti ver, ayda bi kere yada 2 ayda bi kere her zmn degil tabiki.

bide bişeye takıldım bu problem olmadan once hangi marka mama kullanıyodun?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Değişik tipte vermesini söylememin sebebi idrar pH'sını değiştirip ileride mevcut durumun daha kötüye gitmesini engellemektir. Günümüzde kedilerde magnezyum kaynaklı taşların oluşturulmasını engellemek için mamalara kalsiyum katıldı. bunun sonucunda da kalsiyum okzalat taşlarının insidensi arttı. Bu oluşan taşlar da medikal olarak çözdürülemiyor. Cerrahi müdehale gerektiriyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Vargath said:

Farklı tipten kastım; et, balık, tavuk, ciğer, süt, yumurta vs. idi. Bu tarz hayvanların bol su içmesi gerekiyor. Bunun için de bu yiyeceklerin içine biraz tuz atabilirsin.


İşte bu saydıkların protein ya da kalsiyum içrdiği için hemen hemen hiç verilmemesi gerktiğini, yalnızca bu tür rahatsızlığı olan kedilerde kullanılan hills s/d (akut durumda) ve hills c/d (sonrasında) kullanılmasını söylüyor, fikir aldığım 7 veterinerden 5i.

Of kafayı yiyeceğim.?&!!!??&%+^)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Shimone said:

bide bişeye takıldım bu problem olmadan once hangi marka mama kullanıyodun?


aquatik said:

koruyucu mama olan hills c/d ile, gene koruyucu olduğu söylenen pro plan-after care'i 3 günde bir dönüşümlü olarak veriyordum geçen yıldan, yani kedilerden biri kum döktüğünden beri. (Tabi akut halde iken önce 1,8 lik bir paket hills s/d ve sonra da pro plan urinary tract health kullanmıştım)

Ama bunların dışında gene 3 günde 1, ve yalnızca 1 öğün yağsız ton balığı ya da haşlanmış tavuk v.s veriyordum.

Yani benim besleme şeklim yalnızca kuru ya da sulu mamaya yönelik değildi. Dolayısıyla hata neredeydi öncesinde onu da bilmiyorum. Yani sulu mama az mı geliyordu, ya da kuru mama çok mu gekiyordu gibi.


İlk kedim kum döktükten sonra her 2 kedimi de bu şekilde besliyordum 1 senedir, Şimdi 2. si de kum döktü. İlk kedim kum dökmeden önce ise whiskas (sulu-kuru) ve tavuk-balık ağırlıklı ev yemeği ile besliyordum. Ama ev yemeğnden daha çok whiskas veriyordum. İlk kedimin kum dökme olayından sonra quote içindeki besleme şekline geçtim. Ama ya sulu mama az geldiği ya da kuru mama çok geldiği için gene aynı sorunu bu kez 2. kediyle yaşıyorum. Görüştüğüm vet.lerin çoğu kuru vet. maması dışınde hiçbir şey vermemem gerektiğini söylüyor. Müthiş bir ikiilem yaşıyorum. Eğer VargaTH'ta veteriner hekim ise 8 vet.den 3ü (Vargath dahil) et, süt v.s vermemi söylüyor 5i ise ''ASLA VERME'' diyor. ::o
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Vargath said:

İyi de, senin kedinin problemi kalsiyum okzalat taşı mı ki, çılgın gibi kalsiyumdan kaçınıyorlar. Kedinin ultrasonografisi ya da radyografisi yapıldı mı?


Yeni gördüm postunu Vargath. Hayır yapılmadı. Masaj yapıldı, hayvan gene çişini yapamayınca çeşitli, iğne gibi aletlerle ve kedicik uyuşturulmadan penis ucunu tıkamış olan taş ya da iri kumlar temizlendi çok acı çekti zavallı. Neyse ki sonda ya da ameliyata gerek kalmadı (ama ileride aynı şeyler olursa bu kadar erken farkeder miyim, kedilerim daha büyük sorunlar yaşar mı diye çok kaygılanıyorum) İlk kedi sadece masajla kurtulmuştu. Her ikisine de 4 gün boyuca antibiyotik, kas gevşetici ve vitamin iğneleri yapıldı. 2. kedide idrara üzerinde ölçümler? olan kağıt gibi bir dava batırdı doktor ve idrarda kan ve enfeksiyon olduğunu söyledi. Yapılan iğnelerin içinde belki bunları da tedavi etmeye yönelik olanları da vardı, tam bilemiyorum. Bu dediğim radyografi değildir herhalde??

edit: eheh tabi ki değildir. kediler beynimi yedi...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...