Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bitlisli Said-i Nursisiz bir Türkiye maneviyatı noksan kalır.

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Yine doğru demiş.
Pozitif bilimin dinden ayrılamayacağını iddaa eden bir din alimi.

Bilimsel versiyonu için,
Einstein: Dinsiz ilim kör, ilimsiz din topaldır .
Mesaj tarihi:
Tenekeadam said:

Şeyh Sait atlanmış peh.

1. Şeyh Sait ile Saidi Nursi çok farklı kişiler, eksik bilgi yanlışı getirir...

2. Said Nursi'nin hayatını okumanızda fayda olabilir.. Kimseye bir zararı falan dokunmamıştır. Şimdilerde onun adını kullanıp farklı işler yapmaya çalışanlarla karıştırmayın..

3. Said Nursi'nin Alimliği herkes tarafından kabul görmüş durumda..

Benim anlamadığım, bilgi sahibi olmadan "dini" herhangi bir konu açıldığında default olarak neden saldırılmaya çalışılıyor? Matah birşeymi yani? Böyle mi "bonus" toplanıyor artık...

PS: Tayyip'den nefret ederim. Said Nursi'yi, Mevlana'yı ağzına alması bile tüylerimi ürpertiyor.
Mesaj tarihi:
balon said:

Yine doğru demiş.

Bilimsel versiyonu için,

sana 1. sorum kaynak ne ?

2. sorum da ise said nursi nin lafı ile enstein in lafları benzer mi. bana göre arada benzerlik falan da yok. sana basitçe örnek vereceğim galatasaraysız fener fenersiz galata olmaz demeyle aynı einsteinin lafı bana göre.

be ayrıca bilimin dini olmaz

Bilimin nasıl dini olabilir? Bilim dediğin şey bir insan mı?

Ayrıca dinin bilime ne katkısı var? Bugüne kadar dinler bilime hep köstek olmuşlar. Çok iyi biliyorum ki bunu okuyan müslümanlar 9. yüzyıl-11.yüzyıl arasında yaşayan "müslüman" bilimadamlarını sayacaklar yine...

Ben bunu sormuyorun... Dinin bilimin gelişmesine direk katkısı var mıdır? Yoktur...

Din sorgulamadan kabul etme, sorgulamadan inanma esasına, yani imana dayanır...

Deneyelim bakın;
Ey müslümanlar! Allah Adem'i nasıl yarattı? Çamurdan yaptı, ruh üfledi...
İyi de nasıl? Bilmezler... Yanıtları yoktur. Bilmeye de çalışmazlar, allahüalem (Allah bilir) der geçerler. Mekanizmasını sorgulamazlar, sorgulamaya gerek yoktur. Öylece kabul edip iman edersen gerçek mümin olursun.

Bir sürü müslümanla yüzyüze buna benzer konuları konuşmuşumdur; evrenin kökeni, insanın kökeni, peygamberin mucizeleri, saçma kuran ayetleri vs. konularda sorular sorduğumda hepsinin ortak tepkisi şudur; "Fazla karıştırma, fazla düşünme" Bu konuları fazlaca düşünenin imanını kaybedeceğini söylerler... Doğrudur.... Düşünen adam imanını kaybeder.

Bilim herşeyi sorgulamak demektir, din sorgulamadan kabullenmek demektir, bilimin dini olamaz.

---

Bilimadamının da dini olamaz. Bilimadamının tandansı, eğilimi, meyili olamaz. Belli eğilimlerle verdiği kararlar bilimsel vargı sınıfına girmez.

Bazı bilimadamları biz dindarız diyorlar, müslümanlığı, katolikliği, musevili vs. benimsemişler. Laboratuvardan içeri girerken önlüğümü giyerim, bilimadamı kimliğimi takınırım diyorlar... Ya siz çift kişilikli misiniz? Bilimsel disiplin doğal fenomenlere doğal açıklamalar arar. Bilimadamı olarak laboratuvar dışında dininizi martavallarını (suyu şaraba çevirme, suda yürüme, ölüleri diriltme, bizzat ölüp dirilme, sonra göğe yükselme, ayı bölme, miraca cıkma vs.) sorgusuz kabul edeceksin, sonra kişilik değiştirip herşeyi sorgulayan bir bilimadamı olacaksın... Şizofren misiniz nesiniz?

Özetle bilim ve din aynı ortamda, aynı bedende olmaz, olamaz.
Mesaj tarihi:
Bilim adamı ateist mi olmak zorunda kardeşim?
İnandığı şeylerden dolayı bir hipotez yürütemez mi?
Dünyadaki tasarım harikalarından teknoloji üretilmiyor mu?
En ufağından tekstilde nilufer çiçeğinin yapısına bakılarak alman şirketlerinin araştırma yaptığını işitmedin mi? Buna göre nano boyutunda su geçirmeyen kumaşların olmadığını duymadın mı_
İslam dini ," Ne kadar az düşünüyorsunuz?" deyip tefekkürün , düşünmenin 1000 yıl nafile ibadetten daha hayırlı olduğunu söylemiyor mu?
O dinin Peygamberi , "İlim Çin'de bile olsa gidip alınız " demiyor mu?
Robotlar ne düşününelerek yapılıyor acaba?
Ya da bir clima cool teknolojisi bulunurken ağaçların gövdelerindeki kılcal yapından esinlenme yok mu?

Bir gözden, bir burundan yola çıkılarak ciddi tasarımlara yol açamaz mısınız?

Etrafındaki bu kadar muhteşem şeye, bu kadar kibirli ve kapalı olabilir mi insan? Ayrıca bilimin önermediği ve tavsiye etmediği fakat dinin onayladığı herhangi bir şey gösterebilir misin bana İslam için konuşursak?

Said Nursi'yi ne kadar okudun?
Ayrıca her özdeyişi kaynak göstererek mi takip ediyorsun .
Senin dediklerinin alayı bir fikirden ne kadar öteye gidebiliyor?

Hepimiz ateist olalım o zaman, bilimle ilgileniyorz çoğumuz.Kimimiz doktoruz, kimimiz mühendisiz, kimimiz biyoloğuz. Nasıl saçmaladığınıza bazen hiç dikkat etmiyorsunuz
Mesaj tarihi:
balon bugüne bakarak aklın sıra üste çıkmaya çalışma.

Bütün dinler ortaya çıkışlarından 20. yüzyılın başlarına kadar (Avrupa'da biraz daha önce) daima bilim düşmanı olmuşlardır. Her türlü atılım ve bu atılımı gerçekleştiren insan, en ağır işkencelere maruz kalmış, çoğu zaman ölüme mahkum edilmiştir. Bütün tarih kitapları bunun onlarca örneğiyle doludur.

Kaldı ki dinde hoşgörü olduğu, bilimle çelişmediği bugün için bile koca bir yalandan ibarettir. Teknolojiyi takip etmek, en son cep telefonlarını almak, süper lüks ciplere binmek, ardından da türban takıp hacca gitmek (bizim ülkemiz açısından bakıyorum, diğer yerlerde de durum aşağı yukarı böyle) dinin teknolojiyle uyum içinde olduğunu değil, dinin bukalemun rolünü çok güzel üstlendiğini gösteriyor.

Ama diğer taraftan Muhammed "ilim Çin'de de olsa alın diyor" evet. Ondan 500 yüzyıl sonra da belki de o zaman kadar en büyük İslam düşünürü olan Hallacı Mansur'u öldürebiliyor, veya Avrupalı akranları Giordano Bruno'yu diri diri yakabiliyor.

İslamiyet zamanında Arap toplumu için medeniyete giden bir yoldu, bugünse alışkanlıklar haline geldi. Bizim ülkemizdeyse emperyalistlerin kullandığı bir araç durumunda.

Etrafımızdaki muhteşem şeyler sana göre tanrının lütfu, bana göreyse milyonlarca yıllık bir sürecin bugünkü aşaması. O açıdan körlük, sadece bugüne bakanlara hastır, bütün zamana değil.

Said-i Nursi'yi anlamak için dediği her şeyi okumak gerekmiyor. Kurtuluş Savaşı zamanı ve sonrası kime hizmet ettiği, hangi adamların kuklası haline geldiği ortada. Değer veren şahıslar onun bugüne gelmiş müridleri.
Mesaj tarihi:
Choericoe said:

Diğer saydıklarınla Said-i Nursi bir değil ki.

Aşk-ı Memnuyu şifrelemeyin,yıllar önce yazılmış bir esersiz,Türk maneviyatı noksan kalır daha doğru

lol peki sence cem karaca ile mevlana veya pir sultan bir mi? hepsi aynı kesime hitap eden, aynı yapıda kişiler olsaydı her kesimi kucaklıyoruz mesajı olamazdı zaten.

sg-1 said:

saydıklarının hiçbirisi bu ülkede reddedilmiyor zaten, ne cem karaca ne yunus emre
sırf said nursi'yi ve ahmet kayayı da araya sokuşturabilmek için yapılmış laf kalabalığı onlar.

abi emin misin? nazım hikmet mesela hani? metinde o da var? gomnüst bu diye hala bi kesim tarafından sevilmediğine adım gibi eminim, ki sen de gayet iyi biliyosundur belli bir fikir grubuna bu denli katı muhalefet yaptığına göre.

bozuk saat bile günde iki kere doğruyu gösteriyo, bu konuşması da onlardan biri bence
Mesaj tarihi:
Şakirtlerin her fırsatta ünlü bir bilim adamını ortaya atıp " bakın lan işte bu adamda dinle bilim birdir demiş" diye ortalığa çıkması paha biçilemez. geri kalan herşey için bank asya.
Mesaj tarihi:
pekaziz said:

balon bugüne bakarak aklın sıra üste çıkmaya çalışma.

Bütün dinler ortaya çıkışlarından 20. yüzyılın başlarına kadar (Avrupa'da biraz daha önce) daima bilim düşmanı olmuşlardır. Her türlü atılım ve bu atılımı gerçekleştiren insan, en ağır işkencelere maruz kalmış, çoğu zaman ölüme mahkum edilmiştir. Bütün tarih kitapları bunun onlarca örneğiyle doludur.

Çok uzun bir zamana kadar bilim denince akla gelen tek yer İslam topraklarıydı , cahil Hristiyan alemi değil.
Astronomisinden matematiğe.
O yüzden Katolik kilisesinin yaptıkları saçmalıklar, onların tarihinive katolik kilisesini bağlar, tüm dinlerinkini değil.

Dediğim gibi İlim Çin de bile olsa gidip alınız diyen bir dinin Peygamberinin bilime bakış açısı gayet açık ve nettir.
Çoğu İslam alimine göre eğitim yoluna giderken öldürülenlerin şehitlerle bir tutulduğuna dair iddialar vardır .

Katolik Kilisesinin yaptıklarını ya da bir iki çapulcunun yaptıklarını , düşünmeyi bu kadar önde tutan bir dine karşı savunmak , sadece senin art niyetin ve karalama çalışmalarındır ve tabi ki insanlar tarafından yenmeyecektir .

said:
Kaldı ki dinde hoşgörü olduğu, bilimle çelişmediği bugün için bile koca bir yalandan ibarettir. Teknolojiyi takip etmek, en son cep telefonlarını almak, süper lüks ciplere binmek, ardından da türban takıp hacca gitmek (bizim ülkemiz açısından bakıyorum, diğer yerlerde de durum aşağı yukarı böyle) dinin teknolojiyle uyum içinde olduğunu değil, dinin bukalemun rolünü çok güzel üstlendiğini gösteriyor.

Şimdi senin İslam hakkında ne derece bilgin olduğu da ortaya çıkıyor . Zaten tekrar tekrar çelişiyorsun kendinle.
En son cep telefonunu , en süper lüks cibe binerken ki niyet önemlidir. Çünkü İslam'da ameller niyetlere göredir . Din sadece insanlara ölçüyü "İsraf etmeyiniz" diyerek koyar .

Yani din kimin ne yaptığıyla ilgilenecek kadar ne küçüktür, ne de senin dilinde bukalemundur.Kişinin yaptıkları hatalar ve günahlarda onları bağlar , seni beni değil .

said:
Ama diğer taraftan Muhammed "ilim Çin'de de olsa alın diyor" evet. Ondan 500 yüzyıl sonra da belki de o zaman kadar en büyük İslam düşünürü olan Hallacı Mansur'u öldürebiliyor, veya Avrupalı akranları Giordano Bruno'yu diri diri yakabiliyor.

İslamiyet zamanında Arap toplumu için medeniyete giden bir yoldu, bugünse alışkanlıklar haline geldi. Bizim ülkemizdeyse emperyalistlerin kullandığı bir araç durumunda.

Bütün müslümanlar araç olarak kullanılıyor yani , ok.

said:
Etrafımızdaki muhteşem şeyler sana göre tanrının lütfu, bana göreyse milyonlarca yıllık bir sürecin bugünkü aşaması. O açıdan körlük, sadece bugüne bakanlara hastır, bütün zamana değil.

Bence tarihi tek kaynaktan değil de çeşitli kaynaklardan takip et.
Bilim insanına da yakışan şey budur.

said:
Said-i Nursi'yi anlamak için dediği her şeyi okumak gerekmiyor. Kurtuluş Savaşı zamanı ve sonrası kime hizmet ettiği, hangi adamların kuklası haline geldiği ortada. Değer veren şahıslar onun bugüne gelmiş müridleri.

Sait Nursi kendisine gelen Kürdistan devletini beraber kuralım tekliflerini, vatana ihanet dinen haramdır deyip ilgili kişilere iletip bu davalarından vazgeçmeleri gerektiğini ayrıca istemiş ; daha öncesinde de Kafkasya cephesinden devleti için savaşarak esir alınmış bir insandır .
Ayrıca ilk meclis kurulduğu zaman Diyanet İşleri Başkanlığını da bir süre yürütmüş bir kişi.
Meclis kendisiyle mi çelişiyordu o zaman?

Tarihi kafana göre ya da tek kitaba göre yargılanacağına İslam'ı oku, hadis fıkıh falan oku, farklı kaynaklardan tarih takip et. Sadece işçi partisinin önerdikleriyle yetinme .
Bilimle uğraşan herkes ateist olsun gibi saçma kuramlarla gittiğiniz yerlerde rezil olmanız ve gülünç duruma düşmeniz üzücü olur .
Mesaj tarihi:
balon said:

Çok uzun bir zamana kadar bilim denince akla gelen tek yer İslam topraklarıydı , cahil Hristiyan alemi değil.
O yüzden Katolik kilisesinin yaptıkları saçmalıklar, onların tarihinive katolik kilisesini bağlar, tüm dinlerinkini değil.

Bak dindar insanlardaki hastalık senin de ruhuna işlemiş.

İnsanlık tarihinin hiç bir devrinde bilim ve atılımlar tek bir bölgeye asla odaklanmamıştır.

İslamın öne çıktığı zamanlar olmuştur, Hristiyanlığın öne çıktığı zamanlar olmuştur.

Saçmalık dediğin şeyler her dinde olduğu gibi İslam'da da mevcuttu. 4-5 ay önce yayımlanmış Bilim ve Ütopya dergisini okumanı öneririm (İslamın Darwinleri var sayısı), senin hoşgörülü diye cansiperane savunduğun İslam büyükleri, evrimi kabul eden İslam bilginlerine neler etmişler.

balon said:

Şimdi senin İslam hakkında ne derece bilgin olduğu da ortaya çıkıyor . Zaten tekrar tekrar çelişiyorsun kendinle.
En son cep telefonunu , en süper lüks cibe binerken ki niyet önemlidir. Çünkü İslam'da ameller niyetlere göredir . Din sadece insanlara ölçüyü "İsraf etmeyiniz" diyerek koyar .

Teker teker demişsin de şu ana kadar çeliştiğim bir nokta yok hala. Ben şu yanılgını ortaya sürüyorum. İslam kusursuzdu ama bu hale geldi. Hayır, İslam ilk çıktığı zamanlarda ilericiydi bugün insanlığın önünde bütün dinler gibi bir engel haline geldi.

