Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Süleyman Ülker, fotoğrafçı, güvenlik görevlisi, güzel insan

sostizm

Öne çıkan mesajlar

Ay yazık demişmiyim ben, auqila ay yazık demişmi?

Ay yazık falan yok ortada, hatta işlerinin kötü olduğu soylenmiş.
Bunun aksine Tam bizim söylediğimiz şey savunulmuş "gercekten sanatla uğraşan" insanlar diye bir soylem atılmış, sanatta eğitimli olmanın önemi vurgulanmış.

Sanat coooook geniş bir mevzu, burda iki mesajla sanat nedir diye tartışmak yersiz, zaten yersizliği "sanat dalını meslek edinmiş" söylemleriyle tartışan insanların varlığından belli.

Ben o zaman söyliyim, hatta bağırım ama caps'e üşendim,
Siz kim sanıyorsunuzki kendinizi, sanatın ne olduğunu kimlerin yapabileceğine karar veriyorsunuz?

Sanat düşündüğümüz kadar basit değilmiş, hayır arkadaş sanat düşünemiyceğimiz kadar basit aksine, bu yüzden sanat zaten. üretimse üretim, yaratmaksa yaratmak e bu görecelik kavramı neden sanat değilde gogol'un kitapları sanat?

AHyır öyle desteksiz, argumanlarınız varki.. SAnat estetikten yoksun olmamalıymış, kim demiş bunu? senmi demişsin? düşünmüştemi demişsin? arkana bakıp koca insanlık tarihinde bir tane estektik kaygı olmadan üretilmiş sanat eseri göremedinmi?

Vay be, demek sanat eğitimi almamaış insanların bütün sanat anlayışı ticari anlayışa dayanıyor, Cilt cilt Ursulaları, kanvas kanvas picassoları, album album led zeppelinleri biz hep "kac para ederlan bu" diye tüketmişiz. Yazık lan bize. Peeeeeeey valla yazık bize.

Komik olmayın
Sosyal ağlarda paylaş

Eğitimli olmanın önemi diyosun, sonra akademisyenlere köle vsvs diye sarcasm yapıyorsun. Sabah oldu uykusuzum kafam güzel, anlam verememiş olmam normal.

Sanatı meslek edinmek argüman -1. Onu geçiyorum. Ağzımdan amcanın yapmaması gerektiği yönünde bi laf çıkmamış. Yapsın, yapmasın umrumda değil. Kendini geliştirirse ne ala fakat haliyle başarısız.

Sanat basit değil -1. Yine geçiyorum fakat Sanat ve estetik ilişkisi konusunda katılamıycam. Estetikten bağımsız sanat konusunda önüme bir belge ya da argüman koyarsan sevinirim. ("koyamazsın ki! hadi sıkıysa koy!" değil, lütfen, ben de öğrenmiş olurum.)

Ticari yaklaşıma gelince de sana katılmadan edemiyorum fakat sanat eğitimine karşı olan yaklaşımına hala bi anlam veremedim, açığa kavuşturursan sevinirim. Açıkçası ben de sanat eğitimi görüyorum. Para meselesiyse ne yazık ki bi kısır döngü. Nahoş ama elden ne gelir. Arşivlerimin hiç bir parçasına bir değer biçemesem de hepimizin cebinden para çıkıyor ki e-baylerde fahiş fiyatlara ender örnekler bulabiliyoruz.
Sosyal ağlarda paylaş

Sanat eğitimine karşı bir yaklaşımım yok, sadece sanat eğitiminin sanatın önüne gecmesine kılım. Sanat yapmak için önşart olmasına kılım. Eğitimli sanatcının eğitimsiz sanatcıdan değerli olmasına kılım.

sanat son derece subjektif bir kavram, ben sanat diyorum sen sanat diyorsun ama birbirlerini tutmuyorlar. Zaten bu yüzden sanatı oturup bole tartışmak sacma, ama nasıl tanımlarsan tanımla, üstteki paragraftakiler pek değişmiyor.
Sosyal ağlarda paylaş

cüce saygı duymak derken zaten gel kıçımı öpü kastetmediğimi sende biliyosun, en basitinden bi reklam ajansına filan gittiysen görmüşsündür sende bi müşterinin tasarım aşamasına ne kadar karıştığını, yazın stajda "şu logoyu 3,5 cm sağa kaydırıp biraz küçültelim?" diyen muhasebeci gördüm yani. ve bu türkiyede her yerde böyle mahalle arasındaki ufak matbaadan uluslararası çalışan tbwa veya saatchi&saatchi ye kadar. yoksa sen bana saygı duyarsın duymazsın banane yani, ama işimi bana öğretmeye kalkmayacak kadar da duymalısın.

Cuce said:

Sanat coooook geniş bir mevzu, burda iki mesajla sanat nedir diye tartışmak yersiz, zaten yersizliği "sanat dalını meslek edinmiş" söylemleriyle tartışan insanların varlığından belli.

neymiş yani sanat dalı meslek edinilemiyo mu? nie böyle bi laf sokma ihtiyacı duydun ki?

Ben o zaman söyliyim, hatta bağırım ama caps'e üşendim,
Siz kim sanıyorsunuzki kendinizi, sanatın ne olduğunu kimlerin yapabileceğine karar veriyorsunuz?

sen yap, sen yapma gibi bi durum yok abi. en basitinden bi kitap alıp okusa fotoğrafçılık hakkında, 10k foto çekip 500 tane kullanacağına, 1k foto çekip çok daha iyi işler çıkarabilir bundan bahsediyoruz burda.yanlış anlayıp/çarpıtıp demagoji yapma lütfen.

Sanat düşündüğümüz kadar basit değilmiş, hayır arkadaş sanat düşünemiyceğimiz kadar basit aksine, bu yüzden sanat zaten. üretimse üretim, yaratmaksa yaratmak e bu görecelik kavramı neden sanat değilde gogol'un kitapları sanat?

yukarda altı çizili yerle ne kadar çeliştiğinin farkındasındır umarım.

AHyır öyle desteksiz, argumanlarınız varki.. SAnat estetikten yoksun olmamalıymış, kim demiş bunu? senmi demişsin? düşünmüştemi demişsin? arkana bakıp koca insanlık tarihinde bir tane estektik kaygı olmadan üretilmiş sanat eseri göremedinmi?

estetik ve estetik kaygıyı iyi ayırabilmek, algılayabilmek lazım. rönesansın %100 anatomik olarak doğru eserleriyle, picassonun eserlerini yanyana koyduğunda oranlar, ölçüler vs. konusunda oldukça benzerlikler yakalayabilmek mümkün. anlatmak istediğimi anlarsın umarım. evet sanat kişiye özeldir herkesin anladığı farklıdır ama sabit bazı temel değerler bulmak (mesela estetik) ortak bi kanıya varabilmemiz konusunda tartışma zemini hazırlar bize. bu kadar öznel ve kavramsal şeyler hakkında destekli referasanslı argümanlar istemenin oldukça saçma olduğunu düşünsemde, kant'ın analytic of the beautiful'unu okumayı dene istersen. en azından konuya bi giriş yapmanı sağlar.

Vay be, demek sanat eğitimi almamaış insanların bütün sanat anlayışı ticari anlayışa dayanıyor, Cilt cilt Ursulaları, kanvas kanvas picassoları, album album led zeppelinleri biz hep "kac para ederlan bu" diye tüketmişiz. Yazık lan bize. Peeeeeeey valla yazık bize.

burda "tüketmişiz" demen o kadar ironik olmuş ki anlatamam. abi bak uniye başlamamın 2. günü intro to arts and culture dediğim ders. hoca geldi slaytları koydu sırayla bütün mona lisa'lar, piramitler, frescolar filan hepsini gösterdi. ardından da dediği, bu gördüklerinizin hiç birine şu an sanat demiyoruz. tabii ki herkes yok canım olur mu öyle şey filan diye çıkıştı tabi ki, bende onlardan biriydim. ama hoca şunu söyledi; şu an bunu kabul etmek zor tabiki ama bunları böyle bilin, zaman içinde derslerin devamını da aldıkça oturucak kafanızda, ve o zaman sizde kendi sanat anlayışınızı geliştiriceksiniz zaten dedi. ve öyle de oldu.

şu an kabul edilen bi anlayış var, dediğin gibi bence de nispeten elitist bi yaklaşım ve eninde sonunda değişicek, bütün tarih boyu olduğu gibi post-modernizme yanıt olarak anti-modernizm akımları doğucak belkide. ama ne olduğunu bilmeden bişeyi değiştirebilirmisin sence? bişeye karşı olabilmek için o şeyin ne olduğunu bilmen gerekmez mi sencede?

Sosyal ağlarda paylaş

Hayır olamaz, spiariş üzüerine yapılan logo sanat olmaz, sipariş üerine yapılan kitapta sanat olmaz, muzikte.

Celişki yok, burda sanat tartışmak manasız, ama madem tartışıyoruz hadı konuşalım demişim.

Tüketim'ın anlamı hgayet acık orda "tükettik bitirdik anlamasız değersiz kaldı" olmadığı son derece acık. Koca paragraf yazmışsızn ama iceriği "benı bu dersleir okudum cok superim" den oteye gitmemiş, soruya cevap asla olmamış, sırf demagoji yapmışsın.

Nasıl sanat elitist bir kesimin elinde olamıyacaksa, sanatın ne olduğuda aynı elitist kesimin kararı olamaz. Hayır benım sanat tartışmak içi, modern doğu dunyasının sanat tanımlarını ezberlememe gerek yok.
Sosyal ağlarda paylaş

Rakursi said:
Şuan tamamen gördüğümü söylüyorum. Fotoğrafla uğraşıyor olması güzel birşey fakat fotoğrafların bir olayı yok. Kadrajlar anı fotoğrafı tadında. Tabii ki çeksin,site de açsın,kendini geliştirsin,insanlarla paylaşsın,çok güzel birşey böyle bir sevgi beslemesi. Fakat sanatın bu kadar baside indirgenmesine şiddetle karşı çıkıyorum.

Bunu buraya yazmanın çok bir manası yok aslında. Yani var ama siteye yazarsan belki adama faydan dokunmuş olur adam düşünür ya da internetten araştırır birşeyler öğrenir vs (sitesinde sanırım mesak bırakılacak yer var).

Misal bu güvenlik görevlisi bilim yapmaya heveslense oturup ileri bir konu olan kozmoloji ya da quantum dalında birşeyler yapamaz çünkü bu konularda ciddi birşeyler üretebilecek hale gelmesi için rahat bi 10 senesini falan çalışmaya vermesi lazım en az ki temellerini öğrensin. Öte yandan eline fırça ya da fotoğraf makinası aldığı an bir çeşit sanat icra ettiğini öne sürebiliyor burda da sanatın subjektifliğinden yararlanıyor çünkü "bence ben kuantum mekaniğinde şunu gösterdim" diyemez bunu niceliksel metodlarla inceleyerek belirli bir çerçevede mantıklı olup olmadığını görmek mümkün. Ama yaptığı sanat için bunu demek mümkün değil, en fazla bilinen tekniklere uyup uymadığı incelenebilir (kadrajla ilgili vs) ama bunlar bile bir tartışma çıkmasını engelleyemez (gördüğünüz gibi).

Ben bu kadar diyorum, aslında sanat üzerine bir kaç bişey daha yazmıştım ama sonra çok da kesin olmadığını fark edince vaz geçtim. Bence ama her işte en önemli olan şey bir insanın yaptığı işi sevmesi. Tam da yukardaki argümanlardan dolayı bir çok insan bir çeşit sanatı sever çünkü öyle ya da böyle o sanatı icra edebildiğini düşünür. Ama bu insanlar arasında bir mühendislik ya da fizik dalına o tarz bir sevgi besleyen kişi sayısı daha azdır (mesleki bakarsak olaya "amatör" sanatçı sayısı "amatör" fizikçi ya da "amatör" matematikçi sayısından kat kat fazladır)
Sosyal ağlarda paylaş

oha cuce baya okumuyosun yazdıklarımı ya da anlamak istemiyosun

sanat olduğunu mu iddia etmişim ben sipariş üstüne çalışmanın vs'nin? bu alanlara saygı yok diyorum da yazdıklarımı okumuyosun doğru düzgün.

sorulara cevap vermiyo demişsin de yarısı rhetoric, kendini haklı göstermek amacıyla yöneltilmiş sorular? hangisine neden cevap alamadın söyle lütfen, daha iyi izah etmeye çalışayım.

hiç öyle süperim vs bi iddiam da yok yani, ben fikirlerini söyle tartışalım diye yazıyorum o kadar paragrafı, bu budur şu şudur diye kesin yargılardan kaçınmaya çalışıyorum mümkün olduğunca, ki kullansam bile hayır bence şöyle diye tartış istiyorum. çelişki yok, tanımları bilmeme de gerek yok diyip kestirip atıyosun. daha bu saatten sonra yazmam neye fayda eder hiç bi fikrim yok ama gene de yazmak istiyorum.

basit kavramın nedir abi? biri sana sanat nedir dediğinde 30 saniye içinde kesin, sınırları belli, akılda başka sorular uyandırmayan bi cevap veremiyosan basit değildir bence. kendinde demişssin yaratmaksa yaratmak, neden görecelik teorisi sanat değilde, gogolun kitapları sanat diye. demekki basit bi yaratma oluşturma süreci değil di mi abi? eğer öyle olması gerektiğini düşünüyosan söyle bunları kastediyorum işte.

tüketim kelimesine takılmamın sebebi, bence ve çağdaş sanat anlayışına göre (umarım yanlış ifade etmiyorumdur) sanatın doğrudan dialektik ilişkiler düşünülerek oluşturalamayacağıdır, hatta hiç bi kaygı bulundurmamalıdır bana göre. (arts for arts sake). bu öldükten sonra değeri anlaşıldı geyikleri vardır hani, bana kalırsa hiç anlaşılmamalı işte. yani diyorum ki sanat, sanatçı ile eseri arasındadır, başkalarının onayına, değer biçmesine ihtiyaç duymaz.
Sosyal ağlarda paylaş

Ardeth said:

Bunu buraya yazmanın çok bir manası yok aslında. Yani var ama siteye yazarsan belki adama faydan dokunmuş olur adam düşünür ya da internetten araştırır birşeyler öğrenir vs (sitesinde sanırım mesak bırakılacak yer var).

Misal bu güvenlik görevlisi bilim yapmaya heveslense oturup ileri bir konu olan kozmoloji ya da quantum dalında birşeyler yapamaz çünkü bu konularda ciddi birşeyler üretebilecek hale gelmesi için rahat bi 10 senesini falan çalışmaya vermesi lazım en az ki temellerini öğrensin. Öte yandan eline fırça ya da fotoğraf makinası aldığı an bir çeşit sanat icra ettiğini öne sürebiliyor burda da sanatın subjektifliğinden yararlanıyor çünkü "bence ben kuantum mekaniğinde şunu gösterdim" diyemez bunu niceliksel metodlarla inceleyerek belirli bir çerçevede mantıklı olup olmadığını görmek mümkün. Ama yaptığı sanat için bunu demek mümkün değil, en fazla bilinen tekniklere uyup uymadığı incelenebilir (kadrajla ilgili vs) ama bunlar bile bir tartışma çıkmasını engelleyemez (gördüğünüz gibi).

Ben bu kadar diyorum, aslında sanat üzerine bir kaç bişey daha yazmıştım ama sonra çok da kesin olmadığını fark edince vaz geçtim. Bence ama her işte en önemli olan şey bir insanın yaptığı işi sevmesi. Tam da yukardaki argümanlardan dolayı bir çok insan bir çeşit sanatı sever çünkü öyle ya da böyle o sanatı icra edebildiğini düşünür. Ama bu insanlar arasında bir mühendislik ya da fizik dalına o tarz bir sevgi besleyen kişi sayısı daha azdır (mesleki bakarsak olaya "amatör" sanatçı sayısı "amatör" fizikçi ya da "amatör" matematikçi sayısından kat kat fazladır)

İşte bundan bahsediyorum! Sanat bir mertebedir, böyle hafife alıyorsunuz işte. Matematikçi 10 sene harcamalı, sanat yapacak kişinin harcamasına gerek yok ne demek yahu? Sanatçı ünvanını bu kadar kolay kazanılan birşey mi sanıyorsunuz? Bugün çoğunluğun sanatçı olarak kabul ettiği insanlar ne süreçlerden geçiyor, nelerle dolduruyor kendini haberin var mı? Fizik alanında profesör olmak her ne ise bir dalda sanatçı olmak da işte odur.

Amatör sanatçı ne yahu? Bu kadar çelişkili bi cümle görmedim şu konuda, sanatçının amatörü mü olur? Amatör profesör falan gördün mü sen hiç?
Sosyal ağlarda paylaş

sanat nankördür arkadaşım, sen 20 yılını verirsin belirli teknikler ortaya koyarsın bir yerlere gelirsin, elin oğlu çok yeteneklidir daha zekidir 2 yıl uğraşıp tüm olayı kapar üstüne insanların çok daha fazla beğenecekleri çalışmalar ortaya koyar. bilim böyle değil, bazı şeyleri kavrayabilmen için gereken minimum bir çalışma-öğrenme süresi hep vardır.
Sosyal ağlarda paylaş

işte bu yüzden sanatçı ile eseri arasındadır diyorum zaten. duygu burda cok yanlış anlaşlabilcek bi kelime, hoşlanmamak da bi duygudur yani, düşünürken bunu atlamayın lütfen.ama yapıldığı dönemi ve şartlarıda göz önünde bulundurmak gerek bence, eğer dolaysız olarak kendinden konusturabiliyorsa ve yeni yaklaşımların denemelerin önünü açabiliyosa nispeten başarılı denebilir sanırım. yani cidden baksanıza süleyman beyin fotoğraflarının şu an dünya üzerinde fotoğraf çeken 1 milyon kişinin fotoğraflarından ne fazlası var? yenilikçilik ve sunum anahtar bence burda öte yandan jackson pollock desem herkes bu da mı sanat şimdi yani dicek :)
Sosyal ağlarda paylaş

Rakursi said:

İşte bundan bahsediyorum! Sanat bir mertebedir, böyle hafife alıyorsunuz işte. Matematikçi 10 sene harcamalı, sanat yapacak kişinin harcamasına gerek yok ne demek yahu? Sanatçı ünvanını bu kadar kolay kazanılan birşey mi sanıyorsunuz? Bugün çoğunluğun sanatçı olarak kabul ettiği insanlar ne süreçlerden geçiyor, nelerle dolduruyor kendini haberin var mı? Fizik alanında profesör olmak her ne ise bir dalda sanatçı olmak da işte odur.

Amatör sanatçı ne yahu? Bu kadar çelişkili bi cümle görmedim şu konuda, sanatçının amatörü mü olur? Amatör profesör falan gördün mü sen hiç?

Dur sakin bi. Ben görüş bildirmedim orda gerçeklerden bahsettim. Sokaktan geçen ve gerekli eğitimi almamış bir insanın eline kalem verdiğin zaman fiziksel kanıt yapamayacağı fakat eline fırça verdiğine beğenilen ya da beğenilmeyen bir tablo yaratabileceği objektif bir gerçek. Fizik formülünü istese de yapamaz çünkü bilimde güzel formül ya da kötü formül diye bir bakış açısı yoktur, doğru ya da yanlış veya uygulanabilir ya da uygulanamaz vardır. Ama sanatta doğru veya yanlış değil güzel ve çirkin olduğu ve bunlar da niceliksel olarak kesin ölçümlere bağlanamayacağı için eğitim almadan sanat yapan birine sanat yapmıyor demen zor.

Diğerine gelirsek, amatör sanatçı var olan birşey. Amatör matematikçi de var olabilir. Doğru kullanmadım sanırım ama amatör derken bir işin eğitimini almadan o işi icra etmeye çalışan kişi olarak nitelendirmeye çalıştım onları. Bu da doğru benim yaptığım tanım çerçevesinde işin eğitimini almadan sanat yapmaya çalışan insan sayısı, işin eğitimini almadan fizik ya da matematik yapmaya çalışan insan sayısından fazla.
Sosyal ağlarda paylaş

DoruK said:
sanat nankördür arkadaşım, sen 20 yılını verirsin belirli teknikler ortaya koyarsın bir yerlere gelirsin, elin oğlu çok yeteneklidir daha zekidir 2 yıl uğraşıp tüm olayı kapar üstüne insanların çok daha fazla beğenecekleri çalışmalar ortaya koyar. bilim böyle değil.

Yok bilimde de var öyle insanlar. Sanatta da her zaman çıkmayacağı gibi bilimde de çıkmaz ama var. Benim 30 yaşımda geldiğim noktaya 25 yaşında gelen insanlar, 20 yaşında gelen insanlar vs olabilir.
Sosyal ağlarda paylaş

Şu dediğini savunuyorsun ya hala...
Amatör sanatçı gösterir misin bana bir tane merak ettim nasıl birşeymiş, hangi gezegenden. Amatör profesör, doçent de görmek istiyorum. "Ben amatör olarak sanatla ilgileniyorum" demek başka birşey, "ben amatör sanatçıyım" demek başka birşey. Sen hiç "ben amatör matematik profesörüyüm" diyen birini gördün mü veya birine dendiğini? Gülerler adama. Amatör matematikçi, amatör fotoğrafçı, amatör ressam dersin. Amatör sanatçı kavram olarak kendi içinde çelişiyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Aegean said:
çünkü bu fotoğraflar basit bi yaratma sürecinden öteye gidemiyor. çoğunluğu tamamen duygusuz, hiç bi duygu, heyecan uyandırmayan fotoğraflar.

fotoğrafın sanat olup olmadığı tartışmasına hiç girmiyorum bile.

tamamda sende duygu uyandırmasının hıc bır onemı yokkmuşl dediğine gore, sanat sanatcıyla eseri arasındaymış, adamın üretim anlayışı bsit bir yaratım süreci belkide. Yıllarca snapshot cekmiş, fotorafın önemli isimleri var bu dunyada.

amator sanatcıyım diye birşey yok, sadece sanatcı diye birşey var. Ve picasso anca süleyman ülker kadar değerli.
Sosyal ağlarda paylaş

Rakursi said:
Şu dediğini savunuyorsun ya hala...
Amatör sanatçı gösterir misin bana bir tane merak ettim nasıl birşeymiş, hangi gezegenden. Amatör profesör, doçent de görmek istiyorum. "Ben amatör olarak sanatla ilgileniyorum" demek başka birşey, "ben amatör sanatçıyım" demek başka birşey. Sen hiç "ben amatör matematik profesörüyüm" diyen birini gördün mü veya birine dendiğini? Gülerler adama. Amatör matematikçi, amatör fotoğrafçı, amatör ressam dersin. Amatör sanatçı kavram olarak kendi içinde çelişiyor.

Yahu sanat eğitimi almadan ben sanatçıyım diyen adam yok mu? var. benim de başta amatörle tanımlamak istediğim oydu amatör yanlış oldu çünkü amatör bir işi para kazanmak için değil zevki için yapan kişi demek zaten. Amatör sanatçı kavram olarak neden kendi içinde çelişiyor onu anlamadım, para kazanmakla sanatın derin bağlantısı nedir tam olarak? Ha yok benim dediğim gibi anladıysan onlar da mevcut yani ve kelimeyi amatörden eğitimsize değiştiriyorum.

Ben sana etrafımda sanat eğitimi almadan sanat yaptığını düşünün onlarca insan bulabilirim. Eğitimsiz matematikçi de görmek istiyorsan, akademik camiyada olursan; yazdıkları hiç bir anlam ifade etmemesine rağmen matematik bölümüne "buldukları kanıdı" yayınlaması için mektup bırakan bol miktarda insan oluyor (matematik bölümünde okumamış). Ama dediğim gibi onların sayısı sanat eğitimi almadan ben sanatçıyım diyen insanların sayısının çok altında. Bunun da mantıksal bir açıklamasını getirdim sadece. Yazılarım tamamen eğitimsiz sanatçının olup olamayacağından bağımsız, eğitim almamış fakat kendini sanatçı veya matematikçi olarak gören insanlarla ilgili. Bir kere oturup daha sakin okusan bence anlarsın.

said:
amator sanatcıyım diye birşey yok, sadece sanatcı diye birşey var. Ve picasso anca süleyman ülker kadar değerli.

Nedir bu kelimedeki yanlışlık. Doğru anlamıyla bakarsak, para kazanmak için değil sevdiği için sanat yapan insan gayet doğal olarak mevcut olabilir. Eğer benim baktığım açıdan bakarsak, işin eğitimini almadan sanatçı olduğunu iddia eden insanlar olabilir. Öte yandan picasso süleyman ilker kadar değerli olabilir ama picassonun eserleri süleymen ilkerin eserlerinden daha değerlidir çünkü norm denen bir kavram mevcut.
Sosyal ağlarda paylaş

yanı şöle daha değerli diyebilirsin, işte picasso suleyman amcanda belliki daha cok şey katmış insanlığa, elbet bu acıdan bakıldığında picasso cok pis dovucektir suleymanı, ama biri diğerinden daha sanat diyemezsin.

orda değer derken, hanı picassoya bi değer ata x olsun, süleyman x-1 sanatcı değil demek istedim.
Sosyal ağlarda paylaş

abi işte yıllarca snapshot çekiyolar ama bu çektileri karelerin her biri sanat sayılcak diye bişey yokki. aynı şekilde tek tek hiç bi anlamı olmayan fotoğraflar bir aradayken bi anlayış, bi mantıksal bütünlükle bi konuyu inceleyip sanat olarak sayılabilir gayette. bu sanat bu değil gibi konuşmak, bu kadar sanal bişeyi bu kadar kesin ifadelerle konusmak oldukça problemli bişey zaten ama demeye çalıştığım şudurki estetik ve bütünlük sadece görsel olarak algılanabilcek kavramlar değil, düşünce olarak da erişilebilcek kavramlar. andy warhol dediğin adam mesela, teknik olarak arka sokaktaki duvar boyacısından çok fazla bişey yapmamıştır ama gözlemleri, eserlerini sunuş biçimi, ve arkasında oluşturduğu felsefeyle sanatçı ünvanını tam anlamıyla hakeden biri bence.

değer konusunda, neden olmasın olmaması için hiç bi neden yok senin dediğin şekilde ama sanat ve sanatçı kelimeleri çok da eserlerden ayrı tutulmaması gereken bişey, öyle baktığın vakit hiç birimiz picasso +1 veya -1 değiliz zaten.
Sosyal ağlarda paylaş

Hayır kesin bir tanım yok ortada aksine cooook geniş bir tanım kullanmışım, kesin olan aksine senın söylediğin estetik ve bütünlüğün şart olması birşeyin sanatolarak tnaımlanabilmesi için.

Neden sanatı bu şekilde kısıtlamaya calışıyorsunki, aksine tümüyle özgürlüğünü savunman, önceden belirlenmiş normalardan kurtarman gerekmezmi?
Sosyal ağlarda paylaş

tamam işte sorun şurda estetik dediğin şey göze güzel görünmesi bi bütünlük olması demek değil,(bence bütünlük de önemli bi parçası o ayrı bi durum, algıyı kolaylaştırdığından ötürü) estetik denilen kavram çok genel olarak "study of the senses" olarak açıklanabilir sanırım. ve bütün sanat formları istemli veya istemsiz olarak bu algılarımızı stimüle ettiği için ayrılamaz bi parçası. bu yüzden kısıtlayıcı değil aksine genişleten bişey olarak görüyorum ben estetiği.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...