Suark Mesaj tarihi: Aralık 15, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 15, 2008 Baya bir aradım internette, artık dedim patiye danışma vaktim geldi. (Bir yandan asistanlara soruyorum okulda ki) Şimdi ben Ses sinyalinin Pitchlerini bulmaya çalışıyorum. Bunun için Autocorrelation kullanmam öngörüldü, heh herkes FFT nin çok daha iyi olduğunu söylüyor, ama elden bişi gelmez bu şekilde bulmam gerekiyorumuş. Şimdi, Ses sinyalimi matlabde Autocorrele ettiğimde böyle bir grafik çıkıyor Biraz küçük ama bi fikir versin diye koydum. Şimdi, Bu fonksiyonun neresi pitch? Bazı yerlerde Maximumların arası olduğunu gösteriyor, bazı yerler direk maximalara bak diyor bir taneside direk ilk minimumu diyor. Pitch in bir aralık olması gerek miyormu? Burdan sonra nasıl pitch bulucam lütfen yardım edin:/ Ayrıca bulduğum pitchi nasıl kontrol edicem? Çok teşekkürler şimdiden. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
GEd Mesaj tarihi: Aralık 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 17, 2008 Google aracılığı ile edindiklerimi aktarıyorum sadece: pitch = ton yüksekliği Ses sinyali temel frekansı Pitch 80 HZ ile 350 HZ arasında olur Sallanımların sınırları ses karakteristiğini verir Pitch detektasyonu için farklı yollar var , autokorrelation metodu şöyle işliyor : Özet geçicem çok uzun anlatılıyor : Autokorrelation simetrik periyotlarda; peakler 0 N 2N Pitch detekte etmede bu özelliği kullanılacak ,yani sadece pozitif zaman kaymalarına bakıcaz. y(n) sinyalimiz olsun Y(n) rasgele zararlı sinyal ile eklenerek gider ( türkçesini bilmiyorum ama sinyal teorisidir bu) Yani; Y(N) = x(n) + W(n) Formül için detay : BKNZ : http://ad.informatik.uni-freiburg.de/bibliothek/diplom/dick.pdf Sayfa 56 Autokorrelation sonucu : ryy(l) = rxx(l)+ rxw(l)+ rwx(l) +rww(l) yine bknz sayfa 56. rxw ve rwx in çok ufak olması beklenir. Olasılık özelliklerinden dolayı Rww de çok çabuk sıfır olur. l'den büyük yerlerde. Bu nedenle sadece rxx(l) l>0 için olan yerlerde Peak sahibi olur. Bu yöntem ile sinyalin periyodunu bulabilirsin. Ne yazikki link almanca ama aslında tam aradığın şey, başlığı otokorelasyon ile pitch detektionu , yalnız anladığım pitch deteksiyonu için önce filtreleme operasyonları falan yapman gerekiyor ? Yani çat diye otokorelasyona bakamıyorsun sanırım, detaylı bir google üzerinden ulaşabildiğin linklere bakmanı tavsiye ederim. Yukarının özeti : Peakler sayesinde sinyalin periyodunu bulman , o periyotta sana frekansı verecek ( sanırsam) Not2: Yukarıdakileri biraz boş yazmış olabilirim , şöyle bir bilgi daha gördüm , bu analiz metodunda maximumlar pitch adaydır gibi. Googllamaya devam et bence :P Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar