Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Browserlar ve virüs bulaşması hk.


MrMarvelous

Öne çıkan mesajlar

Şimdi geçenlerde bi siteye girdim (ne olduğu malum :D), girmemle bi virüsün bulaşması bir oldu. Böyle kendi kendine bi antivirüs yazılımı yükledi, zırt pırt yok "your computer is under attack", falan gibi uyarılar yapıp duruyodu. Bu virüsü hiç bi şekilde temizleyemedim, system restore u da kapattığı için onu da yapamadım. Bela bişeydi, kurtulmak için format attım...

Bu Internet explorer la oldu...

Şimdi google chrome ya da safari 4 kullanıyorum.

Sorum şudur: Bu tip virüs/trojanlar işletim sistemine göre mi bulaşır? yoksa browser a göre mi? IE ile virüs bulaştıran site safariyle açıldığında da virüs bulaştırır mı?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

öyle sitelerin de edeplileri var onlara girin + internet explorer çok kötü bu konularda. firefox chrome iyidir.

misal benim internet explorer + bilgisayardaki arama şeysi bozuk aylardır virüs yüzünden. eve gelip giden misafirlere ie kullandırdıgımdan. öyle geçinip gidiyoruz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bildiğim kadarıyla tarayıcılar biraz önemsiz faktör bu durumlarda, antivirüsün web guard tarzı bir online koruması var ise internet explorerda bile öter, virüsü engeller.

Bir de bu virüsleri yedirmek için tarayıcı açıklarına göre yazıyorlar herhalde, yani hep ne kadar az kullanılan tarayıcın var o kadar güvenlisin diye düşündüm şu güne kadar. Ha bu demek değildir ki git en olmamış tarayıcıyı indir sırf 3 kişide var diye..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

tabii ki öncelikle virus, trojan gibi istem dışı programcıklar işletim sistemine göre yazılıyor. zira açığı nereden bulursa bulsun, istisnai durumlar hariç işletim sistemi üzerinde çalışacak.

ama browserlar önemli yine de.. çünkü onlar internet üzerinden bilgisayarınıza istem dışı erişebilmenin bir yolu. temel olarak 5 browser'ı ele alırsak (internet explorer, firefox, opera, safari, chrome), en güvensizi internet explorer diyebiliriz rahatlıkla. en büyük sebeplerinden birisi de activex dediğimiz ve internet explorer'a özgü olan, (gerekli izinleri aldığı taktide) işletim sistemi düzeyinde de kendi başına çalışabilen yapıdır.

ayrıca her tarayıcınızda phishing filter'ı açık tutarsanız, kara listelere girmiş siteler bloklanır en azından. bu konuda da şunu diyebilirim; yakın zamanda zararlı script olan bir site firefox'un phishing filter'ına takılmıştı (ki aynı filter'ı google gibi bir çok firma da kullanıyor ve temelde bağımsız bir kuruma ait). ama aynı site ms'in filter'ına takılmamıştı..

başka bir konu da dom üzerindeki açıklardan faydalanma.. bu da tarayıcınızın kullandığı render engine ile ilgili bir durum. internet explorer trident kullanıyor, opera presto kullanıyor, firefox gecko (açık kaynak kod), safari ve chrome (açık kaynak kod) da webkit kullanıyor. aslında chrome çok hafif değiştirilmiş bir engine kullanıyor(muş) ama önemli değil. bu bilgi neden önemli? misal safari'de karşılaşacağın bir açık (eğer dom ile ilgiliyse) muhtemelen chrome'da da karşılaşacağın bir açıktır. ha ama şunu söyleyeyim (genel olarak) bu konuda en sağlam renderer presto ve gecko'dur. arkasından webkit gelir. trident bu konuda da biraz geride kalmıştır. tabii ki konu güvenlik olunca aslında böyle bir sıralama çok afaki olabilir çünkü gerçek anlamda ölçülebilir şeyler değil bunlar. sadece en çok açık hangisinde çıkıyorsa, o daha güvensizdir gibi bir düz mantık bizimkisi..

ha neden layout engine üzerine bu kadar konuştum. hani bilinmeyen browser'lar daha güvenli olabilir gibi bir yorum geldi ya.. kısmen doğru olabilir ama tamamen olması (özellikle ie'nin trident'ini kullananlar için) zor. çünkü trident'in koduna müdahale edemezler. dolayısıyla her açığı fixleme (ve dahi farketme) imkanları olmayabilir vs..

öyle uzar gider bu..

ha bari bir sonuça varalım. ie ile bulaşan virüsün safari ile bulaşma ihtimali daha düşüktür diyebiliriz. yani ie yerinde diğer 4 tarayıcıdan birisini kullanmak kesinlikle daha faydalıdır. ama bu işin garantisi yoktur. o yüzden gerçek zamanlı çalışan anti-virüs programları tavsiye edilir. falan fişmekan..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...