Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Çift Anadal - Yandal


Armentum

Öne çıkan mesajlar

Çift anadal, yandal nedir, aralarındaki farklar nedir. Biraz araştırma yaptım ancak denk geldigim her kaynak birbirlerinden farklı bir şey söyledigği için emin olamadım. Bunları şartları nelerdir gibi konualrda genelce bir bilgi verirseniz çok sevinirim. Birde Çift Anadal - Yandal yapılacak bölümler aynı fakültede olmak zorundamıdır yoksa Dilbilim - Bilgisayar Müh gibi farklı fakültelere ait Çfit Anadal - Yandal yapmak (öss puanınızda 2 bölüme yetiyorsa) mümkünmüdür. Bir açıklarsanız çok iyi olur.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Sartlari universitesine gore degisir. Mantikli olan, istedigin herhangi bir bolumde olmasidir; ancak mantik islemez cunku OSS diye bir kavram var. Insanlar dusuk puanli yerlere girip sonra yuksek puanlilarla cap yapmaya kalkar, bu nedenle boyle bi seye izin verilmiyor. Bazi uni'lerde cap yapacagin bolumun puaninin senin puanindan dusuk olmasi gerektigi gibi seyler duymustum ama ne kadar dogrudur bilmiyorum.

Bunun disinda nedir, ne degildir kismina gelecek olursak... Isin asli cogu insan icin gereksiz bir durumdur. Soyle ki, cift anadal, iki bolum birden okumak anlamina gelir. Oturur okursun. Iki bolumun de derslerini alirsin. Bazen her iki bolumde de olan dersler varsa onlari tek alip gecersin, iki tarafa da yazilir. Sonra diplomani aldiktan sonra iki bolumu de bitirmissin gibi gozukur ama bu cift diplomayla ayni sey degildir (cift diplomada ortak ders yoktur, ama cap'ta vardir). Buna karsilik TR'de cift diploma var mi bilmiyorum bile. Her neyse, yandal konusuna gelecek olursak, "bi tarafim yemedi, ama cok ders aldim, cap olmasin da bari yandal olarak gozuksun" kivamindadir. Ama yandal yaptigin konuda bilgin oldugunu gosterir. Isin asli cap'taki amac da budur zaten. Ama olsun, yandal yapanlari da seviyoruz, onlar da insan (cap yapanlarin insan olmadiklarini iddia edenler var, onlari kiniyoruz).

Ne oldugunu acikladiktan sonra gerekli gereksiz kismini biraz daha acayim. Efendime soyleyeyim, aslinda bu olay kimsenin umrunda degildir. Ise basvurursan, ilk asamada CV'ne (Resume'ne) bakarlar ilgilerini cekersen gorusmeye gidersin. Gorusmeye gittigin noktadan itibaren senin ne okudugunun hicbir onemi yoktur cunku ise girip girmemen tamamen senin gorusmedeki performansina baglidir. Istersen her bi tarafi birincilikle bitir, gorusmede batirirsan isi alamazsin. Istersen en rezil adam ol, gorusmen iyi gecerse isi alirsin. Ayrica o cift anadal'dan once insanlarin gozune baska seyler batabilir. Bu nedenle cap yaparken derslere calisip da harcayacagin surede baska isler yaparsan yine gorusme asamasina gelirsin.. "Iscilik" konusunu hallettik sanirim. Ben akademik olarak ilerleyecem dersen cap'in zerre onemi yok. Master icin onemli olan senin ALES, GRE, GMAT skorun ve ortalamandir. 3.0 ortalaman olsun tek bolum oku, 2.75 ortalaman olsun cift anadal oku: 3.0 ortalama ile tek bolum her zaman daha iyidir, tercih sebebidir. Cunku seni alan adam kendi alanina bakar. Burdan su sonucu cikariyoruz, ortalaman dusecekse cap'in hicbir anlami yok. Ortalaman 3.5'un altindaysa, cap yapacagina otur derslerine calis, ortalamani yukselt. Yapacak isin kalmadiysa, ortalaman da epey iyiyse, canin sikiliyosa yap tabi cap'i. Ama onu yapana kadar oturup iki makale yazip uluslararasi konferansa yollarsan bu senin akademik olarak ilerlemen icin cok daha yardimci olur. Bu da "akademik" kismi..

Son bolum ise kim cap yapmalidir? Efendim, yukarida da az cok acikladigim gibi isin gucun yoksa yaparsin cap'i. Bunun farkli bir bakis acisiysa "ogrenmek icin" yaparsin. Yani hakkaten ogrenmek istiyorsundur bazi seyleri; not ortalamasi derdin degildir, kendi isini kuracaksindir, veya gelecek kaygin yoktur, bu noktada bu risk alinir. Ogrenmek icin ikinci bolumden ders alirsin. Ozellikle 3. sinif derslerini alabilmek icin genelde bolume kayit yaptirman gerekir; bu nedenle cap yaparsin. Tabi bazi universitelerde hocalar dogrudan senin derse girmene izin verir; ogrenmek istiyorum diyince, bu gibi universitelerde cap'a gerek yoktur; yukarida acikladigim gibi diplomada gozuken cap cok da onemli degil (danisman olmayacaksan. bu gibi durumlarda nedendir bilinmez, plana cikabiliyo). Son ihtimal de okudugun bolumden ekmek yiyemeyeceksen cap yapmalisin. Misal cevre bilimi gibi Turkiye'de duzgun is bulamayacagin bir bolumde okuyosun. Gidip ekonomi alirsin. Ya da uluslararasi iliskiler okuyosun, o isi yapmak istemiyosun; gider ekonomi alirsin. Boylece elinde en azindan Turkiye'de ekmek yiyebilecegin bir seyler olur. Burdan su sonucu cikariyoruz, bir dalda rekabet yuksekse, baska bir dala atlayabilmek icin... Matematik okuyanlar mezun olduktan sonra bilgisayar isi yapmak isterlerse zorlanirlar; sertifika falan almalari gerekir. Ama mat okurken, bilg. cap yaparsan, diplomana bakana "ben bilg okudum hem de mat okudum" dersen adam icin bu bi guvencedir, bilg okumus muamelesi gorursun vs. vs...

Daha sorun varsa sor, oyle gidelim, yoksa benim elim agridi. Unuttugum noktalar vardir mutalaka, diger arkadaslar tamamlarlar...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Okul ismi vermen lazım riglousın dediğin gibi okuldan okula dramatik olarak değişiyor. Misal boğaziçinde çap dediğin şey odtünün yan dalına denk düşüyor. Boğaziçinde fizik bölümünde misal bir de modül diye bir optisyon var falan filan gibi. Ama en rahat çap programının boğaziçinde olduğunu söyleyebilirim heh. Özellikle birbirine benzer bölümlerse çok kolay.

Bölüm ve okul verirsen daha kolay olur
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ankara veya bogaziçinde Dilbilim + Bilg Mühendisliği istiyorum.

Mesela Ankara üniversitesinin 2007 veya 2006 güz döneminde Dilbilim için Tüm fakültelerle çift anadal yapabilir demişliği varken mesela bu sene sırf Kendi fakültesindeki diğer bölümlerle çift anadal yapabilir demesi falan var aklım karıştı o yüzden. Özünde Bilg Mühendisligi ve Dİlbilimi aynı anda okumama izin veren bir üniversite arıyorum.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

O ikisi bayağı bir alakasız. Çift anadal dediğin olayda 2 bölüm okuyorsun tamam fakat ikisinin bir takım ortak dersleri olması lazım. Mesela İnşaat+Çevre gibi, derslerin çoğu ortak. Ya da İnşaat+Jeoloji.

O kadar alakasız iki bölümde çapa izin vermezler diye düşünüyorum, en azından bizim okulda vermiyorlar.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Tam benim sorcaklarım sorulmuş.

Eskaza sosyoloji okuyorum diyelim, Gazetecilik'le birlikte çift anadal veya yandal vs. yapabilir miyim?

Sonuçta biri ea'dan biri sözelden alıyor ama çok yakın şeyler.

Bir de böyle aşmış bölümler olmadığı için (hukuk, bilmemne mühendisliği gibi) 5-6 sene okuyacaksam sadece sosyoloji okumayayım mantığı taşıyorum. Hoş yukarda önerildiği gibi zaten o zaman içersinde kendimi geliştirirm ama olsun. Her neyse işte.

Var mı bu tarz bişeyler? Koç'ta sosyoloji ve işletme okuyan birini görmüştüm mesela geçenlerde...

Bu olaylara yakın olan kimseler kendi üniversitelerinde bu işlerin nasıl olduğunu izah edebilirlerse çok süper olurdu :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Şahsen Makine Mühendisliği + Gemi Mühendisliği okuyorum .

-
İlerde senin için bir fark yaratabilir yaratmayabilir . Dana geldim dana giderim sadece dersimi çalışır gerisini bakmam dersen , 10 tane diploma alırım ama "kim 500 milyar ister" de en fazla 3. soruya kadar bilebilirim dersen arkadaşın bahsettikleri olabilir.Ama dediğim çift anadal bitiripte son derece iyi para kazanan tanıdıklarımın gazına böyle bir uygulamaya girdim
-
Kısacası evet 30'uma geldiğimde chivas regalimi yudumlamak istiyorum .
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

lol
Chivas Regal icmek icin bunu yapman gerekmiyo. Ama bunu yapman sana Knob Creek de ictirtmez.
O tanidiklarinin para kazanmasini saglayan cap degil, kendileri. Egitim hicbir zaman parayla oranli gitmez. Daha dogrusu, egitim seviyesi senin daha fazla maas almani saglamaz. Oturup kendi isini yapacaksan is baska, vizyonun genisler. Ama bunu da soyledim zaten. Neyse, bana da soylemislerdi, hadi leyn siz bilmiyonuz demistim. Simdi calisiyorum, goruyorum.

Hani CEO olsan cap senin isine yarar. Ama hayata CEO olarak gelmiyorsun, sorun da burda zaten ve sen CEO olana kadar daha cok firsat cikacaktir. Bosu bosuna universite yillarinda isin suyunu cikarmaya gerek yok.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

aquila said:
insan olan zaten almiyo olm o kadar ders, bi de son 4 donem butun derslerden kalip hepsini birden almak zorunda kalanlar var tabi, onlar ayri bi tartisma konusu.
Dedim ama ben ilk mesajimda di mi, cok ayip ediyosun. biz de insaniz, bizim de duygularimiz var. seviniriz, aglariz, huzunleniriz...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 1 yıl sonra ...
Yazılanları okudum da, riglous akademik kariyer için çap-yandal çok önemli değil demiş, dediği şey mantıklı zaten.

Ben şimdi bilgisayar okuyorum. Ortalamam gayet yerinde ama çap yerine yandal yapmayı düşünüyorum. Yani zaten istediğim bölümdeyim, ikinci bir mesleğin eğitimini almaya gerek görmüyorum. Zaten akademik kariyer düşünmekteyim çap iyice gereksiz gibi gözüküyor. Ben matematikle yandal yapsam bana ne gibi katkısı olur, bilgisayar biliminde akademik kariyer yapmak isteyen birine.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 3 hafta sonra ...
ha bir de tabi ne yapmak istediğine bakar. matematiksel fizik yapmak istiyorsan ve lisanstan az çok bunu yapabilecek seviyeye yakın mezun olmak istiyorsan matematik-fizik çapı kaçınılmaz çünkü fizik bölümlerinde verilen matematik dersleri yetersiz kalır ne bir analiz alıyorsun ne bir soyut cebir. ve matematik öğrenmesi zor bir şeydir, dolayısıyla onun çapını yapıp matematiksel olgunluk denen şeyi uğraşa uğraşa edinmen gerekir. buna nazaran biyomedikal, biyofizik gibi konularla ilgileniyorsan bir fizik öğrencisi olarak muhtemelen sadece seçmeli derslerinde bu alanla ilgili şeyler alman yetecektir.

Mesajın özeti eğer a bölümünde okuyorsan fakat b-a karışık bir şeyler yapmak istiyorsan ve b>a ise çap, eğer a>b ise seçmeli dersler yeter.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...