Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kedimin idrar yapamama sorunu :(

aquatik

Öne çıkan mesajlar

Evet dünden beri böyle bir sorun yaşıyor Pato. Kendisi erkek, 2 yaşını biraz geçti, geçtiğimiz kasım ayında kısırlaştırdık. 1 saate kadar vet. e götüreceğim. Kedisi bu tür sorun yaşayan pati var mı? Veteriner muayenesi acılı mı olur?, sorun ne tür bir tedaviyle hallolur?, hastalığın kesin düzelme olasılığı var mıdır, yoksa ara ara tekrarlar mı? Sıkıntılı ve acı çeker gibi görünüyor, çok seyrek mıyavlayan bir kedi olduğu halde sık sık miyavlıyor, cinsel organını yalıyor devamlı, herhalde rahatlamaya çalışıyor. Konu hakkında bilgisi, deneyimi olanlar paylaşırsa sevinirim.
Sosyal ağlarda paylaş

• 3 hafta sonra ...
beslenme problemi kaynaklı; idrar kesesinde taş birikmesi sonucu idrar yolu tıkanmış olabilir. aynı sorunu maalesef 3-4 ay kadar önce jimi bey de yaşadı. ivedi olarak veterinere götürün, veteriner sonda ile idrar yolunu açmaya çalışacaktır, belki -yaşı ufak olduğu için- ufak tefek taşlarını döker ve rahatlar. eğer veterinere götürmezseniz belli bir süre sonra -yaklaşık 48 saat- üre kana karışmaya başlayacak ve ... üzgünüm. lütfen acilen veterinere götürün.

şu an link bulamadım, ama mesaj arşivime bakarsanız konuyla ilgili bir şeyler bulabilirsiniz.

çok çok çok geçmiş olsun.
Sosyal ağlarda paylaş

• 2 hafta sonra ...
Evet, ilk mesajımda da belirttiğim gibi Pato'yu hemen veterinere götürdük. Çok erken farketmişiz rahatsızlığını, daha geç götürseymişiz, kediciğe sonda takmak zorunda kalabilirlermiş ki, bu kedi için son derece acı verici, zor bir olaymış. Biraz daha gecikseymişiz öle de bilirmiş.

Erken götürmemiz nedeniyle, biraz masajla Pato'nun idrar yapması sağlandı, ve akabinde antibiyotik ve ağrı kesici iğneler yapıldı, aşılar 4 (ya da 5) gün boyunca tekrarlandı.Genelde veriyor olduğumuz whiskas sulu ve kuru mamalar kesilip veteriner mamasına geçildi, çünkü üstte de belirtilmiş olduğu gibi kısırlaştırılan erkek kedilerde çok fazla protein böbrek rahatsızlıklarına yol açıyormuş ve whiskas ürünleri bu açıdan sakıncalıymış.

Veteriner ilk önce tedavi amaçlı bir kuru mama verdi: Pro plan (urinary tract health formula). 1.81kg.lik bir kutu bitene kadar başka hiç bir yiyecek vermememizi söyledi. Şimdi gene veteriner önerisiyle hill's precription diet (s/d) diye bir mamaya geçtik, artık haftada 1-2 tavuk, balık v.s. verebileceğimizi söyledi vet.

Pato aşıların yapıldığı ve mamanın değiştiği ilk günden itibaren hızla düzeldi, idrarını yapabilmeye başladı, yalnızca sanırım daha çok aşılar nedeniyle 1 hafta boyunca halsizdi ve kusuyordu. Şimdi gayet iyi görünüyor, umarım tekrar yaşamayız aynı şeyleri. İlgilenenlere çok teşekkürler :)

Bir de kedisi olan patiler, kedilerinin idrar sorunu olup olmadığına dikkat etsinler, çünkü üstte de yazdığım gibi erken teşhis çok önemliymiş. Zaten bir şekilde belli ediyorlar bir huzursuzlukları olduğunu. İlk msjda da yazdığım gibi bizimki hiç miyavlamazken yanımıza gelip miyavlamaya başladı, tuvaletteyken gelip kapının önünde miyavladı bir keresinde, n'oldu?, neyin var diye çıkıp takip ettiğimde beni idrar kutusunun yanına götürdü, çiş yapar pozisyonda oturup yapamadığını gösterdi, bir de sık sık cinsel organını yalıyordu.

En önemli şeyi söylemeyi unutmuşum hehe...Pato'nun hastalığının ne olduğunu.... Böbreklerinde kum varmış ve kum penis ucunu tıkadığı için çişini yapamıyormuş.
Sosyal ağlarda paylaş

• 1 yıl sonra ...
iyi günler, benim bir sorum olacaktı. Benim kedim de idrar yapamama sorunu yaşıyor. Maalesef dün fark ettim ve aynı belirtilerle kedimi veterinere götürdüm. Kedime sonda takıldı :( ve cidden çok acılıydı. Hiç miyavlamayan kedim ağlamaya başladı :'( onun bu halini gören ben de fenalık geçirdim.. Benim sormak istediğim de kedimin bu sorununun tekrarlayıp tekrarlamayacağı? Bir sefer oldu ve şimdi veterinerde tedavileri yapılıyor, bu kesin çözüm mü? Bu tedaviden sonra başka dikkat etmemiz gereken şeyler var mı?
beni bu konuda bilgilendirirseniz çok sevinirim..
Sosyal ağlarda paylaş

Çok geçmiş olsun. Bu başlığı ben açmıştım. İdrar yollarında minik, kumdan irice taşlar vardı kedimin. Yaklaşık 1 yıl 10 ay olmuş. Kedim bir daha bu tür bir sorun yaşamadı, ama gene kısırlaştırılmış bir erkek kedi olan kardeşi, 8 ay önce aynı rahatsızlığı geçirdi. Onunki daha ağır geçti. Sonda takılmadı ama, ilk kedimde olduğu gibi masaj yeterli olmadı. Penisucundaki taşlar sivri bir aletle temizlendi, hayvan çok acı çekti. Seni çok iyi anlıyorum çünkü aklıma geldikçe içim çekiliyor hala. Tabi en çok kedi için, ama aynı zamanda sizin için de dayanılması geçekten güç bir işlem. Sondayla henüz tanışmadık neyse ki, ve umarım tanışmayız.

Seninki de kısırlaştırılmış erkek kedi mi? Veteriner ne tür bir bakım önerdi sonrası için?

Daha geniş bir zamanımda bakım ile ilgili kendi deneyim ve önerilerimi anlatacağım.

Tekrar çok geçmiş olsun.
Sosyal ağlarda paylaş

Henüz kedimi bugün saat 6'da almaya gideceğim. 3 gün veterinerde kalması gerekiyordu çünkü. Bana şimdilik sadece mamasını azaltmam gerektiğini söyledi. Başka hiçbir bilgi vermedi maalesef :( belki de bugün almaya gittiğimde verecektir. Kedim de erkek bir siyam kedisi. Önerilerinizi merakla bekliyorum. İlginiz ve geçmiş olsun dilekleriniz için teşekkür ederim.
Sosyal ağlarda paylaş

Eklemeyi unutmuşum, kedimi 4 ay önce kısırlaştırtmıştım. Dün kedimi aldım geldim ama sabaha kadar ağladı. Nedenini bilemiyorum. Veteriner de tekrar getir dedi ama başka bir veterinere götüreceğim, bu veterinere güvenmiyorum çünkü. Sizin tavsiyeniz üzerine pro plan mama aldım kedime ondan veriyorum ama çok da sevmedi mamayı. Şimdilik durum böyle, başka önerileriniz varsa eğer paylaşırsanız sevinirim.
Sosyal ağlarda paylaş

Veteriner hiçbir bilgi vermedi mi? Kediye hangi tür mamalar verilmesi gerektiğini söylemedi mi? Kas gevşetici ve antibiyotik iğneleri yapıldı mı? İdrar yapamama nedeni kum ya da taş mı imiş? Eğer öyle ise idrar yollarında mı yoksa böbrekte miymiş? Benim götürdüğüm veteriner, taş tahlili yapmadı, senin vet. de mi yapmadı? Forumdan Vargath tahlil yapılıp, mamanın ve tedavinin ona göre ayarlanması gerektiğini söylüyor. Şu anda idrara çıkabiliyor mu? Kedi kaç yaşında bu arada?

Benim kedilerin her ikisinin de idrar yollarında kumdan irice taşlar vardı. Vet., daha gecikseymişiz sonda takılması gerekeceğini, kristallerin daha iri olması durumunda operasyon gerekeceğini, eğer, taşlar böbrek içinde ise, bu durumda operasyonun da fazla işe yaramadığı gerekçesiyle hayvanları uyutmayı tercih ettiklerini söylemişti. Ama daha sonra Ankara'da bu tür durumlarda çok başarılı operasyonlar yapan bir klinik olduğunu öğrendim. Ben Ankara'da yaşamıyorum ve neyse ki kristaller böbreklerinde değil, ama senin kedin için öyle bir durum söz konusuysa bilgin olsun diye yazdım.

Şimdi benimkiler (2-3 ay sonra 4 yaşında olacaklar) sondaya bile gerek kalmadan tedevi edilmiş durumdalar, umarım aynı sorunu ya da beterini yaşamak zorunda kalmayız ileride. Şimdilik iyiler =)

Benim her iki kedimin de tedavisini aynı vet. yaptı ise de, tel. ve forum yoluyla en az 8-10 vet.in görüşlerini aldım. 1 i dışında (ki bu amca, size de her gün aynı cins kuru mama verilse siz de hasta olursunuz demişti, ve kliniğinde mama satışı yapmıyordu) hemen hepsi yalnızca kuru mama önerdiler. bunun da normal zamanlarda hill's c/d, hastalık durumlarında (idrarda kan, pipi yalama, keyifsizlik),hill's s/d olması gerektiğini söylediler. Vet.lerden yalnızca biri sırf kuru mama vermenin doğru olmadığını söyledi. Sonuçta ben sözünü ettiğim kuru mamalar dışında 2-3 günde bir yaş mama da verdim.

2-3 ay önce, 8 ay önce aynı sorunu yaşayan kedimin idrarında gene kan görmeye başlayınca paniğe kapıldım. Çeşitli araştırmalardan sonra, öneriler üzerine Royal Canin urinary s/o kullanmaya başladım mama olarak. Gündüz bu kuru mamayı veriyorum, akşamları da mutlaka az miktarda yaş mama veriyorum (vet.lerdeki bu tür kediler için satılan yaş mamalardan 1 büyük kutunun 1/4 ü kadar, ya da evde pişen et, tavuk, balık v.s.) Bu diyete başladıktan yaklaşık 1 hafta sonra kedimin durumu çok daha iyi hale geldi, yani idrarında kan görmüyorum artık. Sözünü ettiğim kuru mamanın idrar söktürücü özelliğiyle ilgili olabilir, ayrıca yaş mama vermeyi sıklaştırmam da işe yaramış olabilir, çünkü kedilerin çok az su içtiği, dolayısıyla yedikleri mamadan da su almaları gerektiği söyleniyor (yani artık daha çok idrara çıkıp, kristaller büyümeden döküyor olabilir).

Bunlar benim deneyimlerim ve benim kedilerimim rahatsızlığı ile seninkinin rahatsızlığı aynı mı bilemiyorum.

Sana önerim:

Ne yazık ki benim bulunduğum şehirde yok ama, eğer senin bulunduğun yerde varsa, vet. fak. ne gidip, görüş alman. Eğer işine yarayacaksa yukarıda sözünü ettiğim Ankara'daki kliniğin de adını verebilirim. Gittiğin vet. her kim olursa olsun doğru bilgi almaya çalışman. Kedinin idrara çıkma sıklığını, rahat idrara çıkıp çıkamadığını, idrarında kan olup olmadığını olabildiğince gözlemlemen.

Çok geçmiş olsun, umarım kedicik daha iyi durumdadır. Kolay gelsin...

edit: Eğer kedinin rahatsızlığı, benimkilerin aynısı ise, beslenmesi konusunda daha detaylı bilgiler verebilirim.
Sosyal ağlarda paylaş

Öncelikle size de çok geçmiş olsun.
Ben kedimi 1 hafta önce yıllık aşılarından son ikisini (mantar ve hiv) yaptırmak için veterinere götürmüştüm. Kedim aşılandıktan sonra geceleri hiç uyumadı ve devamlı ağladı. Sürekli balkona çıkıyordu ve hiç içeri girmiyordu. İçeri girdiğinde de hiç yatmıyordu sürekli dolanıyordu, miyavlıyordu ve hiç yanıma gelmiyordu. (Normalde hiç kucağımdan inmez ve çok fazla hareket etmez.)Ben de aşıların dokunmuş olabileceğini düşünerek veterinere götürdüm. Veteriner elle muayene ettikten sonra idrarını yapamadığını ve sonda takılması gerektiğini söyledi. Orada kalacağı 3 gün boyunca da antibiyotik uygulayacağını söyledi. Eğer işe yaramazsa kumun/taşın böbreklerinde olduğu anlamına geldiğini ve ultrason çekilmesi gerektiğini, bu durumda ona göre başka tedavi uygulanacağını söyledi. 3 günün sonunda gittiğimde ise tedavinin işe yaradığını ve bir sorunu olmadığını söyledi. Yani kum/taş üretrasındaymış. Bakım konusunda da sadece mamasını yarıya indirmem gerektiğini bir de pro plan mama kullanmamı söyledi. "Bu hastalık tekrar eder mi?" sorumu da "Tabi ki eder" diye yanıtladı. :( Bunun üzerine ben Pro Plan Urinary Tract Health Formula Adult mama aldım ve veterinerin dediği gibi eskiden verdiğimin yarısı kadar vermeye başladım. İlk gün idrarı kanlıydı ama daha sonra bu durum düzeldi. Ama kedim geldiğinden beri yine sürekli miyavlıyor. Sanırım bu acıkmasından kaynaklanıyor. Mamasını yedikten sonra susuyor çünkü. Ancak veterinerin kesin talimatı olduğu için de kedim için bir şey yapamıyorum :(
Kedim 3 yaşında. Ben Antalya'da ikamet ediyorum. Dolayısıyla Ankara'ya gitmem söz konusu değil. Burada veterinerlik fakültesi de mevcut değil ne yazık ki.
Veteriner çok ayrıntılı bilgiler vermediği, kelimenin tam anlamıyla başından savdığı için de sizinkiyle aynı problem olup olmadığı konusunda emin olamıyorum. Ancak yakın zamanda kedimi yeni bir veterinere götüreceğim. Sanıyorum o zaman daha net bilgiler verebilirim.
Sosyal ağlarda paylaş

• 1 yıl sonra ...
  • Yeni Oluştur...