Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

dandik tasarım

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
kader olayını çözebilmek bu kadar zor olmamalı sıradan bi lise tahsili almış bi adam için..

zamanında şöle demiştik
said:
kader olayı tüm anlarda yaşanacak tüm olasılıkların bilinmesi görülmesidir.

sen o anda 1*10^100 gibi bi sayı sıkıyorum olasılık içeisinden istediğin yönü seçersin ve o seçtiğin yön için de aynı şekilde olasılıklar mevcuttur.

eğer bir yaratıcıya inanıyorsan herşeyi yaratan hakim gücün geçmiş, gelecek ve şu an için tüm olanları ve bütün olasıkları, tüm değişkenleri ve sonuçlarını görmesinin zor bişi olmadığını söyleyebilirsin.

c/p ne güzel ne güzel

kısaca kadar özgür irade yoksunluğu değildir. tanrının zaman ve mekandan bağımsız olduğu gibi ne olduğu belirsiz bişi de değildir.
Mesaj tarihi:
Senin bildiğin fizik kurallarından etkilenmemek.
Şu anda hem bursada hem ny de olmak.
Yada hem geçmişi hem geleceği görüyor olmak.
Ama pardon,sizin için Allah yok.
Mesaj tarihi:
@dasaa: Peki Tanrı için tek gelecek mi vardır pek çok farklı gelecek mi?

Ayrıca direk yapacağımız seçimlerin hepsini bildiği söyleniyor, geleceği de bildiği için. Orada işte özgür irade gg oluyor. Bence tabi. Yada Kur'an yetersiz kalıyor bunu açıklamakta. Kelime kullanımı açısından falan yani. Tabi bilerek açıklamıyor da olabilir o ayrı =D
Mesaj tarihi:
olasılık falan oku sen nilep.. matematik oku önce bi..

ha bunu da hakeret falan olarak sölemiyorum.. aç bi oku bayes' theorem falan.. anlarsan yukarıda sorduğunu sormazsın zaten.
Mesaj tarihi:
dasaa şunu demek istedim ben, Tanrı'nın her olasılığın sonucunu görebilmesi ayrı bir olay, bizim hangi olasılıkları seçtiğimizi ve seçeceğimizi bilmesi ayrı bir olay. Sadece ilki diyorsan eyvallah ama pek çok Müslüman ikinciyi savunuyor. Hangi seçimleri yaptığımızı zaten bildiğini yani.
Mesaj tarihi:
nileppezdel said:

@dasaa: Peki Tanrı için tek gelecek mi vardır pek çok farklı gelecek mi?

Ayrıca direk yapacağımız seçimlerin hepsini bildiği söyleniyor, geleceği de bildiği için. Orada işte özgür irade gg oluyor. Bence tabi. Yada Kur'an yetersiz kalıyor bunu açıklamakta. Kelime kullanımı açısından falan yani. Tabi bilerek açıklamıyor da olabilir o ayrı =D

Nasıl anladığınla ilgili bence Kur'an ın açıklayamaması.
Evet seçimlerimizi biliyor çünkü zamana tabii değil,yoksa direk senaryosu önceden yazılı bir yaşam sürmüyoruz ki öyle olması saçma olurdu.
Düşünsene :
Doğuyorsun : cennetlik-cehennemlik.
gg
Mesaj tarihi:
Ama işte yapacağımız seçimleri biliyorsa yazılı olmuyor mu zaten? Hani biz seçim yapıyorz diye yazılı değil gibi gözüküyor ama seçimlerimiz belliyse, Allah tarafından biliniyorsa bu durumda aslında yazılıdır ve yarattığında da geleceğini ve seçimlerini bildiği için gayet de yaratılış anında cennetlik-cehennemlik gg durumu oluyor =D

Neyse evden çıkmam lazım artık başka zaman devamı (:P)
Mesaj tarihi:
dasaaa said:

kader olayını çözebilmek bu kadar zor olmamalı sıradan bi lise tahsili almış bi adam için..

zamanında şöle demiştik
said:

sen o anda 1*10^100 gibi bi sayı sıkıyorum olasılık içeisinden istediğin yönü seçersin ve o seçtiğin yön için de aynı şekilde olasılıklar mevcuttur.

eğer bir yaratıcıya inanıyorsan herşeyi yaratan hakim gücün geçmiş, gelecek ve şu an için tüm olanları ve bütün olasıkları, tüm değişkenleri ve sonuçlarını görmesinin zor bişi olmadığını söyleyebilirsin.

c/p ne güzel ne güzel

kısaca kadar özgür irade yoksunluğu değildir. tanrının zaman ve mekandan bağımsız olduğu gibi ne olduğu belirsiz bişi de değildir.

Eğer bu ise ve üzerine gelecekte bir noktada nerde olabileceğimizi görüyor ise şuanki A noktasından B noktasına giden bütün yolları hesaplayabilir ve dolayısıyla A'dan B'ye gidemeyeceğimiz yolları bulur dolayısıyla ne yapmayacağımız konusundan kesin bir karar varabilir (tabi eğer her durumdan gelecekteki bir duruma her türlü yoldan gitmek mümkün değilse ama bunun böyle olmama ihtimali çok yüksek bence*). Dolayısıyla hem geleceği görebilmesi hem de tüm olasılıkları hesaplayabilmesi demek kesin olarak yapmayacağımız bazı şeyleri bilmesi demek. Yani bu durumda sen şunu kesin olarak yapmayacaksın diyebilir. Ya da diğer bir bakış açısıyla sen kesin olarak şunlardan birini yapacaksın diyebilir. Bu da özgür irade yoksunluğudur.

*Eğer böyle olsaydı zaten herhangi bir anda herhangi birşeyi yapma olasılığım olurdu dolayısıyla ben de tüm olasıkları hesaplamış oldum bu noktada (olasılıksal ağırlıklarını değil yalnız kelimelere dikkat olası olayları) heh.
Mesaj tarihi:
özgür irade dediimiz seyi, allahın kontrolünde allahın yarattığı bisey olmadığınımı söylüyoruzki, kader denilen olasılıklar bütünün içine özgür iradede dahil olmuyo.
Mesaj tarihi:
dasaaa said:

zamanında şöle demiştik
said:

c/p ne güzel ne güzel

tamam, zibilyon tane alternatif seçeneğimiz var.

tanrı, zibilyon tane alternatifimizin herbirinin sonuçlarını, ve bunlara bağlantılı olarak zibilyon*zibilyon*zibilyon...=zibilyon^n tane senaryonun her birinin gidişatını ve sonuçlarını, ayrı ayrı biliyo. buraya kadar sorun yok, zaten sorduğumuz şey de bu değil.

özgür iradeyle ilgili kısmı: bu seçeneklerden yalnızca bir tanesini seçebiliriz. yani o "zibilyon-1" tane olasılığın, bizim hayatımız üzerinde hiçbiir etkisi yok. diğer bir deyişle tanrının bildiği zibilyon-1 tane olasılık, bizim hayatımız için "what if...?" lerden ibaret. hayatımız, seçtiğimiz "tek" seçeneklerin serisinden oluşuyo yani.

ve eğer tanrı herşeyi biliyorsa, hayatımızda gerçekleşebilecek olasılıkların yanısıra, bu olasılıklardan hangisini seçeceğimizi de biliyordur.

zaten biliyorsa ve buna rağmen yaratıyorsa, özgür irade olamaz.
Mesaj tarihi:
her aldığın kararın bir önceki kararının etki ise orantısal olarak şekilleneceğini düşünürsek sadece sen olsan bile özgür iradeden bahsedemeyiz zaten.
Mesaj tarihi:
ha bana sorarsanız tanrı, yaratıcı varlık ya da allah neyse varsa zaten bu soğan cücüğü kadar kapasitemizle(tanrının içinde var olduğu gerçekliğe kıyasla) onu anlamaya çalışırken çok acınası bir portre çiziyoruz.

ama mesela whitney embedding teorem kullanarak şunu söyleyebiliriz; tüm evren N boyutlu bir faz uzayı tarafından tarif edilebiliyorsa tanrının tüm evreni dışardan görebilmesi için 2N boyutlu bir manifold yeterli daha fazlası israf
Mesaj tarihi:
Torque said:

Ateist ergen tripleri,geçer evladım zamanla.

etrafında kaç tane ergenlik döneminde ateist olan, daha sonra inanan insan örneği var merak ettim. 2.si burdaki inançsızların yaş dağılımıyla ilgili en ufak bir fikrin yok, tahmin ediyorsun sadece.
Mesaj tarihi:
Yuco said:

don't feed the troll

Bilgisiz olduğun konularda yorum yapmayı bu kadar isteyip,cehaletten ötürü yapamamış olmanın verdiği rahatsızlıktan ötürü ne yapsam ne yapsam diye düşünüp trollük yapıyorsun sanırım?
Yapma.
Mesaj tarihi:
Olalalala

Cehaletten bahsedene gelin. Sadece monitöründen gördüklerine bakıp başkalarının ne bilip ne bilmediği hakkında yargılara varana bakın. Ben troll değilim diyor.

Obvious troll is obvious.

Vidar senin sahten midir acep?

"Senin ruhun ve benim ruhum ortaya gelecekse allahımın üstüne yemin ederim ki senin ruhun benim ruhumun önünde diz çöker tövbe ister !" - Nihat Doğan
Misafir
Bu konu yeni mesajlara artık kapalıdır.
  • Yeni Oluştur...