Arma Mesaj tarihi: Mart 7, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 7, 2009 Arkadaşlar salı günü Mesleki rehberlik üzerine bir sunum yapacağız. Bunun için bir anket yapıyorum. Anket şeklinde açmadım çünkü bazı bilgiler de isteyeceğim. Öncelikle Mesleki Rehberlikten bahsedeyim. Mesleki rehberlik, bireylerin kendilerini, çeşitli meslekleri tanımaları, kendi niteliklerine uygun meslekleri seçmeleri, seçtikleri mesleğe hazırlanmaları ve mesleki yönden gelişmeleri konusunda yapılan yardım hizmetleridir. Mesleki rehberlik hizmetleri; bireyin özellkilerinin tanınaması, yeteneklerinin, ilgilerinin ve diğer niteliklerininin bilinmesi, çevrede bireye açık olan mesleklerin gerektirdiği niteliklerin belirlenmesi ve bu iki kaynaktan elde edilen bilgiler ışığında, bireyin kendi nitelikleri ve mesleklerin gerektirdiği nitelikler arasında bağlantı kurarak kendine uygun bir meslek tercihi yapması üzerinde odaklanmasıdır. Şimdi sizden ne düzeyde mesleki rehberlik aldınız bunu yazmanızı rica ediyorum. Eğer hiç almamışsanızda almadığınızı belirtmeniz bana faydalı olacak. Bunun dışında öğrenim durumunuzuda yazmanızı isteyeceğim. Çalışıyor musunuz yada öğrenci iseniz ilköğretim, ortaöğretim, üniversite den hangi basamakta olduğunuzu söylemeniz benim için yeterlidir. Şimdiden katılan arkadaşlara çok teşekkür ediyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Arma Mesaj tarihi: Mart 7, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mart 7, 2009 Bari ben yazayım ilk cevap. Hiçbir şekilde mesleki rehberlikten yararlanmadım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Quadrophenia Mesaj tarihi: Mart 7, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 7, 2009 Üniversite mezunuyum, şu an çalışmıyorum, hiç mesleki rehberlik hizmeti almadım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
riglous Mesaj tarihi: Mart 8, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 8, 2009 Universite mezunuyum. Mesleki rehberlik aldim. Lisede kariyer gunleri araciligiyla mesleklerin getirilerini ogrenmeye calistim ancak cok basarili degildi. Ozellikle gelen insanlar yaptiklari isi anlatmaktan cok boburlenmekle vakit kaybettirdiler. Bunun disinda cesitli testler yapildi, hem orta okulda hem lisede. Bu testlerin sonucunda ne tur mesleklere ilgimizin olabilecegi belirlenmisti. Sorularin cevaplari bagariyordu. Bu nedenle pek de bir ise yaradigini soyleyemem. Test yapildigi noktada neye merakliysam onun icin gerekli sikki seciyordum daima. Boylece benim kendime bictigim meslek test sonucu olarak bana geliyordu. Belkide testi onumuze atip doldurun uleyn demek yerine durumu birisi aciklasa daha farkli yaklasabilirdim. Basarili degildi kisaca. Daha sonra universitede bizim boyle bir secenegimiz vardi. Liberal Arts okulu oldugu icin 2. senenin sonunda istedigimiz bolumu secmemiz gerekiyordu. Ben her ne kadar 1. sinifin basinda secimimi yapmis olsam da yine de farkli bolumlerin derslerine girmek zorundaydim, bu nedenle farkli mesleklerin ne getirip goturecegini az cok ogrendim. Ayrica kariyer ofisi yine test yapmisti. O test baya iyiydi, seceneklerin hepsi beni yansitiyordu ama onlarin arasindan birini secmek zorunda oldugum icin daha ciddi gelmisti. Misal soru: kendinizi nasil tanimlarsiniz? siklar: a)rezil, b)pekaze, c)pislik, d)adi Gel cik isin icinden... Amma velakin bunda da cogu yerde siklardan nereye varacagin anlasiliyordu. Dahasi kisilik testleri de girmisti isin icine. O testlerde de olmadigin bir sey olarak cikiyordun. Seni illaki bir kategoriye sokmaya calisiyorlardi ki bu iyi bir sey aslinda. Aciklamasini guzel yaptilar bunun. Belirlenen 10 "kova"dan birinin icine girmen lazim ki uygun secenekler ciksin. Hakkaten cok ugrastim birine girmek icin ama olmadi, illaki 11. kova olarak "digerleri"nin arasina atildim. Bu nedenle o testi de basarisiz buluyorum kendi acimdan. Tabi universitedeki insanlarin 99%'u bir kovaya girebildigi icin aslinda basarili bir testti. Daha sonra uni'de yine kariyer gunleri oluyordu ve insanlar gelip konusuyordu; bunlar da islevsizdi. Cunku egitimini almaya basladigin bir isin bircok acilimi oldugunu biliyorsun ve o isi yapan insanlarla konusmak istiyorsun. "Bilgisayarci" diye 3 kisi getirmen yetersiz kaliyor cunku zibilyon tane farkli is oldugunu dusunursen 3 kisinin yeterli olmasi imkansiz. Heleki universitede alinan egitimle is dunyasinin paralel olmadigi alanlar icin cok gerekli bir durum bu. Bunun uzerine departmanla konusup onlarin birilerini getirmesine ikna ettik ki bu sanirim en basarili yontem olacakti ki ben mezun oldum. Meyvesini umarim benden sonrakiler yer. Biraz uzun oldu ama sende "aciklayiniz" tadinda soru sormussun (ya da ben oyle anladim)... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
deadwoll Mesaj tarihi: Mart 8, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 8, 2009 Üniversitede 4. senem, bitiyor. Lisede rehberlik günleri vardı, çeşitli üniversiteler gelip kendilerini tanıtıyorlardı, okul da bizi çeşitli üniversitelere götürüp gezdiriyordu. Meslek testleri de yaptılar. Ama çok da başarılı değildi çünkü testler çok yüzeysel ve riglous'un dediği gibi neyi almak istediğinize göre şekillenen şeylerdi ve okullar da kendi reklamlarını yapıyor yalnızca en iyi bölümlerini gösterip onlar hakkında bilgi veriyorlardı. Üniversitede ise çeşitli şirketlerden, iş kollarından vs. konferansa, tanıtıma geliyorlar sürekli. İlk bir kaç sene takip ettim ama artık pek umursamıyorum çünkü yine riglous'un dediği gibi çalışabileceğiniz binlerce alan varken yalnızca bir kaç tanesi sunuluyor önünüze. Bire bir rehberlik hizmeti ise yalnızca dershanede aldım, o da saçmalık derecesinde içi boştu. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Arma Mesaj tarihi: Mart 8, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Mart 8, 2009 İlgilenip birşeyler yazan arkadaşlara çok teşekkür ediyorum. P.tesi akşamına kadar sayı ne kadar artarsa benim o kadar yararıma olacak. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Atsumichi Mesaj tarihi: Mart 18, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Mart 18, 2009 mesleki rehberlik almadım. sadece ailem kafama kaktı durdu o kadar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar