Fistan Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 aferim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Revell Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Avustralya +1 Sydney +10 :( çok özledim ya Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nedanko Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Ya koylu olmak tabii kotu bisi degil, ama koylunun sehire gelmesi kotu. Goc her zaman kotu bisi, Turkiye'de zorunluktan burada da ihtiyactan oluyor. Avustralya nin da yapisini bozuyor sonucta goc, ama ihtiyaclari var, Avrupa'da ayni sekilde ihtiyaci var goce.. Ama koylu diyince orta dogu koylusu ile anglo koylusu arasinda fark var. Bir kere bizde egitim yok bizde koylu koysuz ayrimi degil, egitimli/egitimsiz ayrimi yapmak gerekiyor. Sehri bozanda o oluyor. Egitimli adam hep iyidir, Avvustral'yaninda koylusu egitimli sonucta. Bak Turkiye'nin 7 kati topraga, 3 te birinden az nufusa sahip bir ulke, o yuzden her yere imkan goturmek zor burada. Adamlar bir koydeki 2 cocuk bile egitim alsin diye, Uydudan ders yayini yaptiriyolar, hoca ile birebir. Adam koyunde colun ortasinda uydudan ders yayini aliyor, egitim aliyor. O yuzden tabii ki bizim koylmuzden farkli adapte olma konusunda. Bizim egitimli koylumuzde daha rahat adapte oluyor hep. -Istanbul konusunda da, istanbul un tabii yapisi falan kotude, muhtesem derken o ruhu guzelligine soyledim, ben istanbul asigi biriyim, cok da elestiririm, benimki ayri bisi) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Apis Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Bu arada nedanko, dönme. =) Uzun vadede etkileri baya kötü oluyor. Zaten yazmışsın yaşadıklarını. Çarp onları 25 ile. Bu arada baya pati varmış yahu Avustralya'da. Geçen yaz mangal fln yapmıştık patiler olarak, keşke senden de haberim olsaydı... =) Tabii Sidney'deydik, sen neredesin bilemiyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Revell Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 nerde oturuosun au da merak ettiydim Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fly Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 epi topu bu yaz 1.5 ay kaldım (= tatile gittim) avustralya'da, atladığım bir sürü etken olabilir de, interneti sorun (ciddi bir eksi denebilir mi o da var) çokkültürlü yapıya alışkın olmadığım için biraz afallattı izolasyon hissiyatı bunun dışında şahsen göremedim buranın bir artısını oraya göre. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Revell Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Benim hayalim mezun olduktan sonra Sydneye yerleşmek geri dönmemek üzere ne olursa olsun Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Apis Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Evet internet baya dert =) (Eve bağlanması 1.5 ay sürmüştü!) Ama mesele belediyecilik, alt yapı ve zihniyet olunca farkı anlamak için oturup bir süre yaşamak gerekiyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
huun Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 türkiye'nin tek sorunu devletin kendine yönetici bir elit! yaratamaması. burdaki elit, son yıllarda çok lafı edilen; kendini bir bok sanan, halkı hakir gören tarzda tipler değil. hatta elitten kasıt, ayrıcalıkları olan tipler de değil. devlet yönetebilecek niteliklere sahip kaliteli insanlar. misal a.b.d'de iyi bir üniversiteden mezun 20'li yaşlarının başında kimseler direk devletin üst düzey yöneticilerinin ekiplerine katılıyor. bunlar çekirdekten yetişme devlet adamı oluyor. bizim mevcut sistemde nadiren iyi yetişmiş, kalite kimseler siyaset arenasından sıyrılıp devletin başına geçebiliyor. bahsettiğiniz bütün diğer sıkıntıları ben buna bağlıyorum. hepsi aslında kalite yönetici bir kitleyi göreve getirmekle halolacak sorunlar, tabii zamanla. genel olarak ülkeden memnunum ben. yani sokakta köylüsü de, cahili de sonuçta bizim insanımız. benim köylüm, benim cahilim diyip kucaklarım ben. beğenmediğim yön olarak, insanların fazla ben merkezcil olması. bu kendini ne yazık ki pek çok konuda olumsuz bir şekilde kendini gösteriyor. yani aynı ülkede yaşan insan topluluğu olarak göremiyor çoğunluk kendini. trafikte herkese küfür ederiz; ama pek çok kereler o küfür ettiğimiz şeyleri kendimiz yaparız. herkes kurallara uysun; ama biz uymasak daha güzel olur anlayışı. bir de kendimizi aşağı görmeye genel meyil. türkiye'de kadının teki tecavüze uğrar; "lan zaten bizim ülkeden başka ne beklenir, seks tabu, insanlar seks yapamıyor ondan." diye yorumlar gırla. bakıyorsun istatistiklere gavuristanda daha fazla bu suçlar. kendimize güven eksikliğiyle birlikte bunu da aşarsak güzel işler olur bu ülkede. bi de bazı arkadaşlar müslümanlığı olumsuz özellik olarak görmüşler, onu anlayamadım. cahil müslüman tamam çekilmez birşey de, tek başına müslümanlık niye ve nasıl olumsuz bir özellik oluyor? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nedanko Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 bende sydneydeyimde, koyluluk aksan gorunus degil, kafa yapisi.. medeniyet desen medeniler tabii ki.. sydney biraz daha koylu bi sehir, melbourne inanilmaz bir sehir, cidden inanilmaz.. onun disinda selam verme olayi demis arkadasta, onda da ilginc bi anim var, buradaki her insan guler yuzludur, 2 dk da hayatini anlatir, kocasindan bosandigini neden bosandigini falan sanki 40 yillik dostu gibi samimidir. Misafirperverlik diyince mesela turkler misafirperver mi simdi oluyosun, bu konularda iyiler.. bende alistim zaten tr ye dondum minibuse biniyorum merhaba diyorum, adam garip garip bakiyo, shop a giriyorum alisveris yapan kisiye selam veriyorum, kiz ona yaziyorum zannediyo, o igrenc turk asik suratliligini gosteriyor. off eed bu da listede ayrica, dover gibi bakmalari.. baska bir arkadasta gelecek kaygisi demis, evet bu iste benim sizin hepimiz icin uzuldugum en buyuk noktalardan biri. Ne egitim aldigin, nasil yasadigin onemli degil, burjuva kulturden gelmedigin surece, hayat ve gelecek kaygisi ust noktada bizde. Yalniz unutmayin yurtdisina cikinca degiseceksiniz zannetmeyin. O yuzden Turkiye de gocmenler hep ev alir, araba alir. Yurtdisindaki gocmenler para biriktirir. Cunku damarlarina islemistir gelecek kaygisi, dur su parayi harciyim bi dunya gezisi yapiyim demezsin mesela, bi ev aliyim dersin, sonra bir araba, dur 3-5 kurus bankada tutayim ne olur ne olmaz. Bi bakarsin 50 ne gelmissin, tamam ev araba yapmissin ama bi bok yapamamissin hayatta, surekli gelecek kaygisindan yiyememissin parani.. Ne kadar paran olduguda farketmez 300 bin dolar kazanin, ev alirsiniz bakin soyliyim, 3-5 kurus yersiniz ama hemen yatirim yaparsiniz.. O yuzden farketmiyo yurtici yurtdisi bu konuda damarlarimiza islemis.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
midye dolma Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Eğitim kadar hayat tarzı da önemli, şehir hayatının insana kattığıyla köy hayatı bir değil. Mesela Batılı ve Avustralyalı köylülerin daha fazla toprağı var, doğulu köylüler kadar ağır ve zor koşullarda da çalışmıyorlar. Aynı eğitim kalitesinde bu bile onları diğer köylülerden daha farklı kılar, dünyayla iletişim kurmak için daha fazla olanakları var çünkü. Herneyse, bazı beyazları ırkçılık yaptıkları için suçlayamıyorum malesef. İşin deri renginde falan değilim ama bazı grupların faydadan çok zararı var gerçekten. Belki de Avrupa'da, Avustralya'da ırkçılık olarak adlandırılan durum senin masaya elini bastırdığında masanın sana geri uyguladığı kuvvet kadar doğaldır . Ne bileyim bir sürü insan bir sürü farklı kültür, heryerde olur bunun sancısı. Bu adamlar hala bunu kaldırabiliyorlarsa bu belki de diğer ülkelerden daha töleranslı oldukları içindir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nedanko Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 ya huun muslumanlik su yuzden, aslinda islam diyim mesela.. amacim din tartismasi acmak degil tabii, kendi gorusum de, DUnya'da musluman olarka nereye baksan , muslumanligi anlamamis, islam boyle bisi demiyo deniliyor. Ama %95 i demediklerini yapiyorsa diyorum ki islamiyet yanlis anlasilmaya cok musait bir din, o yuzden sevmiyorum. Musluman arkadaslaim var, muslumanlari sevmiyorum dogru olmaz o yuzden, din olarak kendisine antipatim var yanlis anlasilmaya cok musait bir din oldugundan.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
paspatur Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Valla Türkiye 'de yaşanır mı yaşanmaz mı artıları nelerdir eksileri nelerdir sorunsundan ziyade kendime şu soruyu sormuşumdur hep yurt dışında doğmuş ve çocukluğunu geçirmiş biri olarak: Ben Türkiye 'den başka bir yerde yaşayabilirmiyim. Hadi yaşarım da mutlu olur muyum? Cevabım Hayır oluyor hep. Bu biraz sigara içmeye benziyor. Bizi zehirlediğini bilsek de vazgeçemeiyoruz. Bağımlısı olmuşuz, alışmışız. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bodrack Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 nedanko said: ya huun muslumanlik su yuzden, aslinda islam diyim mesela.. amacim din tartismasi acmak degil tabii, kendi gorusum de, DUnya'da musluman olarka nereye baksan , muslumanligi anlamamis, islam boyle bisi demiyo deniliyor. Ama %95 i demediklerini yapiyorsa diyorum ki islamiyet yanlis anlasilmaya cok musait bir din, o yuzden sevmiyorum. Musluman arkadaslaim var, muslumanlari sevmiyorum dogru olmaz o yuzden, din olarak kendisine antipatim var yanlis anlasilmaya cok musait bir din oldugundan.. Altı çizili kısım direk klasik Müslüman arkadaşlarımız hepimizin var zaten istesekte istemesekte :D Ama tamamen katılıyorum . Hatta benim için daha da basit . Çevremde ki insanların çoğu müslüman . Bu bana (özellikle ramazan sürecinde) rahatsızlık veriyor . He diğer dinlerde böyledir belki . Ben bilemeyeceğim Türkiye dışında bir yer tanımadığım için . Öğrendiğimde nefret ederim onlarla . Şimdilik müslümanlar yeterli . Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
midye dolma Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 huun said: bir de kendimizi aşağı görmeye genel meyil. türkiye'de kadının teki tecavüze uğrar; "lan zaten bizim ülkeden başka ne beklenir, seks tabu, insanlar seks yapamıyor ondan." diye yorumlar gırla. bakıyorsun istatistiklere gavuristanda daha fazla bu suçlar. kendimize güven eksikliğiyle birlikte bunu da aşarsak güzel işler olur bu ülkede. Oradaki olay aslında o soruna sebep olan zihniyet. Amerika'nın pis biryerinde sebepsiz yere tecavüze uğrayabilir bir kadın belki, orada öyle güvensiz bir ortam vardı belki (örnek veriyorum Amerika'yı bildiğimden değil.) ama Türkiye'ye bakıyorsun burada aslında o kadar sapık psikopat yok. Kültür farklılığı, toleranssızlık, ataerkillik gibi şakır şakır çıkıyor önüne bazı olayların nedenleri. E bunlar da olmasa belki süper gibi şukka gibi bir toplum olacak Türk toplumu? İstatistiğe güvenmek yanlış bence, Türkiye ve diğer doğu toplumlarının sorunu kendilerine benzemeyenlere saygısız olmaları. Mardin'in de asayiş istatistiği çok az ona bakarsan, Türkiye'nin bu açıdan en sakin bölgeleri Doğu Anadolu'da hatta. E ama bakıyoruz İstanbul'daki Mardinliler'e? Aynı şekilde bu tür insanlar batıya gittiklerinde de yaşadıkları kültür şokundan dolayı gayet saldırganlaşabiliyorlar, o bazı batı ülkelerinin kabarık profiline bunlar dahil hep. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Nefr Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 nedanko said: ya huun muslumanlik su yuzden, aslinda islam diyim mesela.. amacim din tartismasi acmak degil tabii, kendi gorusum de, DUnya'da musluman olarka nereye baksan , muslumanligi anlamamis, islam boyle bisi demiyo deniliyor. Ama %95 i demediklerini yapiyorsa diyorum ki islamiyet yanlis anlasilmaya cok musait bir din, o yuzden sevmiyorum. Musluman arkadaslaim var, muslumanlari sevmiyorum dogru olmaz o yuzden, din olarak kendisine antipatim var yanlis anlasilmaya cok musait bir din oldugundan.. ben fransada yasiyorum malumunuz, ben de ayni kanidayim yani islama herhangi bir dinden daha uzak degilim aslinda inanc boyutunda, ama musluman kitleler -tekrar yazalim; bireyler degil, kitleler- mumkunse benden uzak allaha yakin olsun irkcilikla alakasi yok simdi soyleyecegimin, o yuzden irkcilik oldugunu dusunurseniz ilk seferde, bir kez daha okuyun en azindan: islamin sorunu bence araplardan cikmis olmasi. haliyle kultur olarak onlari yansitiyor, merkezinde de araplar var. simdi arap olmak iyi veya kotu birsey degil tek basina tabii, islamiyetin gelisinin araplari nasil kalkindirdigi da benim gozumde tartisilmaz bir gercek. cook uzun zaman en ileri medeniyet olmus adamlar temelde islamiyet sayesinde ancak bir noktada isler degismis; islamiyet dogu kulturunun etkisiyle -yahudilik gibi- sertligini ve tartisilmazligini korurken, hristiyanlik cesitli evrelerden gecmis, mecburen evrimlesip gelismis, essek gibi daha ilimli olmaya mecbur kalmis, kilise engizisyon mantigina veda etmis ya da ettirilmis oysa islamiyette boyle birsey yok. buna bagli olarak tahammulsuzluk -nispeten- cok fazla, islamiyeti yayma cabasi cok fazla, gruplasip kendinden olmayani dislama cok fazla vs... hristiyanlikta da var asiri uc tabii, yok degil. ama iste sayica daha az, siddet olarak daha az, genele oranlayinca cok daha kucuk yuzdesel olarak ayrica merkezi degil muslumanlik. hristiyanlikta en begendigim olay sistemdir, vatikandir. soyle ki, vatikan hicbir zaman asiriya kacamaz, insan haklarina veya dusunce ozgurlugune aykiri soylemlere girisemez kolay kolay cunku ne organizasyonun kendisi izin verir buna, ne de 'hristiyan' devletler. yine de en egitimsiz, en koyu cahil asiri dinci hristiyan icin bile papa buyuk adamdir, sozu dinlenir, son noktayi koyar yorum konusunda. bu durumda asiri dinci bos beyinler bile kontrol edilebilir dolayli yoldan da olsa oysa muslumanlikta 89657 tane seyhten sihtan biri cikar bir fetva verir, ondan sonra tum islam alimleri birlesse yine de o yanlis dogrusu bu diyemez. dolayisiyla ben kontrolsuzluge bagliyorum biraz da kendimce islamin sorununu tekrar: ne araplara ne muslumanlara karsiyim; ama sorarsaniz hristiyanlar mi olsun cevrende muslumanlar mi diye, eger ateist secenegi yoksa ben hristiyanlari alayim =] 'her musluman soyledir, her hristiyan boyledir' demek dumbukluk tabii, o bakimdan genel olarak kulturel yorum ve izlenimler bunlar. temelde insan olsun yeter ben tek tek birey olarak turk insanini fransiza tercih ederim mesela yapi ve yaklasim olarak; ama iste grup haline geldiklerinde ciddi bir suru psikolojisi ve buna bagli olarak farkli dusunceye karsi nefret, mumkun oldukca da baski ortaya ciktigina inaniyorum ben de Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
midye dolma Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Paticik'te amma yabancı ülkede yaşayan varmış, burası gurbetçi forumu falan mı :p Temelli mi gidiyor giden yoksa okumak için falan mı? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fede Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Eğer bir yeri seversen orası dünyanın en güzel yeridir Eğer bir yeri sevmezsen orası dünyanın en güzel yeri değildir. ben seviyorum baya türkiyeyi. başka bi ülkede doğsaydım yine de türkiyede yaşamak isterdim şu an yaşadığım gibi. - leri nicelik olarak baya fazla ama + lar telafi ediyo hepsini, zaten öyle olmasa isyan çıkardı şimdiye Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
EagleEye Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 valla bana nerde para orası güzel birader. ekonomik sıkıntı içerisindeyim :P okul bitsede rusyaya falan gitsem :P Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Dark_Soul Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 bence artık istanbulun mükemmeeliyeti falam kalmadı,aşırı kalabalık ve sorunlu bir yer oldu,onun dışında türkiyede mutsuz oldugum konular: -Aşırı baskı(bana değil tabiki:),kültür ve din bakımından. -İnsanların en ufak olaydan stress kavga çıkarmaları,çok fazla açgözlülük,az-çok para için insan hayatını sallamama -Rtük gibi bir kurumun varlıgı ve şu anki icraatları. -Bazılarına gösterilen abartı saygı. -İşine gelince müslüman ayagına yatan, işine gelince üç kaatçının önde gideni milyonlarca insancık. şimdilik bu kadar Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fede Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 bi de bu dedikleriniz Türkiyenin genel özellikleri değil baskı heryerde yok yağlama da her şirkette yok, olsa bile azıcık dişini gösterince tırsar o tipler müslümanlık ayağına dingillik yapanlar da dünyanın her yerinde olduğu gibi din adına dingillik yapanlarla aynı. aslında - lerin çözümü kişisel olarak basit de, sabrın olacak uğraşacaksın filan. sabredemiyoruz biz pek Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
midye dolma Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 valla dünyada dinle başı türkiye'deki kadar dertte olan bir ülke daha yoktur herhalde. heryerin dini ve dini yaşayışı aynı değil. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Dark_Soul Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 huun said: bir de kendimizi aşağı görmeye genel meyil. türkiye'de kadının teki tecavüze uğrar; "lan zaten bizim ülkeden başka ne beklenir, seks tabu, insanlar seks yapamıyor ondan." diye yorumlar gırla. bakıyorsun istatistiklere gavuristanda daha fazla bu suçlar. kendimize güven eksikliğiyle birlikte bunu da aşarsak güzel işler olur bu ülkede. bi de bazı arkadaşlar müslümanlığı olumsuz özellik olarak görmüşler, onu anlayamadım. cahil müslüman tamam çekilmez birşey de, tek başına müslümanlık niye ve nasıl olumsuz bir özellik oluyor? Bende yaklaşık 1 senedir bulgaristandayım,az da olsa olsa hristiyan-müslüman karşılaştırması yapabilirim,1.si müslümanlık kadar insanları zora sokan sıkıştıran baskı yapan bir din yoktur sanırım,yeme içmemizden,kimlerle nasıl arkadaş-sevgili olacagına kadar karışan bir din(şu anki haliyle) yoktur sanırım. 2. si ise bence türklerin geçmişi ile(osmanlıyı saymazsak)-müslümanlık birbirine uyuşmuyor,zaten türkler kılıçdan geçirilerek müslüman yapılmışlardır vakti zamanında. hristiyanlıga karşı ise hiç şekilde sempatim vs. yok ama müslümanların ve müslüman ülkelerin durumu ortada,dünyanın en geri kalmış ülkelerinin müslüman olmasıda tesadüf değil zaten, bir taraf mars da yaşam varmı diye ararkan,diğer tarafta ünilerde ramazanda kantin basıp adam dövmeler,sokakta sigara içene küfür vs.,arabistanda kuran-a sövdü(sözde) diye idama mahkum olan türkü kurtarma çabaları Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Lancelion Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 hobaa din tartışması gelir, 72 sayfa. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Prawler Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Turkiye'de yasamak gercekten cok zor +lari: Zengin ve kaliteli yemekler. Gercekten de burada cok ariyorum. Yedigim domatesten salataliga herseyin tadi cok farkli ve Turkiye'deki kadar guzel degil. Yani insan ozluyor bir sekilde. Keza Turk restorani bile var ama eti, meyvesi sebzesi Turkiye'dekiyle ayni olmadigi icin farkli oluyor tadi biraz. En cok yemekler ozleniyor. Sicakkanli insani. Bayagi duzenbaz, arkadan is ceviren ve cikarci insanlariz ama toplumda insanlara karsi olan sevgi bambaska. Daha dogrusu insanlik iliskileri, yardimlasma, komsuluk duygusu vesaire bunlar cok onemli bence. Burada nerede oturursan otur komsu diye bir kavram yok. Sen insanlari yemege ya da misafirlige cagirsan bile onlar cagirmiyorlar, evlerini baska insanlara acmayi istemiyorlar. Ve tabii ki son olarak ailenin ve arkadaslarinin Turkiye'de olmasi. Burda kimle arkadaslik yaparsam yapayim hicbiri cocukluktan beri yedigimiz ictigimiz ayri gitmeyen, beni en iyi anlayan insanlarla bir olamaz. Genel olarak zaten Kanada'da insanlar cok soguk. -leri: Toplumsal bir bilinc ve saygi cercevesi yok. Kesinlikle farkliliklara tahammul edemiyoruz. Kimimiz laiklik elden gidiyor adi altinda basortu takanlari yadirgiyor, kimimizse elinde sopalar oruc tutmayanlari kovaliyor. Baska yasam tarzlarina karsi toleransimiz sifir. Siyasetcilerin de en sevdikleri sey bu isten rant saglamak. Adamlar bunlar muhafazakar musluman diye oy veriyorlar, ama adamin calip cirpmaktan baska yaptigi birsey yok. Bu nasil muslumanlik? Yukarida da yazildigi gibi ben de muslumanligin yasanis seklini sevmiyorum bu acidan. Cunku Turkiye'de ogretilen muslumanlikta hosgoru denilen birsey yok. Eger olsaydi bunca katliam yasanip bunca aydinimiz oldurulmezdi. Toplum tamimiyle sorgulama, basina gelenleri oturup degerlendirme bilincinden yoksun. Mesela rantci birini gorup, yesin ama musluman modunda takilabiliyor insanlar rahatlikla. Ya da goz yumabiliyorlar buna cikarlari icin. Turk insani dogaya deger vermiyor. Kanada'da yerlerde cop gormuyorum. Karayollari tabelalarinda dogal yasama saygi gosterin 30 km hizla gidin tarzinda tabelalar var. Gecen gun sehre inen 7 ayi olduruldu diye butun Kanada ayaga kalkti. Bunun gibi seyler. Doga bilinci burada cok yuksek. Ayrica nedanko'nun Avustralya'da gosterdigi ornekteki gibi burada da ayagini attigin an tum arabalar duruyor. Hatta istersen yaya gecidini kullanma ve yolun yaya gecidi olmayan tarafindan karsiya karsiya gec, kesinlikle ne korna caliyorlar -ki ben buradaki trafikte cok cok nadir korna sesi duydum neden acaba? - ne de camdan kafalarini cikarip ana avrat kufrediyorlar. Gayet sakinler bircok konuda olduklari gibi bu konularda da. Fakat Turkiye'de ayni seyi yapsaniz ne arabalar siz yaya gecidini kullandiginizda durur, ne de kufur yemeden korna calinmadan karsidan karsiya gecebilirsiniz. Ayrica buradaki insanlar soguklar fakat inanilmaz pozitifler. Siz mesela direk guzel bir bayan gorup (bayanlarin cogu guzel gerci ama) gozlerinin icine bakip gulumsediginizde (yani direk cinsel durtu demeyelim ama insan bir haz duyabiliyor gordugu ve hosuna giden bir seye karsi) karsiligini alabiliyorsunuz. Insanlar hemen tedirgin olup o gulumsemenin altinda birsey aramiyorlar. Daha dogrusu kim olursa olsun, yaslisi genci hemen hemen cogu kez insanlar gulumseyerek selam verebiliyorlar tanimadiklarina. Yani bu tanisma selami degil ama sanirim bir cesit yasiyoruz, yasiyorsunuz, hayat ne guzel degil mi? selami. :) Ayrica burada torpiliniz olmadan bir ise girdiginiz zaman -yani torpilsiz ise girme vakalari burada cok fazla tabii ki bazen torpil kullaniliyordur Turkiye'de oldugu gibi ama ise girmenin on sarti degil Turkiye'de oldugu gibi- calismalarinizin bir sekilde karsiligini alabiliyorsunuz. Ama Turkiye'de eger es keza bir ise girdiyseniz ilk firsatta kiciniza tekmeyi basip torpilli diger adami almak icin firsat kolluyorlar. Tabii bu olaylar uluslararasi sirketlerde daha az gorunuyor cunku onlarda performance measuring denilen olay var. Torpille girip bos beles yatan adam Turkiye'de omrunu ekmek elden su golden gecirebilirken burada o is biraz zor cunku en azindan diger calisanlarin belli bir is bilinci gelismis. Sonuc olarak evet bazen ulkemi ozluyorum, oradaki yatis yasantimi ozluyorum ama yurtdisinda yasamak Turkiye'de yasamaktan cok daha zor. Cunku burada sizi Turkiye'deki gibi destekleyecek insanlar yok, problemle karsilastiginizda kendiniz halletmek zorundasiniz. American dream olayini da bir nevi yalan buluyorum cunku oyle kolay bir hayat yok. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar