Masquerade Mesaj tarihi: Nisan 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 15, 2009 64 bit kullanıyorum. airties wus300 network wireless adaptörünü tanımadı şu ana kadar. başka bir sıkıntı yok gibi. herkes windows 7 çok daha randımanlı olacak diyor. microsoft bir babalık yapsa da vistası olanlara free windows 7 verse fdsg. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Kharon Mesaj tarihi: Nisan 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 15, 2009 sharky said: Hatirlatmak isterim, 32 bit olup da 4+ GB RAM i taniyamayan "Windows" un kendisi. Yani olayin 32 bit olup da 4+ GB RAM i taniyamamakla ilgisi yok. Linux gayet guzel beceriyor, bunu taaa seneler oncesinden. Hadisenin asli bu degil isin gercegi. 32 bit isletim sistemleri maximum 2^32= byte kadar memory adressleyebiliyor ki buda 4gb ye denk geliyor. Ve bu tamamen 32bit isletim sistemlerinin hepsinin madur oldugu bi durum windows a ozgu bir hadise degil. mac ve lin de aynen max bu kadar memory adresleyebilir. Hatta bu max adreslenen miktara kernel, bios ve turlu diger donanim memory leri de dahil oldugu icin 32bit os larin kullanilir olarak birakacagi ram miktari <4gb. (elimde cok guzel bi chart vardi neyin ne kadar kullandigi ve ortadaki kayip memory ne icin yok olduguna dair fakat bulamadim) Fakat pae (belki 4gt yi de sayabiliriz bazi durumlar icin) sayesinde 36bit cevirimler yuzunden (bazi islemciler 48 ve 52 de destekliyor bildigim kadariyla) 4gb den fazla ram adreslenebiliyor. Hali hazirda windows 2003 un server tipi os larinda 4gt ile 64, pae ile birlikte 128gb ye kadar ram destekleniyor mesela. Windows un problemi DEP ile birlikte stabil calismadigi icin 32bit isletim sistemlerinde pae yi default olarak kapali tutmasi. haliyle cogu kullanici 32bit isletim sistemiyle 4gb rami kullanamiyor, veya problem yasiyor. Hayli tune gerekiyor adam gibi calistirabilmek icin. Ayrica donanim da buyuk bi etken. linux ise bildigim kadariyla distroya gore compile edilirken pae acik birakiliyor cogunda default olarak. veya acma islemi oldukca basit kaliyor windows a gore(hayret =P) , o acidan evet linux basarili bi sekilde 4gb rami pae ile birlikte sorunsuzca adresleyebiliyor uzun zmndir. Tek problem okudugum kadariyla tek process icin 4gb den fazla ram ayiramadigi. ki gerek duyan process de cok yaygin degildir heralde. sonuc olarak problem windows un degil 32bit os larin, bunu asmayi saglayan pae, bunu ticari kaygilari olmadan sundugu icin basarili bi sekilde implement eden linux, 64bit ise hak yol =] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sharky Mesaj tarihi: Nisan 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 15, 2009 Ek bilgilendirme icin sagol :) Hangi distrolarda PAE acik bilemiyorum, netekim 2.6 dan itibaren PAE li kerneli sorunsuz sekilde 2 dakkada derleyebiliyorsunuz. Bahsettigin tablo su olmasin ? http://en.wikipedia.org/wiki/Physical_Address_Extension Gunumuzdeki cogu Intel based CPU da PAE var, obsolete olacak artik, gel gelelim Windows halen bu isi becerebilmis degil kanimca. Gerci 32-bit de bir 10 seneye obsolete olur tabii, o da var. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Kharon Mesaj tarihi: Nisan 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 15, 2009 O degildi ama arama keyword u icin iyi bi hatirlatma oldu =] Bahsettigim tablo bu sitedeki tabloydu. Bahsedilen seyler bu topicde genel gecer olarak soylenenlerden farkli degil ama tablo neyin nereye gittigi acisindan gayet yerinde. Birde hp nin workstation makineleri icin ek bilgilendirme olarak hazirladigini tahmin ettigim aynen tablo gibi neyin nereye gittigini gosteren ram allocation with winxp adli pdf var. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar