Masticore Mesaj tarihi: Nisan 14, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 14, 2009 CHIP said: Türkiye'den devrim niteliğinde bir buluş daha: DVD medyaların kapasitesi binlerce kat artacak. Bilkent Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi'nde (NANOTAM), görüntü veren ve kayıt yapan DVD'lerin kapasitelerini günümüzdekinden binlerce kat artıracak yeni bir teknoloji geliştirildi. Bilkent Üniversitesi NANOTAM Başkanı Prof. Dr. Ekmel Özbay'ın başkanlığında doktora öğrencileri Özgür Attila Çakmak ve Koray Aydın tarafından geliştirilen nanoteknoloji tabanlı meta malzemeler, yeni nesil DVD'lere uygulanırsa, bir DVD'ye binlerce filmin kaydedilmesi mümkün olacak. Yeni teknoloji, dünyanın en prestijli bilim dergilerinden "Physical Review Letters" dergisinde yayımlandı. Prof. Dr. Özbay, çalışmayla ilgili yaptığı açıklamada, DVD teknolojisinde kullanılan temel prensibin DVD yüzeyine uygulanan ışığın bilgiyi yazmasına ve okumasına bağlı olduğunu ve bu durumda bir DVD'ye daha fazla bilgi yazmak için ışığın mümkün olduğunca küçük bir noktaya odaklanması gerektiğini anlattı. Fizik kurallarına göre ışığın dalga boyundan daha küçük boyutlarda odaklanamadığını belirten Özbay, bu nedenle günümüzün en yüksek kapasiteli Blu-Ray DVD'lerinde bile elde edilebilecek en yüksek saklama kapasitesinin bu "doğa kanunu" ile sınırlı olduğunu belirtti. Bilkent Üniversitesi NANOTAM'da geliştirilen metamalzemelerin doğada rastlanmayan özelliklere sahip olduklarını dile getiren Özbay, şöyle konuştu: "Bu anlamda 'sihirli' olarak da nitelendirilen metamalzemeleri kullanarak dalgaboyundan çok daha küçük bir alandan geçen ışık miktarını binlerce kat arttırabilen yeni bir teknoloji geliştirdik. Bu yeni teknoloji sayesinde dijital bilgiler DVD'lere çok daha küçük alanlara
Phobos Mesaj tarihi: Nisan 14, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 14, 2009 Teknolojiyi bi sabit tutun be. Takip etmesi zor oluyo. Daha Blue-Ray ne onu bilmiyorum ben
di Mesaj tarihi: Nisan 14, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 14, 2009 Patenti bilkent'te kalacaksa teknolojiyi 2 gunde 10 sene ileri goturebilirler hic bi itirazim yok esasen =)
Sparkcaster Mesaj tarihi: Nisan 14, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 14, 2009 türkiyede bu teknolojiyi seri üretime geçiremeyecek bir yerin olmaması da ayrı ironik, başbakana 60 milyon dolara uçak alıyoruz ama
Messor Mesaj tarihi: Nisan 14, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 14, 2009 Haber edilip sonra hakkında ses seda olmayacak bir buluş daha. Odtüye ödül getiren akışkan lcd vardı, ama sadece vardı.
huun Mesaj tarihi: Nisan 14, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 14, 2009 Sparkcaster said: türkiyede bu teknolojiyi seri üretime geçiremeyecek bir yerin olmaması da ayrı ironik, bunun yeni bir teknoloji olduğunu düşürsen, dünyada hiç bir yerde mevcut olmaması şaşırtıcı olmaz. ayrıca bu aleti laboratuvarda üretmek başka, kitle üretimi için gerekli prosedürleri belirlemek ayrı bir mesele. yani o işler zaten ister istemez zaman alır. diğer yandan güzel bi olay, hdd lere bile uygulanabilir benzer bişi sanırım.
Masticore Mesaj tarihi: Nisan 14, 2009 Konuyu açan Mesaj tarihi: Nisan 14, 2009 bu alet için ayrı bir dvd okuyucu gerekiyorsa bilin ki.. bu iş yaş :) . Bu piyasaya iki ürün fazla ya Blue-ray olcak ya dvd
Mum_Chamber Mesaj tarihi: Nisan 14, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 14, 2009 akademik dunyada journal'larin (akademik dergilerin) cok onemi oluyor. ufak bir arastirma yaptim, hem Ekmel Ozbay'in cok basarili dergilerde yayinlari oldugunu, hem de bahsi gecen Physical Review Letters dergisinin en basarili fizik dergilerinden biri oldugunu farkettim. o yuzden olabilitesi yuksek birsey
cenx Mesaj tarihi: Nisan 14, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 14, 2009 bunu diyen bi adam daha vardı hulki cevizooluna çıkmıştı ışınlamayı keşfettim falan diodu keko. rezil oldu gitttiydi.
Devilmanta Mesaj tarihi: Nisan 14, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 14, 2009 Alın bunları ergenekon kapsamında.
Kendercik Mesaj tarihi: Nisan 14, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 14, 2009 eksik c/p, link de yok da sonlarına yakın sanki haber.
Lexius Mesaj tarihi: Nisan 15, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 15, 2009 yapmış gene bizimkiler ^^ meh ekmel hoca:/
Arnis Mesaj tarihi: Nisan 15, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 15, 2009 Sparkcaster said: türkiyede bu teknolojiyi seri üretime geçiremeyecek bir yerin olmaması da ayrı ironik, başbakana 60 milyon dolara uçak alıyoruz ama Daha fazla ne soylenebilir ki.
riglous Mesaj tarihi: Nisan 15, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 15, 2009 Ya one cikacak bir yenilik olmadan boyle bir seye kimse yatirim yapmazdi zaten. Bununla beraber kurulur bence.
Sparkcaster Mesaj tarihi: Nisan 15, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 15, 2009 huun said: Sparkcaster said: türkiyede bu teknolojiyi seri üretime geçiremeyecek bir yerin olmaması da ayrı ironik, bunun yeni bir teknoloji olduğunu düşürsen, dünyada hiç bir yerde mevcut olmaması şaşırtıcı olmaz. ayrıca bu aleti laboratuvarda üretmek başka, kitle üretimi için gerekli prosedürleri belirlemek ayrı bir mesele. yani o işler zaten ister istemez zaman alır. diğer yandan güzel bi olay, hdd lere bile uygulanabilir benzer bişi sanırım. söylemek istediğim bilişim konusunda yerlerde sürünüyoruz, halen bu konuda üretim yapan (kaba parçalar dışında, işlemci vs mesela) tarzı bir yerimiz yok, silikon vadisi yerine kurtlar vadisi ile uğraşıyoruz
riglous Mesaj tarihi: Nisan 15, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 15, 2009 Iyide bu gayet dogal. TR'de yeni bir sey yapan yok ki..? TR'de bir sey yapan yok.. Oldugunda da zaten gelisiyor.
Venator Mesaj tarihi: Nisan 15, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 15, 2009 İşlemci yapmak ayrı bir mevzu ama eğer türkiyede bir entegre üretimi yapılabilen fab var mıdır diye merak ediyorsanız: http://www.microsystems.metu.edu.tr/ İşlemci falan meselesi çok ayrı bir mevzu bu arada, kullanılan teknolojiler ancak 1 mikron civarı olduğundan yapacağınız işlemcinin ticari olarak hiçbir anlamı olmaz. Ciddi yatırım ve ciddi tecrübe isteyen bir iş ki türkiyede ikisi de ancak yavaş yavaş toplanmaya başlıyor. Tabii bu DVD işi apayrı mevzu orası ayrı :)
fizban Mesaj tarihi: Nisan 15, 2009 Mesaj tarihi: Nisan 15, 2009 Mum_Chamber said: akademik dunyada journal'larin (akademik dergilerin) cok onemi oluyor. ufak bir arastirma yaptim, hem Ekmel Ozbay'in cok basarili dergilerde yayinlari oldugunu, hem de bahsi gecen Physical Review Letters dergisinin en basarili fizik dergilerinden biri oldugunu farkettim. o yuzden olabilitesi yuksek birseyPRL COOOOK iyi bir dergidir.
Öne çıkan mesajlar