Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Matrix multiplikation

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
selamlar,

elimizde bir tane 4x4 matriximiz var:

/ 1 4 1 2
A =| 3 12 2 2 |
| 1 4 7 -3 |
1 2 3 8 /

bunun determinantini hesaplamak icin laplace kullaniliyor. orasini hallettim. ama soruda det(A^3) = ? demis. bildigim kadariyla bu matrixmultiplikation olayinda her satir sirasiyla her sutunla carpilir ve toplanir. yani

1 2 3 4

I. / a_11 a_12 a_13 a_14
II. A =| a_21 a_22 a_23 a_24 |
III. | a_31 a_32 a_33 a_34 |
IV. a_41 a_42 a_43 a_44 /

I. satirla 1. sutun carpilir

[a_11 x a_11] + [a_12 x a_21] + [a_13 x a_31] + [a_14 x a_41]

bu yeni a_11 olur falan boyle gider. neyse A^3 diyince yukardakinin hesaplanmasi cok uzun suruyor. once 3 kere carp sonra laplace uygula falan usendim acikcasi sdf. daha kisa yolu var midir bunun?
Mesaj tarihi:
Bunu görünce aklıma şey geldi, zaman serileri, structral VAR'ın VAR'a dönüştürülmesi diye bir zıkkımın teoremini istemiş, böyle 5 tane model var matrise çeviriyorsun, determinantını alıyorsun tersini alıyorsun sonra çıkan matris eşitliğinden yeni 5 model oluşturuyorsun VAR'a dönüştürüyorsun, yaklaşık 2 sayfa sürüyor değeri 100 üzerinden 15 puan, sonra tek dersten işte okul uzuyor.

Sevgiler hocam.
Mesaj tarihi:
o da olmadı matlab var
zaten onun daha kısa bir yolu olamaz nxn bir matrisle nxn matrisi çarpmak için her şekilde nxnxnxn = n^4 çarpım yapmak durumundasın (toplamaları saymadım bile). en fazla daha az hata yapabileceğin daha güzel "stiller" olabilir sdf
Mesaj tarihi:
Matrix Çarpımı, bu kadar zor olmasa gerek her seferinde anlamı çok kolay olan kelimeleri türkçe yazmak.

Bir adet repetitorium (turuncu) alıyorsun , yanina das gelbe Rechenbuch 1 yanına da Formel und Hilfen zur Höhere Matematik (siyah kitap), üçünü bir araya getirip voltranı oluşturuyorsun, onun dışında hiç bir şeye ihtiyacın kalmıyor.
  • Yeni Oluştur...