Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Rte esmis gurlemis??

Mille

Öne çıkan mesajlar

Biz osmanlıdayken de Türktük şimdi de Türküz.Osmanlı dediğin Türk,arap,rum,bulgar vsdir.Sen hiç bir arabın,yunanın ne güzel osmanlıydık bak kültür falan dediğini duydun mu.Zaten osmanlı kültürü de arap-fars çakması bişeydir.
O bir gecede değişimi yaşayıp travma geçirenler şeriat özlemi içinde olanlar.Türkiye cumhuriyeti Devleti osmanlıdan kalan Türk halkına sırtını dönmedi aksine devleti dişiyle ,tınağı ile biz kurduk.
Osmanlının gelişmesi gibi bişey yok çünkü osmanlı gelişmeye kapalı toplumuyla , işlemeyen devleti ve ordusuyla yıkılmaya mahkum zavallı bir hale gelmişti.
Cumhuriyet Devrimi Türk halkının yaşam mücadelesinin hayatta kalmasının ürünüdür.Kadınlara seçme-seçilme hakkını ilk biz vermişiz daha ne gelişmesi arıyorsun.Osmanlı kalsaydık şimdi filistinlilerden daha kötü durumdaydık.
Sosyal ağlarda paylaş

Yunanların ve arapların bir yere kadar kendi muhafaza ettikleri kültürleri ve gelenekleri vardı osmanlı içerisinde ama onlar bile, özellikle herhangi bir avrupa kültür rönesansına dahil olmayan araplar, bir kimlik sıkıntısı çekiyorlar türkler kadar olmasada.

Sorun şu ki türkler osmanlının sadece bir alt-milleti değillerdi, osmanlının devlet yapısının çok büyük bir kısmı ve hukuki altyapısının önemli bir kısmı türki(-farsi) geleneklerden geliyordu (kalanı da islamdan). Yani bu demek oluyor ki türkler diğer bütün milletlerden çok çok daha fazla osmanlının varisiydiler kimlik olarak. Şeriat özlemiyle alakası yok bence, zira bugün ingilteredeki ingiliz kilise-devlet ayrımını rahatça kabul etmek ve modern ideolojileri takip etmekle beraber 6-7 yüzyıllık bir tarihi kimliği aşağı/geri yada düşman görmek zorunda kalmıyor bugün türkiyenin çoğunun şeriatı/osmanlıyı gördüğü gibi. Önemli birşey bu bence, ve yokluğu da hissediliyor.

Osmanlı gelişmeye kapalıydı, bitmişti zaten, zavallıydı, yapacak birşey yoktu vs. diyebilirsin, ve açıkcası bence doğru da olabilir bu ve o noktada osmanlıyı silmek tek çare olabilirdi, ama bu dediğim şeyi değiştirmiyor, yine o geçmişle problem duruyor.

Kadınlara seçme-seçilme hakkını da ilk biz vermedik ve zaten bu da tek başına pek birşeyin ölçüsü değil.
Sosyal ağlarda paylaş

İlk müslüman ülke biziz diye hatırlıyorum.Olmasak bile ilklerden biriyiz.Basit bir örnekti zaten.Bu tek başına bile toplumun bir aşama kaydettiğini gösterir.Bir veridir ;somuttur ve objektiftir.
Osmanlıda Devlet yapılanmasın büyük ve en üst kısmı devşirmelerden oluşurdu.Türk aileler özellikle uzak tutulurdu ki osmanlı ailesinden başka bir Türk ailesi güç kazanmasın.
Türki-farsi diye bişey yok .Hatta direk
farsçadır-arapçadır resmi dil.Sen kabul etmesende Türkler büyük hanedanlığın basit halkı olarak görülürdü.Dinin de etkisiylede söz sahibi falan da değildi.Osmanlıda hakim kültür araplarındır.
İslam ve fars kaynaklı işeyiş şimdi araplardan çok bizim olamaz din zaten arap kaynaklı bir din.Bu dinin çıkışının Türlükle veya Türklerle uzaktan yakından alakası yok.
Dediğim gibi problem sadece devletin din ağırlıklı olmaması bu da dediğim şekilde düşünenleri üzüyor.Osmanlıya özlem bundan.
Sosyal ağlarda paylaş

Kadınlara oy verme hakkı toplumun aşama kaydettiğini göstermiyor bu durumda, çünkü tepeden inme bir uygulama. Aynısı Iran'da da yapıldı, onların kadın hakları konusunda ne kadar aşama kaydettiği belli.

