Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Borsa! Tips & Tricks

di

Öne çıkan mesajlar

Selam,

Baslik biraz bilgiyi ben verecekmisim gibi oldu fakat tam aksine sizden istiyorum.

Cok uzun zamandir merakim var ve ufak meblaglarla kendimi denemek istiyorum.

Hatta bugun gidip bankada milyon tane kagit imzalayarak hesabimin acilmasi yonunde talimat bile verdim.

Borsa konusunda ipuclari ve dikkat etmem gerekenler nelerdir bildiginiz kadariyla anlatmanizi rica ediyorum.

Mesela en cok merak ettiklerimden biri su; sabahin 4 unde olan bir olay hisse senetlerini aninda etkiler mi ? Basinda beklemek ise yarar mi diye soruyorum bunu.

Bir diger cevabini cok merak ettigim soru ise hangi olaylar hangi sekilde -direkt ya da dolayli- borsayi nasil etkiler ?

Farkindayim -ozellikle ikincisi- cevabi oldukca genis aralikta olan bir soru fakat belli kriterlere gore yanitlanabilecegini dusunmekteyim.

Bir de bu konu sticky olursa sufer olur bence.
Sosyal ağlarda paylaş

Baska bir sufer sorum ise su;

Dis etkenlerin minimum oldugu kosullarda -dogal felaket yok, basbakana anayasa firlatan yok vs- bir sirketin hisselerinin degeri neye gore artar ve azalir ? Sirketin nakit akisinin bundaki payi nedir ? Baska bir etken var midir ?
Sosyal ağlarda paylaş

Piyasayı çok dikkatli takip etmek gerekiyor.

Ben şöyle yapıyordum, daha az risk almak için; oynadığım şirketin gün içinde değerleri fırlarsa satıyordum hisselerimi, 1-2 gün sonra illa bir düşüş oluyor, daha fazla hisse alıyordum falan.

Mesela Ülker geçenlerde avrupalı başka bir firma ile ortak üretim hedesi imzaladı borsa değeri baya arttı. ülker hisselerimi satıp paraya döndüydüm o gün.
Sosyal ağlarda paylaş

Deprem, doğal afetler falan etkileyebiliyormuş mesela bugün duyduğum kadarıyla.
Bizim ekonomici, bizim okulda ekonomici olmadan önce borsada takılıyormuş ve 97 depremi olduktan hemen sonra bankalara yatırım yapıyım demiş; millet bankalara yönelir kredi falan ister; fekat o zamanlar Amerika, Türkiye'ye kaynak sağlamış ve bir günde herşeyini kaybetmiş lol.
Tabi bu hikaye gerçekmi bilemeyeceğim borsadan fazla çakmadığım ve Amerika'nın para yardımı yapıp yapmadığını bilmediğimden lol.
Sosyal ağlarda paylaş

Masquerade said:

Ben şöyle yapıyordum, daha az risk almak için; oynadığım şirketin gün içinde değerleri fırlarsa satıyordum hisselerimi, 1-2 gün sonra illa bir düşüş oluyor, daha fazla hisse alıyordum falan.

Mesela Ülker geçenlerde avrupalı başka bir firma ile ortak üretim hedesi imzaladı borsa değeri baya arttı. ülker hisselerimi satıp paraya döndüydüm o gün.

Oynadigin miktarlarini ve kazanclarini yazman mumkun mu ? Ufak paralarla oluyor mu bu is onu merak ediyorum. Birim olarak yazsan da olur =)
Sosyal ağlarda paylaş

Mithr said:
Deprem, doğal afetler falan etkileyebiliyormuş mesela bugün duyduğum kadarıyla.
Bizim ekonomici, bizim okulda ekonomici olmadan önce borsada takılıyormuş ve 97 depremi olduktan hemen sonra bankalara yatırım yapıyım demiş; millet bankalara yönelir kredi falan ister; fekat o zamanlar Amerika, Türkiye'ye kaynak sağlamış ve bir günde herşeyini kaybetmiş lol.
Tabi bu hikaye gerçekmi bilemeyeceğim borsadan fazla çakmadığım ve Amerika'nın para yardımı yapıp yapmadığını bilmediğimden lol.

Evet onlar illaki etkiliyor. Hepsini gectim en ufak bir kriz soylentisinde bile insanlar parayi elinde tutmak istedigi icin etkileniyor. Onlari gayet rahat takip edebiliyorum ama dedigim gibi biraz da puf noktaya ihtiyacim var. Genel mantigini ogrenirsem cakallik kismini kendim de yaratirim sanirsam =P
Sosyal ağlarda paylaş

Ardeth said:
di said:

Bir de bu konu sticky olursa sufer olur bence.

Evet hep beraber hiçbir şey üretmeden paradan para kazanalım!

Sen tek basina yetersin Sina. Biz borsada oynayalim sen de orda bilim milim yap.

Ne sacma mantik bu be. Tum gun (ve haftada 2 gun de tum gece) sorunlara cozum uretiyorum ben. Daha ne ureteyim.
Sosyal ağlarda paylaş

di said:
aquila said:
sabahin 4unde acilmamis oluyo borsa.

Onu merak ettim iste borsa acilmadan hisse senedi degeri dusup artar mi diye. Onumdeki ekranda indi cikti gibisinden surekli degisen degerler gordum kafami karistirdi.

Dolaylı olarak evet, çünkü olay olduğu anda sabah için tonla alım/satım emri bankalara yollanıyor. Sen de sabah 10'da borsa açılışına bakarken (ki aslında işlemler 09.45'te başlar) etkisi çoktan hisseye yansımış oluyor.

Dünya artık çok küçük, her türlü haber saniyesinde ulaşıyor ve her haber dünyanın her borsasını etkiliyor. Bazen gerçekten önemli olduğu için, bazen de o haberin etkisini spekülasyon / manüplasyonda kullananlar olduğu için fiyatlar sürekli dalgalanıyor

Şunu da ekleyeyim; bir şirketin hissesini alırken, o şirkete ortak olduğunu düşünerek almak lazım. Ortak olacağınız şirketin iyi bir mali yapısı olmasını istersin, geçmiş dönem karlarına yatırımlarına bakarsın, yatırımlarına ve potansiyeline bakarsın ve paranı yatırırsın. Bu tip yatırımlar genelde uzun dönem için yapılır, dönemsel temettülerden yararlanılır vs.
Bir de tamamen spekülatif, kısa yönlü yatırımlar var, ki "borsa oynamak" lafı da sanırım buradan geliyor :) "Şöyle olsa, şu haber çıksa acaip prim yapar" düşüncesiyle yatırıp 1 günde %10-15'leri yakalamak da olası
Sosyal ağlarda paylaş

di said:
Masquerade said:

Oynadigin miktarlarini ve kazanclarini yazman mumkun mu ? Ufak paralarla oluyor mu bu is onu merak ediyorum. Birim olarak yazsan da olur =)

20 bin lira ile başladım, 22 bin lira değerinde hisse var işte. heyecan benimki :D çok büyük para değil.
Sosyal ağlarda paylaş

Masquerade said:
di said:
Masquerade said:

20 bin lira ile başladım, 22 bin lira değerinde hisse var işte. heyecan benimki :D çok büyük para değil.

20bin TL di mi ? o_O Az para mi o be.
Sosyal ağlarda paylaş

imkb borsası saçma geliyor bana, manipülasyon falan çok, sonuçta küçük yatırımcısın, 8-9 kişi misal xx gyo'ını alıyor alıyor, sen diyorsun oo bu trendi yakalamış, senin gibi bir sürü küçük yatırımcı atlıyor bu oyuna, sonra adamlar satıyor hisseleri, sen elinde değeri iyice düşmüş hissenle kalıyorsun ortada, bir nevi hırsızlık olmuş oluyor. forex desen, çook zor, öyle gerçek parayla başlanacak bir yatırım değil, 2-3 tick oynar bir parite, 100lerce $ kaybedersin, bunların arasında bana en basiti ve en az risklisi hala VOB İMKB-10 geliyor ama bilemiyorum tabi daha o kadar deneyimli değilim bu konular hakkında =)
Sosyal ağlarda paylaş

Madem tips&tricks, çok klasik borsa laflarını buraya da yazalım

- Borsada beklentiler satın alınır, gerçekler satılır
- Hisseyi satıp parayı almadan ne kardasındır, ne de zararda
- Çaycılar, çöpçüler, taksiciler borsaya girmekten bahsediyorsa hemen sat ve çık; herkes yandık bittik memleket battı dediği anda ufak ufak girmeye başla :D
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...