Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

3G Sizi mutlu eder mi?

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Hmm link neden çıkmadı acaba?
http://www.bianet.org/biamag/bilim/116335-3g-sizi-mutlu-eder-mi

Güzel bir yazı olmuş ama biraz uzun kaçmış bence. Paylaşmak istedim.
Mesaj tarihi:
insanlık tarihi boyunca gördüğümüz üzere; mağara çağından bu yana, teknik alanda sürekli bir ilerleme içerisindeyiz. ve toplu yaşamak adına tüm sistemleri teknik gelişimimiz üzerine kurmuşuz.

oysa dikkatli baktığınızda, ahlaki olarak ilk medeniyetlerden büyük bir farkımız yok. sosyal değerlerimiz kültürden kültüre şekil değiştirse de, 5000 yıldır gelişmemiş. böyle bir ortamda tekniğin gelişmesi, zaten tehlikeden öte bir şey olamaz. hani yazıda diyor "silah değil, insan öldürür" vs.. çünkü biz hep silah (teknik) üretmeye odaklanmışız, insanlığımızı (ahlak) geliştirmeye değil.

sermaye odaklı sistemler (kapitalizm, feodalizm,..) altında bir dünya kurmaya çalışmışız ve dünya geneline objektif olarak baktığımızda çok da başarılı değiliz. ama sisteme muhalif ideolojiler geliştirmekte de pek başarılı değiliz. örneğin kapitalizme karşı ortaya atılmış komünizm de tamamen sermaye odaklı bir yaklaşım. oysa tüm sistemlerin özünde, onları kullanacak insan var ve biz daha erdemli olmak için topluluk olarak bir adım atmıyoruz.

bence yazıda da işin bu yanı atlanıyor. düz bir kapitalizm eleştirisi yapılıyor ama doğru yolun gösterildiğini de düşünmüyorum. hatta o konuda çok sığ buldum yazıyı.

sanayi devriminden sonra işçilerin ağır çalışma şartları, sermaye dağılımının uçlara yayıldığı bir dünya gibi etkenler.. disütopik fikircileri ortaya çıkardı. kitaplar yazıldı.. ve bu kitaplar genelde sovyet korkusu altındaki dünyanın, karanlık komünist geleceği üzerineydi..

bana kalırsa, o dönemlerde komünizmin karanlık geleceği için yazılan kitaplar (cesur yeni dünya, 1984 gibi), yavaş yavaş kapitalist dünyada başımıza geliyor. ve ben pek umutlu değilim gelecekten.

ve o disütopyalarda olduğu gibi, insanlar modern çağın köleleri olsalar da, mutlu tutuluyorlar. bilinçsiz bir mutluluk belki de. çünkü mutsuz kölelerin, bir süre sonra asi olacağı görüldü tarihte.

..dolayısıylda 3G mutlu eder mi? ediyor işte..
  • Yeni Oluştur...