Çıkıp da İslam'ın tasarruf anlayışından veya israfa karşı olmasından bahsetme çünkü bu argümanlar 500 yıl öncesine ait. Artık iktidara gelen islamcılar en büyük hortumları, vurgunları, dolandırıcılıkları yapıyorlar. Bunlardan birisi de senin saidi nursinın adını ağzına aldı diye neredeyse ayakta alkışlayacağın Tayyip ve Gül ikilisi. Millet sefalet içinde gezerken bu beylerin karıların parmaklarında 60'ar milyarlık yüzükler takılı. Ezik zaman tarihine ait islam geride kaldı. İslam'ın ilericiliği de ne yazık ki kalmadı.

Sonraki kısımları alıntılamıyorum çünkü ok, tamam kanka demekten iddialarıma cevap vermemişsin. İslamın bilim insanlarına yönelik tutumunu 2-3 örnekle sunmaya çalıştım, diğerlerini okumayı arzu edersen Din Bu kitabının islamda işkence bölümlerine bakmanı öneririm.

balon said:

Sait Nursi kendisine gelen Kürdistan devletini beraber kuralım tekliflerini, vatana ihanet dinen haramdır deyip ilgili kişilere iletip bu davalarından vazgeçmeleri gerektiğini ayrıca istemiş ; daha öncesinde de Kafkasya cephesinden devleti için savaşarak esir alınmış bir insandır .
Ayrıca ilk meclis kurulduğu zaman Diyanet İşleri Başkanlığını da bir süre yürütmüş bir kişi.

Mecliste yaptıkları onu temize çıkarmayacağı gibi meşru da kılmaz. Aynı meclisten Atatürk'ü öldürmeye çalışan adamlar da çıkmıştır. Keza doğuda savaşması da bir şeyi değiştirmez. Bu argümanlarla hiç bir şey çürütmüyorsun.

balon said:

Tarihi kafana göre ya da tek kitaba göre yargılanacağına İslam'ı oku, hadis fıkıh falan oku, farklı kaynaklardan tarih takip et. Sadece işçi partisinin önerdikleriyle yetinme .
Bilimle uğraşan herkes ateist olsun gibi saçma kuramlarla gittiğiniz yerlerde rezil olmanız ve gülünç duruma düşmeniz üzücü olur .

"Tek bir kitap"a göre yargıya varmak size mahsus. İnsanlığın bu zamanında bile tek bir kitapla bütün yaşamı şekillendirmeye çalışan güruhla dolu dünya.

Bak kaç kere dedim kardeşim, benim İşçi Partili olduğum gerçeğini ortaya atıp yandaş kazanmaktan vazgeçin. Utanılacak bir şey olsaydı forumda kaç kere bunu belirtmezdim. :)

Tam olarak bağlantılı değil ama Turan Dursun gibi bugüne kadar ülkemize gelmiş en büyük İslam bilginlerinden birine ettiklerinizi de (siz derken İslam'ı yaşatmak uğruna adam öldürmekten çekinmeyen ve sonra hoşgörü palavraları atan kesimden bahsediyorum) unutmuyoruz hiçbir zaman.
Mesaj tarihi:
yaradılış okadar mükemmel okadar büyüleyici anlatamam. mesela doğduktan sonra erkekler service pack olarak sünnet olmak zorundalar. lan madem mükemmel neden sünnet olmak zorunda çocuklar. sünnet olmak zorundaysa nerede bu mükemmellik.

AMA SÜNNET KANSERİ ÖNLÜYOR ABÜÜÜÜÜÜÜÜÜ diye atlar şimdi birileri. kadınlarda memelerini aldırsın meme kanserini önlemek için. beyninizide aldırın nede olsa tapmak için ihtiyacınız yok beyin kanseriydi tümördü ıvırdı zıvırdı önlersiniz.

ayrıca bir nilüfer çiçeği, bir ağaçların kılcak kökleri örneği verilmiş kendime gelemedim 10dk boyunca. Rocco uzun yıllar ekmek yediği penisine bakıp ulan ben bundan daha para kazanırım demiş ve kalıbını yaptırmış adam. Rocco a metafor olarak tanrı yakıştırması yapılsada kendisine tanrı demiyoruz.
Mesaj tarihi:
http://api.fmanager.net/files/author/images/Adnan_Oktar_Agustos2007_3_08.jpg

mani said:

yaradılış okadar mükemmel okadar büyüleyici anlatamam. mesela doğduktan sonra erkekler service pack olarak sünnet olmak zorundalar. lan madem mükemmel neden sünnet olmak zorunda çocuklar. sünnet olmak zorundaysa nerede bu mükemmellik.
Mesaj tarihi:
o değil de moleküler biyoloji gerçekten şahane bir şey. kim yaptıysa bu hücreleri helal olsun. şöyle açıklayayım bizim daha süper bilgisayar kullanarak 1 seviyesinde çözemediğimiz şeyin 10000000000000000000 seviyesi her hücremizde teker teker her an oluyor. nasıl bir olay bu evren nasıl bir hesap makinesi, çok ilginç. elektromanyetik alanın ışık hızında hareket etmesiyle mi ilgili? olabilir düşünmek lazım sdf
Mesaj tarihi:
1000 sayfalık kitap yazıp içinde bir satırı ilime atfederek bilim dostu peygamber olunmuyor. Soranlara "ben bilimselim" diyebilmek için araya serpiştirilmiş bir söz.
Dinle bilim birbirinden ayrılmaz demeyi bizim mahalledeki imam da bilir, önemli olan ortaya birşey koyabilmek bükemediğinin elini öpmek değil. Einstein neree Said Nursi nere, Einstein o kadar şey yaptıktan sonra isterse 12 yaşındaki kızla evlenip çarşafa soksun umurumda değil. Gerçi aklı olan adam öyle birşey yapmaz zaten.
Mesaj tarihi:
sanırım her elektromanyetik alan kaynağı parçacık bir süper bilgisayar her parçacık kendi hesabını yapıyor sdf

buarada lagrange eisntein'ı döver ence
Mesaj tarihi:
Ardeth said:

o değil de moleküler biyoloji gerçekten şahane bir şey. kim yaptıysa bu hücreleri helal olsun. şöyle açıklayayım bizim daha süper bilgisayar kullanarak 1 seviyesinde çözemediğimiz şeyin 10000000000000000000 seviyesi her hücremizde teker teker her an oluyor. nasıl bir olay bu evren nasıl bir hesap makinesi, çok ilginç. elektromanyetik alanın ışık hızında hareket etmesiyle mi ilgili? olabilir düşünmek lazım sdf

efennim?
Mesaj tarihi:
yanlız ateist insanlarada teknolojinin nimetlerini anlatırken doğadan örnek vermek çok enteresan yani adam zaten ateist doğanın allah tarafından yaratıldığına inanmıyor ki.
Mesaj tarihi:
balon said:

Bilim adamı ateist mi olmak zorunda kardeşim?

Said Nursi'yi ne kadar okudun?
Ayrıca her özdeyişi kaynak göstererek mi takip ediyorsun .
Senin dediklerinin alayı bir fikirden ne kadar öteye gidebiliyor?

sana ateist olmak zorunda demedim
ben kaynak isterim arkadaş. eğer veremeyeceksen yazma otur yerinde
sen kaynak veremiyorsan ben veririrm al sana kaynakları ile yazı

bilimin dini yoktur ve einstein in o lafını çarpıtarak kullanamazsın al sana o lafın nereden çıktığı ve anlamı: ayrıca kapak olsun.

Einstein'ın bu lafı düşündüğünüz gibi değil.
Out of context alıp istediğiniz anlamı verebilirsiniz. Ama yazının tamamını okumanız gerekir.
Bu yazı felsefe ile ilgilenenler için hazırlanmıştır.
Aşağıya bu tümcenin alındığı makalenin adresini ve orada aldığım bir paragrafı yapıştırıyorum.
İngilizce bilenler durumu daha iyi anlayacaklardır.

http://www.sacred-texts.com/aor/einstein/einsci.htm

Now, even though the realms of religion and science in themselves are clearly marked off from each other, nevertheless there exist between the two strong reciprocal relationships and dependencies. Though religion may be that which determines the goal, it has, nevertheless, learned from science, in the broadest sense, what means will contribute to the attainment of the goals it has set up. But science can only be created by those who are thoroughly imbued with the aspiration toward truth and understanding. This source of feeling, however, springs from the sphere of religion. To this there also belongs the faith in the possibility that the regulations valid for the world of existence are rational, that is, comprehensible to reason. I cannot conceive of a genuine scientist without that profound faith. The situation may be expressed by an image: science without religion is lame, religion without science is blind.

Einstein bu paragrafı önce Almanca yazıp sonra İngilizceye çevirmiştir.
Olduğu gibi Türkçe'ye çevirmek zaman alacak. Anlamına sadık kalarak gerkli yerlerini çevireceğim.

Her ne kadar din ve bilim dünyaları birbirlerinden açıkça farklı iseler de, aralarında güçlü karşılılkı ilişkiler ve bağımlılıklar vardır.
Her ne kadar din hedefin ne olduğunu saptarsa da, hedefine nasıl ulaşılacağını bilimden öğrenmiştir.
Ama bilim yalnız emelleri, gerçekleri ve anlamayı kendine ilke edinenler tarafından yaratılabilir. Bu hissin kaynağı dindir.
Akıl ve mantık da bu güçlü imana hizmet eder.
Ben bu bağlamda imanı güçlü olmayan gerçek bir bilim adamı düşünemiyorum.
Bu durumda diyebiliriz ki:
Dinsiz ilim kör, ilimsiz din topaldır .

Burada kullanılan lame terimi topal değil de eksik anlamına geliyor.
Bilimde mutlaka din, dinde de mutlaka bilim olmalıdır şeklinde bir ifade değil bu.
Dinle ilgili bazı niteliklere bilim adamlarının sahip olması gerekir şeklinde bir anlam çıkarılmalıdır.
Bu nitelik bilime iman etmektir. Einstein bilimle dini başka şekilde bir araya getirmiyor.

balon said:

Dünyadaki tasarım harikalarından teknoloji üretilmiyor mu?
En ufağından tekstilde nilufer çiçeğinin yapısına bakılarak alman şirketlerinin araştırma yaptığını işitmedin mi? Buna göre nano boyutunda su geçirmeyen kumaşların olmadığını duymadın mı_
İslam dini ," Ne kadar az düşünüyorsunuz?" deyip tefekkürün , düşünmenin 1000 yıl nafile ibadetten daha hayırlı olduğunu söylemiyor mu?
O dinin Peygamberi , "İlim Çin'de bile olsa gidip alınız " demiyor mu?
Robotlar ne düşününelerek yapılıyor acaba?
Ya da bir clima cool teknolojisi bulunurken ağaçların gövdelerindeki kılcal yapından esinlenme yok mu?

Bir gözden, bir burundan yola çıkılarak ciddi tasarımlara yol açamaz mısınız?

Etrafındaki bu kadar muhteşem şeye, bu kadar kibirli ve kapalı olabilir mi insan? Ayrıca bilimin önermediği ve tavsiye etmediği fakat dinin onayladığı herhangi bir şey gösterebilir misin bana İslam için konuşursak?

Hepimiz ateist olalım o zaman, bilimle ilgileniyorz çoğumuz.Kimimiz doktoruz, kimimiz mühendisiz, kimimiz biyoloğuz. Nasıl saçmaladığınıza bazen hiç dikkat etmiyorsunuz

tamam da burada doğadan kopya çekilmesi ile din bilim ilişkisin anlamadım. bazı buluşlarda doğadan esinlenmesinde din bilim ilişkisinin ne alakası var

balon said:

sen görmek istediğini görüyorsun ayrıca bütün dinler iyiliği emreder. ayrıca hristiyanlık ta isa bir yanağına tokat atılır sa diğer yanağını dön der. ama islam da kısas a kısas anlayışı vardır. bu örnekten hristiyanlığın daha yumuşak olduğu sonucu çıkar. demem o ki islamın bazı iyi şeylerini alıp ta sanki islam olmasa o iyi şey hiç olmayacakmış gib davranma. çoğu dinler( 3 semavi din dahil) daha düne kadar bir sürü insanın ölmesine yok olmasına neden oldular( nelerden bahsettiğimi anladın sanırım.) vs vs vs

balon said:

Dediğim gibi İlim Çin de bile olsa gidip alınız diyen bir dinin Peygamberinin bilime bakış açısı gayet açık ve nettir.
Çoğu İslam alimine göre eğitim yoluna giderken öldürülenlerin şehitlerle bir tutulduğuna dair iddialar vardır .

Katolik Kilisesinin yaptıklarını ya da bir iki çapulcunun yaptıklarını , düşünmeyi bu kadar önde tutan bir dine karşı savunmak , sadece senin art niyetin ve karalama çalışmalarındır ve tabi ki insanlar tarafından yenmeyecektir .

bilimi müslümanlar bulmuş gibi davranma şimdi o kadar mısırlılar,sümerler,yunanlılar çinliler nereye gitti. bilim geçmişindekilerle kendine birşeyler katarak ilerler bunu unutma. islam o kadar bilime önem veren din de neden bugün islam aleminin çoğu fakirlik için de geziyor. neyi eksik yapmışlar

ayrıca geçmişle öğünen değil utanan taraf olman gerekir. düşünsene fransa da 19 yy. kadar tıp kitabı olarak kullanılan ibni sina nın kitabı varken bugün ise en ufak birşey de avrupa ya amerika,çin japonya ..... muhtacız. geçmişimiz de biz neymişzi böyle deyip öğünmen yerine düştüğümüz şu hallere bak deyip utanman lazım

balon said:

neden bu kadar said nursi nin üzerine düşüyorsun, cüneyt arkıh filmlerindeki battal gazi gibi, malkoçoğlu gibi vatanı tek başına mı kurtardı bu adam. neden oun üzerine düşüyorsun. o kadar vatana hizmet eden ve şehit olan kişiler varken tek başına said nursinin üzerine düşmen atalarının kemiklerini sızlatmaktan başka birşey yapmaz.
Mesaj tarihi:
AHAHAHAH
Einstein'in sözünü kasarak bu kadar feci sallayamazdın .
helal olsun, saygı duydum emeğine.

Ama ben yine de kendi kendine kapak oluşturduğun için teşekkür eder , at gözlüklerinle sağlıklı ve mutlu yıllar dilerim.
Mesaj tarihi:
balon said:

AHAHAHAH
Einstein'in sözünü kasarak bu kadar feci sallayamazdın .
helal olsun, saygı duydum emeğine.

Ama ben yine de kendi kendine kapak oluşturduğun için teşekkür eder , at gözlüklerinle sağlıklı ve mutlu yıllar dilerim.

bu sun işte sadece alay ve saldırı. şu yanlış desene

veya da abilerin gelsinler toplu saldırın bana dalga geçin hadi

dinsiz ilim topalmış hasssektör
Mesaj tarihi:
balon said:

Yine doğru demiş.

Bilimsel versiyonu için,

Hangi bilimsel aktivitelerde bulundun bu konuya doğru demiş diyebiliyorsun?

http://hpd.de/node/4584

ein said:

er Brief, der sich über 50 Jahre lang in einer Privatsammlung befand, soll diese Woche in London versteigert werden. Er lässt keinen Zweifel daran, dass der theoretische Physiker kein Unterstützer religiöser Glaubenssysteme war, die er für „kindischen Aberglauben“ hielt.

eınsteın said:

In dem Brief sagt er: „Das Wort Gottes ist für mich nicht mehr, als der Ausdruck und das Produkt menschlicher Schwächen. Die Bibel ist eine Sammlung ehrbarer, aber dennoch primitiver Legenden, welche doch ganz schön kindisch sind. Keine Interpretation, wie feinsinnig sie auch sein mag, kann das (für mich) ändern.“

Tercüme ettir abilere sonra bilmediğin cümleleri alıntılama bir daha.

Kaynak said:

Übersetzung: Andreas Müller
Quelle: James Randerson. Childish superstition: Einstein's letter makes view of religion relatively clear. Guardian. 12. Mai 2008.
http://www.guardian.co.uk/science/2008/may/12/peopleinscience.religion
  • Yeni Oluştur...