Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Sorular

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Arkadaşlar bazı yapamadğımız sorular oluyo topic açıyoruz topic açmayalım buraya yazalım sorumuz olduğunda diye düşündüm umarım yoktur böyle bi topic

Bi sorum var benim de

59! sayısı 8^a sayısına tam olarak bölnebildiğine göre a nın alabilceği en büyük tam sayı değeri kaçtır?

Kolay gibi ama çözüm yolunu bilmiyorum

Teşekkürler
Mesaj tarihi:
59! içinde kaçta tane x^(a) arıyorsan x i asal sayıya dönüştüreceksin.
59 u sırayla bu asal sayıya böleceksin. Bölümleri toplarsan kaç tane olduğunu bulursun. Ama şuna dikkat et
x=6a olsun diyelim.
2ax3a=6a olacağından 2 ye bakmazsın 3 e bakarsın çünkü daha az sayıda 3 vardır. fazlalık olan 2 ler sonucu yanlış bulmamıza sebep olur. Umarım anlatabilmişimdir.
Edit: ekleme yapıyorum.
12 olursa eğer
2^(2a)x3^(a)=12^(a) eder. bu durumda 2^(2a) nin olduğu kısmıda kontrol etmen gerekir.
Mesaj tarihi:
_Mikael_ said:

21 ya da 14 olabilir var mı şıklarda?bayağı alakasız sonuçlar bulmuşuz : ) bi de o ifadenin integrantı - cos(lnx) mi

21 veya 14 gibi az bi sayı çıkması imkansız çünkü 5 taneden 3 tane daıtabliyosun.Ama birine 2 tane verip diğerlerine 1er tane verebilirsin falan filan

biri 3 tane alıp diğerleri kalan 2 taneyi alabilir :D bakalım heyecanla bekliyoruz
Mesaj tarihi:
İntegral sorusunda integrantdaki ifade eksi değilse x/2(coslnx +sinlnx) cevap.O sorudan emin değilim ya bayağı ilginç bir çözüm yaptım cevap doğru değilse girmeyeyim hiç anlatmaya
Mesaj tarihi:
Riverwind said:

bende soram içimde kalmıştı bu soru

5 oyuncak 3 kişiye her kişiye en az bir oyuncak düşmek şartıyla kaç değişik biçimde dağıtılabilir?

bide bu integral - cos(lnx).dx?

Permütasyon sorusunun tam orjinal ifadesi varsa yazarsan daha güzel olur. 5 oyuncak aynı oyuncak mı yoksa farklı 5 oyuncak mı?
5 oyuncak aynı olursa cevap 6 olur
3-1-1
1-3-1 ................................(#)
1-1-3

2-2-1
2-1-2 ................................(*)
1-2-2 dan 6 olur.

5 farklı oyuncak ise işler baya karışır.

3.(5/3).(2/1).(1/1)+3(5/2)(3/2)(1/1) olur. (5/3) ü 5 in 3 lü permütasyonu anlamında yazım ona göre.
Açıklamasıda söyle olur.

3.(5/3).(2/1).(1/1) için
(5/3) 5 farklı oyuncaktan seçilen 3 farklı oyuncak 1. kişiye
(2/1) Kalan 2 oyuncaktan 1 tanesi 2. kişiye
(1/1) 2. kişiye verilen 1 oyundaktan sonra 3. ye kalan 1.
En bastaki 3: 3 farklı kişi olduğu için 3 farklı 3 oyuncak alan kişi seçebiliriz. O yüzden 3 ile çarptık. Yukarıda 5 aynı çözümde olan (#) ifadesine bakabilirsiniz.

3.(5/2).(3/2).(1/1) için
(5/2) 5 farklı oyuncaktan seçilen 2 farklı oyuncak 1. kişiye
(3/2) Kalan 3 oyuncaktan 2 tanesi 2. kişiye
(1/1) Geriye kalan son oyuncağı 3. kişiye
En baştaki 3: Tekrar açıklama yapmıyorum. (*) ifadesine bakabilirsiniz.

3.(5/3).(2/1).(1/1)+3(5/2)(3/2)(1/1)
=3.10.2.1+3.10.3.1
=150

Yine de emin değilim tam 2. çözümden. Büyük ihtimal doğrudur diyorum :]
Mesaj tarihi:
Tek kişiye 3, diğerlerine 1 oyuncak verilmesi durumu:
3*(C(5,3)*C(2,1)*C(1,1)) = 60 olasılık
3'le niye çarptık? 3 tane durum var çünkü: 3,1,1 1,3,1 1,1,3

İki kişiye 2, diğerlerine 1 oyuncak verilmesi durumu:
3*(C(5,2)*C(3,2)*C(1,1)) = 90 olasılık
3'le yine aynı sebepten çarptık: 2,2,1 2,1,2 1,2,2

Toplam 150 buldum ben ama değer biraz büyük geldi bana, felaket sallamış da olabilirim en son 2006'da permütasyon kombinasyon sorusu çözdüm :P

Edit: O kombinasyonların nerden geldiini yazmamışım, yazayım.
İlk başta elimde 5 tane oyuncak var. Ben bunun herhangi 3 tanesini seçip ilk çocuğa veriyorum. Elimde kalan 2 taneden herhangi birini ikinci çocuğa, en sonuncusunu da son çocuğa veriyorum. Bu işlemi toplam 3 defa yapıyorum ki, sırayla her çocuğa 3'er diğerlerine 1'er vermiş olayım.
Aynı olayı bi de öbür durum için yapıyorum (2 kişiye 2şer birine tek dağıtma)
Mesaj tarihi:
PEKİ BEN NİYE DENEME SINAVINDA SALAK GİBİ -2 + 2 TOPLAYIP 4 BULUYORUM

AYRICA 110'U 5'E BÖLDÜĞÜMDE 21 BULUYORUM LAN NE GEREK VAR BU KADAR HIZLI YAPIYORUM SÜREM YETERKEN KAFAMI KARINCA YUVASINA SOKTUĞUMUN ÇOCUĞU BEN!
Mesaj tarihi:
_Mikael_ said:

İntegral sorusunda integrantdaki ifade eksi değilse x/2(coslnx +sinlnx) cevap.O sorudan emin değilim ya bayağı ilginç bir çözüm yaptım cevap doğru değilse girmeyeyim hiç anlatmaya

doğruda nassı yaptın :D

permutasyon sorunun cevabını hatırlamıyoruma ama dğorudur heralde:D

soru: integral >> 3/-x^2-x+2 .dx

f(2)=ln8 f(4) = ?

2.soru * sin20.sin40.sin80 = ?
  • Yeni Oluştur...