Devilmanta Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2009 Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2009 chamber senin dediğin kar payı temettü olayı ülkemiz borsasında pek uygulanmıyor yaw
Mum_Chamber Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2009 Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2009 abi temettu bir haktir, uygulama degil =)
Devilmanta Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2009 Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2009 Mum_Chamber said: abi temettu bir haktir, uygulama degil =) işte hakkını vermiyolar :) normalde bu haklar 3-4 ayda bir yatar dimi normali odur yani. ben bi hissemi 1 sene tuttum bi kere bile temettü yatmadı.
AutolycuS Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2009 Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2009 Ama o şirketin durumuna bağlı, adam zarar ettiyse hangi kar payını verecek :)
Devilmanta Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2009 Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2009 AutolycuS said: Ama o şirketin durumuna bağlı, adam zarar ettiyse hangi kar payını verecek :) Şimdi eğer firma kar ettiyse ve bu elde ettiği kar ile sermaye arttırımına gitme kararı alırsa temettü dağıtmaz. Dolayısıyla yine para alamazsın. Zaten birçok firma da aynı haltı yiyor.
AutolycuS Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2009 Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2009 Tabi bazı çakal firmalar o yola gidiyor, bedelsiz hisse veren de var. Hatta karlar %5 altındaysa hiç bir şey vermesine gerek yok
Mum_Chamber Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2009 Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2009 hisse senedi almadan onlara bakmak lazim. daha once kar payi dagitmis mi? ne kadar kar payi dagitiyor vs. ayrica, hissesini aldigin firmanin genel kurullarina gidecek, orada milletin kafasini cemkireceksin. en kotu ihtimalle hisse arttirimina gidince elindeki hisse sayisi artar. parasini vermezlerse de nominal degerden hisseyi verirler. eger firma cok kotu durumda degilse o verdikleri hisse de az uz para eder.
huun Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2009 Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2009 Mum_Chamber said: abi temettu bir haktir, uygulama degil =) hisseleri borsada işlem gören firmaların temettü dağıtma zorunluluğu yok.
BonePART Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2009 Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2009 turkiyede borsayi ozetleyen sey milletin borsa oynamak demesidir bu kadar
Mum_Chamber Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2009 Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2009 huun said: Mum_Chamber said: abi temettu bir haktir, uygulama degil =) hisseleri borsada işlem gören firmaların temettü dağıtma zorunluluğu yok. ne oluyor yani? kar ediliyor, sonra israil ordusuna mi gidiyor o paralar? yoksa "dagitmiycam kardesim, yonetim kurulu olarak yiycez o paralari biz kibrista" mi diyorsun? kar ettiysen bir sekilde ya hisse arttirimi yapacaksin, ya da kar dagitacaksin. her iki durumda da temettu girecek olaya. kar dagitimi yapiyorsan para vereceksin, yok hisse arttirdiysan yeni lotlarini mevcut hissedarlarina hisseleri oranda pay edeceksin. var mi benim kacirdigim birsey?
huun Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2009 Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2009 yani temettü bir hak değilmiş. genel kurulun karar vereceği bir uygulamaymış.
cemad Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2009 Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2009 borsa sadece dividend dağıtımı için değildir (yani hissesini aldığın şirketin kar dağıtımıdan sana gelen pay) temel noktada basit yatırımcı (sürekli ilgilenemeyen 7/24 takip edemeyen) ne yapar onu anlatmaya calısayım öncelikle basite indirgeyerek her hissenin 2 çeşit riski olduğunu belirteyim. 1. market riski 2. şirket riski şimdi market riski dediğimi mesela imkbdeki bir şirketin türkiyedeki şartlardan etkilenmesi. tabi ki her şirket eşit derecede etkilenmez. örneğin ülke kötüye giderken bi şirket çok etkilenir bi şirket az etkilenir şirket riski ise o şirkete ait olan riskler. marketle veya diğer şirketlerle bir alakası yok. diğer şirketleri etkilemez ve onlardan etkilenmez bunun yanında her hissenin getirisi ve riski vardır. bir hissenin getirisi arttıkça riski de artar. yani %15 getirisi olan bir hisse %10 riskliyse %11 riskli başka bir hissenin getirisi daha yüksek olur. (eğer daha yüksek olmazsa herkes %10 riskli hisseye abanır ve o hissenin fiyatı artar ve sonucunda getirisi düşer, denge sağlanır tekrardan) evet kısa özetten sonra. şimdi borsaya giren biri ne yapar? mümkün olduğunca çok hisse senediyle bir portfolyo oluşturur. neden? çünkü 5 tane farklı hissen olmasıyla, 1000 tane farklı hissen olmasında bir fark var (farklı hisseler derken farklı şirketlerin hisseleri) sen hisse sayını arttırdıkça market riskini 0'layamazsın çünkü o market riski hepsini etkiliyor. ancak şirket riskini neredeyse 0'layabilirsin. yani atıyorum %15 getirili %10 riskli A şirketinin hissesinden 2 tane alacağına aynı değerlerdeki B den 1 tane Adan da 1 tane alıyorsun. böylece A patlasa bile senin genel portfolyona etkisi azalıyor. çok basitçe bu şekilde açıklayabildim çok daha detaylı tabi bunlar. neyse devam edelim dediğim gibi yatırımcımız mümkün olduğunca dağılımlı bir yatırım yapmak istiyor. peki 7/24 borsayı takip edemeyecek biri ne yapar? pasif yatırım diye adlandırdığımız yatırımı yaparlar genelde. nedir bu? direkt endeksi kopyalamak. Yani IMKB 30'u ele alıyorum. ben öyle bir portfolyo hazırlıyoum ki hisselerle, IMKB 30'un getirisi ve riskiyle tıpa tıp aynı oluyor. Bunun amacı nedir? Piyasadaki işi bilen adamlar zaten 7/24 kasacak uğraşacak ve bir denge sağlanacak. Bu denge de marketi dengeleyecek. Doğal olarak işi bilen aktif yatırımcılar kasacak ben de meyvesini yemiş olacağım ara ara marketteki değişimlere göre yatırımımı markete göre kopyalayarak. ha bunun yanında bana sorarsanız borsa leş bir yatırımdır. yatırımın temel prensibi çok yüksek kazanmak istiyorsan riskini yüksek tutacaksın. işte genel yöntem nedir bu hisselerden oluşan portfolyonü oluşturursun. sonra riski azaltmak istiyorsan sermayenin belli bir oranıyla hazine bonosu alırsın kalanıyla borsa elimden geldiğince basitçe anlatmaya çalıştım olayı ha ama tabi sen şimdi zaten düşük sermayeyle borsaya girerken bunlarla uğraşmazsın. tutupda 100 tane hisseden portfolyo oluşturulmaz yani. bunu yapanlar yüksek oynayanlar genelde.
Mum_Chamber Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2009 Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2009 huun said: yani temettü bir hak değilmiş. genel kurulun karar vereceği bir uygulamaymış. ahaha abi bir tarafindan kural yaziyorsun. ac bak, temettu nedir diye.
cemad Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2009 Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2009 sermaye arttırımına gidebilir şirket. kar dağıtmak zorunda değil
Devilmanta Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2009 Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2009 bide deniz gökçe'nin tavsiyelerini dinleyin :) genelde tutuyo yani borsaya gir yada borsadan çık döviz al döviz sat diyo arada konuşmalarını yada röportajlarına dikkat etmek lazım biliyo adam bariz bu işleri :)
BonePART Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2009 Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2009 bu arada temettu hak deildir sirket sermaye artisina gidebilir
Chris_Metcalf Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2009 Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2009 Forex dinamik piyasadır. 5 gün 24 saat açıktır. Borsa tok yatırımcının işidir. Beklersen çok kazanırsın. Saat 17'de kapanır. Her şeyden etkilenir. Manipüle edilebilir. Forex manipüle edilmez.
BonePART Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2009 Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2009 bide sole bisi war turkiyede bazi kagitlar o kadar ufak paralarla maipule edilebiliyo ki 100 milyari olan adam kagitlarin degerini bi gunde 2 katina cikartip sonra onda birine dusuebiliyo
Esh Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2009 Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2009 BonePART said: bide sole bisi war turkiyede bazi kagitlar o kadar ufak paralarla maipule edilebiliyo ki 100 milyari olan adam kagitlarin degerini bi gunde 2 katina cikartip sonra onda birine dusuebiliyo ki aslinda bu yasak. ama turkiyede her$ey mubah. bir de temettu dagitma zorunluluguna deginilmis de, mesela futbol a.s lerin alayi zarar bilançolariyla hareket ediyor, neyin temettusunu dagitacak onu cozemedim, bilen biri aydinlatabilir mi? tsk.
Mum_Chamber Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2009 Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2009 esh, temettu para dagitmak demek degil, kar payi demek. kar yoksa payi da yok.
BonePART Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2009 Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2009 Esh said: BonePART said: bide sole bisi war turkiyede bazi kagitlar o kadar ufak paralarla maipule edilebiliyo ki 100 milyari olan adam kagitlarin degerini bi gunde 2 katina cikartip sonra onda birine dusuebiliyo ki aslinda bu yasak. ama turkiyede her$ey mubah. bir de temettu dagitma zorunluluguna deginilmis de, mesela futbol a.s lerin alayi zarar bilançolariyla hareket ediyor, neyin temettusunu dagitacak onu cozemedim, bilen biri aydinlatabilir mi? tsk. admalar yakalandi zaten ondan duydukta 100 milyar cok buyuk bi para deil yane orta dereceli bi insan eger bankadan kredi felan alabilirse cok rahat yapabilcegi bii
huun Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2009 Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2009 Mum_Chamber said: huun said: yani temettü bir hak değilmiş. genel kurulun karar vereceği bir uygulamaymış. ahaha abi bir tarafindan kural yaziyorsun. ac bak, temettu nedir diye. Hisse senetleri Borsa’da işlem gören ortaklıklar, birinci temettüü nakden ve/veya hisse senedi biçiminde dağıtmak veya dağıtmamak konusunda serbesttirler. Kurul, bu ortaklıklardan gerekli gördüklerine birinci temettüün nakden dağıtılması zorunluluğu getirebilir. Link karın dağıtılmaması, sermayeye eklenmesi bedelsiz sermaye arttırımıdır. senin elindeki kağıt zaten sermayeye olan ortaklığını göstermektedir. yani karın sermayeye eklenmesi ile zaten elindeki kağıt değer kazanmış durumdadır.
huun Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2009 Mesaj tarihi: Mayıs 8, 2009 yani temettü dağıtmak zorunda değillermiş. daha başka ne anlıyorsun ki bundan.
Öne çıkan mesajlar