Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

biyonik protez | vay anasını sn. seyirciler

Mr_Hand

Öne çıkan mesajlar

Daha iyisi var desem? Aslinda iyi olup olmadigi tartisilir. Soyleki, sana biyonik ayak takiyorlar. Daha sonra sen yurumeye calisiyosun. Aletin icindeki sensorler ve islemci araciligiyla ayak senin hareketine uyum saglamayi ogreniyor (evolutionary computation) ve daha sonra sen yururken hareket etmesi gerektigi gibi hareket ediyor. Bu nedir? Sen ayagini oynatmak icin dusunmek zorunda degilsin; en mantikli olan hareket zaten ayak tarafindan yapiliyor.

Tabi muhtemelen bu soyledigimle, yukaridakinin kombinasyonu en mantiklisi olur; istedigin zaman sen yoneteceksin, istedigin zaman o gerektigi gibi hareket edecek...
Sosyal ağlarda paylaş

iyi de o dediğini başka bi organın yapmasına gerek yok, yürürken hangi adımı nereye atacağını düşünmüyosun çünkü. bahsettiğin yöntemde akıllıca bi "kısayol" bulmuşlar refleks hareketi için. iki ayak birden olmazsa bişeye yaramaz mesela... :)

bu ise direkt sinirlerle kontrol ediliyo.
Sosyal ağlarda paylaş

ng da vardı, fare beyin hücrelerini alıp bilgisayarda simülatörde uçak kullanmayı öğretiodu adam, 100 kere düştükten sonra öğreniyordu canlı beyin hücreleri. gayet güzel uçuyordu.

onu alıp bunla birleştir, bide japonların veri iletebilen yapay derisini koy üstüne, al sana cyborg.
Sosyal ağlarda paylaş

Mr_Hand said:
iyi de o dediğini başka bi organın yapmasına gerek yok, yürürken hangi adımı nereye atacağını düşünmüyosun çünkü. bahsettiğin yöntemde akıllıca bi "kısayol" bulmuşlar refleks hareketi için. iki ayak birden olmazsa bişeye yaramaz mesela... :)

bu ise direkt sinirlerle kontrol ediliyo.
:) pek degil. 6 ayakli robot 0'dan en stabil sekilde yurumeyi ogrenebiliyo mesela.
Sosyal ağlarda paylaş

iyi de o daha da farklı bişey?

bi de onda da baya bi süre uğraşıyo yürümeye. simulasyon programıyla falan başlamışlardı denemeye hatta bunu. model başta bi adım bile atamadan düşüyodu sora bi adımı düşerek atmaya başladı bi yığın denemeden sora yavaş yavaş gelişti falan simulasyonda.
Sosyal ağlarda paylaş

Norak said:
ng da vardı, fare beyin hücrelerini alıp bilgisayarda simülatörde uçak kullanmayı öğretiodu adam, 100 kere düştükten sonra öğreniyordu canlı beyin hücreleri. gayet güzel uçuyordu.

oha bu gerçek miydi?!
saçma salak gazete arkası haberi olarak görmüştüm bunu ben iyi uydurmuşlar demiştim ahahah çok ii ya.
Sosyal ağlarda paylaş

Mr_Hand said:
iyi de o daha da farklı bişey?

bi de onda da baya bi süre uğraşıyo yürümeye. simulasyon programıyla falan başlamışlardı denemeye hatta bunu. model başta bi adım bile atamadan düşüyodu sora bi adımı düşerek atmaya başladı bi yığın denemeden sora yavaş yavaş gelişti falan simulasyonda.

Farkli degil, ayni sey. Birisi 6 ayak, digeri 2.
Ilk baslarda tabii ki stabil olmuyor, deneyerek en duzgununu buluyo ama bu sorun teskil etmez ki. Sen robota zaten son halini yukluyosun. Genelde 300 jenerasyon suruyo ogrenme suresi, ki adam scheme'e aliskin oldugu icin onunla yapmis. Compiled bi dille aynisini yaptirdi bize baya bi hizlaniyo. 1-2 saat falan suruyo. Ama bunun konuyla alakasini cozemedim. Yani yurumek ogrenildikten sonra sen kromozomu zaten robota yukluyosun, kontrol programi gerekeni yapiyor.
Sosyal ağlarda paylaş

şu an yazılacak herhangi bir algoritmanın insan aklından daha zekice çalışabileceğini sanmıyorum (gerçi duruma göre daha hızlı işlem yapabilme kapasitesi kritik olabilir ama "zeka" kısmı daha önemli gibi geldi bana) o yüzden insanlara takılacak protezlerin insan beyninden gelen sinyallerden yararlanması bana mantıklı geliyor :p

bir de sonuçta kolu oynatmak için insan beyninden gelen sinyallerin yapısını, özelliklerini vs çözüp onları robot bir kolu oynatmak için kullanabilmek boyutunda bakarsanız olaya baya iyi bir şey aslında. Yani ortada bir taktım çalıştı durumu yok, insanın motor kontrolününün detaylarını anlamak gibi önemli bir iş var.

said:
model başta bi adım bile atamadan düşüyodu sora bi adımı düşerek atmaya başladı bi yığın denemeden sora yavaş yavaş gelişti falan simulasyonda.

hmpfs hmpfs genetik algoritma ya da yapay sinir ağı kokuyor bu sdf
Sosyal ağlarda paylaş

Her zaman degil. Refleksler her zaman lehimize islemez. Istem disi yaptigimiz icin sorun yaratir. Misal dusen seyleri tutmaya odakli refleks, dusen seyin ne olduguna bakmaksizin onu tutmaya calisir. Haliyle dusen sey tavaysa, elin yanmasina sebep olur. Bunun disinda ozellikle deneme ve yanilmanin yapilamadigi yerlerde, misal yuksek bir yerden dusme sirasinda refleks olarak bir yere tutunmaya calisir insan; dusme aninda kollariyla yavaslatmaya calisir veya ayaklarinin uzerine dusmeye calisir. Her iki durumda da kollar ve bacaklar kirilir. Buna karsilik onerilen refleksle hareket etmemektir ki bu nedenle dusmelerde sarhos insanlarin kurtulma ihtimali cok daha fazladir (bu asparagas da olabilir). Her neyse biyonik ayak, gerekli durumda nasil davranilmasi gerektigini hesaplayip uygun sekilde hareket ederek minimum hasarla isin icinden cikabilir.

Yaklasik 2 yil once sinirlerle robot yonetme isi basladi zaten, Georgia Tech'te.

Dedigim gibi, ikisinin kombinasyonu cok daha mantikli gibi gozukuyo.

said:
hmpfs hmpfs genetik algoritma ya da yapay sinir ağı kokuyor bu sdf

GA'la yaptik zaten :D
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...