Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

ölüm kapısı serisi, yedinci kapı'da fiyasko (Dikkat: Kitabın sonu hakkında bilgiler içermektedir)


Sufi

Öne çıkan mesajlar

öykünün bitiriliş şekli tam anlamıyla hayal kırıklığı oluşturdu bende. sanki yaza yaza sıkılmışlar da bir an önce bitirmek için savsaklamışlar gibi.

sürekli izine rastlanan "üst güç" olgusunun da sufistik bir kavram olan vahdet-i vücut felsefesinin aşırı deforme edilmiş bir şekline dayandırılması da bitişi iyice düşürmüş bence.

tek cümleyle: iyi giriş, muhteşem gelişme, başarısız son.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

vala bence gayet güzeldi :-) son kitapta, açık kalan herşey sonuca bağlanıo zaten seri boyunca. bide zaten ordaki üstün gücün tanrıdan başka bişi olması saçma olurdu, ne olurduki başka ırk falan yok zaten.

Sartan ırkı tekrar birleşio ayrıldıkları gibi. menchleride yalnız bırakıolar olması gerektiği gibi.
(ki açık bi kapı bırakılmış sonda zaten, belki devamı gelir diyerekten)[hline] AO-Swg-WoW
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

köpek falan mı olsaydı o üst güç ?
yada haplo alfred falan
ne bekliodun ki ehhe
ben aynen öyle bekliodum beklediim gibi de oldu we rafa kaldırırken 7.yi 6. nın üstüne "ah.. bir dünya daha geride kaldı" die gözlerim yaşararak koydum eheh.[hline][i]Güçlü ve şanslı olanlar genellikle yalnız olanlardır... -Xar
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Mukemmel 6 kitap ve sonra 7. kitabin sonlarida dogru super giden hikayeyi margeret in veya hickman in digerine "Ben baydim gel baska bisiler yazak" gibisinden bi muhabbete girisip bitirmis olmalari muhtemel. Sonuc olarak yazik etmisler, gayet guzel giden hikayeyi catadanak bitirmis olmalari icime oturdu.[hline]KHaRoN
The clash of honor calls to stand when others fall
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

kitapta bahsi geçen üst güc'ün son aşamada dayandırıldığı yer hakkında düşündüklerim tamamen yanlış anlaşılmış gördüğüm kadarıyla. en iyisi neyi eleştirdiğimi daha açık olarak anlatayım:

olaylar belli bir aşamaya geldiğinden beri sıkça izine rastlanan ve insanlarda, var olduğu hissini uyandıran bir üst güçten bahsediliyor. kitabın anlatımı sürekli bizi bu üst gücün tanrı olduğu düşüncesine itiyor. aynı anlatım, kitabın sonuna kadar bunu kabullendirerek olayları geliştirdikten sonra aslında tanrı diye bir şeyin olmadığı, üst güç denen kavramın insanların birlikteliğinden meydana gelen bir güç olduğunu söylüyor.

öncelikle bu durum, bir frp diyarı öyküsüne yakışmamış bence. ayrıca da ben bir fantazi öyküsünü, tanrının var olup olmadığı fikrinin empozesine maruz kalmak için okumam. bu türü okumaktaki amacım sadece ve sadece eğlenmektir. varlık, tanrı, inançlar gibi konularda fikir arayışına girmekse niyetim; tutar bu konularda yazılmış kitaplar bulurum onları okurum.

bu sebeplerden dolayı üst güç kavramının kitaptaki sonuçlandırılış şeklini eleştirdim. yoksa "köpek mi olsaydı, haplo mu olsaydı" beklentisi içinde olduğum için değil.

bu arada kharon, tam söylediğin gibi olmuş galiba :D
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

FRP diyarı deilki, Ölüm Kapısı serisi elf cüce ejderha gibi kavramlar içerdiğinden fantazi türüne girebilir. Ama aslında insanlığın gidişatını öyle iyi eleştirmişlerki, farkındaysanız kitap gelecekte geçiyor, insanlardan uzun boylu ve güçlü olanlar apayrı iki ırka dönüşüyorlar, ve mistik güce sahip oluyorlar. Kalanları da ezilip böcek anlamına gelen ırkları oluşturuyorlar (bu günümüz dünyasında bazı kişilerin homoları, cüceleri ya da herahgni bir cinsiytet, dil, din ırk ayrımı yapmaları gibi birşey). Ve insanlığın hırsı onları dünyayı parçalamaya itiyor.

Oturup biraz düşününce kitap hakkında gerçekten güzel mesajlar çıkartabiliyorsunuz. İyi olan her kitap aslında bir mesaj taşır, Buna Yüzüklerin Efendisi de dahil, orda da ırkçılığı eleştiriyor bir bakıma değişik ırkları yaratarak, süper güç olmaya çalışlan kişileri eleştiriyor Tolkien.

Benim asıl ilgimi çeken de Margaret Weis in ve Tracy Hickman'ın kitaplarında bu, vermek istedikleri mesajı konuya doğrudan girerek değil de, dolaylı oyldan olaylarla destekleyip veriyorlar, ve siz bu mesajı bilinç altınıza kazıyorsunuz (bkz. Tracy Hickman - The Immortals)[hline]Speak to me now, and the world will crumble,
Open the door, and the moon will fall...

Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Volfied, 20 April 2003 00:51 tarihinde demiş ki:
Oturup biraz düşününce kitap hakkında gerçekten güzel mesajlar çıkartabiliyorsunuz. İyi olan her kitap aslında bir mesaj taşır, Buna Yüzüklerin Efendisi de dahil, orda da ırkçılığı eleştiriyor bir bakıma değişik ırkları yaratarak, süper güç olmaya çalışlan kişileri eleştiriyor Tolkien.

abi Tolkien israrla sadece bir hikaye yazdigini hic bi mesaj vermeye kalkismadigini soylemistir... Cunku o zamanlarda senin dedigin gibi super guclere falan karsi bir nevi mesaj oldugunu dusunenler (ozellikle de Nazi Almanyasina falan donemin guncel konulari) cikmis, bu sorulara karsi yukarda da dedigim gibi Tolkien kendisinin bir myth yarattigini altinda bi boklar aranmamasi gerektigini anlatmistir. Ha kitabi istedigin gibi yorumlar altindan her turlu mesaji cikarabilirsin o ayri, ama bunu Tolkien boyle mesaj olarak vermistir demek yanlis olur.

Bunun disinda ayni sey Weis ile Hickman'in Death Gate'i icin soylenebilir mi supheliyim. Burda bence de bariz bi sekilde senin dedigin gibi Dunya'nin bugunku durumuna inceden gecirmislerdir.[hline]Day after day we will gratefully suffer for more
Predestined's our part
So we bleed in the name of god

Blind Guardian - Age of False Innocence
-Kings of Chaos-
So please, a little respect. For I am Costanza. Lord of the Idiots! - George "Gammy" Costanza (Cantstandya)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

üstün güç kitapta tanrı olarak geçiyor ayrıca, samah dünyaları ayırırken üstün güçle karşılaşıyor, hatta bu güç samaha eğer yaparsa bunun sonuçları olacağını fakat yapmakta özgür olduğunu (free will) söylüyor zaten. ama samah kabul etmiyor bu gücü, korkuyor vs dünyaları bölüyor sonuç olarak.[hline] AO-Swg-WoW
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
  • Yeni Oluştur...