Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Yapışkanlık özelliği


balon

Öne çıkan mesajlar

Yapışkanlık dediğin özellik elektrostatik kuvvetlerden ya da van der waals etkilerinden olabilir. İlki olmadığını var sayıyorum, dolayısıyla maddenin yapışkanlığı yüzey alanı ile artacaktır (van der waals yüzey temasının miktarı ile direk orantılıdır). Misak bir çok böceğimsi hayvan duvarlara van der waals etkileri ile yapışır. Fazla yapışkanlık dediğimiz şey eğer birbirine yapışan moleküler kimyasal bağ kurmuyor ya da benzer değilse genel de van der waals kuvvetlerindendir.

Polimer konusunda, eğer birbiri ile bağ yapan monomerlerin yan grupları başka bağlar kurmaya olanak sağlamıyorsa o yapı lineer bir zincir olacaktır. Eğer polimeri oluşturan monomerlerin yan grupları "cross-link" denen bağları yapmaya olanak sağlıyorsa polimerin dallı budaklı olacaktır. Bir polimerin "cross-link" kapasitesi arttıkça dallanması artar. Ayrıca bu bağlar sayesinde oluşan ağımsı yapıya polimer ağı derler.

Tahminimce dallanmış polimerlerin yüzey alanı daha geniş olacağı yapışkanlık yüzey artacağıdır. İlk iki paragraf bilimsel bilgiler içeriyor ama son paragraf tamamen kişisel sezi tam tersi de olabilir sdf. Ama bence hangisinin yüzey alanının/temas alanının geniş olduğuna bakacaktır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Düşünüyorum misal ben bizim okulda bir proje için bir çeşit karbonhidrattan, polimer sentezliyorum ve monomerleri kimyasal olarak modifiye ettiğim için kendi aralarında "crosslink" çok fazla oluyor ve yüzeylere tutunabiliyor. Öte yandan cyanoacrylate'e bakıyorum o da lineer ve çok yapışkan. Sanırım son paragrafı dikkate almasan daha iyi olur emin olamadım :p
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ardeth , öyle bakarsak dallanmış polimerin yapışkan alanları sadece dallanmış yapıda olacaklar , bu sayede de lineer yüzeylere daha fazla alan kalıyor yapışma işlemi için.

esasında ben biraz daha soruyu düzeltme ihtiyacı hissettim.

şimdi kıvamlaştırıcı(thickners)lar var tekstilde baskı işlemlerinde .bu kıvamlaştırıcıların içine colorantlar solüsyon halinde konuluyor ve baskı işleminde baskı patı oluyor bu solusyon .

kıvamlaştırıcının amaçları solüsyonun viskositesi ve suda çözünürlüğü , bir de kurutulduğu zaman colorantların tekstil materyali içine difüzyonunu optimum dereceye getirmek herhangi bir tekstil maddesi için .


kurutma işlemini yaptığımız zaman bu colorantların daha iyi yüzeylere tutunabilmesini düşünürsek (adhesion özelliği) bunlarrın dallanmış ya da linear yapıdaki kıvamlaştırıcılarla alakası var.

peki şey diyebilir miyiz , dallanmış yapıdaki polimerin solüsyonu iletme özelliği tekstil maddesine lineare nazaran daha iyidir ya da daha kötüdür ?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Eğer solüsyonu iletme özelliği salınımı ile ilgili ise misal diyaliz ile salınım testi yapabilirsiniz. Öte yandan solüsyonu iletme özelliği solüsyona ne kadar benzer yapıda olduğuna bakacaktır diye düşünüyorum. Benzer yapıdaki maddeler birbirine tutunma eğilimi gösterdiği için (kromotagrafi metodlarının temelinin dayandığı prensip) yapısal olarak solvente benzemeyen bir polimerin solventi daha iyi ileteceğini düşünüyorum.

Ama yapısal derken tabi bu lineer eya dallanmış olmakla ilgili değil. O durumda aradaki fark nedir tam olarak bilemeyeceğim. Ama mesela dallanmış polimerler için suyu emme özelliği'nin o polimerin içindeki "pore" genişliğine baktığını biliyorum. tabi bu aslında düzenli bir "pore" yapısı değil, sadece polimerin ne kadar "cross-link" yaptığına göre değişen bir değer gibi olduğunu düşünüyorum. tabi polimer alanında yeni başladım ben çalışmaya, bu organik polimer sentezleme sırasında öğrendim bir miktar. bence yaptığın iş ciddi ise bir üniversitedeki bir polimerci hocayla konuşman daha iyi olur. Ya da bir kütüphaneden bulacağın kitapla da şansını deneyebilirsin muhtemelen polimer kitaplarında polimerlerin bu özelliklerini belirleyen parametreleri anlatıyorlardır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • 2 hafta sonra ...
×
×
  • Yeni Oluştur...