Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Ekran kartında dış kaynaklı sorun

Baggio

Öne çıkan mesajlar

Yine ben, yine cevap alma umudum az olan enteresan bir problem :p Özellikle belli başlı çözmesi muhtemel kişiler sabredip okursa sevinirim, deli etti çünkü.

Şimdi yakın zamanda 2x 8800GT ile SLI bir sistem kullanıyordum, SLI anakart mefta olup garanti kapsamına da girmeyince, beklediğim performansı da alamayınca bıraktım o işi.

Gittim düz bir anakart aldım; Asus P5Q Pro. AMI Bios'u sevemedim zaten daha başta, Vista kurulumuna girerken hazırlanma, serial isteme, kuruluma başlama, kurulumların step arası gibi bilimum duraklama yerlerinde 5 saniye beklenecekse 1 dakika falan bekledi hep. Hatasız kuruldu ama, Windows da hiç göçmüyor vızır vızır çalışıyor falan. HDD'ler, RAM'ler ve CPU'yu kontrol ettim onlarda da bir bozukluk yok.

Sorun ise şu; 8800GT'lerimde fanlar kendini ayarlıyordu, kart ısındıkça devir de artardı oyunda, manuel uğraşmamak için. Yeni anakartta iki 8800'le birden bunu yapmayı başaramadım, illa RivaTuner veya eVGA Precision kurmam lazım. Her iki kartta ve hatta yeni ekran kartımda da bu sorun oldu, sonradan SLI kartların birini arkadaşıma verdim onda da böyle bir sorun olmadı, sorun ekran kartlarında değil yani.

Bu arada eski kartlarla oyun oynamaya çalıştıkça en basit grafikli oyunlarda bile takılıp devam etmeler, görüntü bozulmaları, artifactlar falan olmaya başladı. Fanları elimle %100'e köklesem bile ya anca geçiyordu ya da geçmiyordu, ekran kartının sıcaklığı o kadar yüksek olmamasına rağmen.

Geçen gün yeni ekran kartımı aldım sonunda, onda da aynı problem var. Fan devri artmıyor, %100'le bile oyuna girsem artifactlar başlıyor, arada "The display driver has stopped working and has recovered" hatası alıyorum ve genelde oyun göçüyor falan.

Ben anakarttan şüpheleniyorum ama güç kaynağı da olabilir belki sorun, ikisini de tek tek deneme imkanım yok ama, yedekleri yok. Biraz fikire ihtiyacım var onun için.

idle SpeedFan değerleri

Çözüm denemeleri olarak da overheat seçeneğini elemek için fanlarımı temizledim, bir tanesini değiştirdim, daha iyi bir hava akışı dizayn ettim, kapağa bir fan ekledim falan, gayet güzel oldu. Driver sorunu seçeneği için birkaç farklı versiyon denedim, farklı Vista relese'leriyle 2-3 kere format attım, o da olmadı. Software sorunu değil yani pek.
Sosyal ağlarda paylaş

Precision la cozebildin ama degil mi fan hizini yoksa hic mi ise yaramadi?

overheat burda soz konusu degil hatta bu load degerleriyle bildigin buz gibi calisiyor alet.

ben pciex slotunda problem olabilir diye dusunuyorum, daha once benzer bi problemi bi arkadasin anakartinda gordum, anakart degistirildi slot arizali oldugu icin.

gpuz indirip ss leri koyarsan daha rahat konusulabilir, veya yazsanda olur belli basli seyleri kasma ss icin.

birde ortamda kac kart var anlamadim, 2 tane 8800gt var o ok, birde bunun disinda yeni aldigin mi nedir =]

psu falan ihtimallerini elemek icin tum donanimi ve alakali olabilecek ivir zivirlarida yazarsan fikri olabilecek arkadaslar daha rahat cevap verirler ayrica. su haliyle problem olduguna kanaat getirecek kadari mevcut ama cozum getirilebilecek kismi ortada yok. =P
Sosyal ağlarda paylaş

Peki eheh.

- Ortamda 2 8800GT eski vardı, ben bunları sırayla taktım acaba biri mi problemli diye ama ikisi de problemli çıktı. Sonradan beklediğim kart stoklara girmeyi başarınca onu taktım, onda da aynı.

- RivaTuner veya Precision ile fanları 100% bile yapsam en fazla donmalar kesiliyor, artifactlar ve dengesizlikler yine oluyor, sıklığı azalıyor sadece.

- Sistem: P5Q Pro, Q9550, Corsair 4GB 1066 Dominator, Asus ENGTX295, CM 850W PSU, 75+150 WD Raptor. Gpu-Z de yaparım birazdan.

Bana da öyle PCI Exp. slotuyla ilgili bir nane gibi geliyordu da işte, şimdi onu servise gönderip, bir haftada "bu sağlam" cevabı alıp aynı şeyi PSU'ya uygulamak var, daha sağlam bir teşhis alayım dedim önce.

Gpu-Z'de nereler lazım? Sıcaklık bilgileriyse onu RivaTuner ve SpeedFan ile yeterince bakmıştım, sorunlar çıktığında kart daha 65-70 derecede oluyor anca, normalde artifact için düşük bir sıcaklık bildiğim kadarıyla.
Sosyal ağlarda paylaş

En basit oyun derken test ettiğim PES 2009, 30 saniyede bir donmalar oluyor mesela. Arkaya geçip fanları full yapıyorum, 2-3 dakikada bir yapmaya başlıyor, arada adamların bir kısım texture'ları bozuluyor falan, yine tamamen kesilmiyor yani.

RAM ve CPU'yu diagnostic tool'larla denedim, sağlamlar, anakarttan şüpheleniyorum büyük ölçüde ama gaza gelmeden bir iyice sorayım dedim.
Sosyal ağlarda paylaş

psu yu acaba 12v lik railden amperaj sikintisi mi cekiyorsun diye sormustum, 850w lik cm rail basina nin 17 ila 20a cikaracagi kesin oldugu icin o ihtimali elemeli simdilik. ariza varsa tabi o baska. belki baska pcie guc kablosu denersin, sanirim modulerdi, baska bi rail cikisina tak mevcutdan alip. denemesi bedava.

gpuz i ise interface bandwith icin sordum, bazen pciex16@x2 tarzinda garip problemler oluyor, kafasina gore x2 hizinda calismaya baslayabiliyor, x1 ve x4 turevlerini gordum daha once benzer problemlerde. artifact ve kapanma olarak.

ama anakart degistirmene ragmen problemin devam ediyorsa psu demek cok mu yanlis olur bilemiyorum. birinden psu bulup denemek baya bi fikir sahibi yapardi problem hakkinda.

edit:ben birinci mesaji yanlis okumusum, birinci anakartta da ayni problem vardi gibi hatirlayarak yazdim. bu durumda tabi psu daha az supheli.
Sosyal ağlarda paylaş

Anakart değiştirmedim, anakart değişince problemler başladı esas, bu kadar tesadüf de olmaz herhalde.

Eski stabil kasamdan sadece HDD'ler ve PSU aynı kaldı yani, anakart değiştikten sonra iki eski ekran kartını birden + yenisini denedim, hepsi problemli. Büyük ihtimal anakart yani.
Sosyal ağlarda paylaş

interface olmasi gerektigi gibi goruyor. =/

benzer sistemle problem yasayan var mi diye soyle bir baktimda gtx295 ile artifact problemleri yasayan hatta ikinci kartlarini tekrar alan bir cok insan 185.20 driverlariyla cozdugundan bahsediyor ama sen ztn tum driverlari denemissin.

anakart gidici gibi =]

bundan sonraki hedef ep45 ds3r =P
Sosyal ağlarda paylaş

Anakartı servise verdim Cuma öğle tatilinden önce. Teslim alan kadına bir dakikaya yakın sorunu anlatmama rağmen "PCI Ex Slot Çalışmıyor" yazıp bırakmıştı kendisi sağolsun, öğle yemeğine geciktirdim heralde. Neyse dedim şimdi arıza çıkarmıyım, nasılsa detaylı test eder bu adamlar.

Cuma akşamına kadar status bile güncellenmedi sitede. Hadi neyse 3-5 saat içinde çözüm beklemiyorum zaten de, dün (Pazartesi) 13.30 gibi mail gelmiş, "BIOS güncellendi test edildi OK" diye :p Bir itirazınız eklemeniz vs. varsa 24 saat içinde mail atın bize denmiş yanında da.

Ben de mailde hepsini anlattım, işte anakart hariç tüm parçalarımı tek tek denedim, 3 farklı ekran kartı, 5 farklı driver denedim falan diye. 24 saat içinde cevaplayın dedikleri maili 1 saat içinde farkedip cevapladım şansıma, belki bugün bile bakarlar diye sevinirken meğer adamlar okumamış bile. Bugün aradım "sesiniz çıkmadı, aldınız mı" diye, mail gelmemiş hesapta, ne yaptılarsa artık.

Sonra tekrar anlattım, eleman ramleri sordu, "oo ama onlar QVL listte yok ki" dedi. Elimde OCZ 800'lerin de olduğunu söyledim, onlarla da denerim bakalım dedim, "ama onlar da yok QVL'de" dedi. OCZ ve Corsair'i de "piyasadaki şişirilmiş kötü ramler, biz Kingston'la test ediyoruz burda" diye süper bi şekilde silip attı bir çırpıda sonra. Northbridge besleyemiyor olabilir o RAM'leri dedi bir de, Esh'in son önerisine benzer şekilde.

Her ne kadar 300 liralık bir OC anakartında OCZ ve Corsair'in stock voltajlarda desteklenmemesi saçma gelse de bilgisayar başında olmadığımdan itiraz edemedim adama. Sonra geldim baktım ki ikisi de gayet QVL listesinde. Geri aradım, aynı eleman çıkmadı, bu sefer yenisine anlattım durumu. Hangi oyunlarda deneyebiliriz dedi, sorunu yaşadığım 2-3 oyun söyledim. Tamam test eder haber veririz dedi, daha ilgili ve nispeten bilgili, mantıklı duruyordu ama maske de olabilir tabii, yarın çıkacak ortaya.

Ben de yavaş yavaş huzurum için paraya kıyıp DS3R sipariş etme planları yapmaya başladım artık çaresiz. Başka bir anakartla sorunsuz çalıştırırsam da olayı daha üstlere taşıycam ama.
Sosyal ağlarda paylaş

Ramlerin hızını dusurerek denedin mi 1066 dan 800 e?
Bu tur sorunlar okumustum forumun (adını hatırlayp bulamadım) birinde ram hızlarını dusurunce düzeldi diye yazılmıstı en son.
ayrıca bir cok forumda Asus P5Q pro veya deluxe serileri bir cok ramle uyumsuz oldugu yaziyor.Restartlar Donmalar artifactlar gibi bir cok sorunla karşılaşmış insanlar Gerci zamanında bende az cekmedim Asus anakartı ile , Gigabyte p45 ds3r alınca derdim kalmadı.yeni anakart alırsan Gigabyte P45 Durable serilerini tavsiye ederim.

http://forums.techpowerup.com/showthread.php?t=65409

hatta burada cesitli asus P5Q sorunları icin modded bios yapiyor insanlar istersen bir goz at.İşine yarar cozum bulursun belki.
Sosyal ağlarda paylaş

Gittim Vatan'dan EP45-UD3R aldım, kartın kendisi dışında hiçbir parçasını açmadım, üstündeki süs stickerlarını bile dikkatli sakladım, sırf deneyip iade etmek için aldım yani resmen :p Sorun onla da çözülmedi, Corsair Dominator biraz tatsız bir RAM imiş galiba. Demek suç P5Q'da da değilmiş dedim. RAM ve NB voltajlarını manuel ayarlıyorum yine tutmuyor çünkü,

En sonunda onu iade edip kızdım Asus Maximus II Formula aldım dayanamayıp, RAM'leri de 1066'dan deneye deneye indirip uyuz olmaktansa direk 800'e indirdim. Ne ödev yapabildim kaç gündür ne bir şey, 2 haftada 10 kere Vista kurdum.

Şimdi sorun yok gibi duruyor. Zamanla arttırarak giderim denerim bakalım, onu tutturunca ufaktan da overclock işlerine girerim. Buz gibi çalışıyor alet, bari bir işe yarasın :p
Sosyal ağlarda paylaş

o halde galiba bugli micron d9 lara denk geldin, bi sure once tracer lardada ayni problem vardi aynen bi kac d9 dada problemler rapor edilmisti. sansizlik =]

ramleri dijital trend distributorlugunden aldiysan yeni seri dominatorlar icin bi irtibata gec istersen. Ben ramlerinin dominator oldugunu bilmedigim icin hic o ihtimali dusunmemistim bile.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...