Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Dalmaçyalı bebişim konusunda bilgiye ihtiyacım var...

Nessarien

Öne çıkan mesajlar

Merhabalar ben 2 aylık bir dalmaçyalı aldım ve hayatım boyunca muhabbet kuşu akvaryum balığının ötesinde bir evcil hayvan tecrübem olmadı.. Buradaki tecrübeli kişiler sorularıma yanıt verirse çok sevinirim.

2 tane kitap aldım, ne kadar alınması gereken ürün varsa hepsini satın aldım veterinerle çeşitli konular hakkında yüzeysel bilgiler aldım. Yani temel konularda az çok bilgi sahibi oldum. Gelelim sorularımıza...

1) Geceleri çok ağlıyor yuvasında yalnız uyumuyor ve üzülüyor bende (komik olacak ama ne yapayım..) altını bezledim bebek beziyle yatağıma aldım. Benle dururken hiç ağlamıyor uyuduktan sonra sepetini yere bırakıyorum. Arkadaşım yanlış yaptığımı söyledi bu uygulama onu şımartacakmış ve ileride sözümü dinlemeyecekmiş. Yanlış mı yapıyorum ?

2) Apartmanda yaşıyorum şuana kadar kimseden şikayet gelmedi ama yinede çekiniyorum. Şuanda ufacık sesi çıkmıyor sadece geceleri ağlama sorunu var. Onuda yanıma alıp çözüyorum ama ilerde büyüdüğünde bangır bangır bağırırsa millet rahatsız olabilir. Yasalar bu konuda ne diyor ? Daire bana ait kira falan değil yani çekineceğim ev sahibim falan yok sadece olası şikayetler canımı sıkabilir. Bu konuda bilgiye ihtiyacım var...

3) Eğitimine başladım ama sözümü dinlemiyor. Tuvalet olayında ilerlemeye başladık açıkçası henüz evi kirletmedi bu iyi birşey sanırım :) Öte yandan otur kalk bekle türü komutlarımı öğretemiyorum. Ne yaparsam yapayım kuyruğunu yakalamaktan başka birşey yapmıyor :D Ben otur diyorum o 360 derece dönüp duruyor kuyruğunu kapıcak aklı sıra zilli :P

4) Birkaç oyuncak aldım ama pek ilgisini çekmedi. Ayakkabılarım ve terliklerimle oynamayı seviyor dün raketimi ve tenis topumu keşfetti top artık onun oldu :P Kendi haline mi bırakayım bu konuda neyi severse onla mı oynasın ? Tenis topunu baya sevdi mesela.

5) Dişi dalmaçyalılar çok sorunlu oluyor diyorlar. Ben bunu bilmiyordum bu doğru mu ? Doğruysa ne gibi sorunlar yaratıyor.

6) Ne zaman dışarı çıkarayım ? :)

* Köpek bakımı konusunda tecrübesiz olduğum için aktarmak istediğiniz herhangi bir yararlı bilgi varsa çok sevinirim.

Teşekkürler...
Sosyal ağlarda paylaş

1) Annesinden ayrıldığı için oluyor ağlaması, alışacaktır merak etme. Tüm köpekler alışır yani, biraz zorlu geçecek yavruluk dönemi yapacak pek birşey yok. Bu arada evet, yatağında yatırmamaya çalış çok şımarık oluyor çünkü. Ben şımarık olmasını istediğimden yatağımda yatırıyorum. Hatta koyun koyuna yatıyoruz yani hehe.

2) O konuda bilgim yok, müstakil bizim ev. Ama yani ne ilk olursun ne son. Bir çok taktik var, bir çok yöntem bir çok eğitim çeşidi var. Her türlü zaten eğitime verirsin köpeğini, adam olur en sonunda. Fakat, eğitilmesini istiyorsan yatakta uyuması gibi şeylerde biraz sabırlı olman lazım.

3) 2 aylık köpek, çok zor olur zaten eğitilmesi. Ha eğitilmez demiyorum, var bizim tanıdıklardan goldenlara 2,5 - 3 aylıkken clicker ile eğitim veren. Köpek yat kalk pati ver tarzı komutları öğrenmişti. Olmayacak diye birşey yok ama, goldenlara en zeki köpek sıralamasında 2.ydi sanırım ve eğitenlerde profosyonel kişilerdi. Bekle derim, 5-6 aylık olana kadar pek eğitim verilmez köpeklere. Öncesinde hem fazla yüklenmiş olursun, hem ileriki eğitimler için sakat olur.

4) Tenis topunun senin için sakıncası yoksa bırak oynasın. Ha mesela diyelim bizimki gibi masa, sandalye parçalıyorsa kendinden emin bir şekilde hayır de, uyar bişi yap. Mesela bizimki hayırı dinlemiyor, ooof oofff yaptığımda anında bırakıyor hehe (sakın vurma, dövme)

5) Ben bir yerde okumuştum, o 101 dalmaçyalı filminden sonra herkes bu köpekten almış ve çoğu mustarip olmuş diye. Pek ev köpekleri değillermiş.

6) Veterinerin sana söyler onun için doğru zamanı. Bir takım aşıları var onlar bitince çıkarabilirsin.

-----------

Elini, ya da istemediğin objeleri ısırmasına izin verme. Çok acı bir dönem seni bekliyor. İğne gibi dişleriyle herşeyi ısırmak isteyecek. Çok fazla oyuncak alma, alırsan da önüne atma. En fazla 2 oyuncak ile oynamasına izin ver. O benim başıma geldi, 10 tane oyuncağı attım önüne biraz baktı sıkıldı sonra klavyemi yedi.

Aklıma gelen şimdilik bunlar :P
Sosyal ağlarda paylaş

1) Hmm hakikaten ağlıyor böyle üzgün üzgün duruyor gözleri sulanmış oluyor gidip almasam susacak gibi değil içim el vermiyor ki o ağlarken uyumaya. Neyse birkaç gün daha devam edeyim ondan sonra ufak ufak alışmaya başlar sanırım. Gün geçtikçe daha rahat hissetmeye başladı kendini ilk günler pek kıpırdamıyordu şimdi durmak bilmiyor.

2) Bu yatak olayı bunları neden şımartıyor anlamadım ben. Daha ufacık ben almasam yanıma susmuyor ki. Zaten uykuya dalınca sepetini gidip köşede ona yaptığım özel alana bırakıyorum. Birazcık şefkat göstermek gerçektende onu söz dinlemez yapar mı ? Aksini uygulamakda çok acımasızca olur. Bana ve annesinden ayrı kalmaya alışana kadar bir süre bu uygulamaya devam etsem bir sorun olmaz gibime geliyor. Ne diyorsun ? :)

3) Hmm anladım yok zaten aman tanrım hemen eğitmeliyim demedim sadece oyun oynarken biraz denemek istedim pek başarılı olamadık çünkü kuyruğunu kovalamak daha çok ilgisini çekiyor :P

4) Yok ya bir sürü tenis topu var birtanesiyle oynasa ne olur :) Onun oldu zaten ben alıncada o ufacık boyuyla kızıp havlıyor.

5) Evet biliyorum gezmeyi çok seviyorlar ki dışarı ne zaman çıkarız diye sormamın sebebi buydu. Günlük yürüyüşünü falan eksik etmeyeceğim. Biraz büyüsün dışarı çıkacağı günü iple çekiyorum :)

Parmağımla oynuyor tv falan izlerken ısırmaya çalışıyor ama şuanda gıdıklıyor sadece :) Dişleri büyümeye başlayınca tabiki yasakları uygulamaya başlarız. Oyuncak tavsiyesi içinde teşekkürler bende birsürü aldım henüz ilgisini çekmesede teker teker ortaya çıkartırım toptan sıkılacak mı bakalım şuanda topla epey mutlu.

Yardımların için teşekkürler bir sorum olacak. Şimdi dün biraz oyun oynadık. Topu odanın bir ucuna atıyorum benle beraber geliyor hafif koşarcasına topu yakalamak için.. O esnada dikkat ettim koşarken bir tuhaf koşuyor böyle beli sola doğru kayıyor normal mi bu ? Hani tam hakim değil vücuduna ufak olduğu için mi yoksa bir sorunu mu var ?

funq said:
zeka sıralaması: http://www.havhav.com/forum/viewtopic.php?p=106298

Bana saçma geldi bilimsel bir veri sonucu değil istatiksel bir uygulamanın sonucu sanırım. Bu listeye bakıp 39. sırada diye üzülmeyeceğim çünkü çok tatlı :P

İkinizede teşekkürler :)
Sosyal ağlarda paylaş

Her gece köpeğiyle yatan bir arkadaşım var. ( bebekken sokaktan alınmış, şu anda 3 yaş civarı kırma bir köpek, kısa bacaklı şirin bir şey.) Arkadaşım, yanında yatıyor oluşu nedeniyle hiçbir sorun yaşamadı köpeğiyle, şımarık fln. değil yani. Cinsi ne olursa olsun, genelde köpeklerin tümü oldukça akıllı oluyor, eğitimi konusunda sabırsızlanman gerekmez. Henüz çok küçük, zamanla öğrenecektir kendisnden beklenenleri yapmayı. Sana tek önerim, asla şiddete başvurmadan, yalnızca çok gerekli durumlarda otoriter davranarak, sevgiyle eğitmen, yetiştirmen köpeğini. Nasıl küçük çocukların bir şeyleri öğrenmesi zaman alıyorsa ve bu süreç içinde onlara sevginizi vermeniz ne kadar önemli ve gerekliyse, aynı şey küçük köpekler için de geçerli. Bir de onun da kişiliğine saygı göstermek gerek, her şeyin her zaman senin istediğin biçimde olmayabileceği fikrine sıcak bakmak gerek.

Hemen komutları, kimi oyunları öğretmek için eğitime başlamak, köpeği zorlayıp, sıkabilir. İlk zamanlarda en önemli şey köpekle sahibi arasında sevigiye dayalı güven bağı oluşturmak. :)
Sosyal ağlarda paylaş

Kime birşey sorsam aman şiddetten uzak dur diyor yahu insan evcil hayvanına ne yaparsa yapsın en fazla birazcık bağırır ne öyle şiddet falan çok psiko var bu ülkede ama rahatsız ediyor aynı şeyleri herkesten duymak :)

Neyse epey yol katediyoruz tenis topumuz hala favori oyuncağımız ve yemek kabını burnumuzla odanın etrafında sürmeyi öğrendik dört dönüp mutlu oluyoruz ^^ Ayrıca kanepeye zıplamaya çalışıyoruz ama boyumuz yetmiyor yuvarlanıp duruyoruz nerede o ilk gün adım atamayan köpiş nerede şimdi yerinde durmayan köpiş çok tatlı olmaya başladı ya ilk başta çekiniyordum hasta halsiz çok üzgün diye ama epey yol katteti.

Birkaç sorum var...

Köpişinizi kaç günde bir yıkıyorsunuz ? :) Ayrıca benimkinin pek tüyü olmadığı için havluyla hertarafını güzelce silip ıslaklığını geçirdikten sonra saç kurutma makinesi en düşük ayarda yavaşça kurutuyorum. Yanlış birşey yapmıyorumdur umarım :)

Ben birşey yerken yanımdaysa mesela ufak tefek şeylerden onada vereyim mi ? Var mı bu konuda bir sınırlama ?

Teşekkürler.
Sosyal ağlarda paylaş

Yıkama derim ben. Zaten evde bakıyorsun sanırım, yıkamana gerek yok. Ha ayda 1 yıkarsın belki çok titizsen (köpek şampuanı kullanarak).

Bizimki eskiden akşama kadar sokakta sonrada eve geliyordu, o yüzden yıkamak gerekiyordu her gün. Ilık suyla fırçalıyordur. Fırça derken işte geniş uçlu deriye zarar vermeyecek birşey. Sabunsuz tabi. Derinin bişeyini yok ediyormuş çok yıkamak hayvanın. Unuttum yani genel olarak zararlı birşey.

Tabi yıkadıktan sonra çok çok iyi kurulamak lazım, nem kalırsa egzamaya kadar yolu varmış.

Edit: Görmemişim yemek olayını. Verme derim, hani baskınlık kurar ileride (dalmaçyalılar bu konuda biraz daha ileri seviyedeymiş sanırım ırk olarak). Sahibi sensin, önce sen ye, kalanları verirsin. Zaten yavru şuan, eğer alıştırırsan birşey vermemeye öyle gider o. Bizimkine verdik zmaanında şimdi yemek yerken malak gibi dikilip bekliyor. Dünyadaki en kötü köpeği ben yetiştirdim sanırım.
Sosyal ağlarda paylaş

Unbannable said:
Yıkama derim ben. Zaten evde bakıyorsun sanırım, yıkamana gerek yok. Ha ayda 1 yıkarsın belki çok titizsen (köpek şampuanı kullanarak).

Bizimki eskiden akşama kadar sokakta sonrada eve geliyordu, o yüzden yıkamak gerekiyordu her gün. Ilık suyla fırçalıyordur. Fırça derken işte geniş uçlu deriye zarar vermeyecek birşey. Sabunsuz tabi. Derinin bişeyini yok ediyormuş çok yıkamak hayvanın. Unuttum yani genel olarak zararlı birşey.

Tabi yıkadıktan sonra çok çok iyi kurulamak lazım, nem kalırsa egzamaya kadar yolu varmış.

Edit: Görmemişim yemek olayını. Verme derim, hani baskınlık kurar ileride (dalmaçyalılar bu konuda biraz daha ileri seviyedeymiş sanırım ırk olarak). Sahibi sensin, önce sen ye, kalanları verirsin. Zaten yavru şuan, eğer alıştırırsan birşey vermemeye öyle gider o. Bizimkine verdik zmaanında şimdi yemek yerken malak gibi dikilip bekliyor. Dünyadaki en kötü köpeği ben yetiştirdim sanırım.

Evet evde besliyorum henüz dışarıya çıkmak için oldukça erken. Hmmm ben 2 kere yıkadım toplamda ilk geldiği gün birde dün pek suyu sevmemezlik etmedi arada bir kaçmaya çalışsada masaj yapa yapa yıkadığım için hoşuna gitti sanırım. O halde daha uzun aralıklarla yıkayacağız, peki ^^

He he tamam tavsiye için teşekkürler ufak tefek şeyler veriyordum yanımda dururken bunada son verelim o halde.

Niye öyle dedin ki hiç mi söz dinlemiyor köpeğin ayrıca yemek yerken sağa sola zıplayıp almaya çalışmadan usulca bekliyorsa bi zararı olmaz ki dert ettiğin şeye bak :)

Birde ufak birşey soracağım. Mesela yetiştirirken saçma sapan huylar edinip disiplinsiz bir köpek olursa ileride profesyonel bir eğitmen aracılığıyla daha derli toplu bir hale kavuşturulabilir mi ? Yoksa ağaç yaş iken eğilir misali belli bir yaşın ötesinde köpek eğitime cevap vermez mi ?

Karag8z said:
Tebrik ederim. Umarım bir sorun olmadan zevkle büyütürsün. Ama dikkat özel hayatından baya kaybedeceksin (yardım edecek birileri yoksa)

Teşekkürler :) Evet bir birey gibi epey ilgi istiyor, balık kuş beslemek gibi değil gerçekten çok ciddi bir deneyim.
Sosyal ağlarda paylaş

Nessarien said:
Niye öyle dedin ki hiç mi söz dinlemiyor köpeğin ayrıca yemek yerken sağa sola zıplayıp almaya çalışmadan usulca bekliyorsa bi zararı olmaz ki dert ettiğin şeye bak :)

0 söz dinleme kabilyetine sahip, ama dediğim gibi benim suçum tabiki, ne eğitim verdim ne de okadar okuduğum şeye önem verdim. Kendi haline bıraktım. Ya şimdi, zıplamaması tabi ki güzelde, karşına dikilip ağzından salyalar akıtması ve gözünün içine bakması emin ol herşeyden kötü. Duygu sömürüsü başka birşey değil, azıcık içinde insanlık barındıran bir kişi dayanamaz yani.

Nessarien said:

Birde ufak birşey soracağım. Mesela yetiştirirken saçma sapan huylar edinip disiplinsiz bir köpek olursa ileride profesyonel bir eğitmen aracılığıyla daha derli toplu bir hale kavuşturulabilir mi ? Yoksa ağaç yaş iken eğilir misali belli bir yaşın ötesinde köpek eğitime cevap vermez mi ?

Ağaç yaşken eğilirmiş. Şimdi internette okursun, 6 aylık olmadan eğitime göndermeyin vs. Bu yalanmış, ben de dün öğrendim bir eğitmenin ağzından. Öyle demelerinin sebebi köpeklerde eğitim için kullanılan boğma tasmalarının köpeğin boynuna olması gerekenden fazla zarar vermemesiymiş. Boyunun gelişmesi lazım yani. Şimdi pozitif eğitim diye birşey çıkardılar, dövmeden bağırmadan eğitiyorlar itleri. Bir araştır derim, 2 aydan sonra eğitime başlıyorlarmış. Ben şaşırdım tabi de, çok faydası oluyormuş erkenden başlamalarının. Tuvalet eğitimi bile veriyorlarmış. Zamanında bilmiyorduk böyle şeyleri, şimdi çekiyorum acısını :)
Sosyal ağlarda paylaş

Tekrar selam ufak bir sorun yaşıyoruz bugünlerde soru sormak istedim umarım yardımcı olabilirsiniz.

Amber sepette uyuyor böyle önü açık arkası kapalı oldukça büyük bir sepet içi çok rahat. İlk hafta hiç sorun yaşamadım. Uyuduktan sonra diğer odaya taşıyorum sepetini kalorifer peteğine yakın bir yere bırakıyorum. 3 gecedir uyanıyor ve yanıma geliyor uyandırana kadar havlıyor. Yanıma gelmeye çalışıyor. Uyandırmayı beceremediğindeyse yatağımın altına sinip orada uyuyor.

Kapıyı kapatmak istemiyorum çünkü diğer odalarada giremeyip çıldırmasın. Nasıl aşabiliriz bu sorunu ? Tek kaldığı için korkuyor olabilir mi ? Cesaret edebilsem bir tane eş alacağım sırf bu konuda sorun yaşamasın diye ama 1 tanesi bile yeterince ilgi isterken 2 tane sorun yaşatabilir diye çekiniyorum. Ne yapmak gerek annesini falan mı özlüyor acaba geceleri böyle davranmasının sebebi nedir ? Birde sabahları küsüyor bana böyle gözleri bi tuhaf sulanmış şekilde adını söylüyorum hiç tepki vermiyor yarım saat kadar naz yapıyor. Niye küsüyor ki bana ?

Bu sorunu çözmek için ne yapmam gerekiyor ? Hiç çözüm bulamazsam aynı odayı paylaşacağız ama ilerde kocaman olunca sorun yaşarım diye bundan da çekiniyorum.... Umarım fikri olan vardır.

Teşekkürler.
Sosyal ağlarda paylaş

Heh işte, acımasız olman gereken kısım bu. Bu şerefsizlerin böyle bir özelliği var. Yavruyken annesi belliyor seni sanki, her anında yanında olacaksın hep seviceksin oyun oynayacaksın. Ama işte büyüynce, o cicim ayları geçiyor annesi olmadığını anlıyor ve posta koymaya başlıyor. Dominantlık kurmaya çalışıyor. Şu durumda iki seçeneğin var;

Birincisi kesinlikle taviz vermeyeceksin gerekirse zincirleyeceksin, bağlayacaksın yatağında yatacak. Bu şekilde alışır ancak ha pozitif eğitim vs diyorlar clickerlar bilmemneler bilmiyorum benim köpeğimde işe yaramadı ya da ben öküzüm beceremedim. Yani kısacası, ağlamasına, duygu sömürüsüne katlanıp tek yatıracaksın. Farklı odada, kendi yatağında. Ki yapmazsan zaten büyüdükçe SÜREKLİ peşinde olacak, asla yalnız kalmak istemeyecek, sen nereye o da oraya. Benim köpeğimde durum bu, 1 yaşına geldi suratına kapıyı kapatınca başlıyor kapıyı tırmalamaya, ağlamaya. Pitbull bide, yersen :)

İkincisi, izin vericeksin. İtin yatağını tozlu raflara kaldırıp kendi yorganının altına alacaksın. Fakat işte bunu yaparsan yukarıdaki yalnız kalamama sorunu oluşuyor. Ayrıca, bazılarına göre senin yatağında uyuyorsa köpeğin ileride dominantlık kurmaya çalışacak tarzı şeyler söylüyorlar. Bizde öyle birşey olmadı, köpek olduğunu biliyor yani. Fakat yalnız kalamıyor, salonda otururken uykusu geldimi açıyor bacaklarımı arasına girip uyuyor (yanlış anlamayın pls adam gibi bişi anlatmaya çalışıyorum). Ha ben durumdan memnunum kolkola yatıyoruz genelde.

Annesi özlüyor şimdilik, dayan derim. Çünkü yazın hoş olmuyor hehe
Sosyal ağlarda paylaş

Yapacak birşey kalmadı odama taşıdım sepetini daha huzurlu ve sabahları küsmüyor bu gerçekten iyi çünkü gözleri buğulanmış bir halde kafasını yere düşürüp burnundan sesler çıkarmasına dayanamıyordum, insanı kötü hissettiriyor.

Odamda gayet mutlu onu odamda bırakıp içeriye gidince peşimden gelmiyor birşeylerle uğraşıyor habire diğer odadayken ben nereye o oraya modundaydık. Sanırım erken değişim yapmaya kalkmak hataydı :)

Biraz zaman vereceğim sonra diğer odaya alıştırmayı denerim şuanda gerçekten küçük ve yalnız kalmak onu üzüyor bende kıyamıyorum :)

Önerileriniz için teşekkürler eklemek istediğiniz birşey varsa ekleyebilirsiniz pek tecrübem olmadığı için yanlış adımlar atmak istemem.
Sosyal ağlarda paylaş

En iyisini yapmışsın Nessarien. Köpeği küçük bir çocuk gibi düşün, sevgini ve gereksinim duyduğu her şeyi bol bol ver. Aranızda bir sevgi baği oluşması çok önemli. Bir süre sonra, aranızda bir sevgi ve güven bağı oluştuğunda zaten birbirinizin her istediğini anlayacak ve birbiriniz için kırıcı olmamaya çalşacaksınız :)
Sosyal ağlarda paylaş

valla uyuma konusunda cok da alıstırma derim.tabi aglaması cok üzüyordur insanı bilirim.ama yuvasının yerini fln değiştir,bi sekilde sesi kesilir belki. cunku yavrular uyumak için bi yer sahipleniyorlar,ve tam anlamıyla sahipleniyorlar,sonra vazgeciremezsin.hastalık saglık durumu var,surekli beraber de yatamazsın.bence bi dene.evin farklı farklı yerlerine taşı hayvanın yatagını
Sosyal ağlarda paylaş

İlk geldiği günlerde sorunluydu epey hiç durmuyordu tek başına annesinden ayrılması zor oluyor bende gidip ultra prima aldım bezlemeye çalıştım sonrada sepetine koyup üstüne minik yorganını atıp yatağıma aldım. İlk günler odamda kaldı sonra diğer odaya taşıdım işte o ara ne olduysa oldu uyanınca kıyamet kopuyordu şimdi aynı odadayız.

Sepeti olduğu yerde kalıyor akşamları yemek yedikten sonra biraz oynayıp karnını falan okşuyorum daha sonrada uyumaya başlıyor. Yani kendi yuvası olarak benim yatağımı değil kendi köşesini ve sepetini biliyor şuanda. Peki biraz büyüyünce ben bu sepeti tekrar yan odaya alsam ne olacak ? Sepeti mi yuvası olarak belleyecek yoksa odamı mı ? Çünkü şuandaki takıntısı oda değil benim. Ben bu odada değilde içerde uyursam ve sabah beni göremezse yine beni aramaya başlıyor :) Yavru olduğu için bu takıntısı var diye düşünüyorum yani büyüdükçe tek başına farklı bir odada uyumaya alışır diye düşündüm.

Siz ne diyorsunuz ?
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...