Brigand Mesaj tarihi: Eylül 25, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 25, 2009 Merhabalar; 2 sorum olacaktı. Bir şirkette doğal olarak bilgisayarlardaki yetkiler kısıtlanmalı. (Windows) 1) Yetki kısıtlamaları için active directory mi kullanılmalı? Active directory ne kadar gelişmiş bilemiyorum, yani çalışacak programlar, internet kullanımının yaskalanması veya yasaklı siteler, bilgisayarların erişilebilecek klasörleri ve çeşitlerini yapabilen program, sistem veya server yazılımları aramaktayım. 2) 6-7 bilgisayarda sürekli iş yapacak insanlar düşünelim, bu işlerin en iyi depolanması için bir server şart. Yalnız servera da hepsi bağlanacak, malum bir kişi bir işi yapıyor, diğer kişi o işe devam ediyor... Adam işten ayrılırken serverdaki herşeyi ağdan silip gitmesin. Elbet "her çalışmanızın kopyası bilgisayarınızda da kalacak" diye şart koşarak bunu çözebiliriz, zaten sorun bu değil. Bu gibi benzer olaylar için en iyi depolama ve erişim için ne gibi yazılımlar tercih edilmeli. Windows server'ın içinde bu gibi ihtiyaçları karşılıcak şeyler varmıdır? Extra yazılım gerekirse önerileriniz varmıdır? (Windows server üzerinde hiç bu kadar ayrıntılı çalışmamıştım da) Fikirleriniz ve yönlendirmeleriniz çok işime yarayacaktır.
Mum_Chamber Mesaj tarihi: Eylül 25, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 25, 2009 active directory ile yetki kisitlamasi direkt alakali seyler degil. onemli olan, adama verdigin hesap administrator olmayacak. ama oyle olunca da, adam bir program yuklemen/update etmek isterse destek verecek biri olmali. onun disinda da kullanicilarin desktoplarini dahil baska bir serverda tutabilirsin. bizim oyle, ben her dosyami serverdaki bolumumde tutuyorum, istedigim bilgisayardan girip calismam mumkun oluyor (her programim yuklu olmasa da..) onun da duzenli backup'ini aldin mi (tercihen incremental) super olur, tadindan yenmez :)
roket adam Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 veriler önemliyse yedekleme ve koruma için cdp tarzı bir alet kullanabilirsin. ağa bağlanan bir cihaz bu. client tarafına ufak bir yazılım kuruyorsun, herkesin yedeklenecek klasörlerini seçiyorsun. sürekli olarak yedekliyor basit mantığı bu. kötü niyetli kullanıma kesinlikle kapalı bir sistem. eleman cdp client'i kurulu bilgisayardaki her şeyi silse, üstüne yazsa, veya içeriğini değiştirse bile dosyaların her versiyonu cihaz üstünde tutuluyor. basit olarak alet bu da, çok daha gelişmiş özellikleri var. biraz daha para ayırabilirsen verileri yangından depremden bile korursun dsfkj. çok da pahalı aletler değil bildiğim kadarıyla. biraz verirsin, sonra başın ağrımaz. aha link http://sonicwall.tesan.com.tr/urunler.aspx?id=2 not: şu adresteki e-book'u mutlaka okumanı öneririm, olayı daha da netleştirirsin kafanda. ben bundan sonra ikna olmuştum. http://www.sonicwall.com/emea/10661_11705.html
riglous Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 "roket adam" said: ...biraz daha para ayırabilirsen verileri yangından depremden bile korursun dsfkj.... Bunu soylemek istedigine emin misin?
aquila Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 ahah sanki wordde yazi yazarken cikan atac gibi olmus.
Mr_Hand Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 ofiste small business server (windoz 2003) kullanıyoruz. istediğin herşey oluyo zaten bu işletim sistemiyle. ayrıca bir de yedek almak istersen, serverdan uzak bi noktada network attached storage kullanırsın, o da yetmedi bi yerde vps kur dsfsdf. bi de şey var, serverda MS SQL 2005 varsa, sharepoint diye bi program veriliyo, bununla collaboration muhabbetini ayrıca yapabilirsin. ofis içinde intranette google apps tarzı bişey oluyo işte. ayrıca benim yaptığım gibi intranet ile yetinmeyip bunu dışarı da açarsın istersen de, malum bağlantı sıkıntısı var, adam gibi serverdan veriyi upload edebileceğin "ucuz" bağlantı yok.
Brigand Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Konuyu açan Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 @Mr_Hand Small business server mı, windows serverda da oluyor mu? İnternet engelleme ve belirli site engelleme olayı da oluyor mu? @roket adam Fiyat göremedim ya, baktım o kadar. Hayır aslında böyle bişeye gerek yok ki, haftalık bi makinadaki dosyaları yazılımsal olarak kimsenin erişmesine izni olmayan ağdan diğer makinaya atsa tamam işte mis gibi :) @Mum Çalışan programları nereye koyuyor öyle yaw, mesela photoshop yüklü makinada, hangi makinada yüklü olması gerekiyo? her makinada mı, bir tek serverda mı? Bir de internet engelleme belirli site engelleme olayı var mı active directoryde?
/Escobar Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 - Yetki ayarlari icin windows policyde yapicaksin ayarlari. - Eger serverda Win 2003&2008 kurulu ise volume shadow copy'den senin belirledigin süre icinde belirledigin dosyalar&klasörler icin ve belirlenen süre araliginda serverin backup almasini saglayabilirsin.
/Escobar Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Bir de active directory kullanici yönetimi icin, yetki ayarlari icin vs degil :) Eger terminal server olarak kurarsan serveri serverda yasakladigin sitelere normal kullanicilar da giremez. Tabii bu ayarlari degistirmemeleri icin de policyden internet explorerin buna ait bölümlerini normal kullanici kapaman gerekiyor. Terminal server ortamini arastir biraz sen. :) Bizde citrix sistemi kurulu. Bilgisayar yerine de client koyduk millete. Harddiski olmayan, sadece ekran karti islemci vs olan bi alet iste. Hic kimse lokal birsey kuramiyor, serverda ne kurulu ise ve sen neye izin verdiysen sadece onu kullanabiliyor vs.
yetemenk Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 verileri serverda tutmak için folder redirection policy kullanırsın. bunun için file server a ihtiyacın olacak. (program falan istemiyorsan eger). internet erişim kısıtlamasından kastın tam olarak nedir? bir sürü metod uygulaybilirsin. eğer sadece internete çık ya da çıkma gibi bişe yapmak istiyorsan iş networke kayar. network tarafında çok basit bi işlemle bunu yaparsın. ama adres engelleme istiyorsan websense tarzı bişeler lazım olabilir.
Brigand Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Konuyu açan Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 yani dns adresi girmezsen eğer internete girilmez tamam da onu düzeltmesi çok basit :) hafifçe düzeltilemicek zorlukta bişe olsun. evet toptan interneti kesmeyi diyordum... edit: şöyle küçük bir şifreli program olsa internet erişimini engellicek...
roket adam Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 riglous said: "roket adam" said: ...biraz daha para ayırabilirsen verileri yangından depremden bile korursun dsfkj.... Bunu soylemek istedigine emin misin? evet geyik gibi durmuş da, firmanın yurtdışında datacenter'ları var, off site backup yapıyorlar belli bir subscription ücreti karşılığında. 256 bit aes ile şifreleniyor ayrıca veriler.
yetemenk Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 DNS girmeyerek ile olmaz o. internet erişimi için kullandıgınız cihaz basit bir modem mi yoksa yönetilebilen mi router mı? ISA server var mı sistemde? ISA server ile yapabilirsin. router üzerinde access list ile yapabilirsin. yönetilebilen bir switch in varsa switch üzerinde de yapabilirsin. modemim önünde bir firewall cihazı varsa onla da yapabilirsi. yapabilirsin de yapabilirsin. elinde neler var onlar önemli :)
Öne çıkan mesajlar