-007- Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Loxias said: -007- said: Loxias said: -007- said: Eşit şeyi hak etmemen gerekiyor zaten. Loxias said: -007- sen soruma cevap versene, seni yaratan tanrın şuanda (hatta sen oluşmadan bile) cennete mi cehenneme mi gideceğini bilemez mi? bilir ama bu sana irade vermediği anlamına gelmez. İradeni sen yönetirsin. senin cennete cehenneme gideceğini biliyorsa o kuru irade ne işe yarar? tanrının bildiği doğruyu yanlış çıkarır mı? Çıkarmaz onun işine yaramaz sadece iraden başına gelenlere sebep olmuş olur. Çok derin bir yanlıştasın. Yani tanrı beni cehenneme koyması için sebebemi ihtiyacı var? Beni yaratmadan cehenneme gideceğimi bilen tanrı beni yaratıyor ki sebep çıksın. Bu olayın tek açıklaması başımıza gelecek olayları tanrının yönetme ehliyeti yoktur demektir. Bunu dersinizde tüm tanrı tanımı çöker. Aksi halde yok test ediyordu gibi hoca ağızlı konuşmalar pek bir uzak felsefeden. Felsefe yaptığımı idda etmiyorum ancak belirlenen koşulları görmelisiniz. yaratılmana sebep ihtiyacı gözüyle bakman hatan mesela.
nileppezdel Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Sonuçta cezalandırılmaktan bahsediyoruz. Cezalandırılmak için suç işlemek lazım. Suç işleyeceğimi belirleyen oysa o zaman adil değil. Herkesi salsın, suçu işleyen çeker. Ama suçu işlememin sebebi de oysa adalet değildir
-007- Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Ya herkeste irade varsa herkes yaptığından sorumludur öncelikle, yani herkes alınmış durumda. Kimse de ben zaten şu amaçla varım diyemez. Ama suçlu birileri varsa onun da sebebi kaderidir mesela. Kader irade seçimlerinin son haline deniyor sanırım.
Loxias Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 -007- said: nileppezdel said: Hak etmek yaptıklarının sonucudur. Yaptıklarımı ve sonucunu o belirliyorsa o zaman hak etmemi de o belirliyordur. Dolayısıyla da adil değildir. Bunu söylüyorum :) hak etmek her zaman yaptıklarının sonucu olmayabiliyor bu dünyada. Dinle alakalı konuşmuyorum mesela ana babasının akraba evliliğinin bedelini ömür boyu ödeyenler var. bu dinden alakasız bak. Yuh ya tanrı bilmiyormuydu o anne babayı yaratırken akraba evliliği yapacaklarını?
-007- Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Biliyordu, ama onlara da irade verdi. İradeyle yaptılar.
nileppezdel Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Nereye gideceğimiz baştan belliyse suç işleyeceğimiz de bellidir. Bana suç işlememem için bir şans vermedi demek ki. Suç işlemem amacıyla yarattı. Bu mu adalet?
-007- Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Herkes suç işlemeden önce bi süreçten geçer, o süreçte de iradeni kullanıp suç ilersin. Yani her durumda iradenle yargılanıyosun, bununla beraber yapacakların başından biliniyor. Suç işleme amacıyla yaratyı mı bilmiyorum ama hatırladığım kadarıyla Kuran'da öyle bi ifade var. "bazılarının cehenneme odun olsun diye yaratılması" Bu durumda olmayan insanlar iradeleriyle durumu düzeltebilir ve kim öyle olup olmadığını bilemez. Bize düşen sadece irade olayı.
Loxias Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 -007- said: Biliyordu, ama onlara da irade verdi. İradeyle yaptılar. Ya kendin diyorsun yaratmadan önce akraba evliliği yapıcağını diye. Bunun neresi irade sonucu oluyor? Tanrı kavramından bakınca buradaki tek suçlu tanrı. O kişilerin birbirleriyle evleneceklerini bilip yaratmış. İrade tanrının elinde olmuyor mu(yaratıp yaratmamak)
-007- Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 iyi de kişi bunu hayatta kendi iradesiyle yapıyor. tanrı onun seçimlerini biliyor sadece. Kişi kendinin ne amaçla yaratıldığını bilmez. baştan sona bakmak yerine sondan başa bakmaya çalışın.
nileppezdel Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Of açıklamaya çalıştıkça daha kötü çuvallıyorsun 007. KAder vs. varsa eğer. Suç işleyeceğimiz belliyse, nereye gideceğimiz belliyse ne irade vardır ne de adalet.
nileppezdel Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Yaratan Tanrı? O seçimleri yapacağını bilerek yaratmış. Bu durumda onu kendi anlayışına göre "kötü" olarak yaratmış olması lazım. Ve yine bu durumda kötü olanı kendi rızasıyla yarattığı için Tanrı hem kötü hem de adaletsiz olur
-007- Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 iyi ve kötü yaratmak "kötü" olmayı göstermez. Kötüler iyiler için araçtır gözüyle de bakablirsin. nileppezdel said: Of açıklamaya çalıştıkça daha kötü çuvallıyorsun 007. KAder vs. varsa eğer. Suç işleyeceğimiz belliyse, nereye gideceğimiz belliyse ne irade vardır ne de adalet. O olay dünyada geçerli değil kimse bilemez kaderini. Allah katında var falan deniyor sanırım o bilgiler. Dünya ortamında irade var işte.
balon Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Bu dünyaya neden geldiğimizi kanıtlayacak biri zaten hiç bir zaman olmayacaktır ki :)
nileppezdel Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Abicim irade ne iradesi? Ne yapacağın belliyse irade yoktur. İrade seçimin senin elinde olması demektir. Seçim benim elimde değil ki, belli ne yapacağım nereye gideceğim. E daha ne?
Loxias Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Bir tartışmada mantık olmalı. Ben artık okuyarak devam edicem çok saçmalanmadığı sürece =)
-007- Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 nileppezdel said: Abicim irade ne iradesi? Ne yapacağın belliyse irade yoktur. İrade seçimin senin elinde olması demektir. Seçim benim elimde değil ki, belli ne yapacağım nereye gideceğim. E daha ne? Bilgi olarak var bunlar. Programlı değilsni robot gibi. Zaman ötesi bi olaydan bahsediyoruz tüm zamanları kapsayan. Tercihler senin elinde olay bu.
Asteroth Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 http://img32.imageshack.us/img32/9440/elevatore.jpg
nileppezdel Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Ya o yaratmış sonunda. Zamanın ötesindeyse beni kötü olacağımı bile bile yaratmış. Bu da onu kötü ve adaletsiz kılıyor. bunu söylüyorum.
-007- Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 nileppezdel said: Ya o yaratmış sonunda. Zamanın ötesindeyse beni kötü olacağımı bile bile yaratmış. Bu da onu kötü ve adaletsiz kılıyor. bunu söylüyorum. Kimi nasıl yarattığını biz bilemeyiz diyorum ben de. İnsan irade kullanarak bunu düzeltebilir. Sonunda ne olacağı da bi yerlerde yazıyor biz bilemeyiz.
nileppezdel Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 İrade kullanabilirsek sonu belli olmaz.. Neyse boşa konuşuyorum sanırım :)
aquila Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 lan alti ustu uzum suyu, 55 sayfa ne konustunuz.
-007- Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Mesaj tarihi: Temmuz 13, 2009 Şu da güzelmiş, cidden yeni bi bakış açısı kattı o yüzden daha fazla tartışmaya gerek yok diye düşünüyorum: 10, 99 Eğer Rabbin dileseydi, yeryüzünde bulunanların hepsi elbette topyekün iman ederlerdi. Böyle iken sen mi mü’min olsunlar diye, insanları zorlayacaksın? 10, 100 Allah’ın izni olmadıkça, hiçbir kimse iman edemez. Allah, azabı akıllarını (güzelce) kullanmayanlara verir. 10, 101 De ki: “Göklerde ve yerde neler var, bir baksanıza.” Fakat âyetler ve uyarılar inanmayan bir topluma hiçbir fayda sağlamaz. 10, 102 Onlar sadece, kendilerinden önce gelip geçenlerin başlarına gelen (azap dolu) günlerin benzerini mi bekliyorlar? De ki: “Bekleyin bakalım, ben de sizinle birlikte bekleyenlerdenim.” 10, 103 Sonra resûllerimizi ve iman edenleri kurtarırız. (Ey Muhammed!) Aynı şekilde üzerimize bir hak olarak, inananları da kurtaracağız.
Öne çıkan mesajlar