Osmanlı devlet yapısının çok büyük bir kısmı türki-farsi gelenekten geliyor. Bunu gerçekten araştırabilirsin, türki-farsi diye birşey yok demek oldukça komik, zira orta-doğu ve yakın asyayı çok uzun bir süre domine eden gelenekten bahsediyoruz. Ayrıca osmanlıda hakim kültür arap kültürü değildi, daha çok bir karma kültürdü. İslam'ın çok önemli bir yerinin olduğu kesin, ama osmanlı gerçekten arap+islam devletinden çok daha karmaşık ve ilginç bir yapıya sahip.

Örneğin dediğin gibi İslam türk çıkışlı bir din değildir fakat türkler İslam'a geçtiğinde de zort diye herşeyini almadılar. Osmanlı hukuk sisteminde örf/töre ciddi ölçüde mevcuttu ve kullanılıyordu, ve hatta Kanuni Sultan Süleyman'ın ünvanının kanuni olması bile tamamen islami olmadığını gösteriyor osmanlının, zira kanun kavramı fars devletlerinden gelir. İslam devletlerinde hükümdarlar şeriat'a ve yorumlarına ek olarak kanun yapmazlar, osmanlılar yapıyorlardı. Basit bir örnek bu, fars ve türk geleneğini osmanlı bürokrasisinin her aşamasında görebilirsin. Dini hukuk ve ulema'da ise çok daha azdır.

Osmanlı = arap = şeriat = kötü denklemi düpedüz yanlış. Şükür ki osmanlı tarihi sandığın kadar basit yada sığ değil, yoksa çok üzücü olurdu. Resmi tarih kitaplarında bu kadar basit ve sığ yansıtılması da bir rezalet.

Ayrıca yine dediğim gibi, osmanlı özlemi veya şeriat isteğinden bağımsız olarak bir tarihi kimlik boşluğu var türkiyede osmanlının cumhuriyet'e geçerken ötekileştirilmesi yüzünden.
Sosyal ağlarda paylaş

Ayrıca türki-farsi diye birşey yok demene;

said:
The Ottoman, Safavid, and Mughal empires developed variations of a broadly similar Turko-Persian tradition. A remarkable similarity in culture, particularly among the elite classes, spread across territories of Western, Central and South Asia. Although populations across this vast region had conflicting allegiances (sectarian, locality, tribal, and ethnic affiliation) and spoke many different languages (mostly either Indo-Iranian languages like Persian, Urdu, Hindi, Pushtu, Baluchi, or Kurdish, or Turkic languages like Turkish, Azeri, Turkmen, Uzbek, or Kyrgyz), people shared a number of common institutions, arts, knowledge, customs, and rituals. These cultural similarities were perpetuated by poets, artists, architects, artisans, jurists, and scholars, who maintained relations among their peers in the far-flung cities of the Turko-Persian world, from Istanbul to Delhi.

wiki'den buldum, Marshall Hodgson diye bir tarihçi yazmış, chicago üniversitesinden. türkçe çevirisini de yapabilirim istersen ama şu saatte değil tabii :)
Sosyal ağlarda paylaş

utopia said:
necmi said:
utopia said:
Biz Osmanlı'nın torunları değiliz. Türkiye Cumhuriyetinin çocuklarıyız. Bunu ne zaman fark edecek bunlar, büyük merak içindeyim.

Yani en azından ben değilim.

Laikler tarafından kazandığınız 1 bonus puanınız hanenize yazılmıştır
tebrikler

köken ayrımı olmaksızın herkes Türk kabul edildi üstelik.

OHAHAHAAHA
Sosyal ağlarda paylaş

Giovanni said:
utopia said:
necmi said:

köken ayrımı olmaksızın herkes Türk kabul edildi üstelik.

OHAHAHAAHA

*Ne mutlu Türk'üm diyene.
*Bilelim ki milli benliğini bilmeyen milletler başka milletlere yem olurlar.
*Milli his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin milli ve zengin olması, milli hissin gelişmesinde başlıca etkendir. Türk dili, dillerin en zenginlerindendir. Yeter ki, bu dil şuurla işlensin. Ülkesini, yüksek bağımsızlığını korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır.

Bu son da sana gelsin, okudukça gülersin gio:

*Biz cahil dediğimiz zaman, mektepte okumamış olanları kastetmiyoruz. Kastettiğimiz ilim, hakikati bilmektir. Yoksa okumuş olanlardan en büyük cahiller çıktığı gibi, hiç okumak bilmeyenlerden de hakikati gören gerçek alimler çıkabilir.
Sosyal ağlarda paylaş

Osmanlı tamamen hellenistik bir kültürdür. Camilere bakın, dünyanın hiç bir yerinde böyle cami tarzı yok. Hepsi Ayasofya'dan alıntı. Osmanlı kendi içinde globalleşmiş, milliyet ayrımının ideolojisinde HİÇ olmadığı gayet kucaklayıcı ve baskıcı olmayan bir yapıydı. Aksi halde herhale basit bir örnek vermek gerekirse; Yunanistanı yüzlerce yıl sorunsuz hakimiyet altında tutmak imkansız olurdu. Baskıyla bu kadar toprak elde tutulmaz. Pax Ottomana denilen Osmanlı barışı bugün için tarihi bir gerçekkten nasıl bunları diyebilirsiniz ?

Pax Ottomana:

Pax Ottomana, (1500 - 1700) "Osmanlı Barışı ", Osmanlı İmparatorluğu toprakları üzerindeki dünyanın diğer bölgelerine nazaran istikrarı ve barışı tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Terim, yaygın bir tabir olan Pax Romana'dan türetilmiştir.

Osmanlı İmparatorluğu, gücünün doruğunda olduğu 16. ve 17. yüzyıl'larda, bütün Balkanlar'ı, Orta Doğu'nun büyük bölümünü, Kuzey Afrika'yı ve ek olarak da Kafkaslar'ı kapsar. Osmanlı yönetiminin ayrılmasıyla birlikte, özellikle Dünya Savaşları'nın ardından ve son oarak da Soğuk Savaş'ın sona ermesinden sonra bu bölgeler toplumsal, ekonomik ve politik bir takım istikrarsızlıklar yaşadılar.
Sosyal ağlarda paylaş

Ben bir yörük Türkü olmama rağmen Türklüğümün insanlığım üzerinde bir etkisi olduğu fikrine ya da diğer insanlardan bir üstünlük sağladığı fikrine inanmıyorum. Bunu düşünmeye hakkım var değil mi ?
Sosyal ağlarda paylaş

Giovanni said:
Birlikte yaşadığımız insanlarla edindiğimiz ortak his ve bağlılığın adı da bence Türklük olmamalı.

Tamam bi 85 yıl geriye basalım, Atatürk'le oturun konuşun uzlaşın. Böyle olmuyor.

Bir de güncelle butonu tıklamıyor sanırım.
Sosyal ağlarda paylaş

Giovanni said:
Birlikte yaşadığımız insanlarla edindiğimiz ortak his ve bağlılığın adı da bence Türklük olmamalı

ne olsun, osman mı?
Sosyal ağlarda paylaş

Exodus said:
Kadınlara oy verme hakkı toplumun aşama kaydettiğini göstermiyor bu durumda, çünkü tepeden inme bir uygulama. Aynısı Iran'da da yapıldı, onların kadın hakları konusunda ne kadar aşama kaydettiği belli.

Osmanlı devlet yapısının çok büyük bir kısmı türki-farsi gelenekten geliyor. Bunu gerçekten araştırabilirsin, türki-farsi diye birşey yok demek oldukça komik, zira orta-doğu ve yakın asyayı çok uzun bir süre domine eden gelenekten bahsediyoruz. Ayrıca osmanlıda hakim kültür arap kültürü değildi, daha çok bir karma kültürdü. İslam'ın çok önemli bir yerinin olduğu kesin, ama osmanlı gerçekten arap+islam devletinden çok daha karmaşık ve ilginç bir yapıya sahip.

Örneğin dediğin gibi İslam türk çıkışlı bir din değildir fakat türkler İslam'a geçtiğinde de zort diye herşeyini almadılar. Osmanlı hukuk sisteminde örf/töre ciddi ölçüde mevcuttu ve kullanılıyordu, ve hatta Kanuni Sultan Süleyman'ın ünvanının kanuni olması bile tamamen islami olmadığını gösteriyor osmanlının, zira kanun kavramı fars devletlerinden gelir. İslam devletlerinde hükümdarlar şeriat'a ve yorumlarına ek olarak kanun yapmazlar, osmanlılar yapıyorlardı. Basit bir örnek bu, fars ve türk geleneğini osmanlı bürokrasisinin her aşamasında görebilirsin. Dini hukuk ve ulema'da ise çok daha azdır.

Osmanlı = arap = şeriat = kötü denklemi düpedüz yanlış. Şükür ki osmanlı tarihi sandığın kadar basit yada sığ değil, yoksa çok üzücü olurdu. Resmi tarih kitaplarında bu kadar basit ve sığ yansıtılması da bir rezalet.

Ayrıca yine dediğim gibi, osmanlı özlemi veya şeriat isteğinden bağımsız olarak bir tarihi kimlik boşluğu var türkiyede osmanlının cumhuriyet'e geçerken ötekileştirilmesi yüzünden.

Türkiyede kadın hakları dediğin gibi tepeden inme değil arz-talep sonucudur.Atatürkten istenmiştir bu düzenleme.
Türklerin islama geçişi ayrı bir konu ama öyle kitaplarda yazıldığı gibi zaten biz gök tengriye tapıyorduk hadi gelin sizin allahınıza tapalım diye olmadı.Neyse o ayrı konu
Osmanlıda hukuk da şeriat hukukuydu ek olması da buna aykırı olduğunu göstermez.
Kanunu örneği de beni desteklior kanun kelimesi zaten farsça.
Tabi ki osmanlıda halkın içinde kesinlikle Türk kültürü vardı ama benim anlattığım devlet yönetimi.Hatta öyle ki Türkler yönetimde söz sahibi olmasın diye devşirme sistemi vardır devletin en üst kademesi bunlardan oluşur.Nedeni de başka bir Türk ailesinin güç kazanmaması içindir.
Osmanlıya sığ kültür diyen yok gerçekten zengindir kültürü ama kesinlikle Türk değildir.
Türkçe konuşma dili olarak kullanılır ama resmi anlamda pek bir anlamı yoktur.
Türklüğü içine sindirememk ayrı bişeydir.Tabi ki kimse doğduğu milleti seçemez bundan dolayı da utanmak-gurur duymak kendi bileceği iştir.Nasıl her insanın bir ailesi varsa her insanında bağlı olduğu bir milleti vardır.Ben buna böyle bakıyorum.
Türk kelimesi sizi rahatsız ediyor anlıyorum ümmet olmak daha kolay geliyo ama Türkiye bir ümmet-islam federe devleti değil üzgünüm.
Sosyal ağlarda paylaş

Giovanni said:
Birlikte yaşadığımız insanlarla edindiğimiz ortak his ve bağlılığın adı da bence Türklük olmamalı, değil.

yunan asıllı amerikalı, cezayir asıllı fransız, kore asıllı alman, brezilya asıllı japon oluyor da bizde niye kimse x asıllı Türk olamıyor?

yugoslavya mıyız biz, böyle yumruk atılmış cam gibi paramparça olalım mı istiyorsunuz?

alt kimliğiniz beni ırgalamaz, kimseyi de ırgalamamalı, ama bu ülkede yaşıyorsanız üst kimliğiniz Türklük'tür. Bu dünyanın bütün ülkelerinde böyledir.

Bak bakalım Hrant'dan nasıl bahsediyor yabancı siteler:

http://en.wikinews.org/wiki/Turkish-Armenian_journalist_killed_in_Turkey

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/6279241.stm

http://cpj.org/2007/01/turkisharmenian-editor-murdered-in-istanbul.php
Sosyal ağlarda paylaş

Söylediklerin ilk bakışta makul gibi görünüyor ama bence Anadolu gibi neredeyse istisnai bir bölgede o dediğin tarz yürümez. Nitekim halihazırda yürümüyor da.
Sosyal ağlarda paylaş

DoruK said:
Giovanni said:
Birlikte yaşadığımız insanlarla edindiğimiz ortak his ve bağlılığın adı da bence Türklük olmamalı

ne olsun, osman mı?

A,B,C,D veya herhangi istediğiniz bir şey olsun ama bir etnik köken ve ırk belirten "Türk" bunun için uygun değil.
Sosyal ağlarda paylaş

Giovanni said:
Söylediklerin ilk bakışta makul gibi görünüyor ama bence Anadolu gibi neredeyse istisnai bir bölgede o dediğin tarz yürümez. Nitekim halihazırda yürümüyor da.

beğensen de beğenmesen de budur olay, doğduğunda milliyetini seçemezsin, x'sindir, y'sindir, ama vatandaşı olduğun ülkenin kimliğine sahipsindir. Bu bir kural değil, yasalarda yer almaya da bilir, ama budur.

George Michael yunan kökenlidir, ama amerikalıdır. Obama kenya kökenlidir, ama amerikalıdır. zidane Cezayirdendir ama fransızdır.

Bak sana Hrant'la ilgili haberleri koydum, hepsinde, istisnasız, arasan en fanatiklerinde bile, Hrant'tan Armenian Turk ve Turkish-Armenian diye bahsedilir. Genel-geçer kural budur.
Beğensen de beğenmesen de.

Anadoluda uymuyor, tüm dünyada uyarken bi yugoslavyada bi anadoluda uymuyor, neden acaba?
Sosyal ağlarda paylaş

sg-1 said:

alt kimliğiniz beni ırgalamaz, kimseyi de ırgalamamalı, ama bu ülkede yaşıyorsanız üst kimliğiniz Türklük'tür. Bu dünyanın bütün ülkelerinde böyledir.

Üst kimlik dediğin, doğduğun zaman nüfus cüzdanda din haznene yazdırılan "müslüman" dan çok farklı değil. Bu ülkede veya herhangi bir ülkede yaşayan insanlar bırakın üst kimlik olarak istediği ülkeyi seçsin, isteyen türk'üm desin isteyen fransız'ım desin. kendini türk gibi hissetmeyen bir insanı zorla türkleştirmeye çalışmak bence faydadan çok zarar getirir. Ha yanlış anlama ben senin yazdığını "türkiyede doğan herkes zorla türk olmalıdır" gibi yorumlamadım konu üzerine genel bir yorum yaptım sadece.

Öte yandan bana da komik geliyor Türkiyede doğup büyümüş bir insanın Türkiye ile olan tüm bağını yokmuş gibi göstermesi ve türklükle ilgili herhangi bir kalıntıdan kurtulmaya çalışması, kendini gerçekten ingiliz, fransız ya da ne bileyim avrupalı olduğuna inandırabilmesi. Ama o insanlara zorla Türk kimliği dayatmaya çalışarak en fazla -onların Türklüğü istememesi bir yana- Türklükten nefret etmesine sebep olunması daha muhtemel geliyor bana.
Sosyal ağlarda paylaş

Ardeth said:
sg-1 said:

Üst kimlik dediğin, doğduğun zaman nüfus cüzdanda din haznene yazdırılan "müslüman" dan çok farklı değil. Bu ülkede veya herhangi bir ülkede yaşayan insanlar bırakın üst kimlik olarak istediği ülkeyi seçsin, isteyen türk'üm desin isteyen fransız'ım desin. kendini türk gibi hissetmeyen bir insanı zorla türkleştirmeye çalışmak bence faydadan çok zarar getirir. Ha yanlış anlama ben senin yazdığını "türkiyede doğan herkes zorla türk olmalıdır" gibi yorumlamadım konu üzerine genel bir yorum yaptım sadece.

evet, din hanesine müslüman yazdırılmasından farklı bir olay değil kabaca bakarsan, dinini değiştirip oraya başka birşey yazdırman mümkün. türklüğünü de değiştirebilirsin, ama türklüğü'nü ancak başka bir ülkenin vatandaşı olursan kaybedersin. Bunu bir fikir olarak söylemiyorum, tüm dünyanın kabul ettiği bir görüş bu. x asıllısındır, ya asıllısındır, ama sonuçta Türk'sündür. Zorla yapmak gibi bi durum da yok yani.
Bu şeye benziyor, su deniz seviyesinde 100 derecede kaynar, bunun başka yolu yoktur, "yok ben daha aşağı derecede kaynatmak istiyorum" dersen dağ tepesine çıkman gerekir, "yok daha yüksek derecede kaynatıcam" dersen içine tuz katman gerekir, yani şartların değişmesi gerekir. Tersini istemek doğanın kanununa aykırıdır.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...