Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Batarya Sorunu


nedanko

Öne çıkan mesajlar

Elektrigi saklamak insanoglunun en buyuk sorunlarindan biri, Irak'ta Amerikan askerlerinin en cok sorun yasadigi teknoloji imis, bataryalari bitiyor aletlerindeki.

Dunya teknolojide bu kadar ilerlerken bataryalarin geride kalmasi biraz garip acikcasi, yani laptop gibi herkesin satin alabilecegi muhtesem teknolojik bir alet yapiyorsun ve bataryasi 2-3 saat gidiyor. Bir teoriye gore batarya teknolojisinin geri kalmasi bilincli bir sey, cunku ilerlerse petrole, enerji firmalarina gerek kalmayacak, ornegin gunes enerjisiyle belki depo edip uzun sure kullanabileceksin vs, sirketler istemiyor boyle teknolojileri. Nikola teslanin laboratuarinin kundaklanmasi, 5 kurussuz olmeside belki buna delalet..

Neyse bu kadar genel kulturden sonra konuya geleyim. Ben ara ara bazi konularda ihtiyacima ya da merakima gore arastirma yaparim. Bir blog um olmadigi icinde bunlari aktarmak mumkun olmuyor biri spesifik olarak sormadigi surece bana.. Son zamanlarda batarya arastirmasi yapiyorum laptopin daha uzun sureli gitmesi icin, guzel seyler ogrendim yazayim buraya merak eden, ya da ileride arastiran biri bu know how a ulasir..

Notebook un bataryasini uzatmanin en pratik yolu, notebook un ureticisinden ornegin Sony den large capacity battery almaktir. yaklasik 1.5 kat suresini uzatir. Yani 3 saat kullaniyorsaniz, 4.5 saate cikarir.

Ikinci yol ve bence daha mantikli yol external battery almaktir. Bunlari ayri olarak sarj edersiniz ve laptoplarin %90 ina uyumludur. Kapasitelerine gore ekstra enerji saglar bunlar. Bazilari size 2 saat ekstra enerji saglar(70-80 dolar civari), bazilari 6-7 saat(200 dolar civari), bazilari 18-20 saat (500 dolar civari). Bunlarin universal olmasi bir avantajdir, yani her notebookla kullanirsiniz, ikincisi ayri olarak sarj edersiniz, ucucncusu cogunda USB giriside vardir, yani ipod vs telefonda sarj edersiniz. Bir avtanajida ekstra enerji saglamasi, yani large capacitiy alirsaniz 4.5 saat gidersiniz fakat, bu bataryalardan alirsaniz 6 saat + 3 saat orjinal omur yani 9 saate kadar cikar kullanim sureniz. Bir guzelligide sarj olurken laptopinizida sarj eder. Yani laptopin orjinal adaptorunu tasimak zorunda degilsiniz, bunu baglarsiniz laptopa, aletide elektrige baglarsiniz hem kendini sarj eder, hemde laptopi..

Baska bir yol Solar Power almaktir. Bunlar degisik sekillerde geliyor. Ornegin cantalar var, cantanizda laptop, o sirada gunes varsa notebookunuzda sarj oluyor. Onun disinda acilir olanlarida var. Gunesli bir gunde notebookunuzu elektriksiz kullanabilirsiniz. Fakat solar paneller genis bir alana ihtiyac duydugundan, ancak laptopiniza eletrik verir, sarj etmesi zordur ayni zamanda.

Tabii mesela external battery alip, ona solar power da alabilirsiniz. Boylece bir yandan az az sarj ederken external battery i kullanabilirsiniz.

Baska bir yolda 1-2 sene daha beklemek, cunku Toshiba, Samsung, Nec gibi firmalar Fuel Cell batteryler ustunde calisiyor, prototiplerini yaptilar. Methanol koyuyorsunuz buna bittikce, 1 ay kadar elektriksiz gidebiliyorsunuz boylece. Su an ki prototip ekestra agirlik ve buyukluk verdigi icin daha satista degil, kucultmeye calisiyorlar. Birde deregulation bekliyorlar, cunku ucakta tasimak falan sorun olabilir..

Bunlardan en mantiklisi Fuel Cell ama arastirmama gore 2005 den beri 1-2 senede cikacak deniliyor, dha ne kadar surer belli degil. Toshiba Ipod icin ufak versiyonunu bir kac ay icinde surecekmis piyasaya, ama Toshiba kac senedir cikaricaz diyo, bu da gecikebilir.

Bende daha arastiriyorum, ikinci opsiyon icin batterygeek.net e bakabilirsiniz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Large capacity bataryalarla macbook performansi yakaliyorsun gerci.


Birde ikinci yol TR de de uygun olur, cunku large capacity batteryler 1.5 kat gidiyor, ayni fiyata 2 kat gideni aliyorsun yurtdisinda, tr de fiyat ne kadar zamlansada ikisinina rasindaki oran pek degismez.. Hem 2 kat gidiyor hemde ekstra avantajlar sagliyor yukarda dedigim gibi..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

abi pil demissin sunu yaziyim
once sunu diyim
elektrik muhendisiyim. master yapiyorum su anda yane 1.5 seneye yuksek elektrik muhendisiyim.

PIL TAKILIYKEN SARJA TAKMAK PILI OLDURMEZ. SARJ SOLUYKEN PILDEN ELEKTRIK GECMEZ. HER PILIN BI DOLMA BOSALMA SINIRI VARDIR ONU ASINCA DOGAL OLARAK YAVAS YAVAS OLUR. PILI ARADA BOSALTIN YOKSA PIL KENDINI UNUTUR MUHABBETI 10 SENE ONCEKI LITHIUM OLMAYAN PILLER ICINDIR.


tesekkurler bu CAPS LOCK tusunu kimden odunc aldiysam su kenara koydum gelsin alsin
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

peki bone bisi sorucam. external battery alsam su kullanimlar arasinda bir fark olur mu? hangisi en efektifdir? gerci denicem ama teorik cevabini merak ettim..

3 saatlik orjinal battery + 6 saatlik external batterymiz var. Ikiside full dolu varsayalim..

Ilk setupda soyle yapicam;

Laptopa direkt baglicam externali. Iki batteryde bitene kadar kullanicam

Ikinci setupda

Ilk once internal battery i bitiricem, bitmesine yakin externali takicam.

Ucuncu setupda

Internal battery i cikaricam. External battery i kullanicam once, bitince cikaricam onu, sonra internali takip ondan gidicem bitene kadar.

Ucuncu setup sanki daha efektif gibi olur geliyo bana, cunku diger bataryayi sarj ederken kayip olabilir arada dimi? Yoksa olmaz mi, ha cikarmisim ha cikarmamisim farketmez mi?

Gerci ucuncu opsiyonda aradasarj etme avantajida oluyo bosa dustugu icin, mesela arabnin cakmakligina baglayip sarj etme gibi.. Ama daha uzun kullanimda saglar mi merak ettim..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

abi bak
ac bagliyken sistem once kendini calistirir
guc yeterliyse pili doldurmaya baslar
senin pilin dolu olacagi ve acden guc geldigi icin
pili hic kullanmayacak

once disardan gelen external batteryi bitirir
ne zaman extarnal biter
aaa der enerji kesildi
kendi pilini yemeye basar
teorik olarak hic bi guc farki olmaz
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

anladim eed peki mesela ikinci dedigim setup ta arada kayip olur mu? cunku orada internal battery i de sarj ediyo. ikinci setupla ucuncu setup arasinda (yani pili bitik bir battery ile pili cikmis bi sistem arasinda kullanim suresi farki olur mu?(external battery den aldigini varsayiyioruz gucu) Sanki olur gibi geliyo cunku internal battery i her ne kadar sarj etse, ve onu sonucta kullansakta, arada kayip olur gibime geliyor, dogru muyum?) biraz karisik ama iki postumu okuyunca anlarsin sanirim..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bizim kullandığımız lifepo4 bataryalar var lityum polymerlere göre energy density %75-80 civarında fakat thermal runaway (bataryanın patlaması) gibi bir sorun yok, -30 +50 derece sıcaklık aralığında çalışıyorlar kapasitelerinin 15-20 katı miktarda süratte boşaltılabiliyorlar, 15 dakikada tamamen şarj edilebiliyorlar ve 1000 cycle civarı ömürleri var.
7.60 Watt Hour per cell, tanesi ebaydan alırsan 6-8 dolar, fabrikadan 16 dolar. Self discharge yani kendi kendine boşalma sorunu pek yok.

Solarda çok bir iş yok, metrekareye düşen enerji miktarın belli ve teorik olarak günlük alabileceğin enerji miktarı yüksek olsa da o kadar saat güneşte kalıcak sistem yapmak feasible değil, benim sadece cep telefonu iphone pda vs şarj etmek için üzerinde uğraştığım çinde panellerini ürettirdiğim bir projem vardı fakat MPPT gibi elektronik sistemler olmadan solar panelleri çalıştırmak çok iyi sonuçlar vermiyor elektronik olarak komplike, laptop için hiç umut yok, power supply olarak harici unite yapıp sürekli güneşte bırakman lazım, ama cep telefonları için güzel bir sistem.









bu da ultracapacitor kullanan (kimyasal içermeyen batarya kapasitör gibi çalışıyorlar, fakat kapasiteleri çok çok düşük) bi prototip






Bu ürettirdiğim paneller.


3 tane iphone çalıştıracak miktarda solar panel.

Bu noktalarda projeden biraz uzaklaştım elektronik kısımlara takıldığım için.

Nedanko eğer internal bataryan bittikten sonra externalı takarsan, external bataryan internalı şarj eder ve şarj devreleri normalde AC ile çalışması için tasarlığından low efficient, arada enerji kaybedersin. O yüzden externalı sürekli takılı tut, o bitince internaldan yesin.

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Valla hesaplıyorsun laptopu real time çalıştırmak için 1 metrekare solar panel alanı gerekiyor sağlam güneş gerekiyor. Diyorsan ben laptopumu günde 6 saat güneş altında bir power supply a takılı bırakıp sonra kullanıyorum al kullan ama pratikte "günlük" hayatta böyle olmuyor, biraz düşünürsen her 4-5 saatte bir prize erişimin olacaktır, amacın o prize eriştiğin esnada bataryalarını süratlice doldurup devam etmek, o zaman da lifepo4, ultracapacitor gibi 15dkda 1 dkda şarj olan teknolojiler mantıklı gelmiyor.
Kamplarda vs kullanılacak solar panellerin de böyle katı değil de katlanabilen türlerden olması bana daha mantıklı geliyor ve çadırın, çantanın üzerine takılabilecek bir sistem yapılabilirse daha da güzel olur malum ya panel metrekaren öküz gibi büyük olacak ya da panellerin güneş altında kaldığı süreyi arttırıp ve batarya depolama falan kullanıcaksın.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ya bana 9-10 saat gitmesi gerekiyo, external battery ile gidiyo gozukuyo ama boyle bisinin su avantaji var.

http://www.chinavasion.com/product_info.php/pName/portable-solar-batterycharger-in-tough-clamshell-case/

24000 mAh kapasitesi var, normal bi notebook un bataryasinin 4400-4800 var(macbook 5000) bunlarin 24000 yaziyo, yani teoride 5 kati uzun gidiyor (2 kati bile gitse yeterli, birde 9 saatin 5-6 saati dogru duzgun gunes gorecek, oradan da 1-2 saat alir 10-11 saat falan eder)


senin dedigin turde bataryaya sahip external battery bulamadim, oyle bisiler okumustum bi teknoloji 5 dk da sarj oluyo falan diye ama o teknolojiye sahip battery satmiyolar, oturup custom kendin yapman gerek..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Alet için:

Solar Power: 10W

Capacity: 24000mAH

Solar power olarak 10 watt diyor
mesela benim aldığım solar panellerin tanesi 0.8 watt, mesela en son göstediğim çantada bu panellerden 16 tane var yani güneşe koysan 12.8 Watt üretiyorlar. Panelin tanesi 3.5 dolar. Yani sadece panelleri 56 dolara aldım. Tabi benimkiler bağımsız modüller halinde fiyatı çok arttırıyor blok şeklinde değil. Ama artı olarak vurup tekini kırarsan değiştirebiliyorsun ekliyip çıkarıp kapasiteyi değiştirebiliyorsun.
Ama gösterdiğim çanta bile bi laptopu şarj etmede baya yetersiz kalıcaktır.

Nendako voltaj vermeden batyarya kapasitesi hesaplıyamazsın mesela:

http://www.buy.com/retail/product.asp?sku=211849613&listingid=47821213

Notebook bataryası 4400mAh 11.1V
6 Cell, cell başına li-ion 3.7V, yani 2P3S 2 paralel 3 seri şeklinde puntolu neyse.
11.1*4.4 Amps = 48.80 Watt Hours
Batarya kapasitesi 48.80 watt saattir.

O çinli panel 22000 diyor fakat voltajını bilmiyoruz.
Fakat güneşte 12 saate şarj olur diyor, tam güneş desen 10 Watt solar panelini tam kapasite kullanıyor desen 120 watt saat bir bataryası var demek, arada kayıplar vs olacağı için 100 Watt saat diye yuvarlasan, genede kapasitesi laptop bataryasının 2 katı.
120 watt, 22000 mAh 5.4V batarya demek. Li-poly bataryaların nominal voltajının 3.7V olduğunu biliyoruz yani ya 3.7V ya da 7.4V olacak yani veriler tam olarak birbirini tutmuyor.
Ekstradan da kullanmayacağın inefficient solar paneller taşıyacaksın.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

dogru , kullanilmaz degil gerci, 6 saat guneste kalsa 60 watt ediyor, yine oradan da kazancin var aslinda.. ama tabii benimde aklimdaki bu degildi, suydu..

http://www.battery-charger.com.au/outsource/outproduct.php/External%20Battery/133Watt%20Li-ion%20Universal%20External%20Laptop%20Battery/24
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

6 saat 11-5 arası falan olmalı bide saat olarak bide paneli en azından saat başına güneşe çevirmelisin malum bikaç derecelik açı bile baya miktarda düşüş yaratıyor üretilen enerji miktarında. Güneş takipi solar sistemlerin zor konularından biri.

O üründe bak aşada hesaplamayı vermiş 133Wh gayet güzel ama fiyat da az değilmiş hani.
Şarj süresi 3.5 saat olmasa bide.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

senin dediginde ucuz bisi degilmis ki

http://cgi.ebay.com.au/Lithium-Battery-LiFePO4-24V-10Ah_W0QQitemZ320424119289QQcmdZViewItemQQptZAU_Electronics_Batteries_Chargers?hash=item4a9ac40bf9&_trksid=p3286.c0.m14#ht_500wt_956

10000 mAh neredeyse ayni sayilir voltaji ayni farzerdersen, 400 AUD ye satiyolar 500 milyonu geciyo.. bi de charger da yokmus ekstra aliyosun..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Tabi bunları yapmak için illa elektronikçi bi arkadaş bulup kitlemen lazım şarj etmek için AC-DC converter ayarlıyacak overcharge falan etmiyecek, sonra çıkış için regülatör falan gerekiyor sürekli 12V falan versin diye, biraz karışık varsa elektronikçi bi arkadaş sar başına hayatı kararsın ama güzel bişey çıkabilir
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

mesela bu verdiginde 20 tane var. soyle bisi diyebilir miyim o zaman. bunlari seri ve paralel baglasam 5 li mesela. 5 tanesi 16.5 V 4 kere baglaninca 9200 mAh kapasiteli bisi mi yapmis oluyosun? 16.5 volta calisan laptop i yaklasik 2 kat goturur yani.. dogru mu hesabim?

edit: anladim, ama hesabim teorik olarak dogru mu merak ettim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...