mawiman Mesaj tarihi: Ekim 27, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 27, 2008 Bir maddenin kütlesinin "0" olması o maddenin yok olması değilmidir?¿ neden kütlesi sıfır olan bir gaz varmış gibi davranıyoruz hesaplamalarda¿ ... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BonePART Mesaj tarihi: Ekim 27, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 27, 2008 nere 0 war kutlede p: basinc v: hacim n: mol saisi r: sabit t: isi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Anevquemar. Mesaj tarihi: Ekim 27, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 27, 2008 ideal gaz diye birşey yok zaten o bir kabul. istersen kullanılmayan versiyonunu öğretsinler kaysın? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Ekim 27, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 27, 2008 mawiman said: Bir maddenin kütlesinin "0" olması o maddenin yok olması değilmidir?¿ neden kütlesi sıfır olan bir gaz varmış gibi davranıyoruz hesaplamalarda¿ ... Aslında o sıfır kütle değil... İdeal gaz demek, gazı oluşturan parçacıklar arasında hiç bir etkileşme yok demek. Buna kütle çekim kuvveti de dahil. Kütle çekim kuvvetini yok saymak aslında kütlesi yok demek ama basıncı çok düşük bir ortamda da gaz moleküllerinin birbirine olan ortalama uzaklığı büyük olacağı için kütle çekim kuvveti çok az olur. Yukardaki arkadaşın dediğin gibi zaten ideal gaz teorik bir maddedir, pratikte en fazla ideal gaza olan yakınlıktan söz edilebilir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nutella yerim Mesaj tarihi: Ekim 27, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 27, 2008 PV = nRT R sabitinin degeri 1/273 dür,bu sabiti 1/273 atamamızın sebebi her 1 birim kelvin sıcaklık artısında gazın hacminin 273 katına cıktıgını farz etmemizdir (yanılıyor olabilirim yine de bakın siz bi 273 katına cıkması kulagıma benim de abartı geldi) boyle bir deneyi ancak zihnimizde yapabildigimizden (idea olarak gerceklestirebildigimizden) ideal gaz denklemi deniyor Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
DoruK Mesaj tarihi: Ekim 27, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 27, 2008 ne kadar teorik, o kadar saçmalık. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Ekim 27, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 27, 2008 HÖT laf yok teorik çalışmalara. bir çok ünlü fizikçi çok önemli fiziksel parçacıkların varlığını deneylerden önce teorik olarak tahmin etmiştir. teorik modeller bazı şeyleri basit ve büyük ölçüde tutarlı biçimde açıklamak için ortaya atılmıştır Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SoulCube Mesaj tarihi: Ekim 28, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 28, 2008 Kurufasülye sonrası sıcak ve yavaş açığa çıkan gaz en idealidir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
GEd Mesaj tarihi: Ekim 28, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 28, 2008 DoruK said: ne kadar teorik, o kadar saçmalık. transistörün ,yani dünyayı değiştiren buluşun sadece teori üzerinden bulunmuş olduğunu düşününce saçmalık olmuyor :=) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
DoruK Mesaj tarihi: Ekim 28, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 28, 2008 bana göre saçma, o saçmalığı kullanıp içinden mantıklı şeyler bulan adam için saçma olmayabilir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Nosfe Mesaj tarihi: Ekim 29, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 29, 2008 Valla hangi yanlışa cevap vereyim şaşırdım. Kırk yıllık ideal gaz yasası teori olmuş. Bir gaz basınç 0'a ya da hacim sonsuza giderken ideal gaz özellikleri gösterir. Kütlesiyle falan alakası yok yani, kütleye 0 dersen madde olmaz zaten. İdeal gaz denklemi temel alınarak gerçek gazlar için denklemler bulunmuştur. Jahrein'in yazdığı sadece biri. Diğerlerini merak eden varsa googledan "Cubic EoS" diye aratabilir. Sadece hacim değil termodinamik özellikleri de hesaplamada kullanılır. Ve evet, gerçek gazla ideal gaz özellikleri arasında çok fark vardır. Mesela hesaplamada birini kullanırsanız reaktörünüz patlarken diğerini kullanırsanız patlamaz. DoruK said: ne kadar teorik, o kadar saçmalık. Ne kadar teorik o kadar bilimsel olacak o. Yerçekimi kanunu ne kadar saçmalıksa bu da öyle. nutella yerim said: PV = nRT R sabitinin degeri 1/273 dür,bu sabiti 1/273 atamamızın sebebi her 1 birim kelvin sıcaklık artısında gazın hacminin 273 katına cıktıgını farz etmemizdir (yanılıyor olabilirim yine de bakın siz bi 273 katına cıkması kulagıma benim de abartı geldi) boyle bir deneyi ancak zihnimizde yapabildigimizden (idea olarak gerceklestirebildigimizden) ideal gaz denklemi deniyor Laf sokmak değil amacım ama bu kadar saçma bi şey duymadım. Edit: Jahrein'in yazdığı denklem de yanlış. Vazgeçtim neyse. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Ekim 29, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 29, 2008 kütle ile ilgili yanlış anlaşılma şurdan doğmuş olabilir, kütle çekim kuvvetinin olmamasının yolu ya tek bir gaz molekülü olması, ya gaz moleküllerinin birbirinden sonsuz uzaklıkta olması ya da gaz moleküllerinin kütlesiz olması. Biri herhalde bunu üçüncü durum olarak yorumlamış ama yanlış tabi, ideal gaz bir referans noktası sadece ve kütle çok küçük, mesafe çok büyük olduğu zaman kütle çekim kuvveti de muhtemelen oldukça etkisiz olacaktır. Moleküllerin miktarı bol olmadıkları ve dip dipe olmadıkları zaman (ki burda ~1 angstrom mertebesinden bahsediyoruz) dikkate alınmayan bir kuvvet. Yani üzerinden hesap yapılacabilecek en basit gaz modeli bu muhtemelen. Zaten çoğu model bir referanstır, çözüm değil. edit: buarada görmezden gelinen sadece kütle çekim değil van der waals çekim kuvveti de (geçici karşılıklı dipol oluşumu sonucu yakın mesafelerde meydana gelen zayıf çekim kuvveti) görmezden geliniyor. Yukarda jahrein arkadaşımızın yazdığı http://upload.wikimedia.org/math/f/0/2/f028b4bc100cbd2c79e01bcfb80493aa.png denklemi van der waals etkisinin hesaba katıldığı durumdur. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nutella yerim Mesaj tarihi: Ekim 29, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 29, 2008 Nosfe said: Valla hangi yanlışa cevap vereyim şaşırdım. Kırk yıllık ideal gaz yasası teori olmuş. Bir gaz basınç 0'a ya da hacim sonsuza giderken ideal gaz özellikleri gösterir. Kütlesiyle falan alakası yok yani, kütleye 0 dersen madde olmaz zaten. İdeal gaz denklemi temel alınarak gerçek gazlar için denklemler bulunmuştur. Jahrein'in yazdığı sadece biri. Diğerlerini merak eden varsa googledan "Cubic EoS" diye aratabilir. Sadece hacim değil termodinamik özellikleri de hesaplamada kullanılır. Ve evet, gerçek gazla ideal gaz özellikleri arasında çok fark vardır. Mesela hesaplamada birini kullanırsanız reaktörünüz patlarken diğerini kullanırsanız patlamaz. DoruK said: ne kadar teorik, o kadar saçmalık. Ne kadar teorik o kadar bilimsel olacak o. Yerçekimi kanunu ne kadar saçmalıksa bu da öyle. nutella yerim said: PV = nRT R sabitinin degeri 1/273 dür,bu sabiti 1/273 atamamızın sebebi her 1 birim kelvin sıcaklık artısında gazın hacminin 273 katına cıktıgını farz etmemizdir (yanılıyor olabilirim yine de bakın siz bi 273 katına cıkması kulagıma benim de abartı geldi) boyle bir deneyi ancak zihnimizde yapabildigimizden (idea olarak gerceklestirebildigimizden) ideal gaz denklemi deniyor Laf sokmak değil amacım ama bu kadar saçma bi şey duymadım. Edit: Jahrein'in yazdığı denklem de yanlış. Vazgeçtim neyse. okulda hocam soylemisti yazdıgım gibi dogrulugunu ben de bilmiyorum ama koskoca prof soyledigine gore vardır bi muabbeti Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Ekim 29, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 29, 2008 Nosfe said: Kırk yıllık ideal gaz yasası teori olmuş.neyse. 40 yıllık değil yaklaşık olarak 170 yıllık. İdeal denmesinin sebebi tabi ki öyle bir gazın bir "gedanken" (zihinsel) deneyinde var olabilecek olması (tek bir gaz molekülü olmadığını var sayıyorum). Ha ideal olması uygulaması olmadığı anlamına gelmez. Bir çok basit model'in (misal sonsuz derinlikte potansiyel alanları) kullanımı mevcut. R sabiti ile ilgili bahsedildiği gibi bir durum var mı onu bilmiyorum tabi. Eğer bu formül gerçekten deneysel bir formül olsaydı ölçülen sonuçların denkleme uyması için bulunmuş bir sabit olurdu (empirik sabit). Ama böyle bir durumda teorik olarak oraya yerleştirilmiş olabilir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Nosfe Mesaj tarihi: Ekim 29, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 29, 2008 @Jahrein: Benim hatam, denklem doğru. Biz kullanırken V/N'i "V_" şeklinde tek değişken olarak kullanıyoruz n sabit değil de mol olunca aynı denklem haline geliyor. @Ardeth: 40 yıllık derken lafın gelişi dedim. R deneysel sabit olsa gerek çünkü ideal gaz denklemi deneysel bir denklem sonuçta. Ayrıca diğer deneysel durum denklemlerinde de(van der Waals, Redlich Kwong, Peng Robinson vs.) değişmeden yer alıyor. Bu arada bi ikiniz de teori olduğunu iddia etmemişsiniz ki o kısımdan alındınız. @nutella yerim: 1/273 hesaplamada kolaylık sağlamak için kullanılan (aslında kullanılmayan) bi şey yoksa yanlış. R'nin değerleri kullandığın birime göre değişir mesela R=8.314*10^-5 bar.m^3/molK ya da 8.314 J/molK. dP/dT=/=R zaten. Valla ya sen yanlış anladın ya da prof kimya profuysa işin var. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
mawiman Mesaj tarihi: Ekim 31, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 31, 2008 Arkadaşlar ben biraz ögrendim size nasıl anlatıcam bilemiyorum ideal gaz bir teoridir. Fakat bu çok uzun süredir kabulleniş olduğundan yasa olmuştur. yani ideal gaz diye birşey olmadığından ispatı mümküm değildir. bundan dolayı hiç bir zaman yasa olamaz. diğer bir konu bütün gazların davranışları ideal gaza doğru oldugu söz konusudur. yani gaz moleküklerinin birbirinine sıfır etki ve her gaz molekülünün "0" ağırlıkta olma istediğidir. bu kadar ögrene bildim Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar