Bunneh Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 Şimdi hdd C ve D olmak üzere ikiye ayrılmış durumda. C'nin üzerine Vista işletim sistemi kurulu ama ben bunun yanına bir de Linux kurmak istiyorum. D'ye kuracağım Linux'u fakat D'de Vista'da kurduğum oyunlar yüklü. Linux'u kurarken bu oyunların hepsini silmek gerekiyor mu yoksa silmesekte oluyor mu? Bir de elimde Ubuntu, Pardus, OpenSuse, Fedora bir de Slax ile Goblinx diye linux dağıtımları mevcut hangisi daha iyidir, hangisini önerirsiniz ? Ayrıca bu Slax ile Goblinx CD ya da DVD'den direk çalışabiliyormuş o olay nasıl oluyor öğrenmek istiyorum.
oper Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 Slax ve Goblinx live cdler sanırım. herhangi bi sorunda cd yi takıp verilerini kurtarabiliyosun formattan önce.
Bunneh Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 Yok ben Linuxun kullanımını görmek/denemek için kurmak istiyorum.
oper Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 benim bildiğim Suse sürümü popüler. bi kaç tane daha olması lazım.
Bunneh Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 Tamam da işte önce bşataki sorularında cevaplanması gerekiyor^^
Mum_Chamber Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 yukleme yaparken partition manager'lar yeni bir bolum yaratmani saglayabiliyorlar. ayni bolume yukleyemeni tavsiye etmem cunku yukleyecegin surucunun verisistemi ext3 olacaktir, vindoz da tanimaz. yeni partition yaratirken de herhangi birsey silmene gerek yok, bos alandan kendine bolum yaratabilir linux dagitimlarinda cdden calistirmak diye bir kavram var. buna livecd deniyor. sadece denemek istiyorsan livecd ile dene birer birer. ubuntu, pardus, slax' in livecd opsiyonu var, digerlerinin de buyuk ihtimalle vardir. bence pardus'u dene, turkce olmasi bir sempati yaratacaktir, kullanimi da gecis asamasinda cok kolay gelecektir. sonrasinda ubuntu dene cunku yardimi boldur. ondan sonrasi keyfe keder livecd icin ekstra birsey yapmana gerek yok, indirdigin dosyayi cdye cektikten sonra yukler gibi bilgisayari o cd ile baslatirsan sana livecd oturumunu gosterecektir.
Bunneh Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 Şurdaki yükler gibi kısmını birazdan daha açabilir misiniz acaba ? :)
Mum_Chamber Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 misal ubuntu yuklemek icin sitesine gidiyor ve bir surumunu indiriyorsun. genelde bu surumler .iso uzantili olur ve "bootable cd image"dir. yani nero gibi bir programla bu dosyalari cdye ceker ve bilgisayarin daha acilirken takarsin. bilgisayarin da bu cdyi okur, ilgili menuyu karsina getirir. yine ubuntuyu ornek verecek olursak ilk seceneklerden biri "beni livecd oturumuna sok, istersem yuklerim" gibi birsey olmali. bu sekilde acarsan sifir bir ubuntu yuklemesi yapmiscasina cdden isletim sistemi calistirirsin. kalici yukleme yapmak istersen masaustundeki "install" kisayoluna tiklarsin ve yukleme islemi baslar. eger yukleme yapmadiysan bilgisayari kapatip cdyi cikarinca hersey eski haline geri doner.
Bunneh Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 teşekkürler. pardus için livecd var mıdır acaba? pardus kurulum kılavuzunda şöyle bir yazı var Pardus.Org said: CD'nizi hazırladıktan sonra, bilgisayarınızın CD'den başlatılabilecek şekilde ayarlanması gerekmektedir. Bunu BIOS ayarlarınızda başlangıç sıralamasında CDROM sürücüsünü sabit diskinizden önceki bir sıraya koyarak yapabilirsiniz. (Detaylı bilgiyi bilgisayarınızın/anakartınızın kullanım kılavuzlarında bulabilirsiniz) bunu yapmak gerekli mi?
riglous Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 Gerekli. Cunku eger oturumu ilk olarak CD'den gormeye calismazsa, muhtemelen su anda hdd'den gormeye calisacak haliyle Vista'yi gorecektir. Bilgisayari actiktan sonra Delete'e bas, bazen F8 olabiliyor. Bu seni BIOS'a getirir. BIOS'da Boot sekmesine gelip CDROM'u ilk siraya tasimalisin. Merak etme, bilgisayarina zarar vermez... Yani eger hata yaptigini dusunuyosan zaten ESC'ye basarsin ya da kaydetmeden cikabilirsin.
Sypro Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 Pardus için de öyle bi şey var fakat Ubuntu gibi aynı cd'de hem live session hem de kurulum dosyaları yok. Yani Çalışan ve Kurulan olarak iki cd var. Çalışan cd ile neden kuramıyorum diye dert etmeyesin:) First boot'u değiştirmessen de cd'yi boot edemeyeceği için hdd üzerindeki sisteme erişebilirsin ancak, söylenmiş zaten, bunun tek olumsuz yanı sistem açılışında eğer rom'da cd varsa bootable mı değil mi onu kontrol etmek için 1-2 saniye gecikebilmesi, özellikle de cd gayet cizik falansa. Başka bir eksisi yok. Ubuntu kuracak olursan her türlü desteği buradan ya da imzadaki adresten verebilirim, hatta önce girip forumu incelersen hem bilgi sahibi olursun iyi kötü hem de ne kadar kolay olduğuna şaşırırsın:) ha unutmadan, yukarıda da belirtildiği gibi, yeni bir partition oluşturmak daha mantıklı, windows ext3'ü görmez denmiş ama ExtIFS diye aratırsan bir program var, freeware, onunla ext partisyonları windowsa tanıtabilme imkanın var.
Rahan Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 normal filesystem içine bir dosya açıp üzerine kurulan bir versyon vardı hangisiydi hatırlayamadım. o tam deneme yapmak için.
Sypro Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 Mesaj tarihi: Ağustos 25, 2008 Slax 'i C:/ nin içine açıp bir de Grub for Dos ile bütünleştirince ntfs üzerinden de kullanılabiliyordu. Bahsettiğin buysa eğer??
Öne çıkan mesajlar