Mr_Hand Mesaj tarihi: Şubat 14, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 14, 2009 http://link.brightcove.com/services/link/bcpid263777539/bctid10635445001 burada görüldüü üzere DARPA'nın da üzerinde çalıştıı bi projeymiş. direkt olarak sinirlerden sinyali alıyor. O.o technology review Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Shadow Mesaj tarihi: Şubat 14, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 14, 2009 evet sonunda istenilen düzeye gelmiş bu çalışmalar, cocukluğumdan beri en cok hayal ettiğim projelerden biriydi valla:D ancak benim korkum bunu medical alandan cok, ilerde terminatorlar robocoplar yaratmada kullanacak olmalarıdır... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Şubat 14, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 14, 2009 vay anasını Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
MrMarvelous Mesaj tarihi: Şubat 14, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 14, 2009 Wow. Star Wars geldi aklıma hahaha Kol koparmak için ışın kılıcı da olsa tam olcak Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
riglous Mesaj tarihi: Şubat 14, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 14, 2009 Daha iyisi var desem? Aslinda iyi olup olmadigi tartisilir. Soyleki, sana biyonik ayak takiyorlar. Daha sonra sen yurumeye calisiyosun. Aletin icindeki sensorler ve islemci araciligiyla ayak senin hareketine uyum saglamayi ogreniyor (evolutionary computation) ve daha sonra sen yururken hareket etmesi gerektigi gibi hareket ediyor. Bu nedir? Sen ayagini oynatmak icin dusunmek zorunda degilsin; en mantikli olan hareket zaten ayak tarafindan yapiliyor. Tabi muhtemelen bu soyledigimle, yukaridakinin kombinasyonu en mantiklisi olur; istedigin zaman sen yoneteceksin, istedigin zaman o gerektigi gibi hareket edecek... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mr_Hand Mesaj tarihi: Şubat 14, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 14, 2009 iyi de o dediğini başka bi organın yapmasına gerek yok, yürürken hangi adımı nereye atacağını düşünmüyosun çünkü. bahsettiğin yöntemde akıllıca bi "kısayol" bulmuşlar refleks hareketi için. iki ayak birden olmazsa bişeye yaramaz mesela... :) bu ise direkt sinirlerle kontrol ediliyo. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cons Mesaj tarihi: Şubat 14, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 14, 2009 -hanım su getir +LAAAG LAAAGGGGGG LAGGGGGG LAAAAAAAAAAAG WWWWWWWWWWWWWWWWWWWWW Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Denn Mesaj tarihi: Şubat 14, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 14, 2009 Ardeth said: vay anasını Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Norak Mesaj tarihi: Şubat 14, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 14, 2009 ng da vardı, fare beyin hücrelerini alıp bilgisayarda simülatörde uçak kullanmayı öğretiodu adam, 100 kere düştükten sonra öğreniyordu canlı beyin hücreleri. gayet güzel uçuyordu. onu alıp bunla birleştir, bide japonların veri iletebilen yapay derisini koy üstüne, al sana cyborg. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Chaz Mesaj tarihi: Şubat 14, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 14, 2009 Cons said: -hanım su getir +LAAAG LAAAGGGGGG LAGGGGGG LAAAAAAAAAAAG WWWWWWWWWWWWWWWWWWWWW HAHAHAHAHAHAHAAFGAGH Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
riglous Mesaj tarihi: Şubat 14, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 14, 2009 Mr_Hand said: iyi de o dediğini başka bi organın yapmasına gerek yok, yürürken hangi adımı nereye atacağını düşünmüyosun çünkü. bahsettiğin yöntemde akıllıca bi "kısayol" bulmuşlar refleks hareketi için. iki ayak birden olmazsa bişeye yaramaz mesela... :) bu ise direkt sinirlerle kontrol ediliyo.:) pek degil. 6 ayakli robot 0'dan en stabil sekilde yurumeyi ogrenebiliyo mesela. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mr_Hand Mesaj tarihi: Şubat 14, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 14, 2009 iyi de o daha da farklı bişey? bi de onda da baya bi süre uğraşıyo yürümeye. simulasyon programıyla falan başlamışlardı denemeye hatta bunu. model başta bi adım bile atamadan düşüyodu sora bi adımı düşerek atmaya başladı bi yığın denemeden sora yavaş yavaş gelişti falan simulasyonda. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Shadow Mesaj tarihi: Şubat 14, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 14, 2009 bence robot kol yerine, robot 3. bacak yapsınlar! hele siyah renkte olanı cok tutar valla:D Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mr_Hand Mesaj tarihi: Şubat 14, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 14, 2009 Norak said: ng da vardı, fare beyin hücrelerini alıp bilgisayarda simülatörde uçak kullanmayı öğretiodu adam, 100 kere düştükten sonra öğreniyordu canlı beyin hücreleri. gayet güzel uçuyordu. oha bu gerçek miydi?! saçma salak gazete arkası haberi olarak görmüştüm bunu ben iyi uydurmuşlar demiştim ahahah çok ii ya. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Alseven Mesaj tarihi: Şubat 14, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 14, 2009 Oha be helal olsun gurur duydum USA ile Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Korax Mesaj tarihi: Şubat 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2009 riglous said: Sen ayagini oynatmak icin dusunmek zorunda degilsin; en mantikli olan hareket zaten ayak tarafindan yapiliyor. Otomatik pilota al,gezdirsin dursun seni neguzel eahehe Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
riglous Mesaj tarihi: Şubat 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2009 Mr_Hand said: iyi de o daha da farklı bişey? bi de onda da baya bi süre uğraşıyo yürümeye. simulasyon programıyla falan başlamışlardı denemeye hatta bunu. model başta bi adım bile atamadan düşüyodu sora bi adımı düşerek atmaya başladı bi yığın denemeden sora yavaş yavaş gelişti falan simulasyonda. Farkli degil, ayni sey. Birisi 6 ayak, digeri 2. Ilk baslarda tabii ki stabil olmuyor, deneyerek en duzgununu buluyo ama bu sorun teskil etmez ki. Sen robota zaten son halini yukluyosun. Genelde 300 jenerasyon suruyo ogrenme suresi, ki adam scheme'e aliskin oldugu icin onunla yapmis. Compiled bi dille aynisini yaptirdi bize baya bi hizlaniyo. 1-2 saat falan suruyo. Ama bunun konuyla alakasini cozemedim. Yani yurumek ogrenildikten sonra sen kromozomu zaten robota yukluyosun, kontrol programi gerekeni yapiyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mr_Hand Mesaj tarihi: Şubat 15, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2009 -.- Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Şubat 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2009 şu an yazılacak herhangi bir algoritmanın insan aklından daha zekice çalışabileceğini sanmıyorum (gerçi duruma göre daha hızlı işlem yapabilme kapasitesi kritik olabilir ama "zeka" kısmı daha önemli gibi geldi bana) o yüzden insanlara takılacak protezlerin insan beyninden gelen sinyallerden yararlanması bana mantıklı geliyor :p bir de sonuçta kolu oynatmak için insan beyninden gelen sinyallerin yapısını, özelliklerini vs çözüp onları robot bir kolu oynatmak için kullanabilmek boyutunda bakarsanız olaya baya iyi bir şey aslında. Yani ortada bir taktım çalıştı durumu yok, insanın motor kontrolününün detaylarını anlamak gibi önemli bir iş var. said: model başta bi adım bile atamadan düşüyodu sora bi adımı düşerek atmaya başladı bi yığın denemeden sora yavaş yavaş gelişti falan simulasyonda. hmpfs hmpfs genetik algoritma ya da yapay sinir ağı kokuyor bu sdf Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
riglous Mesaj tarihi: Şubat 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2009 Her zaman degil. Refleksler her zaman lehimize islemez. Istem disi yaptigimiz icin sorun yaratir. Misal dusen seyleri tutmaya odakli refleks, dusen seyin ne olduguna bakmaksizin onu tutmaya calisir. Haliyle dusen sey tavaysa, elin yanmasina sebep olur. Bunun disinda ozellikle deneme ve yanilmanin yapilamadigi yerlerde, misal yuksek bir yerden dusme sirasinda refleks olarak bir yere tutunmaya calisir insan; dusme aninda kollariyla yavaslatmaya calisir veya ayaklarinin uzerine dusmeye calisir. Her iki durumda da kollar ve bacaklar kirilir. Buna karsilik onerilen refleksle hareket etmemektir ki bu nedenle dusmelerde sarhos insanlarin kurtulma ihtimali cok daha fazladir (bu asparagas da olabilir). Her neyse biyonik ayak, gerekli durumda nasil davranilmasi gerektigini hesaplayip uygun sekilde hareket ederek minimum hasarla isin icinden cikabilir. Yaklasik 2 yil once sinirlerle robot yonetme isi basladi zaten, Georgia Tech'te. Dedigim gibi, ikisinin kombinasyonu cok daha mantikli gibi gozukuyo. said: hmpfs hmpfs genetik algoritma ya da yapay sinir ağı kokuyor bu sdf GA'la yaptik zaten :D Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Şubat 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2009 en güzeli sentezdir evet ama bu sefer ne zaman biyolojik refleks ne zaman algoritma kullanacağını belirleyecek bir yapay zeka yazmak falan da lazım zor işler bunlar sdf Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Norak Mesaj tarihi: Şubat 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2009 Asimo koş getir tepsiyi! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mirluin Mesaj tarihi: Şubat 15, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 15, 2009 eli titriyo elemanın heycandan Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Killer Mesaj tarihi: Şubat 20, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 20, 2009 abi robot olduğuna inanasım gelmedi.özürlü bi birey gibi :S.helal valla ya.biz hala türban tartışalım Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Longshanks Mesaj tarihi: Şubat 22, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 22, 2009 Cons said: -hanım su getir +LAAAG LAAAGGGGGG LAGGGGGG LAAAAAAAAAAAG WWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWZHUAUHAHAH Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar