EagleEye Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 evet 100 tane denedim 64 çıktı çok saçma mesela yazı turada tura gelme olasılığı %50 dir yani 1/2 dir 2 kere atarsın 2 kere tura gelebilir %50 sadece olasılıktır net değildir yani 2 kere atarsan biri kesin tura gelir diye bişey yok bu topicteki konuya gelince ben %50 diyorum çünkü önünde 2 perde kalmış 3. perde yok artık yeni bi seçim yapacaksın ya bundadır ya şunda yani %50 şans var Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Alexi_Septimus Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 said: Silthanas, 09 Haziran 2004 23:14 tarihinde demiş ki: ewet bunu ben de okumu$tum.. ilginc bir teori, yani ahlaki acidan bakinca %50 olmasi lazimken matematik boyle demiyor =) Benle laf arıyordum. Ahlaki tam laf olmasa da, ifade ediyor. Matematik kötü şey. Birde şu var ki kilit nokta, AÇILMASI GEREKEN 3 perde olmuyor teki açıldıktan sonra =). Adamın tezi mantıksız, ama matematiksel olarak doğru.[signature][hline]VII. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sacros Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 hayır adamın yaptığı işlem doğru oluyor fakat eksik. dediğim gibi %67 ve %33 olasılıkları sırasıyla a ve b kutularına verildiğinde zaten 1/2 değeri çıkıyor (Gereksiz bişi). Sadece olasılık hesabı... a1 ve b1 %67ye %33 olsa a2 ve b2 de %33e %67 olur ki bu iki durumu birbirine oranlarsan yarı yarıya bir olasılığın olmuş olur. 1 ya da 0.[signature][hline]I see angels burning, falling down in ruins Looking down I see myself, I'm my own enemy Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sacros Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 ya aynı şeyi söylemeye çalışıyoruz ;P[signature][hline]I see angels burning, falling down in ruins Looking down I see myself, I'm my own enemy Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Pyro Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 adam bılıyor ı$ı.. gecenın bu saatınde acıkcası o kdr kafa yormadım anlıcam cözcem dıye ben ne yalan sölıım..[signature][hline]|Forever Alone| |Pyro| Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
AssassiN Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 said: Nukem_Verite, 10 Haziran 2004 01:42 tarihinde demiş ki: Daha rahat olarak size şöyle anlatabilirim Matematik olaylarına oluş gibi sözel olaylarla yaklaşırsanız(100 denedim 64 çıktı lol) cevabı asla bulamazsınız. +1 1% olasilikta bile 100 taneden 100'unu secebilirsiniz, adamin ettigi laf mantiksiz yaptigi mantik hatasi 2/3 olasiliktan 0 cikarmis. olasiliktan 0 cikarmassin. soyle bi ornek daha acik olabilir torbanin icinde 3 misket var, biri siyah diger ikisi beyaz bu durumda siyah cikma olasiligi 1/3dur, beyaz ise 2/3 sen torbanin icine bakarak bitane beyaz bilye cikartirsan, beyaz bilye cikartma olasiligi 1/2ye cikar, cunku toplam bilye sayisi 2ye dusmustur. toplam sayida payda dir vos savant kardesim beynini yemis heralde. buyuk pot kirmis[signature][hline]says the rhino... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ShekiLChoCuq Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 9, 2004 abi beynim sulandı varya.. sayfanın başından sonuna kadar okudum. hö? dedim kendi kendime.. yani bencede %50 gibi oluyor ama olmuyor gibide.. pff sabah sağlam kafayla bidaha bakacam. aklıma takıldı şimdi..[signature][hline]böhüüü :( son 11 gün.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
CorteZ Mesaj tarihi: Haziran 10, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 10, 2004 Ya çok saçma zaten olayın cevabıda çok basit. Kağıt üzerinde değişmeyen bir zamanda o 33/67 olayi gerçekleşir. Ama 1 seçenek çıktığı anda istatistik olarak sen 3/1 olarak bakamassın olaya bakarsın tabi değişmeyen sabit zaman içinde ele alırsan olayı 3/1 dir ama o 1 çıktığı anda tekrar formule etmen gerekir çünkü veriler değişmiştir. Kağıt üstünde 3/1 , zamanın aktığı düşünülürse 2/1. En önemli nokta var olamayan veya değişen veriler varken eski veriler ile işlem yapmaya çalışmak. 2+2+2=4 ama ben 1 tane 2 yi çıkardım o zaman 2+2-2=2 böyle saçma birşey. [Bu mesaj CorteZ tarafından 10 Haziran 2004 04:00 tarihinde değiştirilmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ceday Mesaj tarihi: Haziran 10, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 10, 2004 33-67 dogru cevap. Olayı şu sekilde düşünürseniz cevabı daha rahat görebilirseniz.. 100 kere bu olayı tekrarlayın, bu 100 kerenin hicbirinde seceneginizi degistirmezseniz, ortalama 33 kere kazanırsınız ancak değiştirirseniz 67 kere kazanırsınız.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ceday Mesaj tarihi: Haziran 10, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 10, 2004 Bir de mesela kalan 2 perdeyi şöle düşünün: Boş-Boş Dolu-Boş Boş-Dolu Bu sekilde dagilim oldugunda, sadece Boş-Boş ta kaybediyorsunuz 2.yi sectiginizde.. Olayın "trick" kısmı elenen perde "herhangi" bir perde degil. Boş perde..(Herhangi bir perde elenseydi, 33-33 olurdu.) 3 perde icin ihtimaller: a)Boş-Boş-Dolu b)Boş-Dolu-Boş c)Dolu-Boş-Boş İlk sectiginiz perde soldaki farzedelim. Sagda bir perde elendikten sonra kalan perde aslında iki perdeyi birden temsil ediyor. Cünkü "boş" olan eleniyor. a ve b de kazanıyorsunuz, c de kaybediyorsunuz.. [Bu mesaj CEDAY tarafından 10 Haziran 2004 04:33 tarihinde değiştirilmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
MeSh Mesaj tarihi: Haziran 10, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 10, 2004 Bu matematikse boyle matematige yani.. Soyle bir dusununce direk olarak 3 tane perde var biri bos, kac perde kaldi? 2 ihtimal ne 1/2 cok basit mantik ama matematigin bir acigi midir nedir bu artik? Hayatimda bu kadar sacma sey gormedim,gercek olabilir ona itirazim yok ama sacma.. not: "ve ya" diye degil "veya" diye yazilir.. "-da" lari ayri yazmadigimiza kizan arkadas! :P [signature][hline]Meshcharakou -ElitE- Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Volfied Mesaj tarihi: Haziran 10, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 10, 2004 MesH sen iste matematigin ozunu anlamayanlar kismindasin. Bunu kotu anlamda soolemiyorum, ama Ali Nesin i biraz tanisan, kitaplarini biraz okusan (BiliM Teknik de de yazdi sanirim bi kac defa) anlarsin. Ki adam cok guzel anlatmis.[signature][hline]Yattım, ağladım, uyuyakaldım Ama once bu foruma baktim! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
MeSh Mesaj tarihi: Haziran 10, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 10, 2004 Ama sacma. :P Degil mi abi yani tamamen olasilik disi, 100 kutu ornegini ele alirsan.. Matematigin bir acigi falan herhalde o tarz dusunce ve buna hala karsi cikan pek cok matematikci vardir gibime geliyor.[signature][hline]Meshcharakou -ElitE- Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Volfied Mesaj tarihi: Haziran 10, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 10, 2004 sacma degil dusunmuyorsun ali nesinin bir kac kitabini oku anlicaksin zaten, matematigi sevmedigin icin dusunmuyosun bir baska yazisinda somurtkan bir komsu, sen matematikcisin bana oole bi yol bul ki, coklu konken oyunlarinda 3 kisiden 2 si birbrini tanisin, ama 3 kisiden ikisi birbirini tanimasin adam gelmis 5 e kadar yolu bulmus (5 pentagram oluyo cozum), daha sonrasinda cozum yok, kadin kizmis sen matematikci degilmisin de bulamazmisin da Ali Nesin der ki: ben matematikciyim, ve senden farkli oldugumu, bunun asla olmayacagini kanitlayarak gosteriyorum diyip kanitlar, kadin somurtmusken ayrilir evden. Tamam hadi FMJ bir film insanlar sevmediklerini belirtirler, ama burda bi yazarin yazisindan konusulurken yazar hakkinda hic bi bilgi olmadan konusmak sizi hatali yapar, yapmayin :) Ali Nesin Aziz Nesin'in en saygi duydugu ogludur, ki Matematik Ve Korku nun onsozunde Ali yurtdisinda egitimdeyken babasiyla mektuplasmalar ve babasinin yorumlari verilir surekli, babasi olurken Ali ye hic bir miras birakmamistir, sey yazmistir: Ali sana miras birakmiyorum, ailedeki cocuklar arasinda benden daha ileriye gidebilecek olan sensin.[signature][hline]Yattım, ağladım, uyuyakaldım Ama once bu foruma baktim! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
karpuz Mesaj tarihi: Haziran 10, 2004 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 10, 2004 said: Nukem_Verite, 10 Haziran 2004 01:42 tarihinde demiş ki: Daha rahat olarak size şöyle anlatabilirim Matematik olaylarına oluş gibi sözel olaylarla yaklaşırsanız(100 denedim 64 çıktı lol) cevabı asla bulamazsınız. Matematik farklı bi boyuttur ve bu 67 geyiğini söyleyen arkadaşta o boyuta geçememiş biri.(Dünya'nın en zeki adamıymış lol) nukem abi bişey sorcam okumadın galiba kanıtı... bu arada matematik gerçeğe aktarılabilen birşey... eğer dediğim şey sonsuz kere yapılırsa kesinlikle 66.6 ya 33.3 çıkar... yani mesela 2 kere yazı tura atarsın 2 si de tura gelir... ama hiçbir zaman pratikte yani 100 kere attığın yazı turanın hepsi tura gelmez... Ali Nesin bu olayı öğrencileriyle 1000 e kadar falan denedi diye biliyorum ve gene 660 lı birşey çıktı sonuç... bi de düşünmeden konuşuyorsun... Demiştim ya birçok matematikçi vos savantın dediklerini kabul etmediler... tartışıldı falan ama şu an hangisinin doğru olduğu belli ve benim dediğim doğru... ve lütfen kanıtı bi baştan sona adam gibi bir daha oku...[signature][hline]"Mph Rmph !!" Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
karpuz Mesaj tarihi: Haziran 10, 2004 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 10, 2004 Bi de abi yani şimdi ceday çok güzel açıklamış... 2 tane boş var ama bunlar boş1 ve boş2 diye ayrılmıyo... 2 si de boş çünkü boş yani 2 si de aynı... kutuların sıralanışı şöyle olabilir dolu boş boş boş dolu boş boş boş dolu eğer sen boş seçersen ve sonra seçmediğini seçersen her zaman kazanırsın... eğer sen dolu seçersen ve sonra seçmediğini seçersen her zaman kaybedersin... bak bakayım boş seçme şansın ne dolu seçme şansın ne? 67% boş seçersin (ilk seçim) 33% dolu seçersin[signature][hline]"Mph Rmph !!" Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Volfied Mesaj tarihi: Haziran 10, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 10, 2004 her zaman kazanirsin diyemezsin karpuz o hataya dusme kazanma sansin artar[signature][hline]Yattım, ağladım, uyuyakaldım Ama once bu foruma baktim! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
AssassiN Mesaj tarihi: Haziran 10, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 10, 2004 said: karpuz, 09 Haziran 2004 23:10 tarihinde demiş ki:bunlardan biri açılırsa diğerinde arabanın olma olasılığı hala 2/3 dür çünkü mesela, eğer araba 2 deyse ve 3 boşsa, 3 de araba olma olasılığı sıfırdır, çünkü yarışmayı sunan kişi onu açar. 2 ve ya 3 de araba olma olasılığı 2/3 dü? e 3 de araba olma olasılığı 0 sa, 2 de araba olma olasılığı 2/3 dür. Ve ilk seçtiğimiz perde olan 1 numaraları perdede araba olma olasılığı ise hala 1/3 dür... yani yaklaşık 67 ye 33... anahtar nokta tam burda iste 3'uncu kutu elendikten sonra, 2. kutunun hediye olma ihtimali 1/3den 2/3'e cikiyorsa, 1. kutu niye 1/3de kalsin ki? kalan 2 kutudan birinin dogru oldugunu biliyorsak 1/3 olmaz o ihtimal. 3. kutu elendi, 1. kutu bu durumda 1/2'ye cikar, ayni sekilde 2. kutuda 1/2 olur. durum ya boyle, yada sunucu bos kutulardan birini sadece oyuncu 2. secenegi secerse, yani ilk seciminden cayarsa eliyor. buda sacma olur zaten, yari yariya sansi varken niye 3de bir sansla oynasin...[signature][hline]says the rhino... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
AssassiN Mesaj tarihi: Haziran 10, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 10, 2004 said: CEDAY, 10 Haziran 2004 04:28 tarihinde demiş ki: 3 perde icin ihtimaller: a)Boş-Boş-Dolu b)Boş-Dolu-Boş c)Dolu-Boş-Boş İlk sectiginiz perde soldaki farzedelim. Sagda bir perde elendikten sonra kalan perde aslında iki perdeyi birden temsil ediyor. Cünkü "boş" olan eleniyor. a ve b de kazanıyorsunuz, c de kaybediyorsunuz.. [Bu mesaj CEDAY tarafından 10 Haziran 2004 04:33 tarihinde değiştirilmiştir] sadece bastakini secerek ihtimali 3'e bolmussun sen soyle olacak 1 2 3 o x o sen 1'i sectin, sunucu 3'u eledi. 50% sans sen 2'yi sectin, sunucu 3'u/1'i eledi. 50% sans sen 3'u sectin, sunucu 1'i eledi. 50% sans[signature][hline]says the rhino... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Volfied Mesaj tarihi: Haziran 10, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 10, 2004 bakin sunu anlamamissiniz 3 kutu var yarismaci bir tanesini SECIYOR (acMIyor henuz) bundan sonra sunucu kalan 2 kutudan bos olani eliyor (tabi yarismaci bos sectiyse (bunu yarismaci BILMIYOR, sunucu BILIYOR) diger bos u seciyor, ama yarismaci bunu BILMIYOR) simdi burda, yarismacinin asil sansi devreye giriyor tamamen conditional probability hesaplamasi[signature][hline]Yattım, ağladım, uyuyakaldım Ama once bu foruma baktim! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Infeqted Mesaj tarihi: Haziran 10, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 10, 2004 z kutulardan birini seçtikten sonra geriye kalan 99 kutunun 98 ini açarsa, bizim seçtiğimiz kutuda araba olma olasılığı %1 iken sona kalan perdede arabanın olmasının olasılığı 99% dur... çok ilginç değil mi? degiiilki hemde bilgi universitesinden dekan yazmis zuhahah, adamin yazarken kafasi karismis o kadar zibidiyle ugrasmaktan[signature][hline] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Infeqted Mesaj tarihi: Haziran 10, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 10, 2004 ya neyi tartisildiki bunun 3 tane kutu var, sen birini sectikten sonra istersen iceriyi 44 kutuyla doldur, senin secim yaptigin anki sansin 1/3[signature][hline] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
AssassiN Mesaj tarihi: Haziran 10, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 10, 2004 said: Volfied, 10 Haziran 2004 07:57 tarihinde demiş ki: bakin sunu anlamamissiniz 3 kutu var yarismaci bir tanesini SECIYOR (acMIyor henuz) bundan sonra sunucu kalan 2 kutudan bos olani eliyor (tabi yarismaci bos sectiyse (bunu yarismaci BILMIYOR, sunucu BILIYOR) diger bos u seciyor, ama yarismaci bunu BILMIYOR) simdi burda, yarismacinin asil sansi devreye giriyor tamamen conditional probability hesaplamasi tamam kardesim secti birini sunucuda boslardan birini eledi. kac kutu kaldi acilmayan? 2 yarismaci kararini degistirebiliyomu? evet 2 kutudan birinde hediye var mi? evet 1/2 iste, fifti fifti sansi var adamin. benim dedigimden farkli bisey soylememissin[signature][hline]says the rhino... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
AssassiN Mesaj tarihi: Haziran 10, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 10, 2004 said: Infeqted, 10 Haziran 2004 08:09 tarihinde demiş ki: 3 tane kutu var, sen birini sectikten sonra istersen iceriyi 44 kutuyla doldur, senin secim yaptigin anki sansin 1/3 anki sansinin 1/3 oldugunu biliyoruz zaten onlarin savundugu kalan kutulardan bos olaninin (2side bos olabilir dikkat) biri elendiginde, secilmemis ve sunucu tarafindan elenmemis kutunun icinde hediye olmasi ihtimali 2/3. bende diyorumki, zaten bi kutu elendi artik. 2 kutu kaldi birinde var birinde yok, bu durumda 1/2dir.[signature][hline]says the rhino... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Infeqted Mesaj tarihi: Haziran 10, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Haziran 10, 2004 ya sen ya ben yanlis anladim, sonra kalan 2 kutudan birinden secemiyorsunki secebilyormsun[signature][hline] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar